Strašne sa bojím nástrihu
Ahojte,
dnes v noci nechápem prečo, vôbec nemyslím na pôrod, ale sa mi o ňom snívalo a normálne mi je z toho celý deň divne. Začala som sa ho strašne báť a neviem sa tohto strachu zbaviť. Dá sa povedať, že viac sa možno bojím nástrihu, ja ho nechcem, čo som študovala, tak niekedy ho vôbec nie je treba, nastrihávajú len preventívne. Máte niekto skúsenosti s tým, že vás nenastrihli? Veľmi sa mi to prieči a budem sa cítiť zmrzačená a to nevravím o tom, že sa bojím bolesti zo zašívania, nechcem to! Keď budem na tom trvať, ale naozaj že prísne, vyjdú mi v ústrety? Ako samozrejme, keby videli, že bez nástrihu to nepôjde, tak čo mi ostáva, ale nechcem to len tak preventívne, keď to možno ani nebude treba. Neskutočne sa toho bojím a dnes celý deň na nič iné nemyslím. Aj som sa o tom bavila s mamou, ale nepomohlo, ja ten nástrih proste nechcem. Inak budem rodiť doma.
@kriketa tiez by som nerodila doma..ja som mala 6 hodin bolesti bez prestavky na oddych, kontrakcia za kontrakciou, cim jedna presla hned druha zacala..nepomohla ani vyvolavacka.. keby mi doktor neprebil plodovu vodu, ktovie co by sa stalo, lebo som uz nevladala ani tlacit..len pekne do nemocky🙂
a baby, nie je po šití potom sexuálny život úplne iný?
Ja som sa tiez bala nastrihu, v konecnom dosledku som bola rada ze mi ho urobili lebo uz som bola vycerpana z tlacenia a malu som hned na to vytlacila 🙂 samotny nastrih som vobec necitila (nebola som umrtvena), citila som az sitie aj napriek umrtveniu, ale tym ta strasit nechcem, kazda to vnimame inak. v kazdom pripade je to trosku neprijemne, treba sa na to pripravit, ale nie je to nic co sa neda zvladnut 🙂 a urcite je to lepsie ako byt nekontrolovatelne roztrhnuta...
A co sa tyka sexualneho zivota, uz to nikdy asi nebude take ako predtym :( nie kvoli nastrihu, ten sa cez sestonedelie zahojil, ale porod zanechava aj ine neprijemnosti.... napr. vznik hemoroidov...
@kriketa čim viacej sa budeš stresovat tým horšie pre teba.Ja som sa porodu nikdy nebála a nech ak je treba strihaju ked treba.Odrodila som tri deti prvé z nástrihom druhé bez a ked by som nemala tretie dieta 4680g tak ani tam by nastrih nemusel byt ale preventivne som si odniesla 4 stehy.Ked ti nástrih budu musiet urobit tak to aj tak vobec citit nebudeš a zašivanie ma nebolelo tiež.Inak ja osobne som mala vždy porodnika vždy dohodnuteho dopredu a nebudeš mat problem sa z lekarom dohodnut že máš z toho strach a určite sa nejak dohodnete.Nástrih je dobre urobit nakolko dietatko pojde aj lahšie von a samozrejme sa lepšie zašiva rovný rez ako dotrhanec.Nemám po šiti žiadne problemy v intimnom živote ma to nijak neobmedzilo.Dokonca sa niekedy z manželom smejeme že aku ja mám pamiatku.Skor si povedz že nejde pri porode o teba ale o dietatko manžel bude na teba hrdy ako si to všetko zvladla a nebud umrnčané decko.Moj muž je na mna hrdy lebo ma lekarka chvalila aká som statočná.Vži sa do kože osoby ktorá ta odrodi.Je lepšie odrodit ženu ktora spolupracuje mysli na dietatko alebo na ženu ktora mysli na seba lutuje boji prosika o cisarsky lebo ona už nevladze? Pri synovi mi ponukali cisársky ja som velmi nechcela ale ak by bolo treba samozrejme nech režu kde chcu len nech sa malemu nič nestane.To bolo moje krédo a pre nejaký nastrih ktorý trva sekundu a ani si ho neuvedomiš nemáš dovod robit paniku.Ak ta náhodou neminie tak popros lekara nech ti to znecitlivie ak by si to citila.Držim palce a neboj.
