Som v 6. týždni a priateľ ma posiela na potrat
Ahojte zajtra zacinam 6 tt. Priateľ dieta nechce vobec a posiela ma na potrat. Vrav niesme zabezpeceny a uz vravi ako mu nedaju tak skoro hypoteku, ze sa budeme musiet zobrat aby dieta malo jeho priezvisko, ze potrebovali by sme inee auto a podobne sracky.
On rok ide este studovat. A ja nastupujem na vysoku skolu od septembra studovat farmaciu.
Momentalne som bez brigady alebo tak a mam len kazdy mesiac polosirotsky 133 eur. Aj keď nastupim indovidualne tak pochybujem ze mi bude aj nadalej vyplacany polosirotsky. Ja na ten potrtat nechcem ist lebo som na malinke uz naviazana aj a nechcem do buducna mat problemy zdravotne a tak.
On je ale uplny **** pretoze radsej chce to dieta zabit ako napr ho dat na adopciu
Moja neboha mamka otehotnela v 19 a tak isto aj sestra a zvladli to
@autorka - pozri si toto, tu je vyjadrené hádam všetko, tvoje dieťa od teba nechce nič extra iba sa narodiť, byť tebou milované...
Venuj 15 minút tomuto krátkemu filmu.
@eternity24 len ci to bude stacit. Z niecoho zit musia… kedze nepracuje tak rodicak je kolko 270€
Ak chodis do obchodu a nakupujes vies ze to nestaci…
Ahoj. Podľa mna si rozhodnutá. Sama píšeš, ze potrat nechces. Videla som v jednom príspevku , ze ti poradili aby si sa obrátila na poradňu Alexis. Super, urob to hned. Štúdium mozes na cas prerušiť resp ho robit externe. Uvidis ako ti to pojde. Priateľ je k****. Vobec by som nebrala do úvahy materiálne zabezpečenie alebo čím argumentuje, podstatne je, ze babatko chces a teda starostlivosť o neho zvládneš, lebo chces. Co tvoja rodina? Pomohli by ti? Oblecko sa da zdediť a aj výbavička. Mne sa stalo to iste, dcerkyn sploditel ked som mu povedala, ze cakam babo hned zmenil svoje spravanie o 360 stupňov. Dovtedy chcel byt kazdu minutu so mnou a od okamihu oznámenia tehotenstva sa na mna úplne vykašľal. Tiez ma deptal aká som neschopná atd a ako sa o dieťa nebudem vediet postarať a co mu chcem dať, chcel potrat. Psychicky mi pomohla rodina. Mam aj nejaké úspory a aj sestra mi dala vela veci po jej deťoch. Dcérku všetci zbožňujú a je naše zlatíčko. V novembri bude mat 2 roky. Sploditela som dala pekne krásne na súd a platí pekne výživné. Aj ked začiatky, hlavne ked sa na mna on vykašľal boli psychicky velmi náročne. No ako pisem, blízky ma velmi podržali. Dcérku by som nedala za nic na svete a ked si predstavím, ze by ma presvedčil na potrat, je mi z toho úplne zle a mam z toho hrôzu. Dieťa potrebuje predovsetkych lásku a nie nové auto atd… pozri si na insta profil double trouble, ta ma dvojčatá bez otca a je Dr. Ak budeš chcieť, vsetko sa postupne vyrieši. Nemozes vyrieš milión problemov naraz, ale postupne to zvládneš, lebo chces. Ľahké to určite nebude, no ak babatko lubis, zvládneš to. Napr aj z môjho okolia poznám slobodnú mamičku kt ani jej rodina nepodporila a svojho otca nevidela ani sa s ním nebavila 20 rokov, lebo sa rozhodla dieťa si nechať a ten sa na ňu hneval. Vychovávala ho sama a zvládla to. To dievcatko je dnes uz mladá zena. Podstatne je, ci chces ist na potrat TY, nie tvoj partner. Ci si ochotná sa o babatko postarať.
@drahomirrra 👏👏👏
A ja po dcérke. Tiež rada darujem, ak to môže pomôcť. Komplet výbavu okrem postieľky.
@mima1 bude mat rodicak, výživné a hádam jej pomôžu aj rodina, blízky, priatelia s vybavickou. Niekedy sa deti rodili a nikto to neprerataval na prniaze. Matka mala aj 6, 10 deti a vsetky vychovala. To sa robi iba dnes, ze mam jednoizbak a staršie auto, tak dieťa sa don nezmestí a radsej si kúpim nové auto. V rodine sme mali známych ktorí mali 4 deti a bývali v dvojizbaku. Deti su dnes uz 50tnici, maju vlastne deti a aj vnúčatá a nikto z nich sa nesťažuje, ze radsej sa nemal narodiť, lebo nemal vstanú izbu a jeho rodičia nemali auto.
