Čo robiť, keď dieťa v 8. mesiaci nie je otočené?

2. apr 2025

Dobrý deň som v 8. mesiaci tehotenstva a dieťatko sa stále neotocilo hlavičkou dole bojím sa aby som nemala cisársky rez a navyše som prvorodicka čo mám robiť aby sa otočilo

deti95060810
2. apr 2025

nič... len čakať.

7lenka11
2. apr 2025

Moje obe deti sa otočili asi 3 týždne pred pôrodom. No stress 🙂

lucia13022023
2. apr 2025

Nič 🙂 nestresuj sa.
Mne sa malý otočil asi v piatom mesiaci, myslela som, že mám "vyhraté" no každú chvíľu sa točil a bol inak. Pri konci som aj cítila kedy je otočený dole a kedy hore. Točil sa stále a prestalo to asi dva týždne pred pôrodom.

autor
2. apr 2025

@lucia13022023 mne sa ešte vôbec neotocil

lucia13022023
2. apr 2025

Ešte sa ale kľudne môže. To bola pointa môjho príspevku.

anavixy
2. apr 2025

Este ma stale kopec casu.
Ak tomu chces pomoct, najdi si na instagrame profil mojeporodniasistentka a vyhladaj si v jej prispevkoch co robit aby si zvysila sancu, ze sa ti dietatko otoci (su rozne cviky atd), alebo googli.

gelifil
2. apr 2025

a modliť sa...😉

heminepa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gypsomilka
2. apr 2025

Stale sa da ist na obrat v nemocnici. Ja som podstupila obrat babatka v 38tt. Rodila som potom normalne presne na termin.

veselo_neveselo
2. apr 2025

A dnes sa uz nerodi KP a dava sa rovno cisarsky?

autor
2. apr 2025

@gypsomilka potrebujem viac informácií môžem vám poslať správu

jaskolka
2. apr 2025

B podstate to nemás ako ovplyvnit, dieťa sa môže otočiť aj tesne pred pôrodom.
Existuje vonkajší obrat plodu,ale robia ho len v niektorých nemocniciach. Alebo niekde rodia aj KP (chlapcov len veľmi výnimočne)alebo už tá sekcia

gypsomilka
2. apr 2025

Kludne ak budem vediet odpoviem aj tu

jaskolka
2. apr 2025

@veselo_neveselo dievčatá sa rodia aj KP,aj keď nie všade tak robia a chlapcov len veľmi výnimočne rodia KP,tam je buď obrat alebo automaticky sekcia, záleží od pôrodnice

patrissaa
2. apr 2025

Ahoj ja som to mala tiež a moja gynekologicka mi povedala že mám cvičiť mačací chrbát,dnes na poradni už bola hlavičkou dole

melisa281
2. apr 2025

Mne sa neotočila dcéra vôbec ako bola od 5 mesiaca tak ostala 😄 flegmatik od malička 😂 tak som mala cisársky rez a pre mňa bol lepší ako normály pôrod

krasneleto
2. apr 2025

moja bola KP, potom sa otocila, nakoniec sa usadila priecne :D , to neovplyvnis... aj v den porodu sa moze otocit spravne

kiki68
2. apr 2025

V 37tt skusia obrat zvonku, pred tyzdnom som sa pytala, ja som v 28tt. Mozes to ale odmietnut. Potom niekto rodi aj KP, ale prve dieta asi KP nenechaju, to skor druhe. Ale moznosti je viac

kiki68
2. apr 2025

@veselo_neveselo zalezi na nemocnici, ale KP neradi prirodzene, je to vraj narocne, musis mat niekoho dost skuseneho na to a to napr u nas v nemocke je vacsina mladych Hebammen a to nikto nelajzne

oli18
2. apr 2025

Ja som porodila prirodzene 4 kg dieta koncom panvovym. S dobrym porodnikom sa to da zvladnut.

ava987
2. apr 2025

Moja prva bola od 30.tt KP. Revala som dva mesiace ze nechcem cisarsky, robila som vsetky tie cviky na otocenie (najdes na yt), nepomohlo. Pre mna bolo najbezpecnejsie nakoniec zvolit sekciu - hovorila som si, ze moje telo znesie, hlavne nech je malinke v poriadku. Mala som respekt pred obratom aj pred prirodzenym porodom KP a stale si myslim ze som sa rozhodla spravne.

