Lekár ma nechce vypísať na maródku
Ahojte, som v 16. týždni a minulý týždeň som bola u lekára na kontrolu. Prosila som ho, ci by som mohla ostať doma, pretože pracujem ako učiteľka v MŠ a mám teraz v triede 20 3-ročných detí, ktoré musím zdvýhať na ruky, obliekať, kŕmiť, dávať na WC...nehovoriac o tom, ze v kuse plaču a už po 3 týždňoch v škôlke sú zasoplené, kýchajú a kašľú ...Je to pre mňa obrovský stres a celý deň mám mokrý chrbát a celá sa trasiem zo stresu.. Tiež musím za prácou dochádzať denne 30 km autom a keď idem domov málokedy sa sústredim na cestu, lebo som max. unavená .Lekár mi však povedal, že som zdravá žena a musím to nejako zvládnuť, že od teraz ešte nemôžem ostať doma. Je to normálne? Čo mu mám povedať, aby ma nechal doma? Nebojím sa o seba, lebo ja to zvládnem, ale o drobčeka, aby som mu neublížila...
@puff22 - prave som tiez chcela napisat, ze tehu nie je choroba, ale ucitelka v materskej skolke je podla mna uplne iny level 😖 Deti roznasaju vsetky infekcne choroby, od cierneho kasla az po ruzienku, nemusime si nic nahovarat, vela z nich je infekcnych uz pred samotnym rozpoznanim ochorenia a moze ohrozit babo. Nie je mozne v skolke nechat sa preradit co ja viem, do kuchyne, nebyt v stalom kontakte s detmi? Ak nie je, tak by som to riesila marodkou, ked nie gynekolog, tak obvodak.
@baryana ved ani v mojom 😉
@puff22 ahoj, ja na tvojom mieste idem za obvodákom, mňa môj gyndoš može až od 21 tt doporučit na PN a tak sa dávam od obvodáka vypisovat, som na PN od 8 tt.Dochádzam do roboty 85 km jednu štreku a pracujem zo starými ludmi, takže určite nepôjdem do práce, chcem chránit svoje a dietatkovo zdravie, od kedy som doma, nemávam žiadne zdravotné problémy, ktoré som v robote nonstop mala.V detskom kolektíve môžeš stále niečo nachytat.Ano tehu nie je choroba, ale pokial sa necítiš v pohode chod kludne na PN, každý normálny lekár to pochopí a mal by ti vyjst v ústrety, ak nie určite by som prestúpila k inému. 😉
ja som bola na PN od 10tt mesiac .... gynekológ ma vypísal, aby som si oddýchla od detí z práce ..povedal mi, že ke´d budem chcieť vypíše ma späť do práce 🙂 učila som 4-5 ročné deti a bola som na ne sama / pracovala som s riaditeľkou, kto to pozná vie ☹ / po mesiaci som sa nechala dobrovoľne vypísať ... vydržala som to do 20tt kedy ma hospitalizovali pre hroziaci potrat .. v 30tt pre predčasný pôrod ... vtedy som si povedala, že končím a do práce sa už nevrátim .. možno mi bude niekto oponovať, ale pre tehotnú a ešte k tomu učiteľku je to veľa... pri prvom synovi som učila 2-3 ročné deti a v 5 mesiaci som skončila v nemocnici .. lebo ma jeden malý chlapček kopol rovno do brucha .-( .... ja mám veľmi ochotného a empatického gynekológa ... asi by som to riešila tak, že by som si buď našla iného, alebo išla k obvodnej .. a pokúsila sa dohodnúť s ňou .. je síce pravda, že ja som ho nikdy nemuela o nič žiadať, navrhol mi to vždy on sám ..
O tom či učiteľka má alebo nemá deti brať na ruky, alebo ich dvíhať na Wc sa vyjadrovať nebudem ... je to smiešne .... každá " normálna" učiteľka to pre tak maličké deti urobí ..
@emilii
Presne tomu, čo píšeš sa snažím vyhnúť,preto chcem ostať doma. Mám pocit, že keby som chodila dom práce nedopadlo by to pri takej vyťaženosti a presiľovaniu sa dobre a radšej predídem možným komplikáciám ako je predčasný pôrod kvôli stresu alebo iné možné ťažkosti ako potom ležať v nemocnici mesiace a strachovať sa či vôbec dieťatko porodím živé a zdravé.
