icon

Lekár ma nechce vypísať na maródku

puff22
17. sep 2012

Ahojte, som v 16. týždni a minulý týždeň som bola u lekára na kontrolu. Prosila som ho, ci by som mohla ostať doma, pretože pracujem ako učiteľka v MŠ a mám teraz v triede 20 3-ročných detí, ktoré musím zdvýhať na ruky, obliekať, kŕmiť, dávať na WC...nehovoriac o tom, ze v kuse plaču a už po 3 týždňoch v škôlke sú zasoplené, kýchajú a kašľú ...Je to pre mňa obrovský stres a celý deň mám mokrý chrbát a celá sa trasiem zo stresu.. Tiež musím za prácou dochádzať denne 30 km autom a keď idem domov málokedy sa sústredim na cestu, lebo som max. unavená .Lekár mi však povedal, že som zdravá žena a musím to nejako zvládnuť, že od teraz ešte nemôžem ostať doma. Je to normálne? Čo mu mám povedať, aby ma nechal doma? Nebojím sa o seba, lebo ja to zvládnem, ale o drobčeka, aby som mu neublížila...

zuzinasa
17. jan 2013

Ahoj puff, rada by som vedela, ako si dopadla, aj ja mám termín v marci 2013 a riešila som podobný problém. Musím zareagovať na všetky maminy, čo sa hrajú na hrdinky, keď im v tehotenstve nič nie je... Veď niekto môže zdvihnúť 20 kg a niekto pri 2kg potratí. Pri 1. tehotenstve som sa cítila zle a nechcel mi dať Dr. PN. Samozrejme, že nikto si nevymýšľa , že je mu zle, keď nie je . Sú síce špekulantky, ale táto kategória sa vyskytuje všade a potom doplácajú tí, ktorí sa fakt necítia dobre a jednoducho doktor to musí akceptovať a vypísať PN, lebo ani on do žiadnej nevidí. Ja som sa odsledovala a zistila, že mne naháňačka v práci doslova privoláva potrat. Aby som sa dostala k tomu môjmu príbehu, hneď od začiatku som špinila , pobolievalo ma brucho a keby som nešla na pohotovosť, môj DR. by to bral ako normálne. Po 4 mesiaci som sa vrátila do roboty ale blbí pocit som mala stále. Vrátila som sa len preto, lebo mi nechcel dať žiadne vychádzky.Vonku bolo krásne a ja som potrebovala vzduch. V práci som sa šetrila, žiadne nadčasy, príkazy som vydávala z kancelárie a napriek tomu som zo stresu z množstva úloh začala krvácať. Našťastie som mala tesne pred dovolenkou- mala som odrobiť už len jeden deň.Takže nakoniec som malého donosila do 37 tt. Po 5 rokoch sme sa rozhodli, že skúsime druhé bábo. Prvé bolo skutočne hyperaktívne, stále sme sa vláčili na rukách a skôr to ani nešlo. Stres , státie na nohách a riešenie konfliktov v práci ( už som robila inde takže som musela zabudnúť na sedenie) mi prinieslo potrat v 7tt. A to som musela malého odučiť na ruky, viac sa naučiť spať a oddychovať. Proste to prostredie mi nevyhovovalo. Dnes čakám bábo 3raz. Som od začiatku na PN. Nemám ukážkové tehotenstvo, trápia ma špinenia, výtoky a začiatky ma hospitalizovali v nemocke. Hneď od začiatku som však dostala vychádzky a všetko sa dalo. Tak to nechápem , ale zrejme sa musí niečo stať,aby sa brala tehulka vážne.Minule som bola v ordinácií a počula som ako DR hovorí pacientke, či nechce maródku, asi sa už poučil,tak ako ja, že nie každý si vymýšla. Že keď povie , že som unavená je na konci síl a nie iba unavená, že sa vyspí a ok, alebo povie mám bolesti, že skutočne sa niečo deje, lebo toto predtým nemala. Viem, že je téma stará, ale musela som reagovať a budem rada, ak mi puff odpovie. Pa a držím palce všetkým maminám, aby sa nebáli povedať, ako sa cítia. A ešte jedna vec , že tehotenstvo nie je choroba u mňa neplatí, možno som výnimka, ale v dnešnej dobe odporúčam len jedno : šetrite sa, šetrite sa, šetrite sa, aby ste mali dieťa zdravé a šťastné, veď mnohé z nás tehulkovanie zažijú v živote len raz.

