Môžem sa dať zaočkovať, keď si myslím, že som tehotná?
Ahoj žienky.
S manzelom sa snažíme o bábätko a mám pocit že sa aj podarilo, 3 dni do zadu som cítila tlaky v podbrušku a pichanie, a na nohavickach som si našla aj hnedý fľak , mala som proste presne ten istý pocit ako keď som otehotnela s dcérkou . Test som si ešte ale nerobila lebo mi to príde skoro.
Lenze v stredu mám ísť na druhu dávku proti covid len mám strach či sa vlastne môžem dať zaočkovať keď som možno tehotná, bojím sa aby to neuškodilo plodu. Máte niektorá s týmto skúsenosť ? Ďakujem 🙂
@nika12323 kedysi platilo zlate pravidlo, ze tehotna žena sa neočkuje ani tetanovkou!!! Ak toto platí pre staré overené vakcíny o čo obozretnejší by mal byť človek pri mrna vakcíne, ktorá vpraví do tela cudziu RNA a je schválená len pre núdzové použitie. Ak Ti niekto bude tvrdiť že je to bezpečné tak je asi jasnovidec, lebo žiadne data o bezpečnosti v tehotenstve nie sú!!!
Samozrejme že by som išla 🙂
Ako si znášala prvú dávku ? Bála by som sa prípadne vysokej horúčky , tá by mohla byť nebezpečná . Ale zase citlivejšie obdobie pre bábo je až od nejakého 6tt ,do vtedy ho možno ovplyvni Max nejaké prehriatie organizmu ako nappr. vysoká horúčka.
@nika12323 ja som to mala narovnako, obe davky bez nejakej reakcie. Ja som ale bola iba dojčiaca. No musíš sa.rozhodnut sama. Nie som dr. aby som sa k tomu vyjadrila odborné ale je všeobecne známe že tie prvé týždne po oplodnení ten plod s matkou spojený není a teda není citlivý či na alkohol alebo lieky. Ja som napr. Práve v čase oplodnenia začala tvrdo civičit, a čudujem sa že som to svoje malé z brucha doslova nevyskakala na švihadle 😁
@amelia89 ale pytala si sa na ten pripad co poznam. Dieta ma leukemiu, 2 rocne dieta. Hned prve sa pytali matky ake lieky brala v tehotenstve a ci nebola nahodou na rtg a podobne.
To.mas asi ako ked zena podstupi xy IVF, roky berie hormony a zrazu ups rakovina prsnika ci vajecnikov. A prva otazka lekara znie, brali ste estrogen a ako dlho? Ale doktori v CAR ti samozrjeme celu dobu tvrdia ze je to uuuplne bezpecne.
Rovnako zeny v prechode beruce estrogenove tabletocky, ktore im gynekolog naordinuje ako uuuplne bezpecne. A zrazu v 50tke rakovina prsnika a otazka onkologa: mali ste hormonalnu substitucnu liecbu? Ano mala, preco? Moze to byt pricina pani... Pocujes z ust onkologa.
Gynekolog ti ale celu dobu tvrdi ze je to bezpečnučké. A pritom si staci precitat pribalovy letak a tam to svieti ako svatojanska muska.
Takze asi tak je to a to som v skratke opisala, mozem sa aj na dlhsie kludne
Ja by som sa určite nedala očkovať....pred mesiacom som porodila zdravého syna a v 38 týždni som prekonala covid, bez liekov , úplne v pohode. Detská lekárka aj gynekológ ma vystrihali pred vakcinami, že v žiadnom prípade počas tehotenstva. Chces mať predsa zdravé dieťa? A ja osobne by som si nedala ani prvú dávku,keď si vedela,že chces otehotnieť.
@stanulienkat pichni si aj za mňa nielen 3 ale aj viac 🙂
@nika12323 odlož očkovanie, počkaj, kým sa ukáže, či si naozaj tehotná... A potom sa rozhodni. A ak budeš tehotna.... Opýtaj sa gynekológa, najlepšie viacerých.
Ja osobne by som sa nedala. Pre istotu. Možno by to bolo OK, ale ak by sa niečo stalo, vždy by som myslela na to, či náhodou za to nemôže ta vakcína.
Inak, dnes už ti, co sú dvakrát očkovaní a nechcú ísť na tretiu dávku, sú považovaní za nezodpovedných..
@ayanamirei s radosťou ti prenechám vakcínu. Napíš Mudr, ten ti to vysvetlí. Český imunológ Jiří Šinkora - Súčasné vakcíny proti koronavírusu boli schválené ako experimentálne vakcíny k núdzovému použitiu. A od klasických sa značne líšia.
@joannita no je pravda, ze mna obvodacka odmietla zaockovat, ked som kojila, proti tetanu, ze v ziadnom pripade, ze treba pockat, v tehotenstve duplom. Lenze covid je trochu ina choroba a moze byt nebezpecna a minule som citala status gynekologa, pri ktorom som rodila, ze velmi prosi mamicky, aby sa dali zaockovat, ze udalosti poslednych dni boli hrozne. Nespecifikoval, ale poznam jednu, co nedavno rodila a hovorila, ze maju predcasniatka a mamicky tam bojuju o zivot. Takze toto je tak trochu ine, co chapem. Je to tazke rozhodovanie.
@nevenka to ani netvrdím...ja som mala stredný priebeh ..ale dovolím si tvrdiť, že radšej prekonať covid ako sa dať očkovať vseobene, nieto ešte v tehotenstve. Taký sajrat by som si nikdy nedala vpichnúť. Koniec koncov, rob ako uznas za vhodné ty. Každý má právo sa rozhodnúť sám za seba.
@hamini ...teraz je na ploche debate kde tehotná píše o vysokých teplotách 39 počas covidu ... tiez si pamätám ako ma každí upozorňoval neuzivat lieky počas tehotenstva ale taktiež aká môže byť škodlivá pre plod vysoka teplota v tehotenstve ...A tam píšu ženy, že mali vysoké teploty aj niekoľko dní....Tak neviem co je teraz lepšie pretože aj samotný akýkoľvek virus v tehotenstve môže byť škodlivý....

@nika12323 Ja by som šla asi aspoň po ukončení 15 týždňa.... Lebo v dnešnej dobe veľa ľudí by prípadne komplikácie, ktoré sú v prvom trimestri bežné pripisovali tomu. Samozrejme covid je horší. Takže je to na tebe. Ale asi by som počkala kým prejde také "kritické" obdobie tehotenstva🙂 Aby si aj ty zbytočne v hlave sa neobávala. Ale poznám niekoľko, ktoré už majú zdravé dieťa a všetko je v poriadku.🙏🏼Takže asi by som odlozila a volala gynekológovi. 🙂