Fajčenie v 19. týždni tehotenstva
Ahojte zienky som 19tt tehotenstva a druhy krát. Velmi mi od začiatku chutia cigarety a nedokážem sa ovládnuť pritom. Tak sa snazim aspon fajcit slimky. Zatial vsetky vysledky su negatívne a v poriadku ale aj tak mam strach bojim sa ze dietatku to uškodi. Ale nedokazem sa nad tou cigaretou ovládnuť. Prosím vas mate nejake skusenosti ? Lebo pri prvom tehotenstve som nemohla ani cítiť cigarety sa mi hnusili ked som ich zacitila hned som Zvracala. Prpsim vas poradte mi ako mam prestat teraz fajcit alebo neuskodi to babetku aspon 5 cigariet za den?
Fajčenie v tehotenstve určite nie, je to nezodpovedné voči bábätku, ja hneď ako som sa dozvedela, že som tehotná som fajčiť prestala a po pôrode som už ani nezačala. Už je to 13 rokov.
Prestan si hladat vyhovorky a barlicky (vysledky su v poriadku, hej nateraz, vela veci sa ukaze az po rokoch...), zatni sa a hotovo. Povedz muzovi, mame, najlepsej kamoske ze chces prestat a potrebujes pomoct. Zober si tyzden dovolenku a rob veci mimo tvojej beznej rutiny. Ziadna kava a ciga rano, ale dlhsie vyspavat, prechadzky, nakup si tic tacs, jedz na co mas chut a kolko sa do teba zmesti. Po troch dnoch je fyzicka zavislost prekonana a uz je to len v tvojej hlave.
Ak potrebujes motivaciu, predstav si ako sa pri kazdom sluku babatko v panike v brusku dusi a boji. Stoji ti ta sprosta cigareta za to??
PS: fajcila som 10 rokov a prestala som zo dna na den ked sme da rozhodli ist na umele oplodnenie. Moj muz fajcil 30 rokov a prestal so mnou. Da sa to. A ty mas tu najkrajsiu motivaciu.
Fuuuuj sa hanbi
@viki_izakova ja som bola fajciarka. Prestala som kvoli sebe nie kvoli tehotenstvu, to uz som bola 7 rokov abstinent 😊 ale ked som prestavala pomohlo mi naliat si dzus do flasky podobnej ako od jupika a potahovat 😁 nahradilo mi to cigaretu, ako sa povie len nieco dat do ust a zabavit ruky 😆 drzim palce
Dá sa prestať . Ja som prestala tak , že som si povedala že sebe a svojmu dieťaťu škodiť a ubližovať nebudem . Posledné ťahy som mala tak v hlave , že sú moje definitívne ... A po tehotenstve začať ani nechcem . Je to o vôli.
@viki_izakova vyhovorky. Strach o dieta asi nieje tak velky aby nevyhral nad cigaretou. Bola som silny fajciar a dlho tak viem,ze kde je vola da sa vsetko. Staci si predstavit dietatko v brucho ako sa kupe v dyme od cigariet. A ze mojej kamosky,kamoskina znama fajcila a je vsetko ok su len ospravedlnenia. Ja som nechcela zit s tym co ak a trapit sa vicitkami keby som dietatku nejako ublizila. Da sa to, budes mama a tie spravia pre svoje deti aj nemozne. Drzim palce 👍
Pozri....pri každom potiahnutí z cigarety si predstav ako sa pupočná šnúra stiahne akoby si ju žmýkala. Ako keď vezmeš kus mokrej handry a začneš ju žmýkať od vody. A teraz si predstav čo to robí s tvojím dieťaťom...Nevravím, že je to fakt, len ti to možno pomôže prestať. Pri každej cigarete si predstav ako svoje dieťa dusíš (to už fakt je!)...Verí, že taká predstava ťa odradí. Čo je dôležitejšie? Tvoja ciga alebo tvoje dieťa????
A že či mu uškodí 5 cigariet za deň? Možno budeš mať šťastie a tvoje dieťa nebude mať následky, ale vážne ho chceš týrať? Ešte ani nevyšlo na svet a už ho niekto dusí. Keď ho budeš držať na rukách tak si spomeň ako si mu "prikladala na hlavu vankúš".....fuj hnus
@viki_izakova ak máš chuť na cigaretu tak si ju daj len dobre by bolo keby si veľa nefajcila .Ja som fajčil 3 cigarety na deň pri každom babetku. Bola som silna fajciarka.Velmi som mala chuť na cigaretu v tehotenstve.Ked som sa o tom rozprávala s dr že čo a ako tak mi povedal že keď mám chuť tak si mám dať ale že max 3 .Mam 3 deti všetky sú zdravé antibiotiká brali dievčatá len raz odkedy sa.mi narodili .Ani v škôlke choré neboli .
@viki_izakova
Vseobecne povedané je fajčenie nezdravé, to vieme všetci. Na druhej strane je tu stres z odvykania. Aktuálne štúdie hovoria, že práve náhle odvykanie v tehotenstve spôsobuje väčšie škody v zmysle zvýšeného tlaku a srdcovej frekvencie matky a aj dieťaťa ako mirocirkulacne škody, spôsobené fajčením.