janinka13
28. jan 2013

Pokiaľ sa necítiš dobre, kľudne sa daj vypísať a ak to gynekológ odmietne, vymeniť ho alebo ísť za obvodnou lekárkou, máš na to nárok, si na rizikovom pracovisku, a ten kto nerobí v školstve, nemá o tom ani poňatia, a vykašlať sa na tie múdre reči typu tehotenstvo nie je choroba, pretože toľko bacilov a "zvieratiek" ste ešte nevideli ...čo tam nerobíte, a radšej byť doma, ako v strese.

monika15
28. jan 2013

@puff22 presne ako u nas :((((
ja som bola ako balon.... o 4 cisla vacsie topanky.... :(((( hruza des..... brucho jak gula....
cely den na nohach.. ja som chcela len 2 tyzdne pred porodom a lekarka ze Tlak mate ok, neni problem zdrava...
nevypisem vrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
jedine ta tu vypisu ak mas strasne vysoke riziko alebo si v nemocke inak nie.....

janinka13
28. jan 2013

@monika15 ono záleží aj od prístupu lekára, a aj kde robíš, pokiaľ nemáš namáhavú prácu a všetko je ok, nieje dôvod

alchemilkazltozelena
19. sep 2013

ahojte ja tiez robim v skolke a tiez chcem ist na rizikove.....to je sila, ze by ma nedal....

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
andy04
19. sep 2013

Minuly rok som mala v škôlke pri 3 rocnom dieťaťi tehotnu učiteľku. Bolo to utrpenie pre všetkých ráno priberala dieťa zo zničeným výrazom a poobede odovzdavala este s horšim... Bola dost nervozna a dávala to poznať. Našťastie sa tiez nechala vypísať kvôli chrbatu. Trvalo to necelé dva mesiace ale ked odišla všetci rodicia sme si vydychli... sama som tehotná a chápem ju pretože ja by som to nezvládla ale je pravda ze ked začal maly teraz novy kurz modlila som sa aby ju nemal ( a nemá) takze to moze byt veľmi dobrá učiteľka ale ja ju mám v pamäti ako nepríjemnú... Určite by som sa dala vypísať je tam toho dost práca a dochádzka... ja som v 20t a v aute cítim každý kamienok a dr mi odporučila nezdvihat ťažké a nebrat malého na ruky

larusik
20. sep 2013

Som tiez toho nazoru, ze ak sa na pracu necitis tak je lepsie zostat doma. Tiez niesom ziadna fajnovka a ani by ma nenapadlo ze zostanem doma na PN, no a predsa som od 5tt doma v klude a s vylozenymi nohami. Je pravda ze som mala spinenia a nevyhla som sa ani pobytu v nemocnici a to aj napriek tomu, ze som uz nepracovala. Myslim, ze zena sama najlepsie vie ako sa citi.

katka_halabalka
23. sep 2013

Myslím, že každá tehotná žena by mala ostať v práci do vtedy do kedy sa na to cíti. Ja som svoju prácu zbožňovala a chcela som robiť najradšej až do pôrodu, ale bohužial nie vždy to je možné. V práci som robila s ľudmi a tiež som mala stresujúce zamestnanie. Do 5 mesiaca som mala 4 x chrípku, dva žaludočné záchvaty a vracala som každé ráno na obed a večer až som nakoniec skončila v nemocnici a následne na PN aj napriek tomu, že tehotenstvo nieje choroba(môj lekár je našťastie veľmi rozumný človek) A čuduj sa svete, nenastal žiaden kolaps sociálneho systému, ako to tu niektoré opisujú 🙂 do dvoch dní mali 250 životopisov na moje miesto a do týždňa ma nahradili. Ja som si spokojne užívala svoje nevoľnosti atď. doma a iný bol šťastný, že má prácu. Mám dve deti a oba moje tehu boli príšerné a prevažnú časť som strávila v nemocnici, takže veta tehotenstvo nieje choroba ma vždy fascinovala. Je to pravda, že to nieje choroba, lebo ešte som naštastie nikdy nebola tak chorá aby mi bolo rovnako mizerne ako keď som bola tehotná!

barbara088
23. sep 2013

ahoj mna tiez nechcel lekar vypisat pri dcerke...nakoniec ma vypisala moja lekar obvodna...co mi velmi pomohlo lebo som stale vracala...nemyslim si ze je tehotenstvo chobora,ale niektore zeny sa jednoducho citia horsie a je to dost velky sok pre telo sa takto za 9mesiacov zmenit...ja mam syna v skolke s dcerkou som doma a som tehotna doteraz som vladala a citila som sa fajn no od posldenych dni sa citim na umretie a este byt s dcerkou je strasne znicujuce a som cela podrazdena .a to mam doma iba jedno a druhe v skolke co by som robila s 20detmi a potom este doma to neviem...velmi ta obdivujem a drzim pallceky...urcite sa daj vypisat 🙂

paulinka11
30. sep 2013

ahojte baby,necitala som všetky prispevky ,ale niektore ma nastvali...ale mozno si niektore neuvedomujete ze otehotniet v dnesnej dobe nieje take jednoduhe...ja sama som s tym mala velke problemi..a myslim ze kazda milujuca matka chce pre svoje dieta to najlepsie...a ked si mysli ze by mala ostat doma nevidim v tom problem...

aadulik2110
30. sep 2013

@puff22 ahoj, tiež som učiteľka, ale na druhom stupni ZŠ. Pri prvom tehu som začala v 5tt krvácať, ale bola to 1dňová záležitosť a cítila som sa dobre, tak som išla do práce, týždeň na to už som viac krvácala a doky ma nechal doma - do konca 1 trimestra - to som si povinne odležala. V novembri som sa mala vrátiť do práce - nakoľko v tomto čase mávam pravidelne zápal priedušiek aj napriek tomu, že beriem imunopreparáty (v tom roku mi ich imunológ nepredpísal nakoľko som mu povedala, že plánujeme otehotnieť). A keď som si zrátala, že v tomto období bývam chorá, mám sa vrátiť do stresujúceho zamestnania, že na každom kroku niekto kýcha, kašle... tak som doktora poprosila, aby ma nechal doma do konca tehu. Len poznamenal, že je to moje rozhodnutie a ak mi nebudú chýbať peniaze.... (samozrejme, že to v dnešnej dobe nie je maličkosť, kedy má každý hypotéku a pod.), ale zdravie drobčeka mi bolo prednejšie. Musím povedať, že som prežila veľmi kľudné tehotenstvo, bola som oddýchnutá a šťastná. Neviem, ja by som asi viac naliehala na doktora, aby ťa vypísal....

ivetka32
1. okt 2013

odporucam vymenit lekara.je to lepsia alternativa.pretoze ked sa ty citis nedobre tak sa to nema podcenovat.a ty nemozes dvihat tazke a deti maju uz vahu 3rocne a tak takze zisti od znamich kto uz bol tehu ze kde by si mohla ist ze je tolerantny doktor a pomoze ti