Vidím, že presne vieš o čom hovorím, ja robím so zástupkyňou a som tiež často sama, ona si robí školy, absolvuje školenia, často ju odvoláva riaditeľka kvôli rôznym veciam, ktoré riešia a vtedy som na deti úplne sama a celá váha zodpovednosti za deti a ich bezpečnosť je na mne. Nehovorte mi, že to nie je stres....Keď sme mali najstaršiu vek skupinu, tak mi to nevadilo, bol to tiež stres, ale predsa len sú staršie deti samostatnejšie a rozumnejšie. 3 ročné deti nie sú, verte mi!!!
Ďakujem za odporúčania žienky 🙂
Presne! Tehotenstvo nie je choroba. Ja som robila do 25tt na odd. kde sme prebalovali pacientov, zdvihali atd. netvrdim, ze som ich zdvihala sama, ale ak sa citis dobre, nie je dovod ist na pn.Doma len skysnes a priberes. Chodila som do roboty na 6.00 do 15.30. V tych 20stupnovych mrazoch. O 5.00som kazdy ked vstavala, isla so psom a tak do roboty. V 16tt robit taky poplach... 😕
Btw. ak budes mat svoje dieta a potom dalsie, tak co tomu jednemu povies, ze ho nemozes brat na ruky?
@puff22 musim sa pousmiat nad vsetkymi "mudrymi" radami niektorych prispievateliek, ako a co by si mala robit, aby si to zvladla...je vidno, ze ani nahodou nemaju sajnu, o com ta praca je...ja tiez nie som ucitelka, ale maly ma 3,5 roka, takze chodi do skolky a zvyknem sa tak na chvilu zadivat, co tam deticky robia a poviem vam, neraz som si povedala, ze tuto pracu by som nezvladla...by som sa vas spytala, ci by ste zverili svoje dieta ucitelke, ktora by sa vam zdoverila, ze je tehotna a neciti sa dobre, je jej zle a co ja viem co este a tym padom sa nevie plne sustredit na svoju pracu, cize plnohodnotne dbat na bezpecnost deti? Lebo ja nie...Najma, ak ju jej kolegyna, ktora je zaroven zastupkyna, casto kvoli svojim povinnostiam nechava samu...
@something ak ma dieta 2-3 roky, tak sa mu da vysvetlit, ze ho maminka nemoze dvihat, lebo ma babatko v brusku a ked treba, tak ho zdvihne ocinko (tiez som tak bola), ale v skolke, ked je sama, tak kto jej pomoze?
tiez som pracovala a nechcela som ist na pn,ked ma posielali,pretoze som sa citila dobre a nemala som ziadne tehu.tazkosti...az kym som nepotratila...Teraz som v 17tt a uz treti mesiac na pn..Kazda zena je ina a inak tehotenstvo znasa. Inak neviem ako to je so zakonmy, ale ked mas tazku pracu tak by ti mali dat lahsiu a ked nemaju tak mas doma zostat a vyplatu dostavat..myslim..🙂
inak baby, nerozumiem, preco niektore robite okolo toho taku tragediu, ze byt zavrete doma a odrezane od sveta a ja neviem co vsetko este ... ja som bola na rizikovom pre zdravotne problemy, ale teda tie 2x2 hodiny vychadzok mi bohato stacili ... velmi vela som spala a oddychovala a narodilo sa mi veeeelmi kludne spokojne babo, ktore tiez lubilo vela a casto spat 🙂 takze do dvoch rokov som skoro ani nevedela, ze mam dieta 🙂 takze netreba stresovat, ze co budem robit 4 mesiace doma ... tak usiel cas, ze som sa nestihla ani spamatat a mala som za tým 🙂
@puff22 zmenila by som lekára a hotovo....je to podla mňa rizikové povolanie, nemôžeš sa predsa naťahovať s malými deťmi ... poznám babenky ktoré mali tiež rizikové zamestnanie a možno ani nie až také ako to tvoje a bez problémov boli na PN
Ja som učitelka v MŠ,mám 3-4 ročné deti...keď išiel jeden spinkať,kopol ma do brucha čo ma veľmi bolelo...a to bude mať 4 roky...ani neviete,ako také malé deti dokážu reagovať,keď niečo nechcú...chcú byť doma a bránia sa vždy plačom,kopancami a pod.....toto nie je o tom,že tie deti nemáme radi,sú zlaté a my im chceme pomôcť,ale nie za cenu,že prídeme o vlastné dieťatko v brušku...
