icon

Stále ma posielajú na amniocentézu. Je to potrebné?

24. júl 2026

Je to normálne, že ma posielajú na amniocentézu len preto, že prvý lekár pochybil, vyhodnotil zlé výsledky NT zvýšeňá na 3,9 aj chýbajúcu NB, pretože ich robil príliš skoro v 10. týždni? Upozornila som na to, mala som opakovane sono s iným lekárom o 3 týždne na to, NT 2 mm, NB úplne jasná a v norme, všetko v poriadku, aj krčok aj placenta. Trisomy testy negatívne na vývojové vady. Testy z krvi u doktorky tiež negatívne.
Lenže od prvého sona sa to tiahne, že ma stále chcú poslať na amniocentézu, lebo teraz ešte aj prišli Triple testy s pozitívnym nálezom. Pritom opakovane som upozornila na to prvé sono, a aj oni priznali, že bolo robené skoro a dieťa nebolo tak vyvinuté, ale že pre istotu aj amniocentézu a stále na ňu naliehajú extrémne. Ja som z toho len v strese.

Strana
z2
anonym_7887e5
24. júl 2026

Biznis. Nechod. Tiez som nesla. Mam sikovneho, nadaneho uz 13r syna.. 🥰🩵 ked tak, sono u grochala abo cunderlika🙂

anonym_8280b0
24. júl 2026
@anonym_7887e5

Biznis. Nechod. Tiez som nesla. Mam sikovneho, nadaneho uz 13r syna.. 🥰🩵 ked tak, sono u grochala abo cunderlika🙂

Kto su ti, co ta stale posielaju? Ten jeden lekar? Alebo? A asi je nato dovod, kazdopadne odmietnut mas pravo. Mala si pravo odmietnut aj tripple testy ak mas genetiku negativnu. Trisomy su na 99% presne, tripple 60-65%. Ja som mala kombinovany falosne pozitivny, trisomy negativne a tripple som odmietla. Nikto na amniocentezu ma neposielal vzhladom na negativnu genetiku.

@anonym_7887e5 aky biznis? Amniocenteza v pripade problemov je plne hradena vsetkymi poistovnami. Plati sa len na ziadost pacientky.

anonym_20bbf1
24. júl 2026

@anonym_autor dr sa chrania, rozhodnutie je na tebe.

anonym_b7b0bf
24. júl 2026

Ahoj, zbytocne to analyzujes a riesis ak si rozhodnuta, ze amniocentezu nechces. Ziadne "extremne naliehaju" tu nema miesto. Ber to tak, ze ak tam bolo riziko (bez ohladu na veci, ktore spominas) aj Dr musia byt chraneni a musi Ti tuto moznost odporucit... Ak sa potom nieco "stane" alebo zisti neskor, doktorov ako prvych pozenies pred sud, ze sa nieco zanedbalo 😉
Ved normalne asertivne povies "dakujem, nemam zaujem a amniocentezu neabsolvujem". Co Ti akoze kazdy den vyvolavaju? Ved bezne kontroly su tak 1x mesacne. Nejdem a hotovo.

Ja som inak pri jednom z deti na nu musela ist, a nebolo to nic strasne.

A pripajam sa s poznamockou o aky biznis ide... Kedze akonahle to je s odbornym podkladom a odovodnenim, nestoji to pacientku ani cent.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_8280b0
24. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor v ktorom si tyzdni? Medzi 18-22tt mozes absolvovat morfologicky ultrazvuk a ja osobne by som sa po nom rozhodla.

anonym_066189
24. júl 2026

Odkiaľ si? Sk máš blízko do BA objednaj sa k mudr cunderlikovi
Je výborný, veľký odborník, má ľudsky a príjemný pristp, všetko vysvetli a dôkladne vyšetrí

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
24. júl 2026
@anonym_8280b0

@anonym_autor v ktorom si tyzdni? Medzi 18-22tt mozes absolvovat morfologicky ultrazvuk a ja osobne by som sa po nom rozhodla.

@anonym_8280b0 teraz začínam 16.

anonym_066189
24. júl 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor tak zmeň lekára a hotovo. Ja som chodila celé trhu k cunderlukovi. Bola som veľmi spokojná

btus
24. júl 2026

a aký je problém ísť na tú amniocentézu? Absolvovala som a nie je to nič hrozné. Jedna ihla do brucha. Potom si doma 3 dni poležíš, manžel obskakuje. 🙂 Neviem, prečo ženy robia z toho takého strašiaka. Ja som si pichala fraxiparin 1elý rok, takže jedna injekcia navyše nebolo nič hrozné.

anonym_0e085b
24. júl 2026

Bola som na amnio. úplná zbytočnosť. Dieťa má autizmus, ale áno výsledky amnio boli výborné. Určite by som už nešla.

anonym_6d4a64
24. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_8280b0 teraz začínam 16.

@anonym_autor Nie je to povinne a nemozu ta nutit.

anonym_bc2e61
24. júl 2026

Ja by som odmietla na Tvojom mieste. Jasne by som povedala, ze nie, nemam o nu zaujem.
Mna chcela doktorka v nemocnici poslat, lebo na sone vsetko nevidiet (nie kazda porucha ma svoje fyzicke prejavy a odchylky), mne len kvoli veku vyslo na tripple vyssie riziko, povedala som, ze pre mna to nema vyznam, ze dietatko si tak ci tak necham. A viac nic nespominala. Ak len spomenie a nie je neprijemny, tak jednym uchom dnu a druhym von, ale ak robil testy prilis skoro, to prve sono, tak by som si hladala ineho lekara, lebo toto je dost zasadna vec, to sono v 12.tt.

anonym_bc2e61
24. júl 2026
@anonym_0e085b

Bola som na amnio. úplná zbytočnosť. Dieťa má autizmus, ale áno výsledky amnio boli výborné. Určite by som už nešla.

