icon

Amniocentéza len kvôli veku

niki0121
7. jún 2012

Ahojte! Aké máte skúsenosti s amniocentézou kvôli veku. V marci som mala 35 rokov. Je potrebná ,alebo nie. Výsledky krvi prvé v 13 týždni aj druhé v 16 týždni boli dobre. treba aj tak amniocentézu???

paka
11. aug 2012

@niki0121
Dakujem vsetkym za podporu, dufam, ze nabuduce uz budem pisat len pozitivne info a pridam sa aj do dalsich tem, ktore sa budu tykat uspesneho tehotenstva....

mijunik
11. aug 2012

Ahojte, ja som na amnio bola kvôli veku (momentálne je to tak, že ak žena dosiahne v roku, v ktorom rodí, vek 35 rokov, tak ju musí gynekológ poslať na amniocentézu), moja gynekologička to so mnou po testoch konzultovala, povedala, že ma tam musí poslať, lebo taký je zákon, ale že ja to môžem odmietnuť. A že ona by veru nešla, lebo hrozí riziko potratu. Páči sa mi, že bola taká úprimná. Našťastie to dobre dopadlo. Ja som to veľmi, veľmi zvažovala, radila som sa aj s odborníkom, riešila som to z každej strany. Nakoniec sme sa s manželom rozhodli tam ísť, lebo predstava, že by sme vychovávali nedajbože postihnuté dieťatko bola strašná... Máme šesťročnú dcérku, ktorá je zdravá, ale keď sa narodila, museli sme s ňou rok cvičiť Vojtovku. A to teda dalo zabrať. A ako hovorím - je od narodenia zdravá, mala problém "len" s ručičkou, ale našťastie sa to dalo do poriadku, ale bola to fuška, to cvičenie. No a so synčekom sme boli teda na amniocentéze (vo februári 2011, v cca 19. týždni tehotenstva), išli sme do Železničnej nemocnice v BA, lebo len toľko mi môj ujo (ženský lekár, ale nerobí v BA) povedal, že on sám mi nevie poradiť, či ísť alebo nejsť, je tam malé riziko potratu, ale že ak chcem znížiť riziko komplikácíí na minimum, tak mám ísť k niekomu, kto amniocentézu vie robiť. A že v Železničnej sú odborníci, že tých lekárov pozná. Aby sa nestalo, že sa to niekto v nejakej inej nemocnici na mne bude učiť. Platila som 288 eur, ráno sme prišli (bolo nás 11 maminiek), dostali sme izby, nemocničné nočné košieľky (skoro som do svojej nevpratala hrudník 😀 ), potom nás odprevadila sestrička k sále, mala som strach fakt obrovský, ale lekári boli strašne milí, bolo ich na sále tuším 5 (jeden robil UZV, jeden robil samotný zákrok, ďalší ani neviem čo, ale ešte mi niekto predtým čistil bruško, no ľudí ako na stavbe, ale mala som dobrý pocit, že to nerobí jeden človek všetko. Celý čas som videla na monitor, bábo, aj tú ihlu, páčilo sa mi, že to stále sledovali, lebo čítala som predtým, že amnio robil lekár bez toho, aby robil počas toho UZV. Len predtým, aby vedel, kde má triafať... Prepánájána, ako vedel, či sa bábo nepohlo zatiaľ??? No, po odbere mi bruško zalepili a poslali ma do izby. Čudujem sa len, že nie na vozíku, ale pekne po vlastných... A to nebolo hneď vedľa... Potom sme dve hodiny ležali a potom sme mohli ísť domov. Vlastne prvé výsledky už boli hotové, urobili kontrolný UZV, lekárka skonštatovala, že "výborne, plod je živý"... a povedala, že rázštep brušnej dutiny (alebo niečo také) tam nie je. No a na druhý deň mi volal lekár, že výsledky sú v poriadku, sledovali kvôli veku len tri veci (downov syndróm, myslím, že rázštep chrbtice a rázštep brušnej dutiny). A že má ešte jeden bonus, že keďže máme doma dievčatko, tak budeme mať párik, že čakáme potomka mužského pohlavia. 🙂 Mala som až slzy v očiach od radosti, že je všetko v poriadku. 🙂 Len som už potom dúfala, že samotná amniocentéza neublížila tomu nášmu drobcovi. Ale neublížila, v júli sa nám narodil zdravučký synček. A ja som zvyšok tehotenstva prežila kľudne, pretože som vedela, že bábo je zdravé. A mimochodom, amniocentéza nie je taká nepríjemná, ako veľký je strach pred ňou. 🙂

tamix
11. aug 2012

@vidrickaa ako vidím, onedlho rodíme 🙂 !!! V Maďarsku už dávno nerobia amnio. Robia krvné testy + podrobné sono v 12tt a 17tt. Kamoška je staršia ako ja a amnio jej ani len nespomenuli. Tu je problém ten, že keby mamičky vedeli, že sa zaobídu aj bez amnio, tak by amniocentrá mohli zatvoriť a to je veľa, veľa peňažnej straty.

tamix
11. aug 2012

@mijunik je super, že si tú amnio prežila v pohode, alebo skôr vaše detičky. Do mojej amnio som nepočula veľa potratov, ale potom sa ako si začali informácie moc zbiehať. Ani som nemyslela, že v mojom okolí toľko mamičiek potratilo ešte pred mojou amnio. Keby som to vedela, tak si to poriadne premyslím, či tam idem. No už sme po, aj keď s ťažkosťami, ale teraz už je všetko O.K. Teraz som s malým nebola a podľa ultrazvuku by malo byť všetko v poriadku, takže teraz už len počkať pár týždňov a uvidíme 🙂

tamix
29. okt 2012

V posledno čísle Kiskegyed, je písané o amnio, že je riskantný zákrok a testy z krvi sú tak presné, že začínajú preferovať tieto testy aj v západných krajinách. Sú lacnejšie a určite si ich dá urobiť viac mamičiek. A ZRAZU sa ozýva organizácia pre ľudí postihnutých DS, že aj také deti majú právo na život? Doteraz, kým bola amnio, tak to nikomu nevadilo, ak sa matka rozhodla pre potrat. Teraz, keď by krvné testy podstúpilo viac mamičiek a DS detí by bolo menej, boja so vlastné príjmy, že by nemali dosť DS detí a nemali by príjem . To už nech sa ozaj rozhodnú rodičia, či majú dosť síl vychovávať DS dieťa. A hlavne - tu ani neide o výchovu, ale čo potom, keď rodič zomrie. Tá starostlivosť v tých ústavoch je niekde otrasná.

adona71
29. okt 2012

ja som rodila v 40ke..a odmietla som amnio..tak mi zobrali viac krvy a poslali ma na 4D USG..nastastie bolo vsetko Ok a my sa uz viac ako 2 mesiace tesime s malej Bambulky 🙂

natalia_2
29. okt 2012

ja som absolvovala amnio po dlhom rozhodovani sa nakolko som nemala dobre vysledky/bolo podozrenie na razštep/ od zakroku ubehlo 2 týždne ale zatial vysledky ešte nemam,tak trpezlivo čakame ...dufam že pridu dobre vysledky....je tu niektora z vas čo mala zle vysledky z amnio?

andrejta
3. feb 2013

@mijunik Ahoj, čítala som tvoj príspevok a tiež uvažujem o amnio len kvôli veku (v marci budem mať 36 a obidva screeningové výsledky boli negatívne), tak sa chcem opýtať, či aj tvoje výsledky boli ok a rozhodla si sa len z hľadiska veku. Ja idem zajtra za MUDr. Ondrejčákom do železničnej, zatiaľ len na pokec. Vďaka za odpoveď

