icon

Umelé prerušnie tehotenstva v 24. týždni. Ako to prežiť?

zaclonka
26. jún 2011

Ahojte. V piatok som absolvovala velky ultrazvuk, zial, potvrdil moje obavy. Cakame dvojcata, jedno babenko je v poriadku, druhe zaostava takmer o mesiac, vacsinu vysledkov ma abnormalnych, resp. sa ani nezmestilo do grafov :( Po velmi tazkych bojoch (o problemoch vieme uz od 16tt., dnes som 23tt.) sme sa rozhodli pre umele ukoncenie tehotenstva. Neviem co ma caka, nedokazem si predstavit upt v 24tt a uz vobec nie pro dvojcatach, ale bojovali sme uz prilis dlho, hrozi mi aj spontanny potrat a ja to uz nezvladam, ani fyzicky, no hlavne nie psychicky. Vie mi niektora z vas poradit ako to prebieha? Ako dlho trva zotavenie sa, popr. co konkretne vam pomohlo v tychto najtazsich chvilach zivota zeny? Budem vam vsetkym velmi vdacna :(

maggie2
26. jún 2011

@mima263 "návrh" lekára nie je vždy 100 percentná záruka správnosti postupu 😉 existujú tisícky prípadov, keď sa lekári mýlili. Niet nad intuíciu matiek, ktorá bohužiaĺ často býva práve lekármi potlačená, lebo matka sa nechá zastrašiť, resp. sa bojí pustiť do diskusie s kapacitou. Človek je omylná bytosť, a tým pádom nie je vylúčené, že je omylný i lekár. Navyše nerozhoduje o vlastnom dieťati ale o cudzom

zmurkaz
26. jún 2011

..... odpovedí "x" - ale asi len 3, ktoré by zaujímali zaclonku 😖 .... ja osobne som sa s takým nestretla - ani v mojom okolí ... tak neporadím. Len ma trochen hnevá, že niekto o voze a druhí o koze - nech je to ako-koľvek citlivá téma a aj ja osobne by som si tu vedela vyliať svoj názor bolo by fajn držať sa otázky ....

Nech sa rozhodneš akokoľvek DRŽ SA! kľudne napíš IP ...

traktor
27. jún 2011

je to pravda, nie je to pravda?..v podstate je to jedno..pretoze su take pripady a stat sa to môze..je to otazka, cize viac k tomu napisat nemôze.. @zaclonka, ak mas potrebu povedat viac, staci napisat adminke a ta to zmeni na diskusiu..nie kazdy sa vie dobre vyjadrit v pisomnej forme..a je tazko /a mame vôbec pravo?/..sudit cloveka, na zaklade tych par viet..ohrozuje chory plod zdravy?, hrozi nieco aj matke, ak sa to hned neukonci,?konzultovala to aj s inymi lekarmi?..otazok sa najde milion..niektore ste tu dost tvrde..ved lahko sa napise..co by ste robili..keby ste to fakt prezivali?..teda môj nazor k tomu..ak si sa este neporadila..tak by som skusila este aj nazory inych lekarov..nech sa k tomu vyjadria, ci je sanca, zachranit aspon to zdrave mimino..nebudem sa rozpisovat..neviem ti v tomto poradit tak, ako sa pytas..osobnu skusenost nemam..v kazdom pripade...drz sa..a nech nikto nemusi stat pred takymto rozhodnutim..

monika15
27. jún 2011

hmmm preco vlastne sa robi Umele prerusenie ked 1 dietatko je v poriadku nerozumiem tomu :(((((

abriela
27. jún 2011

prispevky som necitala. Zhruba od 11tt som vedela ze nieje s malickou vsetko OK, no verila som na zazrak a presviecala o tom aj lekarov. V 21tt sa stav zhorsil a v 22tt som ukoncila tehotenstvo.
Mrzi ma to, boli, ale nelutujem. S danymi problemami malickej by som to spravila znova.
Po tyzdnovych neuspesnych vyvolavackach to skoncila sekciou. Pochopila som co by malu cakalo, ake bolesti a trapenie, kedze problem sa tykal brucha.
Zostala nielen jazva ale aj bolest na dusi. Kazda z nas ti tu mozete pisat co chce, rozhodnutie je na tebe.
Priebeh: Prijmu ta, napichaju a caka sa na porodne bolesti. Aj ked ty ukoncujes tehu tak, ze jedno babetko zostane nie? Ci to nejde takto?

