Je stres v práci dôvodom na rizikové tehotenstvo?
Ahojte som z 7tt a pracujem ako manazerka a je to dost stresujuca praca, stale nejake termniny, nove zakazky,atd.. mam z nej velky stres, fyzicky vsak nemam nejake vaznejsie komplikacie len citim obcas strasny tlak na hrudi a stres- ako pred tazkou skuskou..pred tym som to nemala :( myslite si, ze je to dovod na rizikove tehote stco alebo mam vydrzat a prejde to? Viem, ze by som prisla o cast prijmu ale ak to ma pomoct babu sa normalne vyvijat tak mi to je uplne jedno..manzel nas uzivi, tak to vazne zvazujem, len neviem ci sa to vobec nejak vysvetlit doktorovi da?
@eliska13 no mima4 rada tara dve na tri vo viacerych temach 🙂
@debora30 no to len ci ti to lekar schvali, nie kazdy ta kvoli stresu posle hend na PN,lebo ako diagnoza na PN to nieje,to si musis nieco ine vymysliet,,ale zalezi samozrejme aj na lekarovi a o dohode s nim, len na margo toho stresu, mozno to ovplyvni povahu dietata,ale celkovo to mozno az taky vplyv na babatko nema ,terba jest magneziuma brat to troska v pohode.aj tu rpacu ved budes mamou tak premen mysleinky smerom na tehu a nei an pracu a mozno to odblokuje aj ten stres kt v robote mas,
@debora30 ahoj, podla mna ta kazdy lekar necha doma ked ho o to poprosis, netreba ani vysvetlovat - to je aspon moja skusenost - mna sa lekar vzdy ked mi daval knizku ( teda okolo 11-12tt ) pytal ci chcem na rizikove - pre mna divna otazka - tehotenstvo som ako chorobu nevnimala aj ked teda som priebezne doma bola kvoli roznym komplikaciam - aj mesiac napr. ale potom opaet do prace pokial sa dalo zo zakona🙂 teraz ked mam 2 deti tak by som to mozno zvazovala, ale teda pri prvom by som sa asi doma zblaznila...
@debora30 ahoj, ja som mala stresujucu pracu, pracu s velkymi peniazmi, zodpovednost. Ostala som radsej doma na pn pretoze mi to za to nestalo. V praci nervy, vyssi tlak. Nevedela som sa odosobnit. A nemenila by som. Doma som polihovala, vencila psa a uzivala si brusko. 🙂 potrebovala som sa psychicky upokojit
Môj gynekológ je toho názoru, že stres je veľmi dobrý spúšťač potratu...V lete som na to aj doplatila-stres v práci ma vynervoval natolko, že som o bábo prišla.a presne ako opisuje autorka- búšenie srdca, tlak na hrudi...PNku by som si dohodla aspoň na tie prvé 3mesiace.teraz je v práci kľud a pohoda a ja si veselo pracujem ďalej aj s bábätkom pod srdcom...
Urcite chod na pn, ja som potratila tiez, dolezity projekt, ja som urobila chybu a uz to islo...pri druhom som hned ostala doma, a vobec som sa nenudila, citala som, ucila sa jazyk, malovala som, takze, sup k doktorovi...🙂
Dakujem baby, buduci tyzden mam kontrolu, tak sa s nim poradim, vysvetlim mu moje kompetencie.. hlavne tym,ze sme len 4 vo firme, sefke by vyhovovala moja dphodoba pn viac aby si mohla najst niekoho ineho, kto bude robit vaetko co ja doteraz lebo sa to kopi a kopi a ona ma nervy a ja potom este vacsie :( asi sa skusim dohodnut aspon na ten prvy trimester ved to je len mesiac uz a ak by sa mi potom tieto stavy stresu z prace polavili alebo zmizli, tak by som sa vratila.🙂
ja som zostala na PN tiež kvôli stresu ale nepýtala som si PN. Sestrička aj doktor videli na každej kontrole aká som roztržitá, triasli sa mi ruky a vždy som na kontrolu doslova dobehla a ledva som čakala kým skončí aby som zas utekala späť do práce a sami mi to navrhli. Najskôr som odmietla ale na ďalšej kontrole mi zistili výrazne skracujúci sa krčok a už mi ten pokoj na lôžku doslova nariadili. od 6-7mesiaca. neviem nakoľko to bolo vážne ale vždy mi prízvukovali aby som čo najviac doma oddychovala a neskôr už pôrod videli na spadnutie od 8mesiaca. Nakoniec som rodila deň pred termínom. Aj na záhradke som čo to urobila, a hlavne som si poriadne oddýchla.