romanula
4. feb 2013

Ahoj ja cekam druhe a budu mit 36 roku. Doktorka me poslala ve 12 tydnu na podrobny ultrazvuk, vse bylo o.k. v 16 tt mi vysli z krve vysledky 1:206 na downa. Doktorka me posilala na amnio ja jsem to od zacatku odmitala. Sla jsem na konzultacii k docentovi do Bratislavy do zeleznicnej nemocnice. Naprosto profesionalni perfektni pristup. Tohle rozhodnuti neni jen na me, mluvili jsme o tom s manzelem, On chtel mit jistotu, ja jsem jit nechtela. Po pravde, kdybych mela riziko downa treba 1:40 tak ani neuvazuju. Nenechala bych si postizene dite, takze jsme se nakonec dohodli ze pujdu. Dala jsem si vysledky do 3 tydnu, nejsem nervozni, nekousu si nechty, ani to nejak ten cas nevnimam. Proste co prijde prijde. Nebudu se stresovat, nejak citim ze maly je v poradku. Ale napisu ti zkusenosti z amnio. Taky jsem se bala nebo riziko potratu po zakroku je velke. Doktor mi na to rekl, ze riziko potratu v tehotenstvi mas vzdycky.... coz je pravda, cokoliv se muze stat, jen tak z niceho nic. Cely zakrok trva asi 3 minuty. Na sale bylo asi 10 lidi doktori sestry, naprosto krasna profesionalni prace. Nebolelo to a pristi tyden budu vedet vysledky. Nakonec jsem rada, ze jsem sla, ze budu mit klid az do konce. Zezacatku mi to taky prislo ze jsem proste v nejake tabulce s vekem nad 35 tak te posilaji jenom kvuli statistik, a testy v 16 tydnu jsou naprosto stresujici a podle me zkreslene a zbytecne, kdyby ti vzali krev o hodinu pozdeji ty testy vyjdou uplne jinak.... ale ten klid v dusi asi stoji za to

andrejta
4. feb 2013

@romanula ahoj, asi to bola odpoveď pre mňa 😀 , ďakujem za podrobný opis, potom daj vedieť ako si dopadla - predpokladám, že iný ako dobré výsledky nebudú. držím palce. ja idem na konzultáciu dnes, tak dám vedieť čo a ako. pekný deň

romanula
4. feb 2013

@andrejta ano bola pre teba 😀 aj ja jsem byla u toho pana doktora Ondrejčáka je to profesional a nemas se ceho bat ne kdyz to bude delat on. Ja jsem taky sla jenom na pokec a pri tom jsem si uvedomila, ze bych nemohla mit postizene dite, ne kvuli sobe, ze bych byla sobecka, ale nezvladla bych to, divat se na neho a nevedet co citi, jak mu je. Jiste vsichni kdo maji tyto deti a vsechny organizace zacnou psat jak ty deti se umi smat a radovat ze zivota ale jak to oni vi? Kdo to vi? NIKDO, nikdy ti nikdo nerekne co postizene dite citi jestli vsechno vnima. Nedej boze kdyby melo nejaky vaznejsi problem a muselo by na operaci nevydrzela bych ten pohled ten pocit ze jsem mohla neco udelat ze jsem to mohla zastavit, jeste relativne vcas. Ze to bylo na me, vis. Nesnesla bych pohledy okoli, manzelove tiche vycitky ze je to trapeni toho babetka.... bolelo by me, ze nevidim v ocich toho postizeneho baba to co vidim v ocich moji zdrave dcery, kdyz se ji samotne neco povede, vis zavazat si tkanicku, pomahat mi pri vareni ze to zvladne sama tu radost tu pychu ze to dokazala, a postizene deti to nedokazou ne plnohodnotne , a kdyz jsem tam tak sedela a tohle si uvedomila ze to rozhodnuti je na tobe, jestli bude mit dite radostny a plnohodnotny zivot nemas o cem premyslet. Stavaji se ruzne veci, vis, ktere neovlivnis ty sama, neco u porodu, neco potom, ale tohle muzes rozhodnout o tom to je. Neni se ceho bat, myslim si ze i riziko potratu po zakroku se hodne zvelicuje, ale budes mit klid. A kdyz to nevyjde, vyjde to priste.

romanula
4. feb 2013

@andrejta joj a jeste jsem si vzpomela, kdyz to chces vedet do 3 dni tak to cele stoji 300 euri, ja jsem sla na amnio v 17 tydnu, do 24 tydne muzes ze zdravotniho hlediska jit na potrat, ja jsem si vysledky nechala dat do 3 tydnu. Stihla bych to tak nebo tak. Platila jsem 70 euro, jestli mam mit postizene dite a daji mi to vedet za 3 dny nebo 3 tydny na mojem rozhodnuti to nic nezmeni, je to jedno, jak jsem psala vyse, jsem v klidu nepremyslim o tom, vubec , mam to nejak v hlave srovnane. Bud tak nebo tak . Jiste ze se mi ulevi, az to budu vedet, neco ze me spadne ale verim ze to bude v pohode...