Ako lekár ti fajčenie odporučiť nemôžem a ani nechcem, ale odpoveď si snáď našla v mojich predchádzajúcich riadkoch. Za mňa je lepšie 5 slimiek ako cely deň vystresovaná budúca mamička.
@sss777 Stres z odvykania spôsobuje väčšie škody ako fajčenie >5 cigariet denne počas celej dĺžky tehotenstva? Tak tie "aktuálne štúdie" by som si rada pozrela. Úplne seriózne.
@viki_izakova baby hlavne klud... ked si budete hovorit ze to babätku uskodi tak mu to uskodi... moja teta taktiez roky fajcila a ked otehotnela, sam doktor jej povedal ze ked prestane fajcit len tak zrazu, tak to bude sok pre jej telo... pokial nefajcis jednu krabicku enne nemusis sa bat... ako sa hovori, vsetkeho vela skodi... hlavu hore!
@laurapetrs súhlasím tiež mi to môj dr povedal .
Ak si tuhá fajčiarka a pred tehotenstvom si fajčila tak ti povie aj gynekolog aby si fajčila stále ale pomenej. Existujú aj tehotenské cigarety, vraj je tam menej dechtu, Alebo čoho to, kamarátka ich fajčila na začiatku tehotenstva. Alebo skús aspoň prejsť na iqos, to je odosť lepšie ako cigareta a keď si zapáliš 3 za deň myslim si že sa nestane toľko ako pri klasickej cigarete. Keď si bola zvyknutá fajčiť a zrazu by si na surovo prestala tak by to dieťaťu mohlo ešte viac uškodiť.
No je 10:00 a ja som od včera nemala ešte ani jednu cigaretu dúfam že na ňu ani nedostanem chuť držte mi prsty✊ nech to zvládnem
Sice to neschvaľujem, ale aj moja mama fajčila, ked ma čakala, nemala to ľahke s mojim otcom a nic mi nie je, dokonca mam dosť dobrú imunitu a nebývam skoro vôbec chorá 🙂 nemam ani žiadnu alergiu ani nic proste
fajcila som od 13 r..ale hned jak somnsa dozvedela zd som tehotna tak pri prvom aj pri druhom som prestala..a ziadne ze znizovanie poctu a tak..vobec som si nedala a teraz som tiez tehotna a nedam si..znama fajcila cele tehotensgvo a mala infarkty ba placente este sa tym chvalila a to ze tlaci kocik a fajci jedna radost a vsetko to fuka na dieta ani nehovorim..ja tiex asi budem fajcit ked porodim ale nikdy nie pri dietati a dupkom ne pocas tehotenstva
a to ze uz teraz nevies obetovat svoje potreby v prospech vlastneho dietata ani nehovorim
Ja nechcem reagovat na otazku fajcenie+gravidita, ale na margo fajcenie+vola prestat fajcit.
Moj otec bol tuhy fajciar, roky fajcil 3 krabicky Marsiek denne ... zo dna na den musel prestat kvoli zdravotnym komplikaciam a PRESTAL ... nikdy viac si nezapalil.
Je to trochu podobne, lebo ako on vtedy skodil sebe, tak skodis ty plodu teraz. Jeho tie zdravotne tazkosti vazne dobehli neskor presne tak, ako mozu dobehnut aj tvoje dieta.
Len som chcela ukazat, ze sa da prestat, ked je vola a hlavne spravna motivacia, a to aj pri silnych fajciaroch.
@viki_izakova PS: dala som si trvaly prikaz na sporiaci ucet na sumu, ktoru by som prefajcila, odporucam skusit.. vedlajsi motivacny faktor 😉
Jasne,ze uskodi. To,ze bude navonok zdrave,neznamena,ze nebude trpiet alegiami,astmou a pod.neskor..Poznam taku rodinu. Mamka prefajcila vsetky tehotenstva. Vsetky tri deti maju problemy s prieduskami. Pozri,keby ti Dr.teraz povedal,ze potratis ked si das este jednu,verim,ze by si si ziadnu uz nedala. To je tak ako ked ti zistia nejaku diagnozu a napr.okamzite musis prestat konzumovat urcite potraviny,lebo mozes zomriet. Tak proste s tym skoncujes,nech si akykolvek zavislak. Takze to,ze ti to chuti,je len obycajna vyhovorka a tu ti nikto hladkat svedomie nebude. Ja napr.NESMIEM pit kavu aj ked mi chuti,ani kvapku alkoholu. Pre mnohych koniec sveta a zivota. Pre mna normalka a sila zvyku.

Poznám jednu babu, čo fajčila celé tehotenstvo, proste sa nedokázala vzdať cigariet, a dieťatko má problémy od narodenia, dokonca bolo prevážané na operáciu, životohrozujúcu, krátko po narodení, chudatenko malinké... 😢
Mysli na to... 😢