Momentalne mi napada:
Mas sirotske - to ti neodnimu pre tehotenstvo
Tehotenske stupendium (aj ak prerusis studium) 200€
Prispevok pri narodeni dietata - cca 900€
Rodicovske + pridavky - cca 300 €
Plus otecko by sa mal cinit, inak sud.
S Vybavickou ti tu urcite vela dievcat bude ochotnych pomoct a ak sa ti postasti dojcit, tak nech mi tu nikto netara, ze toto nezvladnes.
@eternity24 - veľmi múdro si to poznamenala dakedy za deti rodili jedno za druhým tlačili sa možno i v jednej izbe, tak sa zilo kedysi. Dnes samy kalkul a deti na to doplácajú životom lebo neprišli vraj vo vhodnom čase. Tým nemyslím autorku lebo tá dieťa chce ale ženy čo tak uvažujú. Takým štýlom by sa nenarodili ani naši prastarí rodičia napríklad, keby ženy tak uvažovali. Áno zilo sa skromnejšie ale žilo a nik nešiel z toho samovraždu páchať že vyšiel zo skromných pomerov. Autorka nebude ani z tých menej roxumovo obdarených keď ju vzali na takú náročnu školu čiže kde je problém tak nebude tri roky doma s dieťaťom to ona dobre vie že bude musieť pracovať čím skôr.
Farmaciu zial studovat externe nemozes, ako chces absolvovat vsetky tie labaky (kde ta tehotnu mozno ani nepustia)? O narocnosti studia ani nehovorim, osobne si to pri malom dietati predstavit neviem. Ale tak ja som mala narocne dieta, ktore bolo v noci 100x hore. Mozno tvoje take nebude, ale to dopredu nevies. Treba vsak pocitat aj s takou moznostou ze nebudes mat cas si poriadne ani vlasy umyt, nie to este biflovat sa kvantum skript.
Ja som na externom studiu mala spoluziacku, ktorej muz nosil dieta cez prestavky, aby ho nakojila, no nezavidela som jej… Ale jasne, da sa studovat aj popri dietati externe, aj ked nie vsetky odbory (chvalabohu, taka medicina by bola tiez zaujimava).
V predchadzajucej diskusii si pisala ze sa vam zadarilo na prvu supu, takze dieta bolo planovane? Preco ho teraz zrazu nechce? Taktiez si riesila ci je mozny individualny plan na farmacii - to si si uz zistila na studijnom?
No ale k veci - ak mas kde byvat, super, zaklad by bol. Na priatela by som sa nespoliehala vobec, myslim ze ten ti uz tym posielanim na potrat naznacil ze s nim v buducnosti nepocitaj. Si ok a tym ze pravdepodobne dieta vychovas sama? Rodic ktory ti bude pomahat je ochotny zivit vas najblizsie dva roky? Potom do prace, dieta do jasli, neskor mozno nejake externe studium ked sa postavis ako tak na nohy (aj to nieco stoji). Treba si urcit priority, ak je tvoj zivotny sen farmacia, zial asi sa s nim musis rozlucit. Drzim palce!
@snazilka_bio_mamka Dieta si nezaslúži živorenie? To, ze vy máte vsetko naplánované je super. No v živote sa deju veci aj neplánovane, to však neznamená, ze su zle. Ja som sa narodila napríklad neplanovane mojim rodičom. A koľko je na Slovensku rodín, s oboma rodičmi, ale nizkym príjmom, to by ste ich deti utratili? Lebo nemôžu ist na vylet alebo nosia oblecko z druhej ruky? neviem co si predstavujete pod pojmom ked dieťa živorí? Myslim, ze na Slovensku je vela rodín kt žijú od výplaty do výplaty. Nehovorím, ze dieťa nic nepotrebuje, ale ked tu dáma piše, ze na potrat nechce, trebalo by ju podporiť a nie zhadzovať tým, ze nema vaetko naplánované ako vy a chlap sa na ňu vykašľal. Na mna sa tiez sploditel dcérky vykašľal. Dcérka ma uz dva Rocky a nedala by som ju za nic na svete. Kalkulovať môžete jedine o svojom tehotenstve, nie o tehotenstve iných a uz vibec nie v prípade, ked dáma jasne napísala, ze potrat nechce. Počúvajte co hovoria iný a nesnažte sa im nanútiť svoj pohľad na svet. Snazte sa počúvať co chce druha starana a pomoct ak môžete.