mijunik
4. feb 2013

@andrejta Ahoj, tiež som sa rozhodla len kvôli veku. 🙂 Našťastie výsledky z krvi som mala v poriadku. Mne gynekologička aj sestrička v gynekologickej ambulancii - obidve povedali, že "vy nemáte zlé výsledky". Veľmi, veľmi som amniocentézu zvažovala, viem, že sú tam riziká, resp. viem len o jednom - o možnom potrate, ale jednoducho musí človek veriť, že sa nič neskomplikuje. Už máš asi po konzultácii, predpokladám, že Ti doktor vysvetlí, prečo na amniocentézu ísť. Ťažko povedať, či je to nie je hlavne o biznise, veľa som o tom čítala, no keď to vyšetrenie dobre dopadne, potom je človek rád, že na ňom bol a môže byť kľudný. Mám jednu známu, tá je staršia odo mňa, na amnio nebola a je všetko v poriadku. Takisto môže byť mladá kočka, žiadne vekové zaťaženie a napriek tomu môže byť problém. Ak by som sa mala znovu rozhodnúť, zase by som veľmi, veľmi zvažovala. Ale ak sa rozhodneš ísť, môžem Ťa upokojiť, lekári sú veľmi milí a ak sa náhodou bojíš samotného vyšetrenia, nie je to nič hrozné, pre mňa bolo nepríjemné len to, že som sa nemohla pozerať, ako ide lekár pichnúť do bruška, lebo som musela byť úplne uvoľnená. Ono to pichne, ale vôbec to nebolí viac ako akékoľvek iné pichnutie. A je to len malá chvíľočka. Naozaj pár sekúnd. Celá ceremónia trvá síce dlhšie, ale to je čistenie bruška a kontrola polohy bábätka v brušku, vtedy sa dohodnú, kam presne budú pichať a až potom samotný odber a ten je naozaj v pohode. Ten strach predtým je oveľa, oveľa väčší. Napíš, či si bola a ako si to celé vnímala.

andrejta
4. feb 2013

@mijunik Ďakujem za odpoveď, v stredu som objednaná na odber, tak potom napíšem

@romanula ja som netrpezlivá, tak som sa rozhodla pre tú rýchlu verziu 😀, každopádne očakávam iba dobrý výsledok a už aj nervozita opadla

mijunik
4. feb 2013

@andrejta Tak na Teba budem myslieť, určite Ti povedali, že tam musí ísť niekto s Tebou, resp. aspoň potom pre Teba prísť autom. Ak tam budeš sama, tak si zober nejakú zábavku, lebo dve hodiny budeš ležať na chrbte v posteli a budeš sa nudiť. Aspoň v 2011 to tak bolo. Inak, mne osobne bolo na chodbe, kde sme čakali na odber, dosť chladno. Tak ak sa organizácia nezmenila, skús si zobrať župan, možno ho budeš potrebovať. Neviem, či je to dovolené, veď sa spýtaš. A doma sa budeš musieť šetriť, ja som dva dni intenzívne ležala, vstávala som len kvôli WC, nosili mi jedlo, starali sa o mňa. Potom ešte tak myslím týždeň som si viac dávala pozor na prudšie pohyby, na kýchanie a kašľanie. Na všetko sa potom radšej popýtaj, ak by sami nepovedali. Podľa mňa je lepšie pýtať sa v týchto veciach možno zbytočne a aj hovadiny ako sa niečo neopýtať a potom nevedieť a byť v strese. 🙂 Výsledok bude do troch dní, že? 🙂

andrejta
4. feb 2013

@mijunik ďakujem, je to od teba veľmi milé. frajer ma tam odvezie, na ležanie si beriem knihu a rozmýšľala som, že pôjdem na PN. Moja gynekologička mi hovorila, že je odporúčaná 14 PN-ka, tak aspoň týždeň si pohoviem doma pre istotou. A ešte sa chcem opýtať, či mi košeľu dajú, lebo mi hovorili len o papučiach a niečo na jedenie a pitie.
A neboj sa, ja som pacient vyzvedač a vyjednávač 😀 . Veď som ich tam dobre pobavila, keď som sa opýtala, či môžem vykladať 10 kilového psa do vane po vychádzke, aby som ho umyla. A doktor, že šak mladý muž nemôže? a ja že mladý muž ide od soboty na služobku na týždeň, či sa to dá odložiť, tak sa smial, že dvíhanie psa do vane ako kontraindikáciu ešte nemal 🙂 . tak potom špekuloval, ako to vyriešime. podarený bol. tak už len vydržať do stredy a výsledky vo štvrtok a môžem si pokojne ďalej tehotnieť 😉
Ak by mi niečo napadlo, môžem ťa ešte otravovať?