Od dnes som aj ja na PN. Veľké stresy v práci, cestovanie 2 hodiny denne. Tak dúfam že sa telo upokojí a všetko dobre dopadne.
Ahojte baby. Viete mi prosím poradiť?? Som ešte len na začiatku tehotenstva 4+2, v pondelok na čaká odber krvi +sono na potvrdenie. Ak všetko dobre dopadne a moje tehotenstvo sa potvrdí, uvažujem, že sa dám na PN kvôli práci, ktorú vykonávam. Pracujem vo farmaceutickom priemysle, kde sa dennodenne stretávam s opiátmi, hormonálnymi liekmi, liekmi na depresiu, riedenie krvi atď. Samozrejme, dvíham ťažké zásobníky a prenášam ťažké palety . Ak by mi moja gynekologička tiež odporúčila byť na PN, je možnosť, že by som mala celodenné vychádzky? Alebo mám rátať s tým, že iba 2 x 2 hodinky? Ďakujem za vaše rady
@aleskandra ahoj, len 2x2 hodiny, ale aj to záleží na diagnóze. Ja som mala nizky tlak a závraty, takže vychadzky som mala až od polovice tehotenstva. Nemáš možnosť požiadať o preloženie na inú prácu?
To sa da ist naozaj tak lahko na PN? Ja ked som bola tehotna a mala som velmi namahavu robotu aj stresujucu a doktor ma nikdy nenechal doma,sice to bolo v Taliansku a prislo mi to ako ze si cudzinka tak budes makat . Fakt by mali v tomto smere brat ohlad na tehotne.
Ja nemam rizikové povolanie, mozno niekedy viac stresujúce ( ten kto robí/ robil s ľudmi vie o čom hovorim ) 😉 a robievam po sebe celkom často dve 12 stky. Druha mi však da uz zabrať večer prídem domov unavená slušne, navyše mam nízky hemoglobín, boli mi predpísané lieky. Dr. toto vie, no nič nenaznačila o PN, a pokial sa necítim nejak velmi zle ani na PN nechcem ísť. Nie kvôli peniazom ale budeme sa sťahovať, zariaďovať dom a neviem si predstaviť mat vychádzky 2x2hod. Je to dost obmedzujúce. Každopádne ak by to malo nejak uškodiť bábätku urcite by sama dr. navrhla PN. Ak si vystavená však permanentnému stresu a máš zdravotne problémy ako popisuješ za opýtanie u dr. nič nedáš. Kľudne jej to povedz takto ako nam.
Si myslim ze ano stres je vo vseobecnosti zdravie ohrozujuci faktor ci na hlavu na srdce na tlak a na babatko podla mna ano a ked takto pracu precitujes mimo tehu tak pocas neho by si ju vykonavat nemala ja viem o strese svoje a co mi sposobil a stacilo ze dr mi predpisal klud a nestresovat sa som ho tak potlacila ze uz sa u mna vobec neprejavuje ... Ked ho.vies v sebe spracovat tak bud v praci na dalej ale podla toho ako si napisala tak moc nevies a.si neustale napata ;)
@aleskandra akonáhle donesieš do práce potvrdenie od lekára,že si tehotná,tak ťa musia preradiť na nerizikovú prácu,máte tam takú? niekde niečo zapisovať napríklad..ako to riešia iné tehotné na tvojom pracovisku? lebo PN a celodené vychádzky je utopia,to akože máš zdrav. problém a lekár ti dovolí celé dni"behať kdekade"...
@janinah ja v podstate zdrav.problem nemám, len pracujem s nebezpečnými látkami a tým pádom chcem chrániť zdravie dieťaťa...Čo viem, keď bola nejaká baba u nás tehotná, tak bola na dlhodobej PN... Uvidíme, budem sa informovať u dr...dakujem

@debora30 ste firma o styroch ludi, z toho jedna je sefka a ty si manazerka? to asi nie naozajstna, ze? 😉