@anonym_0e085b no tak zrovna autizmus sa neda z prenatalnych testov zistit, to je vseobecne znamy fakt.

anonym_b3730b
24. júl 2026

Mňa posielali tiež a nešla som.

reela
24. júl 2026
@btus

a aký je problém ísť na tú amniocentézu? Absolvovala som a nie je to nič hrozné. Jedna ihla do brucha. Potom si doma 3 dni poležíš, manžel obskakuje. 🙂 Neviem, prečo ženy robia z toho takého strašiaka. Ja som si pichala fraxiparin 1elý rok, takže jedna injekcia navyše nebolo nič hrozné.

@btus pri pichani fraxiku nemas riziko 0.1-0.3%, ze potratis...

anonym_c3355f
24. júl 2026
@anonym_7887e5

@anonym_7887e5 ty asi za všetkým vidíš biznis, že? Kto by mal v tomto prípade zarobiť? Lekár?

janinah
24. júl 2026

Lekari vsetko len navrhujú,pacient rozhoduje ču to podstúpi alebo nie.Teda amniocentezu odmietni podpiš odmietnutie a vybavené. Nikdy nijaky zdravotnik ťa nesmie do ničoho tlačiť a ty sa nemáš nikde dať dotlačiť proti svojej vôli

zitaje
24. júl 2026

Treba rázne povedať, že nemáš záujem o amniocentézu a požiadať lekára, aby to uviedol do karty. Ženy, buďte trocha asertívnejšie. Po treťom pôrode som v nemocnici odmietla oxytocinovú injekciu, ktorú dávali úplne všetkým ako na bežiacom páse, a druhá rodička na izbe bola celá prekvapená, že to sa môže odmietnuť? No jasne že sa môže.
Hlavne si rozmysli, či by si bola schopná ísť na potrat, ak by vyšlo - čo? AK by si si dieťa aj tak nechala, amnio je zbytočné.

anonym_8bb889
24. júl 2026
@anonym_066189

Odkiaľ si? Sk máš blízko do BA objednaj sa k mudr cunderlikovi
Je výborný, veľký odborník, má ľudsky a príjemný pristp, všetko vysvetli a dôkladne vyšetrí

@anonym_066189 mne na problem neprisiel… tvrdil ze dieta je v poriadku nebolo

anonym_8bb889
24. júl 2026
@btus

@btus presne… strašia zbytocne zeny, nehovorím ze to je prijemne ale v pohode zvládnuteľné…

michaela329
24. júl 2026

@anonym_autor ja som pri negatívnych trizomy testoch na amniocentezu nešla, Triple vôbec neberiem do úvahy, pretože sú hrozne nepresné. Aj geneticka mi hovorila, že by to bolo zbytočné. Pri pozitívnom morfe u Dr. Grochala a pozitívnych trizomy som ale na amniocentezu išla - tiež vyšla pozitívne na Edwards syndróm (triple boli negatívne a preto im neverím). Amniocenteza bola bezbolestná a bezproblémová, hoci s takým zlým výsledkom.

lucia147852
24. júl 2026
@btus

@btus taký, že jeden z dôsledkov môže byt aj potrat, napr?

anonym_71e660
24. júl 2026

Ma dr tiež posielala, nešla som, normálne nastvana bola. Ešte dodám že mam zdravého 19rocneho syna ❤️

anonym_066189
24. júl 2026
@anonym_8bb889

@anonym_066189 mne na problem neprisiel… tvrdil ze dieta je v poriadku nebolo

@anonym_8bb889 to mi je ľúto

anonym_066189
24. júl 2026
@btus

@btus fakt porovnávaš fraxik a amniocentézu? Dosť mimo ale že dosť

anonym_cbbc77
24. júl 2026

Tak Trisomy sú určite presnejšie ako Tripple či ultrazvuk. A či na amnio ísť? Ak by vyšlo, že dieťa má genetickú poruchu, ako by si s touto informáciou naložila?

betulinka1
24. júl 2026

@anonym_autor neviem co sa im nezda ale rodila som ako 35 rocna a lekar mi Amnio ani nespomenul. Pricom som čítala na nete, ze uz v tomto veku je zenam odporúčaná. Ak nechces nechod. Ale ak ti to hovori viac lekarov co ta nejako tlacia, mozno sa im nieco nezda ale nechcu to povedat nahlas aby ta nevystrašili. Netušíme. Chod potom na sono ako ti tu pisali v tom 20 tom tyzdni a ked tam bude nejaky problem, tak uz ho budu na 80% vidiet.

michaela329
24. júl 2026
@betulinka1

@anonym_autor neviem co sa im nezda ale rodila som ako 35 rocna a lekar mi Amnio ani nespomenul. Pricom som čítala na nete, ze uz v tomto veku je zenam odporúčaná. Ak nechces nechod. Ale ak ti to hovori viac lekarov co ta nejako tlacia, mozno sa im nieco nezda ale nechcu to povedat nahlas aby ta nevystrašili. Netušíme. Chod potom na sono ako ti tu pisali v tom 20 tom tyzdni a ked tam bude nejaky problem, tak uz ho budu na 80% vidiet.

@betulinka1 rodila som 39 ročná, triple ok, trizomy ok a nikto mi amniocentezu nenútil - ono už na tie Nipt testy dosť dajú.

Strana
z2