@rubinka presne tak 👏🏻
@eternity24 slovo "sploditel" 🤣 super vystihnuté na muža, ktorý dieťa urobí, ale nemieni sa starat😉
@habibim 😀😀 otcom som ho nikdy nenazvala a vzhladom na jeho spravanie malo by to byt podľa mna zakázané 😀😀 otec je niekto iný 🤷🏻♀️
Ahoj, ja som ti pisala uz do inej diskusii. Skola je tazka, pravdepodobne ju v pripade, ze sa “priatel” zachoval ako sa zachoval, tak ju budes musiet prerusit, lebo budes potrebovat byt s babatkom, nemozes ho nechat same. Ano, starostlivost o dieta je narocna, skola je narocna, cely zivot je narocny. No ked clovek chce a hlada moznosti verim, ze sa vsetko da zvladnut. Ano, asi to nebude prechadzka ruzovou zahradou, asi nebudes mat penazi na rozhadzovanie, ale existuju rozny ludia aj organizacie, ktore ti isto pomozu ci uz s vecami pre babo, alebo s usmernenim kde o co ziadat a pod.. ako uz ktosi pisal, uplne bez “prijmu” nebudes- budes mat stipendium, sirotske... pridavky, rodicovsky... neviem odkial si, skus sa mozno uz teraz informovat ake su u vas v meste moznosti s jaslickami, aby si sa pripadne mohla nasledne vratit do skoly a pod.. s vecami do skoly ci pre dietatko ti aj aj rada pomozem, kludne napis spravu ked budes potrebovat 🙂. Pristup priatela ma ako zenu mrzi, jasne, asi to tak neplanoval, ale pokial s niekym spavam, treba pocitat s tym, ze moze prist aj k tehotenstvu. A ono si to potom clovek so sebou nesie cely zivot... drzim palce, aby si urobila spravne rozhodnutia ;)
@rubinka Tak ja sa nečudujem, že ženy tu majú také názory. Ak niekto chce sexovať, má v prvom rade myslieť na možné dôsledky svojho správania. Keby som chcela sexovať, v prvom rade uvažujem nad tým, ako by sa partner postavil k takejto situácii a či vôbec mám ja sama financie a zázemie na to, aby som sa o dieťa vedela aj sama postarať. Žiaľ, takto mnohé ženy nerozmýšľajú a potom to takto dopadne. Ak má niekto rozum sexovať, musí ho mať aj v prípade tehotenstva a starostlivosti o dieťa. Teraz už je neskoro, rozhodnúť sa musí teda ona sama. Lebo ona si bude znášať následky svojho rozhodnutia.. Veľa šťastia v rozhodovaní autorke diskusie..
@eternity24 správne, ved nie len tak sa hovorí, že otcom nie je ten, čo dieťa splodil, ale ten co ho vychoval😉
tu je iba jedna jediná otázka: ak sa vieš sama postaviť na nohy, máš kde žiť a máš za čo vychovať to dieťa aj v prípade, že on s tebou nebude (čo je na 95 perc. isté), tak choď do toho.
ver mi, nemáš ani poňatia, aké je to náročné vychovať dieťa. od škôlky to ber aj finančne náročné, škola ani nehovoriac... oblečenie, obuv, dieťa rýchlo rastie. daj si dokopy všetky plusy mínusy. my Ti tu s tým neporadíme, spravila si si dieťa s mužom , ktorý sa na to necíti a ja ho chápem.
to že si na to dieťa naviazaná je pekné, len ho prosím priveď do prostredia, v ktorom bude mať v rámci možnosti všetko, čo potrebuje. držím Ti palce 🙂
@kikus7 - veď ukazuje že má rozum už len tym že sa k tomu postavila zodpovedne a ide hľadať možnosti ako to zvládnuť. Žena ktorá ide na potrat nie je zodpovedná ale zbabela to je všetko čo k tomu poviem. Neznížim sa radšej k urážkam. Ale zodpovednosť si predstavujem inak. Keď muž nechá ženu lebo nechce dieťa je podľa vás zodpovedný naozaj? Aj keby to bol partner vašej dcéry aj keby vasa dcéra došla domov s revom som tehotná a on ma nechal? Určite by ste ho velebili aký on je super zodpovedný a rozumný a ona sprostá však?
Autorka, nenechaj sa do nicoho dotlacit. Zit s rozhodnutim budes musiet ty a nie tvoj priatel ci zeny na koniku ktore potrat beru ocividne ako normalnu vec. Ja nie, o jedno babo som prisla tesne pred terminom, pre mna potrat je obrovske zlo. malo peňazí nie je argument, na to sa malo mysliet skor, a aj ked sa zadarilo aj pomedzi opatrenia, to male za to fakt nemoze.
Adopcia bude urcite tazka, ale je to jedna z moznosti ak fakt sa to neda inac.
Zdravím ťa ak môžeš napíš mi osobnú správu, ďakujem.
@beata_k ešte ju ani nezačala, a ty už pochybuje, že ju dokonci🤦♀️ ved možno si dá odklad a pôjde neskôr..