maryetta
2. apr 2025

Kamoske sa otocilo v noci pred sekciou. Skoda ze neurobili rano utz ale brali ju rovno na salu....

autor
2. apr 2025

@gypsomilka budem chlapca o rozmýšľam o tom obráte na to sa objednáva a čo je to kp

gypsomilka
3. apr 2025

KP ze sa rodi koncom panvovym. Ale ak by som cakala prve tak by som tak isto rodit nechcela.
Obrat u mna. Ja som bola na beznej kontrole a dr mi navrhla ze mam popremyslat ci nechcem obrat babatka a ak mam si zavolat do nemocnice. Tak som to zvazila a v ten den som tam aj volala a poobede ma hned aj zobrali na konzultaciu. Potom som mala asi 5min s muzom ,aby som povedala ci do toho idem. Hned ma aj brali potom, a babo otocili. Asi to nerobia vsade. A treba mysliet aj nato,ze nie vzdy sa to aj podari. Treba si zistit ci u vas v nemocnici je moznost. A u nas nerobia uz potom vraj po 38tt obrat.

tamtumdo
3. apr 2025

Mne sa otočil syn keď som už bola v nemocnici...2 dní pred cisárskym...presne viem kedy sa v noci točil...bolelo to dosť...ja som myslela že už rodim...bola som v termíne...on sa len točil,žiadne pôrod sa nezačal...len ráno na usg prekvapenie,že je hlavičkou dole...deň predtým bol na usg hore

cukroska
3. apr 2025

Nič..ja som sa to dozvedela až ku koncu tehotenstva,že je malý otočený KP.
Možno tak v 8.m. Doktor mi síce povedal, ze sa môže ešte otočiť, ale šanca je nízka. A vieš ako ma všetci vystrašili,nechcela by si zažiť. Hororové scenáre doslova. Každý, že si mám vybaviť cisársky, aby som v žiadnom prípade nerodila prirodzene. Rodina už chcela aby som išla rodiť niekde inde a nie u nás. Aie to tie staré ročníky.
Takže stresy riadne, ale nijako som pôrod ani zmenu polohy dieťaťa neovplyvnila. Pekne som si to odrodila KP prirodzene. Lekári o cisárskom nechceli ani počuť a trvalo to dobrých 12-13 hodín. Chvalabohu všetko dopadlo dobre a ak nerátam tie hodiny ukrytých bolestí tak samotný pôrod uz bol celkom rýchly. Narodil sa dva týždne pred pôrodom. V tom čase to nechceli veriť poniektorí, že KP nechajú rodiť prirodzene a len ak sa sa niečo skomplikovalo tak cisársky. Držím palce. Bude to dobré .

cukroska
3. apr 2025

@gypsomilka Ja som o tom ani nepočula, že by to v tom čase pred 15.timi rokmi robili u nás .Teda mme to nikto nepovedal.

jvasenka
3. apr 2025

@gypsomilka ako ten obrat prebieha prosím ta

gypsomilka
4. apr 2025

@cukroska no nie kazda nemocnica to robi.
@jvasenka Najskor mi vysvetlili co bude,ze mi daju najskor daku infuzku,pozru babo ako je otocene,kto vsetko bude obrat robit. Cely obrat sa robil tak, ze som lezala,z kazdej strany bol doktor ,plus dve sestricky. Jedna sledovala sonom babo cely cas. A mudr otacali. V podstate rukami obaja cez brucho otacali. Jeden strazil vrch hlavu,a jeden zadok. Opatrne mi ho tocili. Nebudem klamat bolo to dost neprijemne miestami aj bolestive. A robili mi na dva krat lebo to neslo hned. Maly mal 4kg. Cez noc som musela zostat na pozorovanie. Lebo je riziko ze by si mohla aj zacat rodit. Ale vraj sa to stava vynimocne.

kiki68
4. apr 2025

@gypsomilka toto ma zaujima ake je to bolestive, Nasa sa vie na den sama pretocit, ale je to velmi bolestive a potom nemozem ani sediet, lezat, nieco tam proste nesedi Podla mna. Potom sa otoci naspat nohami dole a je dobre. Syn toto vobec nerobil, to bolo poslusne dieta 😂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre