icon

Som v 36. týždni, bábo má rastovú retardáciu a ja ho nechcem

16. feb 2023

Čo mám robiť ak som v 36. týždni, v nemocnici, kvôli tomu že plod má rastovú retardaciu a ja ho po pôrode nechcem? Nechcem choré dieťa. Je tam veľa rizík aj detská mozgová obrna. Mám toho dosť. Do 24. týždňa má žena právo požiadať o potrat z takýchto dôvodov a takisto sa bojuje v spoločnosti za právo ženy ísť na potrat do 12. týždňa tehotenstva a všetci to obhajujú, aké je to normálne.
Po 24. týždni už to je zrazu ľudská bytosť.
Dobre a čo ak matka chce aby také dieťa radšej nežilo a odmieta ho lenže už je vo vyššom štádiu tehotenstva?

amelie2017
16. feb 2023

36. tyzdni a taka nizka vaha, cudujem sa, ze ti nenavrhuju predcasny porod. Prietoky mas dobre?

cecilia29
16. feb 2023

Neterka toto mala a v 40tt sa narodila ako krásna 2900g kočka.Svagrina bola v nemocnici na infuzie. Malej nic nechyba.. Moje doeta bolo zase o 4 týždne vacsie, mala som ho dat zabiť ze nie je podľa tabuliek? Možno by si sa mala skutočne obrátiť na odborníka co poriesi tvoj stav . Dieťa je tvoje, živé a si jeho celý svet a ty uvažuješ že by bolo lepšie aby bolo mŕtve?

sense
16. feb 2023

Napíšem ti to ešte raz, keďže si ideš svoje ako obohrata plátna.... Ako vidíš niečím podobným si preslo x žien. A ver mi žiaden normálny gynekológ by v 36tt nenechal dieťa v tele matky pokiaľ by nebolo vyzivovane a nemalo dostatočný prísun kyslíka. Pretože v tomto týždni by mu už v takom prípade vedeli veľmi ľahko pomôcť vonku. A takisto by ma z pohľadu laika zaujímalo, keďže áno aj ja som si tým prešla a veľa sa pýtala... Keď máš prietok v poriadku aj Dopplera v poriadku mimochodom kt zisťujú ci je dieta vyzivovane. A nakoľko je ešte vyzivovane. Ako môžu povedať dieťa vyzivovane nie je.

sense
16. feb 2023

@amelie2017 píše ze ma prietoky dobre aj Dopplera ale dieťa nemá kyslík a nie je vyzivovane

ropucha6
16. feb 2023

Autorka, spytaj sa dnes lekara, preco ti nevyvolaju porod/cisarsky, ked je udajne tak zle vyzivovane. Jasne, ze lekari ti povedia najhorsie mozne scenare. Je fajn, ze zvazujes vselico, ale mysli aj trochu pozitivne, vsak ty z neho dopredu robis chore dieta. Moja je tiez predcasniatko, vo vahe sa sekli traja doktori o cca o 600gr (ale naopak dolu). Tiez riesime nejake minoritne zdravotne problemy ako asi vacsina matiek. Ale kto ti zaruci, co bude v buducnosti? Nikto a pri ziadnom dietati.

negymama
16. feb 2023

@kiki68 tiez mam pocit ze autorka ma nabeh na poporodnu psychozu. Moja svagrina tak bola vychovana babkou, lebo jej mama to psychicky nedavala po porode. Rodila predcasne s vahou dietata 1200 gr. Inak dodnes nechapem preco tehotna sadala s muzom na motorku a vysypali sa na ceste 😲
v kazdom pripade po porode mala taky stav, ze museli jej dieta vziat a vychovala ho prakticky babka. Vtedy nebola taka moznost pomoci psychologa ci psychiatra ako dnes.

kayyaa
16. feb 2023

Chapem, ze mas obavy, ale to, ze je dieta mensie, neznamena, ze bude postihnute ! Ak ma v poriadku prietoky, ziaden nedostatok kyslika ma nehrozi. V takom pripade by si uz mala za sebou sekciu a dieta by bolo vonku.
Moj syn mal v 35tt tiez okolo 2kg, narodil sa v 40tt a mal 2,7kg. Nastastie, nikto ma nestrasil, ze je maly apod, prietoky, placenta, vsetko bolo ok, drobec ma 4r a je uplne zdravy, krasny, sikovny - pohybovo aj intelektom.
Ale sokuje ma, ze uz mas v brusku zivotaschopne babatko, a ty rozmyslas, ako sa ho zbavit. A nechces znicit zivot starsiemu dietatu, kedze by si sa musela starat o druhe chore. Keby sa nedajboze cosi stalo tomu starsiemu dietatu a ostalo by leziace, chore apod, tiez by si rozmyslala, ako sa ho zbavit ? Ty nie si matka. Matka spravi prve posledne, aby svoje dieta zachranila, pomohla mu. Ty si sebecka, rozmaznana zenska, mysliaca len na svoje pohodlie. Je mi luto oboch tvojich deti.

zuzi0911
16. feb 2023

Ak si 36tt dieta ani nema 2 kg uz dávno by ho vytiahli,aby dobiehalo...ja teda neviem ,aké nikde by medrzali takto male bábätko v brusku ked očividne mu tam nie je dobre...
Nie si ty ta ktira ceke tehotenstvo dieťa nechce a teraz si si dála túto dg,aby baby radili ako si to spraviť??pretože prepáč,neverím...lebo zrazu je to decko??len tak z čistá jasna??? Chory súrodenec....atď?? Nehovorim,,ze nemôžeš byt v soku,ale celkovo mi to nesedi
A teda jedna mamička u nás v skupine rodila v 30tt ,lebo babatko malo pod 1kg a teda očividne neprospievalo...čiže naozaj neverím, že tvoje tam držia keď je Takto maličké....a zaostáva tak o 5 tt...

makakova
16. feb 2023

Tsk som si to tu prečítala a z tvojich príspevkov je mi totálne zle... Je mi ľúto aj tvojho dieťaťa doma,nebodaj sa mu niečo stane ,zostane chore a ty čo urobíš? 🤮

Je nechutné ze dokážeš takto premýšľať o svojom nenarodenom bábätku v 36tt . Ked sa to dieťa narodí zdravé ,ja na tvojim mieste by som si toto vyčítala do konca života,ze som takto uvažovala o svojom dieťati... Ty tu diagnózu vôbec nemáš 100% danú len asi sleduješ vela podcastov a clankov kde sa ženám narodili choré deti a zrútil sa im svet.

Nemam slov...je mi ľúto tvojich detí. Prídeš mi povrchná a bezcitna .

negymama
16. feb 2023

@bonavoxa lahka forma autizmu s tym nemusi mat ziaden suvis.
Ja mam mladsiu dceru s lahkou formou auti, AS... a s tou som mala ukazkove tehotenstvo aj porod. Narodila sa donosena vyse 3kg, , po lahkom porode, krasna ako babíka.

veronika729
16. feb 2023

Trochu to otočím.... nám hovorili, že je malý zdravý, dostatočná váha, veľkosť. Narodil sa v 36.tt 2640g a predsa nemal vyvinuté plucka. Bol na tom oveľa horšie ako dieťa s 1800g!!!! Tak sa mila autorka prosím ta upokoj, skutočne vyhľadaj pomoc psychológa,pretože to čo píšeš nie je v poriadku. Ako tu baby už spomínali, vyznie to tak,že dieťatko nechceš a hľadáš na to len dôvody....

betulinka1
16. feb 2023

Mas to velmi tazke. Drzim ti palce aby vsetko dobre dopadlo. Verim tomu, ze to nie je az take vazne. Lekar ti samozrejme povie to najhorsie aby si bola pripravena ale castokrat to nie je take zle. A ak sa aj babo narodí postihnute, tak samozrejme je riesenie ho dat do ústavnej starostlivosti. Nie je na tom nic zle. Mnoho rodín tak funguje a dieta chodia navštevovať a aj si ho beru domov na navstevy. Cize nech sa rozhodnes akokolvek, vzdy to bude spravne rozhodnutie. Nedaj sa tu hejtovat, ze neviem aka si zla matka. Najprv si musi kazdy prezit zivot s postihnutým členom rodiny aby zistili ake je to narocne a obmedzujúce pre celu rodinu. Ale ja verim, ze to nebude tvoj pripad a nakoniec sa narodí zdrave dietatko, mozno trosku mensie a mozno ani to nebude. Tie merania napriek novodobej technike nie su 100%. Daj vediet ako to nakoniec dopadlo. Budem na teba mysliet. 🍀🍀🍀🍀

negymama
16. feb 2023

@kayyaa presne toto su bludy co rozprava.
ak by malo dieta nedostatkom kyslika ohrozeny vyvoj mozgu, a ako som pisala mozog je pre organizmus priorita, takze tu by uz dochadzalo aj k neokyslicovaniu vsetkych organov. Lekari by volili CS a uz by jej podavali lieky na dozretie pluc dietata. dieta narodene v 36tt, je schopne fungovat mimo maternice. navyse spomina ze prietoky ma OK, ak ma dobre prietoky, z akeho dovodu by nastaval nedostatok zivin a kyslika?

kikushaa
16. feb 2023

@anh85 jezis samozrejme chcela dom napisat netovna sa, aj moje deti mali obe iugr a su viac ako vpohode 🙈🙄

ankare
16. feb 2023

Prajem Ti zdravé dieťatko!

avanka
16. feb 2023

@jesenzima táto žena potrebuje podporu? A za čo? Za takéto vyjadrovanie? Ešte neporodila a už " to decko" nechce?
Ja nesudim,sama pracujem s mentálne a zdravotne postihnutými, aj s veľmi ťažkými prípadmi a sama som bola toho názoru, že ak mi v začiatkoch tehotenstva zistia, že bábo je postihnuté, pôjdem na interupciu, že radšej počkať pol roka a mať zdravé. Nehrala som sa na matku Terézu, nakoľko viem, čo to obnáša, ale.. tejto maminke chýba trošku pokory, je obrovská šanca, že sa jej narodí 2 kilove bábätko, ktoré všetko dobehne a ona? Pozri, ako sa vyjadruje..
To aj keby sa stalo, že mi zdravé dieťa zrazí auto a ostane ležať, sa ho vzdám, na úkor zdravého súrodenca? Raz bolo vytúžené, chceme, je moje, tak bojujem, neplačem a nevzdávam sa. A vraj s ruzencom v ruke.. priala by som sa jej ísť do tej ústavnej starostlivosti pozrieť....ja tam pracujem 20 rokov

mima172
Autor odpoveď zmazal
asined88
16. feb 2023

Pri tom všetkom čo píšeš, by ma zaujimala jedna vec. Čo hovorí na tvoj ,, nápad " tvoj partner/manžel. Je otcom toho dieťaťa. Zdieľa rovnaký názor ako ty?

felycity
16. feb 2023

myslím, že si už vo veľmi vypätej emocionálnej a psychickej nepohode, čo sa samozrejme nedivím a asi by si mala svoje pocity urgentne skonzultovať s odborníkom, je úplne prirodzené, že tvoje myšlienky idú až do extrému ( kto nezažije nepochopí) až sa v tom začínaš topiť a urgntne potrebuješ pomôcť. Neviem sa vyjadriť k tvojej diagnóze dieťatka, ale podľa toho čo viem tak pri tejto dg by tam nemal byť takýto etrémny čierny scénar .Na strane druhej si treba uvedomiť, že život nefunguje tak, že príde problém a my sa ho zbavíme, ked sa tvojmu prvému dieťatku niečo stane a bude odkázané na tvoju pomoc tak potom čo, zbavíme sa ho? Tiež si treba uvedomiť , že svoje vedomie ani svedomie neoklameš zbavením sa zodpovednosti. Nemáš ešte nič definitívne potvrdené, počkaj ako všetko dopadne. Držím palce!

simca06022011
16. feb 2023

Autorka, myslim, ze si mimo, naozaj sa porad s psychologom a mozno inym JEDNYM lekarom, kludne v inej nemocnici. Neexisutje ze si v 36tt, dieta vraj nedostava dostatok zivin a kyslika a nevyvolaju ti porod. PRoste neverim tomu. Sestre hrozil len predcasny porod a okamzite jej nasadili nejake lieky pre dieta na vyvoj neviem ci pluc, ci rast ci co... Detto isla rodit hned ako sa dalo, dievcatko islo do inkubatora. Ochorenie tam moze byt,musia ta varovat, pre istotu, lebo nemusia vediet ci sa nieco prejavi a ci nie, to nemozu v podsate nikdy. Ale s tvojim prostupom k detom, naozaj vyhladaj psychologicku pomoc. Ze prve dieta odfajcene doma. Ako nehnevaj sa... no hadam to za zdravie mamy a suordenca stoji. Aj keby dlhe mesiace bez mamy. Vyjadrujes sa naozaj, prepac, o detoch ako o nejakych psoch, alebo babikach.. len ked bude ok, tu ti napisalo xy zien s touto diagnozou a len si ides svoje. Aj psychika a to co "ocakavas" urobia svoje, tomu ver... cakas zle, stane sa zle. Ja chapem, ze chore dieta nechces, keby si vedela skor atd.. ale stavaju sa bohuzial aj nehody a nahody.. aj zdrave dieta moze v okamziku skoncit chore, nevladne...