@kriketa - nie je. Isteze ked ta nastrihnu az po zadok, budes mat 4,5 kilove babo a bude sit nejaky student je to cele ina kapitola 😝 Ale pri normalnom nastrihu fungujes ako predtym, mam dve deti a ani manzel ani ja tam ziaden rozdiel nevidi, proste vsetko ako predtym. Ono to natrhnut/nastrihnut pri porode je relativne bezne a vzdy bolo...
@kriketa odporucam si zistit, ako k nastrihom pristupuje nemocnica v ktorej sa chystas rodit, pripravit si porodny plan a popripade si zamluvnit porodnika. To ta mozno upokoji a nebudes sa tak bat. 😉 Z vlastnej skusenosti - hlavne nevytlacit dieta na jeden sup, riadit sa vlastnym telom, nie pokynmi personalu - samozrejme jedine za predpokladu, ze dietatko nie je v ohrozeni. Najlepsie je hlavicku porodit pomaly, pri jej vychadzani netlacit, len predychavat, aby sa hradza prisposobila.
A tiez mozes masirovat hradzu a poctivo cvicit panvove dno - to tiez pomaha.
@teddynko Osobne si myslim, ze pri velkom dietati by mali ako prve skusit zmenit porodnu polohu a az potom strihat. Na to vsak este nase porodnictvo zial nedorastlo... Ja som ako prvorodicka bez nastrihu a potrhania porodila 4.2 kg dcerku 🙂 Takze da sa to 🙂
@kriketa u mna je sex lepši a lepši manžel si nestažuje.No pokial som kojila hormony trošku brzdili moj apetit po šiti trošku trvalo až sa to dobre zahojilo a po ukončeni kojenia dohaname zameškané. 🙂
@kriketa urcite nieje sex iny so sitim nema nic spolocne praveze po porode mame lepsi sex ako predtym aspon pre mna 🙂 ..mozem tvrdit ze nikdy nebol lepsi ale po porode uzasny
@kriketa ahoj ja osobne som rodila s EPI a ani som nevedela, kedy ma nastrihli, len mi oznamila lekarka musela som vas nastrihnut a ja ze aha ok 😀 a sitie som taktiez necitila v tom momente som prave telefonovala s muzom a oni ma sili....myslim, ze ked si vyberies nemocnicu a dr ku ktoremu budes od 36tt chodit na kontroly a si ho zazmluvnis, coz je podla mna hlupost, ale keby hej, tak sa s nim bude dat dohodnut, ze kym to nebude nutne nech to neroby...
ale vám poviem pravdu, že trošku ste ma upokojili 🙂 ďakujem vám, je mi lepšie, som rada, keď sa môžem o takýchto obavách s niekým porozprávať a čím viac vás je, tým lepšie 🙂 tak hádam to nejak zvládnem, len nemám rada také sny... a zaujímavé ešte bolo, že sa mi v sne zjavila akási žena, vôbec neviem, kto to bol a povedala mi, že budem mať taký pôrod, aký si ho urobím.. ak sa ho budem báť, budem ho mať ťažší... neviem, či to malo byť nejaké znamenie :D ale skúsim sa ním riadiť, nebudem na to myslieť a zvládli ste to vy (niektoré aj viackrát), tak hádam to zvládnem aj ja... držte mi palce 🙂 a ďakujem 🙂
ahoj mna nastrihli čo som vobec necitila šitie bolo super aj ja som sa toho bala ale bolo to par stehou
@kriketa skús byť čo najviac v pohode, žiadna z nás nevie, aký bude mať pôrod...ja som sa pri prvom hrozne bála, všetko som študovala od zadu, od predu milión krát...nakoniec to bol CR 😅 pri malej som už mala cisarák plánovaný /kvôli zdravotným komplikáciam/ tak som nič neriešila....nakoniec sa mi pôrod rozbehol tak rýchlo, že už som CR nestihla a za 3hod som malú porodila... 😀 nástrih som necítila, ani jeho šitie...ale potrhala som sa vnútri a tak ma šili dosť dlho, tak mi nebolo všetko jedno...aj zotavenie trvalo dlhšie ako je bežné ale ten nástrih sa zahojil ako prvý...a čo sa sexu týka...je to OK hoci ma dr strašila, že možno nebude 😉
a ako ti tu už niektorá radila...skús epi-no alebo masáž hrádze... 🙂
@kriketa presne som si to aj ja hovorila...ničoho som sa nebála len toho nastrihnutia...a to sa bojím injekcie 😀 nechcela som byť nastrihnutá...lenže mi bolo povedané keď ma nenastrihnú tak budem veľmi potrhaná....a bude viacej zošívania...tak som povolila no rodila som s epi...vnútorné stehy som necítila lebo mi ešte pôsobila epi a na tie vonkajšie som si pýtala niečo čo nebudem cítiť tak sa aj stalo necítila som ani nástrih ani zošívanie....