puff22
autor
1. okt 2013

Ahojte dievčatá 🙂)) Už som k tejto téme dosť dlho nič nepysala, lebo som nejako nemala cas. Mam doma uz skoro 7 mesacnu krasnu dcerku, ktorá je zdrava, co je najdolezitejsie!!! Nakoniec musel ist so mnou k doktorovi moj manzel a spolu sme nanho naliehali a vysvetlili mu dovody, preco nechcem ist do prace. Nebol z toho nadseny, ale nakoniec ma nechal doma a musim povedat, ze to vobec nelutujem ani som nikdy nelutovala a vobec mi nie je luto ani tych peniazkou, ktore som mohla zarobit... Maximalne som si vychutnala tehotenstvo a pripravila sa na porod a na nazho drobceka. Navyse som si poriadne oddychla, lebo teraz uz na to vobec nie je cas 🙂)) Som rada, ze som ostala doma a aj zamestnavatel mi odobril toto moje rozhodnutie kedze v MŠ pri malych detoch musi clovek fungovat na 100% !!! Ved ja si to po skonceni rodicovskej vynahradim pri tych deturencoch az az 🙂))
Oddychujte tehulky a davajte na seba pozor!!! Ak sa necitite codit do roboty vydobijte si to (aj s pomocou manzela 🙂)

wifemartina
17. okt 2013

@bodka13 nosila si 2X do skolky, ako rodic, predpokladam, a z toho posudzujes pracu ucitela v MS. No parada, tak si viem predstavit, ako by to asi pochopili rodicia, ked sa k tomu aj ty stavias takto... a co sa tyka tych deti, minimalne v septembru prebieha adaptacia. to je dost tazke obdobie pre deti. ak si myslis, ze vysvetlit detom, ktorych je v triede zrazu 20 ks bez rodica, na ktoreho boli zviknute, tak to je dost utopisticky nazor, prepac, ale nemas pravo sudit pracu, o ktorej absolutne nic nevies!!!

wifemartina
17. okt 2013

@wifemartina a este jedna vec, v takejto praci mas maximalnu zodpovedost za dieta, ak sa nevies na 100 percent vlozit do prace, nie je efektivna ani kvalitna, len tolko... neviem, ktory rodc by chcel, aby sa o jeho ratoslest v skolke staral clovek, ktory by sa vyhovaral na svoj momentalny stav a v konecnom dosledku by o dieta nebolo postarane podla predstav a narokov rodica... (viem si predstavit to ohovaranie potom mierene na pani ucitelku... )

bodka13
17. okt 2013

@wifemartina za svojim názorom, ktorý som napísala si stojím aj po roku 😉-nikoho som nesúdila, napísala som iba svoj názor ...nikto od tehotnej učiteľky nežiada, ani to nemá v povinnej náplni, aby deti nosila na rukách 😉 , ak to nezvláda=necíti sa na to, nech ide teda na PNku ...a každá práca je namáhavá a náročná pre tehotnú ženu 😉 ... to ohováranie mierené na učiteľku mi príde pritiahnuté za vlasy, ako matka som nikdy nevyžadovala aby moje dieťa nosili na rukách,keď nastúpilo do škôlky bolo samostatne chodiace, a to sme mali pri chalanoch aj tehotnú pani učiteľku 😉 ,ktorá dokázala deťom vysvetliť prečo jej rastie bruško, prečo sa s nimi nemôže naháňať toľko po dvore či sedieť na koberci ako predtým 😉

zenaroka
18. okt 2013

Dobre, vyjadrím sa aj ja. Názor niektorých žien, že iné kolegyne ti pomôžu, je hlúpy. Nikto ti nepomôže!!!! Ja v robote zdvíham ťažké spisy, zdvíham ich priamo zo zeme, čiže musím si k nim kvoknúť, mávam z toho kŕče a keď som sa vyjadrila, že mi to nerobí dobre, tak mi kolegyňa povedala, že ju treba zavolať, pomôže mi. Keď však prišlo na lámanie chleba, že bolo treba nejaké ťažké šanóny povyberať z regálov, čiže ísť na rebrík, vytiahnuť 50 cm šanón plný spisov, zísť dole, vytiahnuť konkrétny spis a šanón dať naspäť hore, tak mi NIKTO nepomohol. Reči o tom, ako ti kolegyne pomôžu, sú len reči. Všetci sú radi s tebou, že si tehotná, pokiaľ neobmedzuješ ich a pokiaľ nechceš, aby oni niečo robili za teba. Ja som povedala svojmu gynekológovi, aký je v práci stav, že keď treba rýchlo niečo spraviť, beží sa za mnou, potom ma doslova šikanujú, stresujú, tak ma vypísal. Do dôvodu dal NEVOĽNOSTI a bolesti chrbta (mám diagnózu na chrbticu). A poznám aj jednu predavačku, ktorá sa dala vypísať na PN kvôli tomu, že ju v práci napínalo, vraciavala, tak to nevyzeralo v tom obchode dobre a preto bola PN. Od začiatku tehotenstva po materskú. To je zase môj názor.