mata_murkova
27. jún 2011

ziadna zena ktora tu na teba ukazuje prstom nevie do detilov co je vo veci. citaju len potrat a za to treba ukamenovat dotycnu... nemam rada taketo predsudky, lebo kazda ktora by sa ocitla v takej situacii ako si ty alebo som bola ja alebo ine, by zvazovali aj tuto moznost. takze akokolvek sa rozhodnes rozhodnes sa spravne, totiz dolezite je aj tvoje zdravie nielen dietata. ja som mala podozrenie na potrat a geneticke vady vo vysledkoch od zaciatku tehotnestva.nastal strach a utapanie sa, plac asi si to vies predstavit, naozaj na psychiku je to velmi tazke. vyhladali sme odbornika, ktory nam spravil geneticke testy znova a tie uz boli vporiadku, ale napriek tomu ma lekari strasili ze potratim, dokonca ze budem o 2 mesiace rodit skor. mna zaujimali hlavne geneticke vady, ak by ich dieta malo, urcite podstupim utp, kedze vsak vysli nakoniec vporiadku tak sme sa rozhodli dieta nechat, ze sa uvidi ako to nakoniec dopadne..nakoniec to dopadlo tak ze moje dieta sa narodila 3 dni pred terminom a je zdrave, co neznamena ze musi byt zdrave kazde...moj poloviciak sa vyjadril k veci tak, ze chce aby som mu zostala, ze nepodstupi riziko aby sa mi nieco stalo. teda niekedy naozaj netreba brat ohlad len na plod ktory nahodou mozno bude zdravy aj za cenu vlastneho zdravia, lebo sa stava ze nakoniec otec pride o zenu aj dieta..
mozno nic z toho co som tu napisala nie je tvoj pripad, mozno som nieco trafila, len som chcela tym dotycnym co hadzu tie kamene dat pohlad aj z ineho uhla. drz sa urcite to zvladnes akokolvek sa rozhodnes. drzim ti palce

alecka
27. jún 2011

ak sa nemylim, nasa legislativa nedovoluje ukoncit tehotenstvo v takomto tyzdni, ak sjedna o dvojicky a jeden plod je zdravy. dokonca aj v pripade ked 1 plod ma dokazanu geneticku aberaciu, ziaden lekar neda ani indikaciu na upt . ziadny lekar neukonci tehotenstvo,ani keby si sa ty tak rozhodla a chcela to ukoncit v takom tyzdni, pokial je tam aj zdravy plod so sancou na prezitie.ako tu uz kocky pisali, je moznost tehotenstvo doviest do co najvyssieho mozneho tyzdna aby mal zdravy plod sancu prezit, alebo je moznost selekcie. neviem, ale ak ti lekari odporucili ukoncenie, tak asi ani druhy plodnie je v poriadku.....

stanislavao
27. jún 2011

Velmi tazka tema a nikto nema pravo odsudzovat, ale ked pojdete na UPT bude vas to mrziet do konca zivota. to neprejde, to sa nezahoji. jedno dieta je zdrave, mozno ani druhe nema az take poskodenia, ako ukazuju vysetrenia. mozno prezije, mozno vam zomrie po porode. je to strasne. mate to velmi tazke, ale skuste si to este premysliet. ja som nedokazala ist na UPT ani v 16 tyzdni, mali podozrenie na downov syndrom. nesla som, narodil sa mi zdravy, krasny chlapcek. ziadne vysetrenie nie je 100 percentne. S tymto sa ako matka budete naozaj do konca zivota vysporiadavat a neprejde to nikdy. prajem vam vela spravnych rozhodnuti a vela sil.

gazela00
27. jún 2011

Nemý výkrik - dokument, ako sa robí potrat ................... ☹

https://www.youtube.com/watch?v=YWGSPatuO4o

pozrite si to prosím

lauricka
27. jún 2011

asi radsej konzultuj s viacerymi lekarmi, to sa asi neda, to zdrave tam nechat? neviem o tomto nic, no je to take nejake divne a smutne. Je mi luto, ze toto musite prezivat, velmi ☹ Je to skuska, ktoru Vam osud nachystal a nepovie preco.
Nie som si ista, ci je v tejto situacii vhodne pozerat videa o potratoch...

tosomja
27. jún 2011

Nemám "skúsenosť"...tak len ti poprajem, nech sa už rozhodneš ako sa rozhodneš...nech ťa neprenasledujú výčitky, nech to rýchlo prebolí... 😢

veronique_1
27. jún 2011

Pocula som o pripadoch, ked bol medzi dvojcatami rozdiel mesiac. To druhe sa zacalo vyvijat neskor, ked sa o mesiac uvolnilo vajicko. Viacere pripady embryi, co mali zle vysledky sa nakoniec narodili ako zdrave babatka

simonkato
6. aug 2011

Ja som o nasu bambulku prisla minulu stredu cize je to pre mna este velmi velmi cerstve.Mne robili cisarsky bolo to moc akutne:(Boli sme v 22tt a nemali sme na vyber bola to pre mna hrozna rana osudu lebo vsade nam tvrdili je je vsetko dobre ze je minimalna sanca ze sa nam dany syndrom potvrdi a veci podobne.a zrazu buuum prislo to ako rana z dela ktora ma totalne odpisala.Pridem si este ako ziva trosko ubolena uplakana ale asi to chce naozaj len cas.keby som mala na vyber ako ty a bolo tam jedno babo zdrave urcite by som zan bojovala zubami nechtami.Zle si to tu napisala vela mamiciek ta bude obvinovat ze chces zabit zdrave dieta pri com to tak vobec nemusi byt.Ak by sa vam aspon to jedno babo podarilo zachranit bola by to urcite o nieco mensia bolest lebo by ste sa mohli tesit aspon z neho.

