icon

Mám 18 rokov a bojím sa pôrodu

rebeca2731979
7. okt 2016

Ahoj , mam 18 a 11 novembra mam termin porodu velmi sa bojim :(

Strana
z2
liesik
7. okt 2016

@rebeca2731979 čoho sa bojíš? 🙂 počkaj na to šťastie po pôrode. Potom sa budeš čudovať, že si vôbec mala strach 🙂

chlucka
7. okt 2016

@rebeca2731979 Ahoj. Ja mám 34, rodila som pred 4 mesiacmi a tiež som sa strašne bála... Neverila som nikomu, kto mi vravel, že to bude v pohode.... Pôrod bol trochu komplikovany a nebudem ti hovoriť, že to neboli... Bolí... ale zvládnes to. Ja by som aj napriek skúsenostiam išla do toho znovu. Neboj sa... my ženy vydržíme vela 😉 Držím palce....

petrad15
7. okt 2016

@rebeca2731979 úplne ťa chápem, tvoje obavy sú normálne. Každá žena si myslím že sa pred prvým pôrodom bojí a nie to ešte keď máš len 18 rôčkov. Budem na teba myslieť aby všetko dobre dopadlo. Neboj, dopadne to super a ten pocit keď budeš svoje dieťatko potom držať v náruči je na nezaplatenie. Užívaj si potom tie chvíle naplno🙂

gir
7. okt 2016

Nič sa neboj, veci budeš riešiť "za pochodu", tak zbytočne nestresuj a mimochodom je som sa narodila 11.11. takže bude mať krásny a dátum ... Všetko dobré 🙂

zuzka1008
7. okt 2016

Ja som mala 19, tiež strach, všetko to išlo tak rýchlo, že si ani .Neuvedomís a bude po , ten krásny uzlik ti vsetky bolesti a strach nahradí
Teraz čakám druhé a tiež sa bojím,, je to prirodzené, veď stáť sa moze čokoľvek ,, držím palce 😃

emilia25
7. okt 2016

Pan boh ti da len tolko bolesti kolko z nesies.takze zvladnes ja som to zvladla 4krat.

katrinka8
7. okt 2016

Pôrod vôbec nemusí bolieť 🙂 Všetko je nastavené v Tvojej hlave. Ak stihneš, skús si zohnať knižku od Lucie Groverovej - Suchej: Aby porod nebolel. To je zázračná kniha 🙂 Lucia sa pôrodom prespievala. Ja som zažila absolútne bezbolestný pôrod - bez epi, bez nástrihu 🙂 Chce to na sebe zapracovať (aj so strachom sa dá pracovať), ale dá sa to.

joely
7. okt 2016

aj ja som sa bála a zbytočne, mám to za sebou 2 krát, potom sa budeš báť omnoho viac 🙂, nastúpi syndróm zodpovednosti a ochrany dieťaťa 🙂, neboj, všetko sa dá zvládnuť, nastav sa pozitívne a pôjde to všetko omnoho ľahšie, držím Ti palčeky, aby si to mala rýchlo za sebou a držala v rukách svoje šťastíčko 😉

veonka
8. okt 2016

Ahoj, ja som sa na pôrod začala pripravovať s epinom- super pomôcka, odporúčam a pripravila som sa naň tak že som sa veľmi tešila, bez strachu. Samozrejme,že keďže som do toho išla prvý krát nevedela som čo ma čaká, nepozerala som žiadne videá z netu a hrozostrašné diskusie a podobne, proste som cvičila s tým balonikom a keďže cvičenie mi išlo, svalstvo sa uvolnovalo, nepociťovala som strach a verila som si viac a viac. Nastav svoju psychiku pozitívne, mysli len pozitívne, ak môžeš kúp si epino. Mala som pri pôrode aj manžela, tiež mi to pomohlo, nie síce až toľko ako som čakala, lebo tam fakt len bol 🙂, ale podal mi vodu, držal ma za ruku a keď išlo do tuhého tak mi opakoval čo hovoril doktor a vnímala som ozaj skôr hlas manžela, než personálu. Nikdy nezabudnem ako kričal: už je nááááááš, už je nááááááááššš!!!! a ako mi ho položili na brucho, malý nás všetkých ocikal 😀

veonka
8. okt 2016

záleží ešte od prahu bolesti každej jednej z nás, ja osobne mám nízky prah bolesti, ale rodila som bez epidurálu, bolelo to samozrejme, ale dalo sa to predýchať. Ale ja som sa veľmi tešila na bábo, veľmi, veľmi a išla by som hneď aj zajtra rodiť znovu. Tá bolesť prejde akonáhle bude bábo vonku, uľaví sa ti a zaplaví ťa pocit radosti. Neboj sa, zvládneš to. Opakuj si každý deň aké super to bude, predstavuj si to, nastav svoju mysel len pozitívne. A čo sa týka veku- čím si mladšia, možno aj lepšie to tvoje mladé telo zládne ako u starších prvorodičiek.

extempore
8. okt 2016

Si po duševnej stránke na dieťa nezrelá - preto sa nečudujem, že sa bojíš... 😐

evittam
8. okt 2016

@veonka Lepšie by som to nenapísala.
@rebeca2731979 Báli sme sa všetky (jedna viac, druhá menej) - či sme mali 18, 25, 30,40.... Je to prirodzené - ideš do niečoho neznámeho a toho sa väčšinou bojíme. Ale treba to hlavne zvládnuť a zvládnuť psychicky - ja ti poviem takto - áno mala som obavy pred pôrodom či už prvým alebo druhým aj trochu strach ale tesne pred pôrodom som sa prechádzala a všetko okolo a sama sebe som sa čudovala aká som kľudná a v pohode. 🙂 A klamať ti nebudem - bolí to, ale ako ti tu už bolo napísané - proste zvládneš to a budeš šťastná 😉 . A nejak to bábo von ísť musí - ako nám povedala na predpôrodnom kurze PA "dnu to išlo ľahšie ako to pôjde von".... 🙂 😉

petrapod
8. okt 2016

Neboj sa , minutku po porode ani nebudes vediet ze si rodila take stastie ta caka🙂 a uz na porod ani nepomyslis🙂 budes mat ine starosti a radosti. Drzim palce .

michala.s
8. okt 2016

Poviem ti to tak porod som mala priserny a to som sa nan strasne tesila ale ani nie mesiac po porode som povedala, ze si to rada zopakujem aj este 2x

danusskaaa
8. okt 2016

Ja budem mať o desať rokov viac ako ty a tiež sa bojím. A dokonca idem rodiť druhýkrát!!! Každá jedna sa bojí... Veď ideme do niečoho, čo niektorá nevie predpovedať ako dopadne! Po prvom pôrode som si povedala, že už nikdy 😣 a hla, idem do toho zas 😀 stojí to za to!!!!

mariannastancelova
8. okt 2016

ahoj ja si pamätam moj strach z porodu ako by to bolo vcera 🙂 celých 9 mesiacov som sa bala co bude ako to zvladnem a celkovo som ani netusila co somnou budu robit,no prisiel den D od rana bolesti .a to manzel si s mojim ockom vecer vypili oslavovali sme mamkine narodky ..vecer sme este mali sex haha 🙂do porodu som mala este nejake 3 tyzdne a rano bolesti,a na starch o seba som si ani nespomenula,tesili sme sa vsetci ze konecne pride malý bobacik na ktoreho tak dlho cakame 🙂 zo saly si nepametam na ziadnu bolest ,okrem sitia 🙂

alex334
8. okt 2016

@rebeca2731979 ja som rodila tiež v 18-nástich. Pre mňa však boli oveľa nepríjemnejšie tie prehliadky, ako pôrod samotný. 🙂 Na tú bolesť z pôrodu sa ľahko zabudne, po pohľade na bábo 🙂. Všetka ta bolesť stojí za to.

mamkabeika
8. okt 2016

@extempore ver tomu, že oveľa väčší strach z pôrodu má 35 ročná prvorodička, pri ktorej pôrode sa môžu vyskytnúť komplikácie súvisiace s vekom 😒

v tomto veku je väčšie riziko komplikácií a je častejšie ukončenie pôrodu cisárskym rezom.

A čo sa týka emocionálnej vyspelosti, je prudko individuálna. Sú aj 28 ročné baby, ktoré sa boja mať dieťa, a necítia sa na to, takže tak 😉

@rebeca2731979 a ty sa nič neboj 🙂 rýchlo to ubehne, žena počas pôrodu je vybavená rôznymi hormónmi, ktoré nám pri tom pomáhajú. Akonáhle mi pôrod začal, vždy ten hrozný strach opadol, ostal iba taký rešpekt pred tým, čo sa bude diať a väčšmi som sa tešila na svoje deti ako bála 😵

candii
8. okt 2016

Nemas sa coho bat 😉

candii
8. okt 2016

@extempore fiiha udivuje ma tento nazor ak sa smiem spytat a ako ste si vydedukovali ze slecna alebo pani je po dusevej stranke na dieta nezrela? Odhliadnuc samozrejme od veku, pretoze aj ja mozem povedat ze 35rocna zena je na dieta stara .. pritom to moze vsetko zvladnut lepsie ako 20tka..

laura1804
8. okt 2016

To, ze sa bojis, je normalne...ale ked uz budes rodit, strach ta prejde...vylucia sa hormony, aj endorfiny, na strach ani nepomyslis...aj ja som sa bala, no ked mi odtiekla voda, taka energia do mna vosla, ze som sa normalne zacala tesit a hoci som mala tazky porod, da sa to zvladnut...je to tak kratka chvilka oproti celemu zivotu, ze ked budes mat bobo v rukach, uz si na to ani nespomnies...

