Amniocentéza len kvôli veku
Ahojte! Aké máte skúsenosti s amniocentézou kvôli veku. V marci som mala 35 rokov. Je potrebná ,alebo nie. Výsledky krvi prvé v 13 týždni aj druhé v 16 týždni boli dobre. treba aj tak amniocentézu???
Ja som mala 36 , ked som otehotnela. Vysledky prve boli dobre druhe podla veku nie a nutili ma na odber. Odmietla som bola som na geneticky ultrazvuk a malinky je zdravy ako buk .mal 4,5 kg a je najkrajsie babo na svete. A to bolo stresov po druhom teste. Dr. V kosiciach ma uistil , ze sme zdravucki.je to len na mamicke. Ale kolegynina dcera po odbere prisla o babatko a isla tam len kvoli veku
Teraz v máji sa nám narodil syn zdravý ako buk mám 38 rokov a odporúčali mi amniocentezu ale odmietla som výsledky boli vsetky o.k len kvôli veku je to sice už moje tretie dieťa ale aj keby bolo prvé by som nesla.u nás by to aj tak nemalo význam lebo by sme malinkeho nedali za nič na svete.a este ked mi povedala že 1 zo 100 potratí tak načo to robiť.
Vo vacsina pripadov vyjde pozitivny screening najma preto, ze samotny vek tie vysledky zhorsuje (najma zeny nad 40 rokov) - jednoducho je sucastou vypoctu rizika. pozerala by som na hodnoty nie na to ake vyslo riziko...ak su hodnoty ok, tak by som sla len na morfo uzv, pripadne ten test co sa posiela do hong kongu. amnio by som aboslovovala jedine ak by bolo riziko velmi vysoke a hodnoty velmi zle (povezme 1:5)
@anjelicek26 nechcem otvarat staru diskusiu, ale na http://www.zdravoteka.sk/vysetrenia/amniocenteza/ som sa docital, ze to je 1 % (vacsinou je uvadzane 1 zo 100), nastastie ked sme boli na tomto vysetreni s manzelkou, vsetko dopadlo ok, takze ja mam pozitivnu skusenost
Ahojte,ja mam 40 rokov a vysledky z krvy som mala ok ale uzivala som vela liekov od bolesti a nevedela som ze som tehotna,tak pre istottu ma poslali na genetiku a tam mi lekarka povedala ze mi mozu spravit amniocentezu ale je to riziko ,ale dnes je na trhu novinka a to odber krvy matky a posiela sa to do BA do laboratoria a vysledky mate do tyzdna.je to presne to iste ako amnio.len to nie je rizikove ,len sa to plati.Ja som platila 100 eur doplatok ,lebo samozrejme ako na slovensku sa dolezite vysetrenia platia ,len to bol len doplatok lebo stat dal dotaciu tak som vyuzila moznost doplatku a vyslo mi vsetko ok a aj pohlavie vam tam povedia.To laboratorium sa vola Medirex.
Kocky ahojte,prosim o radu,kvoli veku nad 40 rozmyslam o amniocenteze,je spoplatnena?
Nestaci len to 5d sono v Martine,ale tam udajne zistia len vyvojove nie geneticke vady a citam,ze ani amniocenteza nemusi ukazat vsetky druhy genetickych poskodeni...vdaka za radu...
Som v 14 tyzdni a zatial sona,skriningy su ok...dokonca aj gynekologicka mi povedala,ze mi staci to 5d sono v Martine,dik
@hematologiabb ak mas vsetko v poriadku a ani gyn ta nechce poslat tak na amnio nechod.nepksti sa ale je tam riziko potratu.a nie vsetko sa zisti z amnio.to sa radsi objednej k mudr.Grochalovi do Martina ten ti povie z vysetrenia a sona vsetko.
@hematologiabb nie, nedavaj si amnio..... daj si radsej testy z krvi, precitaj si o TRISOMY testoch a ak budes mat vysledky triple testov OK, tak ti uplne staci Morfolog. sono...
kvoli veku asi vysledky budu horsie.. je to vsak len statistika.... pravdepodobnost.. nic viac. Ak je krv OK, tak ich prepocty na vahu, vek a tyzden tehotnosti su neni podla mna smerodatne, lebo vacsinou su vsetky deti zdrave a testy su len velky strasiak.. sama som si tym presla teraz, mala som riziko 1:45, co jej velmi vysoke a dieta je podla trisomy testov zdrave... Amnio som odmietla. 🙂
Presne,katrin 21 ma pravdu.Tym vekom to svihne automaticky do cervenych cisel....
@hematologiabb a zmenila by amniocenteza nieco?
a napr. aj zle odhladnuty tyzden tehotnosti ta svihne do cervenych cisel, aj ked krv bude OK.... podla mna ja u mna to tak bolo, lebo mi brali krv na prelome tyzdnov, takze tazko urcit, ktory brat do uvahy.. v jednom OK, v druhom jeden udaj uz akoze pod hranicou.... su to len odhady a statistika...
Ak je prvy trimester OK, aj krv aj NT merania, je mala sanca, ze dietatko by bolo chore 🙂
@katrin21 vdaka moc,si mila,som v 14 TT,mam 41 prec,ale kvoli veku budu cloveka vsade strasit...mne na sone posledne povedali,ze vsetko ok,to bol asi prenatalny skrining,ale ukazalo tiez statisticky KVOLI VEKU VYSSIE RIZIKO,ALE POCULA SOM,ZE DOTYCNA MALA 1: 3500 co je supeeeer nieco a predsa ma postihnute dieta...a vek 28,takze sila...alebo aj to,ze si zena dala robit amnio a ukazalo vsetko ok a tiez postihnute dieta...takze je to silaaaaa a clovek ma zmiesane pocity...ved tiez mi kvoli veku odporucali preventivne injekcie fraxiparin pocas celeho tehu a som bez nich zatial stastne...aach...inak mnohe pisu,ze amnio sa plati a dnes som sa informovala a vraj nie...vdaka zienky za kazdu radu🙂))
@hematologiabb za amnio sa neplati,a o straseni zeny v tehu po 40 na cokolvek dobre poznam,ale nie vzdy ide o vek znam zeny mladsie aj o po@ovocu ako ja a maju problemy z detmi,a su zeny kolem alebo po 40 a deti zdrave,
skús skríningový neinvazívny Prenatal safe karyo, najviac sa podobá amnio a dá sa zohnať na svk

Čakala som na malú 10 rokov a odmietla som amnio napriek tomu, že ma presviedčali, že bude mať Dawnov....verila som, že bude OK a že by som si ju nechala aj keby neviem čo mi povedali, takže na čo to absolvovať??????
A je tu a je úplne zdravá 😵