mijunik
5. feb 2013

@andrejta Jasné, kľudne sa pýtaj. 🙂 No hafana by som do vane určite nevykladala. Ja viem, zablatený alebo zasnežený havko v byte nie je nič moc, ale tentokrát musí ustúpiť bezpečnosti bábenka. Nemôžeš si zavolať niekoho, aby bol s Tebou, kým priateľ bude na služobke? Ale je to veselé, to sa fakt asi málo počuje v ambulancii, že havkove sprchovanie je kontraindikácia. 😀 Inak, moji rodičia majú pred dverami lavór s vodou, keď idú s Dášenkou (angl. kokrík) von a keď sa vracajú, umyjú jej labky a majú tam starý uterák, poutierajú a hotovo. Sprchujú ju po vychádzke len keď sa vyváľa v ho..e alebo keď sa jej na bruško nalepí zľadovatelý sneh.
Košeľu by si mala dostať v nemocnici, aspoň my sme dostali, keď som tam bola (bolo nás v ten deň 11). Ja som vyfasovala takú úzku, sexi, takmer som sa do nej nevpratala kvôli hrudníku 😀 Mala krátke rukávy, bolo to vo februári, tak mi bola preto na tej chodbe zima a odporúčam Ti župan. A radšej aj ponožky.
Inak, tá PN-ka nie je zlý nápad a just by som si zobrala 14 dní. Kľud Tebe a bábenku len prospeje. 🙂

veriiii
5. feb 2013

je to na vas,ak by som mala oba vysledky o.k.tak by som si radsej zaplatila podrobny morfologicky ultrazvuk, su na to odbornici, mnohe usetrili od amniocentezy,kde je 0.5.-1%riziko potratenia,ale pocula som uz aj o mamicke, ktorej odtiekla komplet plodova voda, nastastie sa jej vytvorila nova..

dana_l
5. feb 2013

mna posielali pri vsetkych tehotenstvach na amino. vsetky som odmietla a urobili len extra krvne testy a podrobny ultrazvuk, podla toho vedeli povedat ci by sme mohli ocakavat dieta s nejakym zdravotnym problemom.
nastastie vsetky testy boli v norme a deti sa narodili zdrave.

romanula
5. feb 2013

@andrejta držim palce a urcite bude vsechno o.k. jinak ani nepremyslej a dej vedet. Me taky rikali zadne tezke veci a v klidu, a druhy den rano jsem se nejak zapomela a mela jsem nemocnou dceru mela vysoke horecky, to me asi nejak vykolejilo a uplne jsem zapomela a nesla jsem ji dolu ze schodu, ma 18 kilo.... a potom jsem si to uvedomila, tak jsem dostala strach, ale vidis je to v pohode, zatim.... tak musim zaklepat tak se drz

andrejta
5. feb 2013

@veriiii no... tak ja som sa rozhodla, že pôjdem. pre mňa je vysoká istota zdravého dieťaťa veľmi dôležitá. nechce sa mi už rozpisovať prečo, ale k tomu ultrazvuku - žiaden ultrazvuk ti chromozómy nezráta. nebudem nikoho presviedčať ani pre ani proti amniocentéze, každý je svojprávny a zodpovedný sám za seba a aj rozhodnutie je na iba na človeku. Nikoho nikto nenúti.
A chcela by som vedieť koľko žien, ktoré absolvovali amnio poznáš osobne. Ja poznám osobne tri ženy a všetky to prežili bez následkov a narodili sa im zdravé detičky a dokonca v správnom termíne.
a to, že plodová voda komplet odtečie a potom natečie späť je s prepáčením debilina. Keby to bolo možné, tak potom neexistuje žiadne riziko potratu ani predčasného pôrodu, nemyslíš?