nela82
6. aug 2011

Preco to riesis takto?? 😨Nechapem..lebo v takom tyzdni chces si nechat vyvolat porod a tie ubohe deticky nechat satrapit bez pomoci lekarav-nechat ich jednoducho ZOMRIET???? 😢 😢 😢 Je to hrozne 😠 Viem,nemam pravo ta sudit,ani to nerobim-no musis si uvedomit,ze su to tvoje deti-uz su to tvoje deti a len ty-nikto iny za nich nezodpoveda....Nechapem postoj lekarov...
Viem,chces mat zdrave,sikovne deti...to chce kazdy.. 😉

matat
7. aug 2011

24TT??? ved je to uz velke dieta...kamoska si zachranila dietatko v 21tt sa narodilo, lebo sa to uz nedalo zastavit,,a vsetci hovorili, ze tento potrat nachaju zomriet,,,ale ona povedala, ze je to jej dieta a musia ho zachranit,,,,a teraz ma 4 r. chodi, len ocicka ma slabe,,,ale dokazala to,,,to je matka bojovnica,,,obdivujem ju

juliagregor
7. aug 2011

hm...nebudem tu nikoho sudiť...žial stáva sa, že dvojičky sa nevyvíjaju rovnako...
pokusila by som sa skontaktovať aj s dalšími lekármi a vypočuť si viac názorov...
či je nutne UPT to neviem, ale existuju aj operácie in vitro, kde menšie dieťa dokážu udržať pri živote tak, aby aspon druhé dieťa dokázala žena vynosiť....

smarti
7. aug 2011

Keďže už uplynul čas od položenia otázky, zaujímalo by ma, ako sa autorka rozhodla.

katy2
7. aug 2011

Myslim, ze dotycna uz viac nenapise... Urcite uz nejake rozhodnutie spravila, nakolko preslo vyse mesiaca od jej prispevku....

makmitka33
11. aug 2011

Neviem ako by som riešila takúto situáciu na tvojom mieste, o dieťa pod mojím srdcom som dlho bojovala a viem, že som tehotná krátko aby som sa vyjadrila, ale milujem môjho syna a nevzdala by som sa ho, denne sa modlím za jeho zdravie, denne prosím Boha a všetkých svätých , nech je zdravučký 🙂 , ale to som ja, tehuľky, každá sme iná a a každá máme iné pocity...neodsudzujme nikoho rozhodnutie, no ona hľadá spôsob ako prežiť jej rozhodnutie a ako sa s ním vyrovnať, lebo už teraz jej trhá srdce ☹

syslica
12. aug 2011

@smarti, @katy2 V Otázke zakladateľka nemá možnosť reagovať na príspevky, len v Diskusii... toto bol jej jediný príspevok na MK, ale vyzeral seriózne, nie ako zvyčajné hlúpe zábavky puberťákov.... ja úplne súhlasím s luciou20 a verím, že aspoň jedno dvojčiatko sa napokon podarilo zachrániť, všetky mamy tu sme jej predsa držali palce .... samozrejme aj mňa by zaujímalo, ako to celé dopadlo, lenže možno zakladateľka nechce reagovať, ktovie?

lucinocka
12. aug 2011

myslim ze dotycna za tych 8 tyzdnov /kedze pise ze o problemoch vedia od 16tt/ uz obehala vsetkych moznych lekarov, pochybujem, ze je taka blba, ze by sa spoliehala len na jedneho..
Ak ti to neohrozuje zivot, tak by som sa na tvojom mieste asi rozhodla vynosit to druhe a ako pisu tu zeny, ze je moznost toho vstreknutia dusika / to ja netusim, mne robili v 12 tt klasicky kyret pod celkovou narkozou/ tak by som asi skusila este to, ved nemas co stratit..mozes len zachranit aspon jedno..
Neviem si ani predstavit klasicky na tej chladnej sale odrodit s tym, ze nic mi neostane v naruci, mne bolo strasne tazko, len ked som tam lezala a cakala anesteziologa kym mi da narkozu a videla ostatne mamicky ako ich stastne odvazaju zo saly.. s tym sa nikdy nevyrovnas a ziadna rada ani pomoc nebude dobra..casom sa s tym zmieris..ale nikdy nezabudnes..
drzim ti velmi prsty, aby si nasla najlepsie riesenie..