fra
8. okt 2016

@extempore poznam ženy okolo 40 čo sa chystajú na 3.-4-. porod a tiež sa ho boja - alebo minimalne maju pred ním veľký rešpekt- ved to je uplne normalne a nesuvisi to s vekom ani s duševnou vyspelosťou, jednoducho pri porode nemá žena všetko vo svojich rukách, stať sa pri nom môže čokoľvek nečakané a tak je minimalne ten rešpekt skutočne na mieste... nevravím, že sa človek má nechať ochromiť strachom, ale podľa mňa je to uplne pochopiteľné že aj ten strach tam je a to je jedno, či má žena 18 alebo 40...
navyše v mladšom veku mava žena obyčajne viac síl, byva v lepšej kondícii, celkovo sa organizmus ľahšie hojí - takže verím, že nakoniec ten strach @rebeca2731979 zvládne a ked sa babetko narodí, všetky obavy budú zabudnuté a ostane len tá radosť 🙂

mirkava
8. okt 2016

@rebeca2731979 nemysli na to, či to boli.... boli a preboli 🙂 porodis si najvacsiu lasku zivota a vazne to stoji za tu bolest... vela zien by dali všetko na svete aby mohli "zazit tuto bolest"

rebeca2731979
autor
8. okt 2016

Dakujem velmi pekne vsetkym 🙂

miushik765
8. okt 2016

@rebeca2731979 Aj ja mám 18 a 3 tyždňového synčeka 🙂 nemáš sa čoho bát. Ja som porodila v 37tt za pol hodinu a vôbec to nebolo také hrozné ako všetci hovoria a hlavne to stálo zato kôli môjmu synovi by som si to kludne zopakovala pre mňa to pol rozhodne pozitívny zážitok a v prvom rade tú bolesť vzápätí skutočne zabudneš aj ja si na to spomínam len matne. Ja som sa pôrodu vôbec nebála možno aj preto to išlo tak hladko 🙂 Neboj sa nieje to také zlé ak chceš napíš mi ip

miushik765
8. okt 2016

@katrinka8 mňa sice nastrihli ale tu bolesť si ani nepamätám ja som sa pôrodu nebála a bola to rychlovka tiež je to podla mňa celé v hlave ja som si verila celý čas preto to išlo tak lahko

janinah
8. okt 2016

Môžeme ti tu písať sto strán,nik to za teba neodrodí.Povedz si,že akosi ten drobček z teba vyjsť musí a nerodíš na poli ani v stajni ako naše babky,ale v nemocnici pri lekároch.Ako už niekto písal,je to o tvojom nastavení psychiky,toho čo sa deje v hlave .Len iné je,ak je tá hlavička 18ročná a iné,ak je 30ročná / bez urážky/.Je to o zrelosti,u teba to dieťatko asi nebolo plánované. Zober si na sálu mamku alebo niekoho z rodiny,ženu, nie chlapa,,bude ti oporou.Moje tri pôrody boli krásne zážiky,nič bezbolestné,ale toľko hormonov šťastia čo sa vyplaví v tele,ked zbadáš zdravé svoje vlastné dieťa všetko negatívne 100x preváži. Drž sa a teš sa,máš sa na čo. 😉

seki11
8. okt 2016

@rebeca2731979 Vôbec sa neboj,každá jedna mame trochu obavy,ale treba k tomu pristupovať tak že úplne bez bolesti to nepojde,mysli na to že porodis rýchlo a ukazkovo🙂Ja som dcérku rodila ako 20 ročná,a zvládla som...potom vidieť a objímať to drobatko je uzasne😍Zabudnes na všetko.Drzim prsty🙂

1zabka11
8. okt 2016

Neboj,ked ja som to zvladla v 17nastich,takmer som pekne porodila spontanne ale zacali kopmlikacie a nakoniec sekcia v celkovej anestezii ale co uz,sme tu,spolu a stastni 🙂

janickacrazy
8. okt 2016

@janinah Ono je dosť rozdiel, ked niekto dieťatko plánuje, teší sa nanho, má podporu partnera, rodiny, atd. Vtedy ja ten porod ženy úplne inak znáša. Ja som prvé bábo rodila ako 22ročná, neplánovane, partner ma opustil, rodičia ma vobec nepodporovali, práve naopak, boli naštvaní na mna, nikto sa na moje bábo netešil. Veľmi som sa bála, nielen porodu, ale všetkého, čo bude, ako to zvládnem sama sa o dieťa postarať, či budem mať peniaze aspon na plienky a mlieko, vedela som, že nebudem mať žiadnu podporu od nikoho. Bolo to naozaj smutné ísť rodiť v takom rozpoložení, nikomu to neprajem. Dúfam, že autorka je na tom lepšie ako som bola ja vtedy.

Strana
z2