icon

Priezvisko dieťaťa, keď nie sme zobratí

8. júl 2020

Ahojte chcela by som sa opýtať hlavne vás ktore to mate podobne. S priateľom čakáme prvé bábätko ale hoci sme spolu dlho o svadbe sme neuvažovali a ani ju veľmi nechceme. Svokrovci sú dosť za svadbu hlavne koli priezvisku dieťaťa. Zaujímalo by ma ako to je či si to voli žena že dieťa bude mať priezvisko po ocovi alebo sa to dava automaticky, lebo určite chceme priezvisko po ocovi.

Strana
z2
panelacikova
8. júl 2020

@nelca84 no vidíš to. ty to zase píšeš zo svojho pohľadu, lebo ti vzťah vyšiel. nemôžeš ani len tušiť, ako by si to vnímala, keby to nevyšlo, možno podobne ako my 🙂 avšak musím podotknúť, pre autorku samozrejme, že ak dá priezvisko po sebe, kedykoľvek ho môžu spoločne zmeniť na otcovo, alebo pri prípadnom sobáši. ale naspäť z otcovho na svoje už len s jeho súhlasom. a to je poriadny rozdiel.

raffaella
8. júl 2020

pred zakonom si voci tomu partnerovi nic, to znamena ze hoci nemas voci nemu pred zakonom ziadne povinnosti, no nemas hlavne tie prava - ako to uz dievcata vyssie vysvetlili, nededis. T.j. ak priatel zomrie a mate spolu nehnutelnost, dedi sa zo zakona, cize jeho rodina ktorou ty nie si (nie ste predsa zosobaseni) - bude dedit vase dieta a jeho rodicia/surodenci. Informovanost o zdravotnom stave - lekar nie ze nema povinnost ta informovat, on na to nema ani pravo. T.j. ak bude priatel hoci na smrtelnej posteli, nedozvies sa o jeho stave nic po spravnosti. Vdovsky dochodok - zase ziadny narok. A uz len samotny fakt - mam s niekym dieta je ten najvacsi zavazok.
K samotnej otazke - ja by som nikdy nedala partnerovo priezvisko dietatu, uz len z principu ze si ma nechce vziat (lebo zodpovedny chlap sa ku tomu nestavia stylom "po svadbe"). No urob ako uznas za vhodne.

mummy01
8. júl 2020

Ak by som s partnetom svadbu neplanovala,alebo by som vedela ze on svadbu nechce,nikdy by som dietatu nedala priezvisko po nom. Zeny,nebudte sproste,je pakovina aby sa mama volala inak ako jej dieta...to davate priezvisko po otcovi kvoli comu vlastne? Chcete sa chlapovi zaliskat alebo preco? Ved ked si vas nechce vziat tak preco by sa malo dieta volat po nom?

panelacikova
8. júl 2020

@raffaella veľmi rozumne napísané

simsalabim
8. júl 2020

@panelacikova myslim, ze jeho rodicia by to nemali v tom pripade az take jednoduche...ale to je pre autorku prispevku irrelevantne.

panelacikova
8. júl 2020

@simsalabim samozrejme

renatik91
8. júl 2020

@raffaella Rodičia/súrodenci budú dediť, keď poručiteľ má maloleté dieťa? To sú ale novinky! 😉

raffaella
8. júl 2020

@renatik91 lepsie citaj 😉

raffaella
8. júl 2020

@renatik91 pisem "bude dedit vase dieta a jeho rodicia/surodenci. "

renatik91
8. júl 2020

@raffaella Lepšie raď. 😉 Rodičia a ani súrodenci poručiteľa dediť nebudú. Dieťa bude výlučným a jediným dedičom.

raffaella
8. júl 2020

@renatik91 ano, napisala som to chybne - ak by dieta nebolo. Ale kazdopadne pisem ako prve, ze bude dedit dieta (co si prehliadla).

renatik91
8. júl 2020

@raffaella Nič som neprehliadla. Napísala si hlúposť. To je všetko.

mtnns
8. júl 2020

@zuzka251 🙄

hradnapani
8. júl 2020

pokial ste neboli pred porodom na matrike a vyslovene neuviedli, ze chcete aby sa dieta volalo po otcovi, tak automaticky dostava priezvisko po matke. Vyhlasenie o priezvisku mozete urobit aj po porode ale dovtedy sa bude volat po matke. Aj ked budete mat sobas, neznamena to, ze automaticky sa deti volaju po otcovi, kludne sa mozu aj po matke volat, je to vase spolocne rozhodnutie, ktore bude uvedene v sobasnom liste.

babi81
8. júl 2020

na matrike pred porodom podpise otec cestne prehlasenie o otcovstve a potom uvediete priezvisko dietata.
@nairia dcera ma po otcovi priezvisko, este aj zahranicne a nikdy som nemala problem na urade ani na letisku

siska53
8. júl 2020

Ak sa dohodnete, ze dieta bude mat priezvisko po otcovi, pojdete na MU zapisat taku dohodu ci co to je o priezvisku . Inak bude mat dieta priezvisko automaticky po tebe. My sme tak bolu na MU, spisali a bolo.

damtiporiti
8. júl 2020

@raffaella vážne sa tu hádaš s právničkou 🤭👌👌👌

autor
8. júl 2020

@nelca84 ďakujem presne tak isto to cítim. Rozchadzat sa neplánujeme aj keď jeden nikdy nevie. A aj keď spolu nebudeme určite chcem aby malo dieťa otcove priezvisko.

ukulela
8. júl 2020

@zabina27 po porode staci ist spolocne na matriku vybavit rpdny list dietata (mama aj otec) a priezvisko dietata zmenia na otcove na zelanie tam. nie je to vobec komplikovane ... pri prvom porode som rodila s vyhlasenim o otcovstve a starsi mal automaticky otcove meno a pri druhom sme nestihli ist na matriku pred porodom, tak sme sli spolocne po porode vybavit rodny list.

ukulela
Autor odpoveď zmazal
pseudomonas87
9. júl 2020

Rozmyslite si to, svadba je dôležitá vec aj z hľadiska právnych úkonov, vdovský dôchodok, potom chodia Ženy na sociálnu poisťovňu, joooj ale My sme spolu žili 30 rokov, no to nám je ale ľúto..... Keď cestuješ sama do zahraničia, v určitých krajinách potrebuješ prehlásenie podpísané otcom, že si matka dieťaťa, samé Problémy.....

mims1520
10. júl 2020

@syslik81 super názor. Mne
Osobne by bolo trosku ľúto ak by sa môj syn alebo dcéra nevolali rovnako ako ja. Mám známe ktoré majú 2 deti s 2rôznymi muzmi a obe deti sa volajú inak ešte aj medzi sebou. Samozrejme baby nežijú ani s jedným s bývalých partnerov a je to trosku komické keď sa mama, prvý syn, druhý syn volajú úplne inak. Vysvetľovať detským hlavičkám že prečo musí byt tiež celkom obtiazne

j_a_j_a
11. júl 2020

S ex tiež sme neboli zobratý, dcéra mala dostať meno po otcovi ale nesúhlasila som stým takže je po mne.

tncka
11. júl 2020

Ja som si myslela 15 rokov ze je to len papier🤣 nakoniec sme sa vzali. Nikdy nevies co sa prihodi a papier sa zide😅

noami12
28. júl 2020

Presne tak, ja som tehotná tiež a bavili sme sa o priezvisku, zhodli sme sa na tom ze bude mat jeho priezvisko. Zoberieme sa, ale až niekedy po pôrode.

Strana
z2