roberta31
12. aug 2011

Ahojte.Konecne som sa tu zaregistrovala.Nechce sa mi opisovat celu situaciu ktora sa mi stala,pretože je to este cerstve.Musela som porodit chlapceka v 24.týždni,už mu nebilo srdiecko .Chcem poprosit dievcata,kt.mali podobnu skusenost o radu.Viete mi povedat,kolko ma necha gynekolog na PN?Vobec sa mi nechce medzi ludi,pracu mam tiež vo velkom kolektíve...Dakujem za každu radu!

ajca123
12. aug 2011

Gazela00 kukala som to video a musim povedat ze radeji by som bojovala ako keby som mala ist na potrat.
Ale musim povedat ze aj ja som bola na potrate kvoli tomu ze babetko mi zomrelo v 11tt.
Ale teraz mam dvoch krasnych chlapcov a cakam tretieho drobca a bude to opet chlapec.
Tajne som dufala ze budu mat babulku,ale moj drahy robi iba chlapcov 🙂

A este chcem povedat Zaclonke,co ked sa stane ze ti zle spravia umele prerusenie a nebudes moc mat uz deticky,porozmyslaj ci to za to stoji,hmmmmmm

atreyu
13. aug 2011

Jedna známa nedávno porodila predčasne...taktiež čakala dvojičky chlapcov...narodili sa v v 6 alebo 7 mesiaci jeden po pôrode zomrel (mal okolo 250g) druhý mal vyše 900g a krásne rastie, priberá je z neho obrovský valibuk 🙂 takže môj názor...príroda to sama vyselektuje ak je niečo zlé

fifina461
23. feb 2013

Ja som porodila v 24tt....750 g-....30 cm----dnes ma pol rocka a 4kg....zatial je zdrava...drzim vam palce...bojujte 🙂

martinadurcova
16. mar 2013

Aj mne lekár počas tehotenstva povedal pri ultrazvuku, že dieťa má nejaké tmavé škvrny na mozgu, že je tu možnosť, že by mohlo byť postihnuté, aj keď nevie presne povedať do akej miery....pýtal sa ma preto, či radšej nechcem podstúpiť UPT. Ja som mu povedala, že predsa nemôžem brať život svojmu vlastnému dieťatku, aj keď síce mám doma dve zdravé deti, že je tu vyššia moc, ktorá o tom rozhoduje... aj keď mi všeličo chodilo po rozume, rozhodla som sa, že dieťa si nechám, veď lekári nie sú neomylní - máme s tým v rodine nejednu skúsenosť - dohodli sme sa s lekárom, že mi urobí po mesiaci ešte jedno songrafické vyšetrenie... a tam sa ukázalo, že škvrny ZMIZLI, jednoducho tam už neboli, preto by som nechala šancu svojmu dieťaťu 🙂

alexandra16
31. jan 2014

ani by ma nenapadlo prerusit,ked je tam zdrave mimi

kiki68
1. feb 2014

ked je to jedno zdrave,tak by som to donosila aspon do takeho tyzdna,aby prezilo s co najmensimi nasledkami a to druhe ak je nejak moc pozadu a nieco nie je v poriadku to asi aj tak neprezije a tiez by som upozornila lekarov,aby to druhe,co je poskodene zbytocne neozivovali. Ale prist o obe by som ja osobne asi nezvladla. Ale zase nie som lekar,takze netusim co odporucaju a aky velky na to maju dovod.

mima3030
21. mar 2014

Nikoho tymto nesudim, len chcem napisat svoj postoj: osobne by som si nikdy nedovolila hrat sa na stvoritela zivota, tiez som mala rozne pocity, ked som zistila druhykrat, ze som tehotna a bez opory, podpory. Vsetky obavy a existencne a ine problemy vyzaduju cas a vela usilia na vyriesenie. Je to problem, vynosit dieta, respektovat aj jeho pravo na zivot a radsej ho potom dat do ustavnej starostlivosti a pod.?

biancarv
21. mar 2014

@gazela00 ja som odjakživa proti potratom, ale som si to video pozrela, všetky tri diely. A je mi ťažko z toho veľmi. Je to strašné. Toto by mali vysielať v čakárni ženám ktoré chcú ísť na potrat. Mali by to zakázať a nechať takéto veci na prírodu. Mám dve zdravé deti a o jedno dieťatko som prišla v 12 týždni, ani si nevieš predstaviť ako som sa citila, keď som musela ísť na prečistenie maternice a tam boli tri ženy čo išli dobrovoľne na potrat. No hrôza, ako keby sa nič nedialo. :(