wifemartina
18. okt 2013

@bodka13 to je tvoj pohlad, bohuzial nevidis do toho natolko, aby si to vedela posudit. samozrejme deti du uz pocas roka ako tak samostatnejsie, ale ked pride zaciatok sk. roka, tak jednak vacsina z nich samostatna urcite nie je a ani vysvetlovanie nepomaha tak, aby si to ty predstavujes. urcite nie pri vacsine deti, vies,v triede nie je len to tvoje - samostane dieta. a co sa tyka tej pomoci, tak fakt ti nikto nepomoze, nikto nebude robit pracu este aj za teba... pisem z vlastnej skusenosti. som ucitelka v ms, mam v triede 2 - 3 r. deti, je to nazaplakanie, ake deti sa do MS dostavaju po 3 rokoch stravenych doma (nehovorim, ze vsetky). a som tretia v poradi u nas v MS, ktora otehotnela a nastastie prva, ktora nepotratila (zatial), lebo som sa dala vypisat, ked som si zratala situaciu a podmienky, v ktorych pracujem... nehovorim, ze len tato praca je namahava, samozrejme, ze kazda je. Ale rozpravat niekomu, kto v tej ktorej praci priamo robi a vie najlepsie, co vsetko obnasa, ze to funguje aj inac, tak to mi pride trochu trapne... !!!kazdy by sa mal starat o to svoje.

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
sharlotta
18. okt 2013

Mna nechala dr. na PN koli tvrdnutiu brucha a dodala "no a teraz v chripkovom obdobi vas uz duplovane nepustim". Ucila som na strednej. Ja som velmi chcela ist do prace, ale nechala som si poradit.

bodka13
18. okt 2013

@wifemartina vo verejnej diskusii má právo každý napísať svoj názor a pohľad na danú tému ....trápne je ak niekomu s výkričníkmi odporúčač,aby sa staral o to svoje 😉
@beatkab25 ...vek vidíš v pase, odrobených mám 22 rokov a pracovala som v obchode...čo si z toho zistila?

wifemartina
20. okt 2013

@bodka13 a deti si nosila do skolky pred cca 10 timi rokmi, to bola trochu ina situacia, jednak, co sa tyka doby a tehotnenstiev vseobecne a jednak aj co sa tyka situacie v skolstve a podobne. to keby som si vsimla skor, ze aktualny pohlad na to, ako je to momentalne v MS, tak ti ani radsej nic nepisem. 🙂)). ale vdaka aj za takyto zastarany a v podstate davno neaktualny pohlad 🙂

bodka13
20. okt 2013

@wifemartina ....tehotenstvá sú, boli a budú vždy niečím špecifické ,ale podstata ostáva 😉 zmenila sa len precitlivelosť niektorých mamičiek=čakateliek , tie ktoré majú naozaj zdravotné problémy chápem a súhlasím s odchodom na PNku
....vyjadriť sa však viac k tvojmu poslednému komentáru je strata času a zbytočné mrhanie energiou 😉 pretože si si ani len správne nevypočítala kedy som deti nosila do škôlky

paulinka11
21. okt 2013

@bodka13 skratka cca-znamena priblizne a nie presne 🙂 a deti mas 10a 13r.cize toho starsieho si nosila pred 10rokmi.a ano napisat si sem nazor mozes,o tom su diskusie,ale radsej nenapisat nic ,ak okolo danej situacie nemas ani ponatie.A tvrdenie,resp.TVOJ NAZOR precitlivenost mamiciek,nie je tiez celkom na mieste.

