Amniocentéza len kvôli veku
Ahojte! Aké máte skúsenosti s amniocentézou kvôli veku. V marci som mala 35 rokov. Je potrebná ,alebo nie. Výsledky krvi prvé v 13 týždni aj druhé v 16 týždni boli dobre. treba aj tak amniocentézu???
@grelu
Výsledky testů jsou velmi přesné, např. u Downova syndromu je spolehlivost přes 99 %.2 Analýza plodové vody však nezjistí všechny vrozené vady. Některá postižení, např. vady srdce nebo rozštěp rtu jsou zjistitelná při ultrazvukovém vyšetření, jiná, např. slepota nebo autismus se projeví až po narození nebo v průběhu života dítěte.
ak sa neda napisat 100% tak je tam vzdy moznost ze sa pomylili. a ako vidis nezistia vsetky veci - takze dieta sa moze narodit i so zdravotnou vadou.
ahoj noo ja mam 38. a bola som na amniocenteze v oktobri,kvoli veku ma poslala, no tiez boli vysledky dobre s krvi. ale nemusis ist, ja keby som vedela, tak nejdem. horor zažitok, nikdy viac. moj nazor. ☹
@viktoria3903 ahoj, môžem sa opýtať kde si bola na odber a prečo to bol hororový zážitok?
ja som bola na odber v kosiciach v novej nemocnici, no lebo jeden lekar ti pozera brusko s ultrazvukom, doktorka picha ihlu, dalsia zapisuje, a este jedna pozera, noo neviem,každa zena ma iny prach bolesti. 🙂
Ktorá z Vás bola na amniocnetéze v BA v Rižinove ?
@paka a ostatné maminky, na FB časopisu Dieťa som dala návrh, nech sa trochu poinformujú aj o téme amniocentéza, nie len očkovanie. Ak ste mali zlé skúsenosti, napíšte im tam,aby som v tom neostala sama. Za pomoc ďakujem.
(Časopis Dieťa: Mária, vďaka za bližšie info, iste sa téme budeme venovať a položíme vaše otázky kompetentným. Ak by aj ktosi ďalší chcel prispieť svojou otázkou, či skúsenosťou a nechce písať verejne, pokojne mi napíšte na mail krausova@dieta.sk.)
kto bol na amniocentéze na Kramároch v BA?
@nefertiti7 ja som bola na amino minuly tyzden,najprv som bola na ultrazvuku ci mam dost plodovej vody a dalsi den na amnio,robia sa v stredy na 8C
@nefertiti7 teda som bola na Kramaroch,to mi tam nejak vypadlo 🙂
@katikaba jej dik, ja som bola už v novembri a tiež pohoda 🙂
Amniocenteza len kvoli veku je zastarala vec zo 70 rokov minuleho storocia, dnes sa rizika na DS rataju ovela presnejsie pre kazdu tehu, najpresnejsi test je kombinovany + doplnenie o morfologicky ultrazvuk v 20-22 tyzdni.
Ahojte,mam40 a caka ma rozhodnutie ci mam ist na amino,bojim sa toho.