Ahoj,ja som si koli tomu strachu a bolesti dala EPI a nelutujem,fantasticka vec.Kedze som uz mala jeden porod za sebou,nevahala som ani chvilu..
@kriketa - ja som poctivo masírovala hrádzu posledných 7 týždňov pred pôrodom na to určeným olejčekom...a nemala som nástrih 😉 mám 2 stehy z vonku a 3 z vnútra a v pohode šitie som neregistrovala 😉 existuje aj EPI-NO možno aj to pomože je to baloník ale asi skôr na pôrodné cesty...
@kriketa Ak sa chces trochu upokojit a mat pocit ze si proti nastrihu urobila maximum, tak ako si natieras brucho, tak si olejuj aj hradzu, popritom trochu pomasirovat, bude vlacneisia a pruznejsia. Mas este dostatok casu, ale ked sa tomu nebude dat vyhnut, tak nic sa nedeje, budes zit ako doteraz. Hlavne si nenastav v hlave blok. A ked budem mat babo v rukach, tak ti vsetko uz bude jedno. Ja som pri prvom siti mala maleho na rukach a bolo mi vsetko tak jedno ze az. 🙂
ja som bola prvorodicka,a porodila som bez nastrihu ale mala som dve stehy..u nas v KE dr. Dosedla nastrih nerobi...len v nevyhnutnych pripadoch...ale si myslim ze nastrih neni to najhorsie...ale za to babo stoji hocijaka bolest 🙂
vlastni zkusenost..ale uz ubehlo pres 20 let... 😉takze se nelekej 🙂 🙂 🙂
porodila jsem chlapecka ( prenasela jsem 3 tydny), ktery vazil skoro 5kg, 56c
intimni zivot, inkontinence... 😔 🤐m prirozene s velkym nastrihem..na 3 vrstvy pres 10 stehu.... 🤐
Problemy mam dodnes..ve vsech smerech...
-vzdy se to spravilo pri dalsim porodu a tudiz chirurgicke uprave po porodu, ale nikdy to nevydrzelo dele nez par mesicu..
resenim by mozna bylo (pro mne) 😅 rodit cely zivot 😅
Tobe preju, aby ses vyhla nastrihu, ktery potkal mne..a ktery mne bude doprovazet uz cely zivot.. 😠 😠 😠 😠
p.s. co se tyka siti..to neucitis, protoze bolest pri siti bude prehlucena placem a radosti z maleho...nebudes mit cas myslet na bolest..
@kriketa ahoj ja som v maji rodila prvykrat a ani som nevedela kedy ma nastrihli..takze o com som nevedela ma nebolelo, tusim ma nastrihli ked som mala kontrakciu neviem (nastrih bol oproti konkrakciam co som mala malina)....ked ma zasivali zvonku mi to umrtvili takze som necitila nic akurtav ked ma zasivali zvnutra tak ano take akokeby stipanie alebo pichanie..najviac som zasivanie citila po porode,ale zial no ja som mala dost velkeho drobca a este sa rozhodol ist von nejak specialne...nemysli na to, nestresuj sa zbytocne, a vsetko bude dobre...ja som na porod cele tehotenstvo nemyslela, este v den porodu som bola vyskerena ako leco 🙂neboj zvladnes to....radsej mysli na to aka budes stastna ked budes mat drobca v naruci 🙂
@kriketa tiež som sa pôrodu od jakživa hroozne bála... asi aj preto, že som chodila na zdravotku, pri niekolkých som bola a nedokázala som si predstaviť, že by som ja také čosi vedela zvládnuť!! aj preto som mala deti tak neskoro 😀
čo ale chcem povedať... pri prvom bol pôrod veru zlý, ale prispelo ku tomu viac faktorov... dosť predčasne som rodila, vyvolávali mi ho, ale čo je asi najdôležitejšie - hrozne som sa bála...!! a tam bol asi celý kameň úrazu, lebo to ti potom zblbne všetky fyziologické funkcie tvojho tela a pôrod neprebieha prirodzene - tak ako by mal...!! aspoň spetne si to naozaj myslím!! takže moja rada pre teba - do mája je ešte dosť ďaleko.... skús nájsť spôsob, ako si budeš odbúravať strach a nočné mory a zlé sny ohladom toho a snaž sa nájsť si mechanizmy, ktoré ti pomôžu, keď sa budeš naozaj velmi báť... napr. predstavuj si ako máš už dieťatko v náručí, aké má očká, nos, ústa a tak.... akú bude mať asi povahu, po kom bude viac, čo ho chceš najviac v živote naučiť, akú uspávanku mu budeš spievať už aj v pôrodnici aby sa vedelo lahšie ukludniť, ako ho budeš kojiť... viem že pri prvom dieťatku je to tak trošká ťažké predstaviť si všetko toto, ale toto bude od pôrodu tvoja realita, tak sa na ňu aspoň psychicky priprav...! potom ti bude lahšie zvádať aj všetku tú bolesť, lebo budeš vedieť aký je ciel a kto ťa čaká na konci toho všetkého!! 🙂 ja som to tak urobila pri druhom synovi - a ver, že po prvom ozaj že otrasnom pôrode som sa bála asi ešte viac než predtým!! ale toto všetko mi neskutočne pomohlo... vychutnávala som si aj chvíle, kedy bol ešte len v mojom brušku, všetko som mu rozprávala, bračeka som tiež nechala nech mu porozpráva... aby poznalo po hlase keď sa narodí, že je medzi svojimi... proste snaž sa nemyslieť na ten moment pôrodu a bolesť ako takú... skús sa zamerať na praktické veci - oblečenie, výbava pre bábo a tak...
@kriketa Mne nastrih nerobili a ani som sa nenatrhla. A rodila som 1.krat. Ale nerodila som na Sk. Lebo na Sk je nastrih skoro samozrejmostou. Vo Viedni teda pravy opak.. Ale bude to aj tym,ze tu ta rodia porodne asistentky a na Sk hned lekar..Porodne asistentky vnimaju zenu a porod ako nieco prirodzene,ale lekari,ktori su uz aj tak dost zamestnani vselijakymi komplikaciami,povazuju aj normalny fiziologicky porod za patologicky a nastrih beru ako nevyhnutnost! Aj ked to nevyhnutnost vobec nie je! V Minulosti sa rodilo vzdy bez nastrihu,az okolo 70.rokov sa zacalo nastrihavat. A vo vela europskych krajinach sa nastrihy neuskutocnuju. Ale na Sk este bohuzial ano :( Neviem v kt.si tt. Ale urcite by som ti odporucila masirovanie hradze!!! Z vlastnej skusenosti a aj podla vela mamiciek co som sa rozpravala to ma vyznamny pozitivny vplyv na elasticitu hradze pri porode hlavicky. Ani u nich nebol nastrih potrebny,ani sa navyskytlo natrhnutie. Ja som mala uzasnu por.asistentku,kt.mi este aj pri porode masirovala hradzu a tak ulahcila porod bez natrhnutia alebo nastrihu.
My tiez len cakame, takze skusenosti nemam. Bojim sa tiez, chyta ma obcas panika z porodu, ale ako som sa bala nastrihu a zasivania, tak cim dalej som blizsie k terminu, tym menej sa bojim "o seba" takpovediac, ale zacinam sa bat o babo, napriklad, co ked nebudem vediet a vladat tlacit, nebudem vediet spolupracovat a nedajboze nejak to ovpylvni babatko, 9 mesiacov vynosim, vsetko v poriadku a pri porode len cisto kvoli mojej neschopnsti sa nieco stane.. toto je podla mna ovela horsi scenar, ako nejaky nastrih. Alebo kliestovy porod. Alebo ak by sa nedajboze malinky dusil atd atd at, existuju bohuzial ovela hrosie scenare, ako nastrih. Ja si nastrih tiez nezelam, chystam sa na epi-no balonik, ale urcite nastrih a sitie nie je to najhorsie, co sa moze prihodit. Ja tu citam na koniku vsetko mozne o porode, aj zle veci, som z toho 1-2 dni paf, ale potom sa s tym zmierim a zatial som s tym tak, ze pojdem rodit v pohode a s optimizmom, ked sa to tak da povedat, ale citam preto, lebo chcem byt pripravena a chcem vediet a podla moznosti vyhnut sa, comu sa len da. Tiez z pribehov, komentarov mamiciek je mi jasne, ze to co nasleduje po porode, bude asi ovela horsie, ako ten porod a vela prvorodiciek na to vobec ani nemysli a nepripravi sa, lebo u nas sa to cele konci katastrofou zvanou porod 🙂 Tak ti prajem vela sil a optimizmu, hlavu hore, takisto to prajem zaroven aj sebe 😝 Dufam a verim, ze to budeme mat v pohode 🙂
Podla mna zbytocne stresy.rodila som 2krat a o nastrihu som nevedela.proste to nebolelo 🙂 strihli ma pocas kontrakcie,takze bolest ako taku som pripisovala kontrakcii.uprimne- vyzera to strasidelne,ze lentak lekar zenu nastrihne,ale je to ok.lepsie byt nastrihnuta ako rozdrapena na cimpr-campr.sitie potom ma po prvom porode stiplo len raz.po druhom porode to bolo trosku viac neprijemnejsie.ale tak bola som rada,ze mam odrodene a ze drobec aj ja sme v poriadku.nerozmyslaj zbytocne,obera ta to o energiu...
@fazulka_mala najlepsie mysliet pozitivne.tesit sa na veci,co budu potom.budes mat krasne dietatko,s ktorym si uzijes vela vela krasneho ale aj tazkeho(plac z neviem coho,zubky,prve pady.......) Porod je prva skuska,ktorou obaja s babatkom musite prejst.druheho porodu som sa bala viacej.prvy som mala ok.ale proste som sa bala.o babatko,ci bude v poriadku a tak.strach som zahanala tou najlahsou vecou-humorom a usmevom.sama sebe som pripadala ako magor 🙂 ale mala som potrebu byt v case porodu vysmiata.cisty dilino 🙂 zartovala som pri prijme so sestrickami,s lekarom,s manzelom.medzi kontrakciami som nahovarala doktora,ze nech ma odrodi raz-dva,lebo odidem a rodit nebudem 😀 ten na mna kukol ponad okuliare a sucho skonstatoval,ze ako si potlacim,tak bude.a mal pravdu.na osme tlacenie bol chalanisko vonku a muz pritomny pri porode mi podakoval za krasneho syna a ze som to hravo zvladla 🙂 drzim palce,aby si porodila hladko bez komplikacii 😉
@fazulka_mala Myslim ze asi kazda prvorodicka..ale aj druho a viacrodicka🙂 sa boja porodu. Existuje vela slov a viet,ktore su na odobratie strachu z porodu... Ale mne asi najviac pomohla tato: "VSETCI SME SA NEJAK NARODILI A VYSLI Z BRUSKA VON ;) NIKTO TAM NEOSTAL🙂) Takze neboj,aj TY to zvladnes!

@kriketa ja som bola tiež nastrihovaná, ani som nevnímala kedy to bolo. a určite ťa umŕtvia. ale až nebudeš veľmi nastrihnutá, to zašívanie ani po tých bolestiach nebudeš vnímať. horšie je zotavovanie, ale to všetko sa dá zvládnuť a keď budeš mať bábätko v rukách aj zabudneš, že ťa niečo bolí. 🙂 a každý pôrod je iný, tak sa hlavne nestresuj.