Joj ženy, ako môžete vy všetko najlepšie vedieť, pretože nie ste v tej situácii... A keby ste boli, a napr.vam to dieťa donesie "nafaku" čiže =dobrý osud a všetko vám pôjde ako po masle, (donesie šťastie), inak by ste pisali... Každý človek, ktorý sa narodil robí svoj osud a aj osud svojim blízkym, či už dobrý, alebo zlý.. Ale to nemôžu ženy na MK nijako zmeniť... Každá sme iná, každá mame iný pohľad na veci, pret je svet rozmanitý a krásny alebo škaredý... Nemoze byť len jedno alebo len druhé... A je len na nás, ako sa k tomu postavíme... Ale ľutovať dopredu niekoho, kto možno sam sa udrie do pŕs a bude sa borit v živote za seba a svoje dieťa, to je troska z cesty
@maximilie presne tak prinajhoršom prerušim školu...no ťažke by to bolo len zo začiatku o rok priateľ už pracovať bude....tak uvidime 🙂 Ďakujem veľmi pekne
@rubinka tak keď na potrat ísť nechce tak načo zakladá tému a je zúfalá a nevie čo robiť? Ak by nad tým potratom neuvažovala tak ani tému nezakladá.
Pozri sa koľko žien tu píše a ma taky istý názor ako ja. Keď vie všetko, že budem usiet prerušiť štúdium, nebude mať peniaze na veci pre dieťa, priateľ ju možno nechá lebo dieťa nechce (sú také prípady) nebude mať kde bývať tak načo zakladá tému keď to všetko vie?
Farmácia... je ťažká... to že to zvládla jej mama, jej sestra aj nejaká teta čo ju sleduje tak to zvládne aj ona? Veď dobre🤷🏼♀️ tak nech dieťa má, nech nemá peniaze ani bývanie, nech ju priateľ nechá a o 9 mesiacov tu bude písať, že ju nebaví život že chce zomrieť, že sa nedokáže o dieťa postarať a ako to ľutuje ;)
Netreba jej písať len ti, ze áno, ani zvládneš to všetko neboj vsekto bude ružové... má také prípady v rodine? Tak nech sa opýta rodiny aké to bolo vychovávať dieťa, nemať peniaze, ešte popritom aj študovať a neviem co ešte... Načo sa pýta žien tu na MK?
AK by ju názory nezaujímali tak tu ani nepíše ;)
@rubinka jeden z mala triednych názorov 👌🏻

Ked si porovnam svoj 19 ročný mozog s mojím 32 ročným je niečo diametrálne odlišné. Vtedy som si myslela, že svet je gombička, výšku zvládnem lavou zadnou a dieťa je len malé bábo v kočíku, ktoré si obliekam a chodím s ním na prechádzky. Mám 32 rokov, s partnerom sme 4. rok a až teraz sme si kupili byt a začali sa snažiť o dieťa, s tým, že ešte nie je ani vo hviezdach, ale už má vlastnú izbu (momentálne je izba ešte prázdna), už teraz sa rozpravame o vychove, o tom ako si to predstavujeme a hladáme spoločné riešenie. Ano, je to este mozno skoro ale chceme byť pripravení na všetko. Máme rozpočet, spravili sme si rozpočet ked budem na materskej, kedze mám dosť rokov odmakaných v štátnej správe, tak nebude zlá, budeme to vediet vytiahnuť. To sa nedáa... ze mas 19 rokov a povies si ze chcem dieťa, priatel uvazuje triezvo.. viem ze je to volba srdca a rozumu ale urcite by som pouvazovala nad tým, aky zivot chcem dať tomu malému. To nie je o tom, ze juj zlaté bábätko, kde ho položím tam ostane, ved ani miesto nezaberie.. sice este nemám svoje ale moje dve najlepšie priatelky majú a som s nimi kazdy den a niekedy je to fakt o nervy a to maju prijem aj chlapov a este aj tak su niekedy na mizine a to maju tiez odrobené. Take že saty, kocik, postielku zozenies na bazary za lacno no aj to nieco stojí, máš 200 eur teraz len tak? pochybujem ze mas niečo našetrené. ako chces zvladať skolu? výška nie je stredná skola, tam sa nad tebou nezlutuju ked si medzi dvoma známkami. Sama s bábom vo svojej detskej izbe, bez prijmu, práve nastupujúc na VŠ... to by bolo pre mna nemozné. Napriek tomu, ze ste absolutne 100% obaja nezodpovední, co ssa týka nechráneného styku, tvoj priatel este javí nejaké známky zodpovednsoti, Ale tak rozhodnutie je samozrejme na tebe, ale vedz, ze to dieta sa nepytalo na svet a nezasluzi si zivorenie, len za to ze jeho rodičia su nezodpovední pubertiaci. Mozno je to krute ale toto je z mojho uhla pohladu názor na celu tuto situáciu