sunshine5
5. feb 2013

Ja som na amnio bola. Absolutne ziadne komplikacie som nemala, pred, pocas ani po zakroku. A ako pisala @andrejta , chromozomy ti nik nezrata, ci je ich iba parny pocet. Ani lutrazvuk nie je 100%, ani tripple testy, ale amnio ti da presnu odpoved na 100% a zaroven sa ti pozru na celu geneticku informaciu tvojho babatka, to znamena, ze ci ma 23 parov chromozomov. Tu nejde len o razstep alebo down.
A ked je dobry lekar, tak moja skusenost je taka, ze ja som ani pomaly nevedela, kedy pichol injekciu.
A ten pocit, ze vsetko je s malinkym v poriadku je k nezaplateniu.

dana_l
5. feb 2013

@sunshine5 @andrejta nechcem sa hadat ale su pripady ked bolo povedane ze dieta sa narodi chore a nenarodilo. a to po vysledkoch z amina

dana_l
5. feb 2013

otazka ohladom amina nie je ci bude dieta chore alebo nie ale ci si ho nechate alebo nie ked vam niekto povie ze moze byt zdravotne postihnute.
ja si neviem predstavit ze by som povedala ze nech ho teda zoberu. lebo ja sa nebudem cely moj zivot starat o dieta ktore mozno nebude vediet postarat o seba same.
takze ak moje krvne vysledky a ultrazvuk mi povedali ze dieta bude zdrave - lebo pisete ze nevedia dat presne odpovede - a mne by sa narodilo postihnute dieta, tak tiez by som sa ho mala vzdat a dat do ustavu alebo na adopciu aby som mala pohodlny zivot?
takze rozhodnutie pre ist na amino je - nechame si to dieta alebo nenechame. lebo o to tam ide. aby VAM povedali ci je ZDRAVE

andrejta
5. feb 2013

@dana_l poznáš taký prípad osobne? alebo to je zasa, že jedna pani povedala, lebo takých prípadov si môžem ..... za kýbel 😀

dana_l
5. feb 2013

@andrejta a ty poznas? lebo takych ze jedna pani povedala si ja tiez mozem ... aj za dva kyble.

dana_l
5. feb 2013

@andrejta co urobis ked ti povedia za dieta nebude zdrave???????

dana_l
5. feb 2013

pri vsetkych testoch vam povedia PRAVDEPODOBNOST ze dieta je zdrave alebo moze mat nejaky problem. amino je take iste. povedia vam napriklad ze vysledky ukazali ze je 1:20 ze dieta bude mat down syndrom. ale nepovedia vam ze URCITE ho ma ale ze je velmi velka pravdepodobnost ze ho bude mat. a to sa potvrdi az ked sa narodi.

ja som tiez isla na tie ine testy ale s tym rozhodnutim, ze i keby mi povedali "pozitivny" nalez ze i tak si dieta necham. rozumiem kazdej ktora tam ide alebo si necha urobit testy inym sposobom. kazda z nas tuzi mat dieta, zdrave dieta.
preto je na kazdej mamicke a samozrejme i jej partnerovi, aby si vyjasnila otazku este pred aminom - co urobim ak vysledky nedopadnu dobre. necham si dieta alebo ho dam prec - este pred narodenim ci po narodeni.

andrejta
5. feb 2013

@dana_l nepoznám, ale to ty si tvrdila, že, citujem: ?dana_l @sunshine5 @andrejta nechcem sa hadat ale su pripady ked bolo povedane ze dieta sa narodi chore a nenarodilo. a to po vysledkoch z amina
Dnes o 14:37 • Odpovedz • Páči"

a ja viem presne, kvôli čomu na amnio (nie "amino") idem. a viem, ako sa zachovám ak budú výsledky nepriaznivé a nebudem sa tu alibisticky hrať na matku terezu, keď na to nemám. to je všetko k tejto téme, viac sa o tom baviť nemienim. je to môj život a hádam mám ešte to právo rozhodovať si o ňom sama. prajem ti všetko dobré.

dana_l
5. feb 2013

@andrejta predstav si ze poznam. mame v skupine babu ktora isla na amino lebo jej povedali ze sa jej narodi zdravotne postihnute dieta. i amino jej dalo velmi "nizke" vysledky. a dieta sa narodilo zdrave.

ak vies co urobis ak nebude dietatko zdrave tak super. nikto ti nic neberie z tvojho prava ako sa rozhodnut. to ty si si take tuna "nasla".
nech sa ti tvoje tretie testovanie podari a vysledok len potvrdi predchadzajuce "negativne" spravy