Strach z pôrodu - čo ma čaká? Ako je to u prvorodičiek?😟
Kontrakcie bolia ako velmi silna menstruacia, ak sa pytas na to
Pytam sa uplne na vsetko.. vsetko ma zaujima ca sa bude diať a tak strasne sa toho bojim
@vanda323 drzim palce 😊
Podobneee 👍🥰
No moja zlata strach ti nepomoze von to dieta vyjst musi.
aky porod budes mat je vo hviezdach , mne museli vyvolat .
mam naozaj vysoky prah bolesti ale prosila som ich nech to dieta vyberu a to som aj epi mala .ca od 22:00h do ca 8:00 to trvalo nad ranom som nevladala ani zit🙄
potom ma brali na sal -akutny cisarak
Ale mozes aj za par „minut „ porodit.
Ja ti poradim- tes sa na porod lebo kazdou jednou Kontrakciou si blizsie ku koncu a k babätku😍😍😉😉
Tiež som mala strach, napokon som z pôrodu "nemala nič". Žiadna kontrakcia.Ale že žiadna, nič. Napriek vyvolavacke a hopsania na lopte a už som aj prenášala. Neotvorená ani na milimeter. Malý išiel von sekciou. Čiže je to veľmi individuálne. Mam dieťa, ktoré som nosila 9 mesiacov v bruchu a nemám tušenia, aký je pôrod, ako vyzerá pôrodná sála nazivo (pri sekcii ideš na operačnú sálu), aké to je, keď praskne plodová voda, čo sú poslickovia,ako treba dýchať a tlačiť, čo je nastrih, šitie... 🤷♀️ Nikdy nemôžeš dopredu vedieť. Uži si tehotenstvo a dopredu sa neboj.. Ako sa otrepane hovorí, čo vošlo dnu, musí aj von 😁 a ženské telo je biologicky stavané tak, aby to zvládlo. Práve mi písala kamoška, druhý pôrod, používala aj pri prvom a druhom ten aniball, prišli kontrakcie, do dvoch hodín porodila, žiadny nastrih, ani šitie, na ďalší deň sedela na posteli v tureckom sede. Sú všelijaké prípady ale nemáš sa ničoho báť. Telo vie, čo robiť a aj ty budeš vedieť. Moje napr. nerobilo nič 😅 ale odstupom času to vnímam pozitívne, lebo malý bol tak posunutý a zaseknuty, že keby sa spustil pôrod, určite ho prirodzene neporodim a ktovie, ako by to dopadlo.. najlepšie preto bolo, že telo zostalo pasívne 🙂 Naozaj sa ničoho nemusíš báť. Zvládneš to, určite to zvládneš 🙂
Ahoj, ak mas nejake konkrétne otázky pokojne mi napis správu, rada poodpovedam na vsetko co budem vediet ... takto vseobecne... velmi velmi som sa bála porodu, ale ked už sa mi blížil termín už som sa nevedela dočkat kedy to bude 🙄 ... tyzden som trpela bolestami, poslickami, nemohla som spat... no otras... ked mi v noci praskla voda normalne som sa tesila ze to bude za mnou ... no ale nic sa nedialo cely den a nakoniec mi museli porod vyvolat ... 7 hodin na infuziach a boli mina prd vsetky ulavove polohy a cvicenia co som nacvicovala na kurze🤷♀️ Ale ... zvládla som to, tak ako to zvládneš aj ty, aj každá tehotna žena ... ved to dieta sa nejako von dostat musí, neboj sa, lekari ti ho tam nenechaju naveky, ked bude treba pomozu ;) ... inak musím povedat ze porod sice náročný aj nastrih bol aj šitie poriadne zvonku aj zvnutra ale paradne sa to hojilo aj manžel ked pre mna prisiel do porodnice vravel ze oproti inym maminam co pustili predomnou si dako zvesela vykracujem, aj pediatricka ked som tam s malou bola prvý krát tak vravela ze nevyzeram ze som ten tyzden rodila 😅🤷♀️ A musím povedat ze ja sama som sa velmi rychlo cítila fyzicky dobre ... psychika bola horsia (malo mlieka, zle kojenie, únava...-atd)
Kazdy porod je jedinecny a za kazdym iny. Ja som rodila tiez iba raz, pripravovala som sa, manzel si spravil vodicak, aby ma odviezol do nemocnice. Nakoniec som v nemocnici lezala asi tyzden a porod vyvolavali dva tyzdne dopredu pred terminom. Mohla som byt akokolvek pripravena, dopadlo to inak ako sme planovali, ale dobre to dopadlo.
ako otec dvojmesacneho babatka ti mozem povedat, ze porodu sa bat nemusis, skor by si sa mala bat, co toho, bude po porode 😀 zmena zivota total naruby, 24h denne starostlivost o babatko, hlad, plac, dojcenie, utisovanie, uspavanie, plac, vela placu, vstavanie v noci, vstavanie nadranom, dojcenie, plac, uspavanie.. medzitym musis aj nieco jest (uvarit), byt upratat, prat budes 3x castejsie, vsetko budes mat ogrckane od mlieka.. porod bol uplne v pohode 🙂
Pre mna su porody 3 najuzasnejsie okamihy v zivote. Normalne mi je luto, ze uz to nezazijem. Ale ja som mala uzasne porody, celkom rychle s predychatelnymi kontrakciami a len kratkym masakrom na zaver 😂🙈 Tento posledny porod som mala asi len polhodku silnejsie bolesti, inac.... vysmiata od ucha k uchu.
to ze citis strach je uplne prirodzene. Ja ti poradim len jedine, nastav si mysel pozitivne, doveruj si a nechaj sa porodom "unasat". Citanie pribehov inych zien ta nijak neposunie, tvoj pribeh bude jedinecny. Skus verit v seba, zivot a byt plne pritomna. Zvladnes to❤️
@bea4023 dakujem krasne😊
Tak, radšej sa priprav na poriadne bolesti, lebo tie budú. Mhm silná ms. Tiež nesúhlasím.