@puff22 Ak máš také deti,choď za obvoďákom,nech ťa vypíše,ale ako tu už zaznelo,asi by som aj vymenila lekára...máš náročnú prácu a on to nikdy nepochopí...Ako aj tu niektoré ženy...
@bebe2013 Vobec to nebolo lahkovazne, na co som sa citila, to som robila a vobec mi to neublizilo...Maly je uplne v poriadku. A ked som ostala na materskej tak som nevladala ani so psom chodit von co som bola taka rozlezana...takze lepsie robit ako sa valat cele dni doma...je to cisto moj nazor, kazdy nech si robi podla seba!
@albireo no tak budem ti oponovat, mam kamosku ktora robila zdravotnu sestru na ambulancii a ked oznamila ze je tehotna tak ju presunuli na administravu ..... a este tiez si myslim ked mozu socialne davky a pnky vyuzivat rozni ludia tak si myslim ze nastavajuca matka ma plne pravo.
ja som z tych co mozu a chcu pracovat, ale ak by som mala pocit ze moje dieta nieco ohrozuje tak by som urcite trvala na PN
@monyccka
jasne na 20 deti nas tam je 5 uciteliek.....ty si asi podla vsetkeho nikdy v školke nebola moja, ked napises taku somarinu, ze budem sediet na stolicke, mozes si ist sama posediet som zvedava, kto ti na dalsi den donesie svoje dieťa do takej škôlky....už neriešim, lebo len mam nervy z tých mudrych reci niektorých z vas....chcela som radu a nie odsudzovanie, ci dokonca urazky v zmysle, ze som zla ucitelka alebo ze som leniva....Navyse nie je ani škôlka ako škôlka, tak isto ako nie je tehotenstvo ako tehotenstvo....
Končím túto debatu!!!
lekar asi caka do vrecka.. ja som bola anemická a v tehu a to som nebola ani v 16tt a lekarka mi sama navrhovala, nech ostanem doma oddychovat..nech necestujem busom do prace kazdy den 25km, ze bude sychravo, prsat, vsetci budu v buse kychat, soplit... ze nech si to doma vychutnavam a oddychujem a necakala ani nic nechcela... je to fajn lekarka.. Takze presny opak tvojho a ma asi aj iny pristup...
@something máš pravdu, ženy pracujú, ked sú tehotné, ale nie je práca ako práca a môj názor je,že zdravotná sestra a učitelky v materskej,by nemali chodit do práce, ja som síce bola okamžite preradená na administratívu, ale ostala som na oddelení, takže som okrem umývania a prebalovania mala robit všetko ostatné, takže kontakt s baktériami a vírusmi, dokonca som sa aj nechala vypísat do práce a zrovna vtedy bola na oddelení brušná chrípka, ako mne naozaj nestojí moja práca za to aby som riskovala, pekne si užijem volno a oddýchnem si a hlavne nemám žiadne stresy!