bonavoxa
16. feb 2023

@negymama Píšu tam, že to nevnímám, že by to mělo spolu souviset. Naopak, že je to geneticky, protože časem se z jejího otce vyklubal opravdu divný patron, hlavně v mezilidských vztazích, pochopení emocí,... Přísahala bych, že kdyby se to před čtyřiceti lety řešilo jako teď, má nějakou lehkou diagnózu.
Dcera je nejvyšší a nejchytřejší ze třídy. U té růstové retardace 99% lékařů hned hrůza, žádné pořádné informace, kdyby to věděli dřív, tak mě budou hned posílat na potrat...cítila jsem z nich , že to určitě znamená něco neslučitelného se životem, těžké postižení. Proto ten strach, že umře. Ale jelikož potrat neberu jako možnost, tak jsem bojovala. Den po dni.
Byla normální náročné miminko. Nic víc.
Mám ještě další dvě děti, už jsem žádné takové problémy neměla, naopak, oba měli skoro 4 kila.

jesenzima
16. feb 2023

@avanka možno je to vyjadrovanie odraz jej psychického rozpoloženia.. nesúhlasím s tým, čo píše, a ako sa vyjadruje,ale človek v návale emócií napíše, vyjadrí sa tak, ako to práve cíti. Možno keď vychladne, bude sa na to pozerať inak, bez emócie a rozumne ....

negymama
16. feb 2023

@bonavoxa ano, ja som svojim prispevkom chcela s tebou suhlasit, te tieto PAS poruchy nemaju dokazatelny suvis s rastom v maternici. 😉

myskahryzka
16. feb 2023

Výmysel, od začiatku až do konca. Niekto sa musí veľmi nudiť. Alebo je malý "pohyb" na koníky, tak sa zakladajú takéto citlivé diskusie? Otras.

mimikarol
16. feb 2023

Autorka ty už nemaj nikdy žiadne deti prosím ťa. Lebo toto s toho čo čítam mám dosť. Čo by si urobila keby sa dieťaťu niečo stane o rok? Dáš ho do domova? Inak, moja sa narodila v 38 týždni s váhou 2150g. Za pár dní má 8 rokov, 137cm a cca 34 kg a chvalabohu nič jej neni

petko81
16. feb 2023

Držím prsty buď silná ❤️

pralinka25
16. feb 2023

ahoj.
moje tretie dieta je mensie.
ked som bola tehotna v urcitom tyzdni lekar videl ze prestalo rast alebo rastlo pomaly. priznam sa nepamatam si presne tyzden. z beznej poradne ma preto poslal do rizikovej do nemocnice. chodila som tam kazdy tyzden na meranie niekedy aj kazde dva dni na prietoky. tiez si mysleli ze su to prietoky alebo placenta uz nevyzivuje lebo som bola starsia. ale prietoky boli podla merani v pohode. niekedy nepodrastol vobec nic a niekedy len minimum.
kazdopadne nerozmumiem tomu preco teda nevyvolaju porod. mne dr vtedy povedal ze ho porodime skor ze mu vonku bude lepsie ako vo vnutri ak nema ziviny. nakoniec sa narodil skor aj sam. bol mensi o viac ako kilo od svojich surodecov. doteraz je mensi co sa tyka porovnaia surodencov v rovnakom veku. ale inak je to extra cule zivotaschopne dieta plne energie a velmi sikovny a vnimavy. neviem po kom je taky maly. lebo muz je vysoky aj cela jeho rodina. moja rodina je viacmenej tiez vysoka alebo priemerne vysoka.

amelie2017
16. feb 2023

@sense uz som docitala zvysok. Ale ja neviem, ak dieta nema kyslim a nema dostatocnu vyzivu, podla mna by uz bolo davno von.

amalka147
16. feb 2023

autorka len tolko, ja som sa narodila mojej mamke, mala som 1,90 Kg. Bola som maličká jak dlaň. Narodila som sa v 8 mesiaci tehotenstva, prežila som ledva, keďže som dostala sepsu. Bola som dlho v inkubátore. Mamina so mnou cvičila vojtovu metódu, a tu som, žijem dýcham. Mám síce problémy, ale nič hrozné, meriam 168 cm, a mám 63 Kg teraz. Takže pokoj..... Ale samozrejme rozhodnutie je na Vás.

sense
16. feb 2023

@amelie2017 určite áno, pochybujem ze nejaky lekár na Slovensku by čakal kým dieťaťu odumrie mozog len preto ze rodička nie je ešte v 40 TT keď nie je dieťa vyzivovane à bez kyslíka.