@katlyn73 chod radsej na prenascan
amnio som mala teraz 25.2 a kvoli veku/37 a aj som chcela...bola som na Antolskej, utorok ráno na 7hod. prídeš a stredu navečer domov,bolo to v pohode, lekár príjemný a viac ma bolela žila v ruke po odbere krvi ako vpich na amnio...nie je to do brucha ale tam kde asi končia gaťky a pre mňa absolútne nebolestivé;skôr sa každá bojí komplikácii a výsledkov, ktoré sú komplet až za 3 týždne
zato ja by som si v zivote, ani keby som mala dobry priebeh odberu po amn, netrufla niekomu len tak zfleku povedat, ze kludne na to chod
VZHLADOM na to mnozstvo zien, ktorym to v pohode neprebehlo, toto je vec, co si musi kazda zena rozhodnut sama, ci to riziko podstupi, alebo nie, je to tazke
ak ho podstupuje, vie preco
ja som bola pred tromi tyzdnami, nehovorim, ze to bolo nieco prijemne, no vedela som preco tam idem...Bala som sa vysledku, resp. toho, ze nastanu komplikacie, nedaj Boh potratim... Mna zarazili tie ostatne baby, ktore boli vtedy tiez - pred kontrolnym sonom po odberoch boli vysmiate od ucha k uchu, az som nechapala...jedna pani sa ma dokonca spytala, ze z coho som taka vystresovana, ci mi je zle alebo nieco... nechapem, buduca mamina sa predsa boji o dieta v prvom rade, o to, ci bude zdrave, o mozne komplikacie po zakroku - nie o to, ze ju to bude boliet....a co sa tyka tej bolesti, zabolelo ma to, no nic strasne....zazitok ako taky teda nic moc - nuz ale co cakat od toho, ked vam ide niekto ihlou pichat do brucha... kazda si musi zvazit dovody - tak ako sa to tu stale opakuje. Prajem vam vsetkym krasne zdrave deticky 🙂
@daliborova dufam, ze vysledky dopadnu dobre a ty si budes moct konecne vydychnut 🙂
@nefertiti7 bola som ,vsetko prebehlo ako ma,nemozem sa stazovat 🙂
@celasapremenim jej, dakujem 🙂 som zabudla napisat, ze sme si dali zrychlene, na druhy den mi volali, ze nam gratuluju k zdravemu chalaniskovi ( aj ked som dufala v babenku 😉 )
Ahojte, mne vysiel pozitivny tehotensky skrining v 16. tt, pravdepodobnost Downowho syndromu 1:150, preto nam odporucili geneticku poradnu a nasledne amniocentezu. Velmi som sa bala, bol to pre mna najstresujucejsi tyzden zatial za cele tehotenstvo, pretoze som to vobec necakala a zrazu som bola postavena pred otazku ci je alebo nie je babatko vporiadku, ci si to nechat potvrdit na amniocenteze a co spravim, ak vyjdu zle vysledky. Myslim, ze tym, ze uvedu "SKRINING POZITIVNY" zbytocne vystrasia ... Ja som 3 noci nespala, stres v zaludku, hnacky ... Po celodennom vycerpavajucom zvazovani som sa rozhodla absolvovat amniocentezu a nelutujem, objednali ma hned na druhy den, vcera som tam bola a dnes rano mi volali vysledky. Podozrenie sa nepotvrdilo, som neskutocne stastna 🙂)))) Len sa trochu obavam, ci moj extremny stres babatku neublizil ... Po tychto skusenostiach som si povedala, ze amniocentezu by som absolvovala aj pri dalsom dietatku kvoli veku (budem mat uz po 35-ke), v Zeleznicnej nemocnici v BA u Doc. Ondrejcaka, Doc. Hinsta a MUDr. Melisovej, boli naozaj velmi profesionalni.
@amelusik no, dufam, ze hlavne odpocivas, daj si tak tyzden pokoj aj od prace aj od vsetkeho ak mozes, lez radsej, bez ohladu na skusenosti ostatnych
super, ze si ok, vacsina zien ma babo ok aj po pozitivnych skriningoch, hlavne, ked je to iba test z krvi
@niki0121 Rodila som v 43.rokoch,amniocentézu som brala ako plus,podľa mňa to nie je nič škodlivé,veď aj o epidurálke sa hovorí,že je riskantná,záleží kde to to robia.Nemusela som sa potom zaoberať myšlienkami typu čo ak je niečo s dieťatkom v spojení s vekom.Doporúčam,budeš kľudnejšia.
Ja som mala výsledky testov z krvi tiež dobré, a kvôli veku ma posielali na amnio...no, vzhľadom k tomu, že som bola v tom percente mamičiek,kde hrozilo veľmi vysoké percento potratu, tak som to odmietla, podpísala, že odmietam a išla som na 3D vyšetrenie,kde mi doktor povedal, že maličké je v poriadku, že nevidí žiadne vady a podobne-na tomto sone(myslím, že už je aj 4D)ma poriadne popozeral, teda malého-zpredu, z bokov, zo zadu, zo spodu, z vrchu-aj srdiečko mi povedal, že je oki...a tak som to riskla bez a vyšlo to-malý je zdravé šidlo 🙂 ...držím palce, aby všetko dopadlo čo najlepšie 🙂

@dana_l amnio povie 100% či je babo ok alebo je tam nejaká chromozomova anomalia. Pravdepodobnosť genetickej poruchy určujú len screeningy v 12tt resp. 16tt, ale to sa určuje z krvi matky, nie z plodovej vody