alchemilkazltozelena
21. okt 2013

@wifemartina ahoj mozem sa spytat od kolkeho tt si doma? a vypisal ta gynekolog alebo obvodny? co si uviedla ako dovod? ja robim v skolke, mam 21 deti 3-4 rocnych ale neviem sa rozhodnut kedy ist na pn...ci vydrzat do konca roka, ale to je este dost daleko....nemusim ti vysvetlovat aky mam stres v praci, ake je to namahave fyzicky aj psychicky nielen pre tehotnu zenu ale aj pre zdravu....sama to robis, takze vies...len som sa chchela poradit....vracala som zatial len raz, teraz cez vikend, dnes mam dovolenku....inak mi dokopy nic nie je, ale deti su zle, musim na nich kricat, upozornovat, no otras, kolkokrat ma az brucho boli od namahy, dnesne deti su bohuzial take, nevravim ze vsetky, ale mam v triede zopar takych co mi daju riadne zabrat.....a to ze nemam cas ist ani na wc asi tiez pisat nemusim....

wifemartina
21. okt 2013

@bodka13 iba som zaokruhlila 😉 a zovseobecnila, ale to ti zrejme uslo 😉. Ja mam tiez zdrav.problemy, no nepisala som sem o nich ako o dovode, pre kt.som nakoniec doma, lebo z pn, ktoru mi vypocitalivje tazke vyzit. Vyjadrovala som sa k inym veciam.

bodka13
21. okt 2013

@wifemartina
@paulinka11
....končím diskusiu s vami obomi dievčence, lebo nie ste ochotné pripustiť iný názor 😉 - skúsenosti a informácie mám aj v súčasnosti, to že ja nemám už také deti neznamená,že ich nemáme v rodine a že nikto z rodiny nepracuje v škôlke 😉 ...v tehotenstve vám držím palce a želám aby ste boli šťastnými maminami, teda aspoň @wifemartina , lebo u tej to vidím v pase

wifemartina
21. okt 2013

@alchemilkazltozelena ja som zistila, ze som tehotna zaciatkom augusta. Do 19. 8. som pracovala, potom som si vzala zvysnu dovolenku do 9.9. Vtedy som mala prvu poradnu a vtedy ma vypisala moja gynekologicka. Mala som bolesti v podbrusi z natahovania sa s detmi, aj pocas telesnej vychovy, napinalo ma a sefka ma na pn tlacila tiez, kedze uz niektore kolegynky dopadli ako dopadli, tak sa so mnou radsej dohodla takto. A nakoniec som doma kvoli nizkemu tlaku. Kedze sa neda upravovat medikametmi, tak som doma. Este stale odpadavam a to uz som v druhom tr. na zaciatku som mala tlak 50| 70. Takze masaker. Takze nakoniec som u dr neriesila pracu, i ked sama mi povedala, ze keby islo o to, tak ma vypise. Drzim palce, doktori su rozni, tak nech to vyjde tak, aby di aj ty, aj babo boli ok. Vyipisana som bola v 11tt.

mia18112
21. okt 2013

Nečitala som celu diskusiu - tiež som bola PN počas tehotenstva. Pozri, tie reči, ze tehotenstvo nie je choroba......zial dnes je ina doba ako pred 50 - 100 rokmi, kedy zeny s bruskami kopali kdesi na poli, aj rodili na poli......dnes je pomaly zazrak otehotniet normalne a zazrak donosit a porodit normalne. Ziadna praca nestoji za to.....ked to nevie pochopit lekar, tak nechapem naco u neho zostavas. Zmenila by som ho, nech je akykolvek odbornik. Ty sama vies ako sa citis - respektuj svoje telo......a chran sebe, aj svoje babo v brusku. Nic ine, nech Ta teraz nezaujima !