Testy na Downov syndróm
Ahojte žienky dnes som bola na poradni, bavili sme sa o testoch na Downov syndróm ktoré som robia medzi 12-14tt . Ja som ich odmietla. Aký máte názor na to vy? Ďakujem
@any_soj po pôrode a neskôr by som to uz musela prežiť...ako, to netuším...v mojom nastavení to jedno nie je, či to ostatní chápu, to ma nezaujíma
@any_soj no podľa toho čo čítame na modrom koni tak veľa žien nezvláda zdravé deti nieto choré, takze. Nie je pravda že žena zvládne vsetko potom by nekončili u psychológov , psychiatrov na antidepresivach , xanaxoch, neuroloch a iných ‘ vitaminoch’ a u chlapoch ani nehovoriac, česť výnimkám väčšina od choreho dieťaťa vyslovene zdrhne. Je to vec vyslovene ženy či sa rozhodne pre choré dieťa alebo nie a ostatné nech sa starajú o tie svoje deti.
@zazvorka87 máš postihnuté dieťa? Resp. už si sa o také dieťa reálne starala?
@zazvorka87 nemáš skúsenosť,tak je to nepodstatné, ja skúsenosť mám...a je mi jedno, koľko a akých detí majú druhí ľudia, to len pro-life fanatici sa potrebujú starať do druhých
@zazvorka87 ok, tak si ich pár osvoj a staraj sa
@any_soj nie vsetky zeny zvladaju postihnute dieta, kedze na 99% budes na to dieta sama (za svoj zivot som stretla velmi malo parov, ktore to ustali a to sa pohybujem cely zivot medzi postihnutymi). A to nehovorim o finacnej biede pre celu rodinu- stat ti nepomaja vobec az po pomaha minimalne. Cely zivot zbierat vrchnaciky, aby si dietatu na chvilu ulavila alebo aspon trochu ulahcila zivot nie je terno...Ja by som tiez inac postihnute dieta neprijala a teda, ak by som vedela vopred, urcite by som sa rozhodla individualbe podla diagnozy pre interupciu. (Ale nie dieta s ds, pri tejto chorobe dieta netrpi, ale ak by malo byt cely zivot o bolesti- dieta na hadickach a lezat, tak by som sa jednoznacne rozhodla...). A co si kto o tom mysli, je mi jedno, lebo nikto mi s tym dietatom ani financne, ani dobrovolne ci nezistne pomahat nebude...
@vevesh 👍👍👍 veľmi pekne napísané, úplne si to vystihla...kruté, no pravdivé...žiaľ
@katulienkax rozumiem, že je to náročné. Ja len nevidím rozdiel v tom, keď je dieťa choré pred narodením a po ňom. A snažím sa pochopiť, aký rozdiel v tom vidia ženy, ktoré idú na potrat pre nejakú diagnózu. Že ak ochorie ich ďalšie dieťa až po pôrode, tak ho nechajú žiť. Prečo? Fakt sa snažím pochopiť - je to len preto, lebo tam dieťa už chráni zákon?
@zuzanockamt máš skúsenosť vzťahu s dieťaťom s postihnutím? Pochopila som správne? Inak... Čoho sa ja bojím, je autizmus. Lebo podľa mojej skúsenosti života s ľuďmi s rôznym postihnutím je to pre rodinu ťažšie než napríklad DS. A pre mňa by bolo tiež, lebo to negatívne ovplyvňuje tu podstatnú časť - schopnosť nadväzovať vzťah. Zatiaľco DS ju ovplyvňuje pozitívne.
@any_soj mám skúsenosť so starostlivosťou o dieťa s DS...vlastné také chvalabohu nemám...v autizme ja zase problém nevidím
Bola som na trissomi testoch keďže som chcela mať sro percentu istotu že dieťa bude zdravé.....pri zlých výsledkoch sme boli rozhodnutí ísť na interupciu lebo viem že také dieťa by som nezvládla nedokázala by som sa pozerať ako trpí a taktiež by som nechcela trpieť ani ja ....áno možno je to kruté ale nedala by som to
@any_soj ja sa napriklad autismu a ani ds nebojim. Ani vacsiny srdcovych problemov, lebo tie su v dnesnej dobe zoperovatelne, niektore este v maternici. Ale rozne vyvojove vady mozgu ci traviaceho ustrajonestva a ich rozne kombinacie s inymi vyvojovymi vadami, tak to je zvacsa zarucene utrpenie pre vsetkych zucastnenych.
@zuzanockamt starostlivost v akom zmysle? Mala si s ním vzťah, či to bolo formálne v rámci práce alebo niekde v rodine a tak. Lebo starostlivost a vzťah sú rôzne veci. Totiž neviem o tom, že by som sa doteraz stretla s človekom, ktorý mal skúsenosť vzťahu s človekom s downovym syndrómom a povedal by, že by šiel sám kvôli tomu na potrat, resp.neprijal by také dieťa (ak by bol otec). Naopak poznám veľa ľudí osobné a tiež veľa iba "písomne" z ich svedectiev zo života s človekom s DS, ktorí hovoria, že to nielen nie je tragédia či dôvod na potrat, ale že je to dar, pre nich, ich rodinu. Jasné, že neviem všetko čo si kto myslí a isto sa to nepytam na počkanie každého, preto píšem, že len neviem o tom, že by som takého poznala. Ale teda preto ma zaujíma, či máš skúsenosť vzťahu.
@any_soj ja by som dieťa s postihnutím - DS nechcela a pokiaľ by mi po AMC v tehotenstve táto dg. vyšla, tehotenstvo by som ukončila tak, ako je to ženám umožnené. Stačí? Ak nerozumieš, to je len tvoj problém.
@zuzanockamt ja by som nechcela dieťa s rakovinou. Lebo to je skutočné zlo, pri ktorom dieťa trpí. Ale keď by ju malo, myslím, že úloha matky je zahrnúť ho láskou a starostlivosťou.
@zuzanockamt a áno, rozumiem, nechcela by si. Keď sme si robili prípravu na adopciu, prízvukovali nám, že hľadá sa rodina pre dieťa, so zreteľom na dieťa, nie dieťa pre rodinu. Myslím, že aj biologickym mamám by sa takáto príprava zišla. O tom, že mať dieťa je dar a privilégium, nie právo. O tom, že moje dieťa nemá napĺňať moje predstavy, ale ja jeho potreby.
@any_soj Mne kázanie netreba. Ďakujem za pochopenie.

@zuzanockamt nechcem rýpať, len by ma úprimne zaujímalo - ak viete, že dieťa s vážnym postihnutím by ste nezvládli a snažíte sa tomu predísť, predpokladám, že uvažujete aj do budúcna, čo ak dieťa ochorie, prípadne nastanú komplikácie pri pôrode a bude vážne postihnuté - čo by ste robili v takom prípade? Fakt to myslím úprimne, snažím sa pochopiť, ako to majú ženy, čo vnímajú veci ináč než ja. Lebo mne príde, že mať dieťa so sebou vždy nesie riziko, že sa nieco stane a zo zdravého dieťaťa bude v sekunde dieťa choré. A v mojom nastavení je úplne jedno, či to bude pred alebo po pôrode.