nech ťa vypíše obvodný lekár,ak nie vymeň lekára,či jedného či druhého,ja som počula aj to,že za takúto PN akože rizikové teh. sa lekárom platí,samozrejme nie oficiálne 😠 mám rizikovú prácu a pri poslednom teh. som sa okamžite pratala na PN,je mi jedno čo si kto myslí,zdravie môjho dieťatka je prvé na svete 😉
ahoj.ja by som sa tu ani nerozculvala nad niektorymi prispevkami a trvala na PNke..mas povolanie o ktorom si vacsina mysli ze je lahke..ja som ucila prve mesiace tehotenstva na strednej ale tie stresy- ziaci drzi( pzor nie vsetci ale pri ich opcte sa najde aspon jeden za den ktory ta nastve) a choroby..Niektore zeny proste nevedia pochopit pvolanie ucitela..vrchol vsetkeho bolo ( trosku od temy) ked matka problemoveho ziaka( s papierami) povie ze nechape ako ho v skole nevieme zvladat a zaujat ked ona doma s tym problem nema..ale zabude ze pan je jedinacik a v skole je s dalsimi 15 timi..ach jaj.vypis sa a diskusiu ani necitaj.zbytocne si zdvyhnes tlak🙂
@puff22 5 uciteliek na 20 deti asi nie, no ani jedna 🙂 Ak mas problem s kolegynou, ries to s riaditelkou. Sama na 20 dvojrocnych deti byt nesmies. To hadam vies.. A so skolkou mam "zopar" osobnych skusenosti, inak by som sa nezapojila ;) Toto je diskusia, zalozila si temu, kde vyjadrujeme svoje nazory. Myslim, ze je potrebne ocakavat, ze nie kazda mamina tuto ta bude hladkat po pleci, ze samozrejme, zostan doma.
Som toho nazoru, ze dnesne maminky casto zabudaju na to, ze tehotenstvo je normalny fyziologicky stav, s ktorym sa da PLNOHODNOTNE zit. Samozrejme pokial nenastavaju komplikacie, no "predchadzat" im tym, ze sa kazda tehulka da vypisat na PN sa mne zda ...no.... zbytocne.
@puff22 ahoj uplne ťa chapem .Nemala by si dvihať tie deti.Nemyslim si ,že si nejaka citlivka,len chceš chraniť svoje dieťatko.No kto ho ochrani ak nie ty?Inym je to šuma fuk.Tak sa pokukaj po inom lekarovi.Čim skor tym lepšie.A baby uvedomte si,že tehotenstvo je stav kedy je žena citlivejšia všetko preživa podstatne hlbšie a je na každej z nas ako sa k tomu postavime.Tak nesudte.Pekny večer
@puff22 aj ja som robila v skolke pri prvom tehu a a teraz robim v druzine a doma som nezostala,co vsak neznamena ze ta budem odcudzovat, je to na tebe ako sa citis a co si myslis ,ze zvladnes.Ja som mala v pohode tehu az na prve 4 mesiace tie mi byvalo zle, hlavne v jedalni,ked sme boli, vadili my tie pachy a tiez sa nasla jedna mudra kolegina,ktora mi hovorila,ze tehu nie je choroba, ked som z jedalne 5x vbehla na WC vracat ,ale inak som sa citila dobre.Takze ,ak sa na to citis,ze potrebujes byt doma ako hovoria ine baby, ries PN s obvodakom.
ja si myslím, že môžeš byť iba vyčerpaná. Tak to urob šalamúnsky, daj sa vypísať na dva tri týždne, keď si oddýchneš, začne Ti aj školka chýbať. PN sa dá kedykoľvek zrušiť. Nikto nehovorí, že na nej máš byť až do materskej. Keď sa cítiš vyčerpaná, choď na PN, keď sa cítiš dobre, pracuj. Každej podľa jej gusta a jej síl. Nikto nie je rovnaký a my ženy nie sme stroje. Každý na nás nakladá, ako na somáriky, keď sa neozveme, naložia ešte viacej. 😉 Hlavne treba chrániť seba a svojho drobca. Na ostatné sa vykašli.

@puff22 ja by som doma zostala-uz len taka 5 choroba-mimochodom uplne bezna pre deti-skolkarov-moze vazne ohrozit plod-aj ho zabit,chripka tak isto.
Decky kolektiv je raj pre taketo choroby.
Plus kopanec dobrucha-aj to sa stava,stres.....
Ja by som sa takemuto riziku nevystavovala-nech si o tom mysli kto chce co chce-bolo pre mna jednoznacne prvorade moje nenarodene dieta .
Tu nepoznam kompromisy.
Zmenila by som gynekologa za pristupnejsieho,ci sa dala vypisat obvodakom.
Nic by ma nepresvedcilo chodit do prace,ktora je rizikom pre moje dieta.
drzim palce nech sa ti to podari vybavit.
Uplne ta chapem.