U mňa, začiatok o piatej ráno, deň predtým mi pravidelne tvrdlo brucho, ale fakt pravidelne čo 5 minút.
Ráno s bolesťou, začala odtekať zatka, všetko prebiehalo mega pomaly. Keď začali kontra.čo 2 minúty šli sme do pôrodnice bola som otvorená na 4 palce to bolo asi 8 hodín možno 9.
No a teda bolesti som mala už poriadne.
O chvíľu som už bola absolútne bez pauzy.
Striedala sa už len mega kontr.s menej mega kontr.nemala som sekundu oddychu, rátala som si ich po sekundách, to mi celkom pomáhalo a dýchala. O jednej mi dr praskla vodu a to som sa už škrabala po stene. Ja osobne som myslela, že mi kríže roztrha, robilo mi dobre studené. No a od tretej som už mohla tlačiť lebo som bola riadne otvorená a tlačila 2 celé hodiny.
Vieš si predstaviť, zvierač nula bodov, lebo tlačiť musíš poriadne a z celej sily
No a o piatej som si povedala ze zatlačím už tak že už nech aj čreva vyjdu 🤣 no a dcéra bola na svete.
Za 2 týždne som už nevedela že som rodila
Roztrhla som sa tak normálne, cvičila som predtým dala som 30 cm
Dcéry hlava bola 37cm a 4,6 kg
Rodila som fakt absolútne sama, bez jednej pomoci bez epi, čo ma len PA mladá kočka kontrolovala
druhý pôrod 40 minút z toho 20 minút cesta v aute.
Krásne dlhé pauzy, silu som mala ako lev a bolesti boli, ale fakt krátko takých 20 silných kontrakcií.
ja fakt bolesť znášam zle, ale toto som vedela, že musím dať. Proste to je taká iná bolesť. Tak ináč sa prežíva, lebo vieš, že ma koniec.
a že to neni choroba. A zvládnuť to musíš proste.Mne mama až spätne povedala, že bola zvedavá ako to dám, a že ma nechcela strašiť, lebo vie, aká som. Neboj zvládneš, ale nejaké MS bolesti to fakt niesú. U 1 rodičky podľa mňa fakt raritne
ja neviem no, ked citam o tych porodoch co prebiehali bezbolestne a rychlo tak sa mi tomu nechce moc verit aj ked mozno nejake vynimky su ale vo vacsine pripadov porod nieje podla mna nic prijemne kontrakcie bolia fest ja som sice mala cisarsky rez ale aj to teda bolelo riadne, aj som si poplakala, citila som sa sama ubolena na izbu mi chodili kontrolovat ranu a pichat injekcie, zvladnes to lebo musis nieje to nic prijemne ale vysledok za to stoji 😃 a netreba nad tym rozmyslat dopredu lebo nevies ako bude prebiehat tvoj porod takze sa vlastne na tu situaciu ani nemozes pripravit tak isto ako na babo precitas x kniziek ale realita je ina, proste oddychuj a nechaj nech sa veci deju odovzdaj sa lekarom ti vedia co robia pomozu ti ako sa da a zvladnes to urcite
A ešte je veľmi dôležitý kontakt s dieťaťom, okamžite priloženie a dojčiť dojčiť dojčiť.
Ja som mala minimálne uplakane deti. Keby som prvej vyšla v ústrety ako potrebovala a nepodala tlaku starších nedala cumeľ, vyhla by som sa dlhodobému štrajku odmietania prsníka od 2 mesiacov. V 8 mesiacoch zahodila dudel a konečne si užívala dojčenie na požiadanie.
Pri druhej som už presne vedela čo robiť a mala som absolútne bez problémov.
Druhá dcéra nemala jednu koliku, spávala 4 hodiny v 3 mesiacoch bola pri mori a všade keď som ju priložila spala a bola absolútne spokojná. Ja ani nepamätám či plakala. Jeden čas som ju nosila asi v 2 mesiacoch to milovala, a tam si dudkala kedy chcela.
To nie som žiadna divožienka hej, absolútne moderná mama dvoch krásnych dievčat a dojčim stále aj som pri druhej otehotnela, keď som sprvu dojčila 22 mesačnú. Aktuálne ma dcéra 26 mesiacov a uspatie trvá do 5 minút na prsníku.
Takže toto je tiež dôležité, neviem teda ako si nastavená, ale dojčenie je liek na všetko.
Moje dcéry ešte nikdy neboli riadne choré mladšia mala 4 krát dokopy nadchu, staršia chodí riadne do škôlky. Ta keby nemá od roku a pol laryngitidu tak má tiež možno o štyri nádchy viac. Kľudne v ľahu nonstop len si odľahneš. My spíme spolu stále. Žiadne prekladanie nič. Akurát som zaviedla dečku do ruky. A to je rituál a musí byť aj staršia aj mladšia a štitok nechať na nej, ten si držia. Je to krásne.
Chod na kurz hypnoporod.
Ja som vďaka nemu aj po vyvolavackach celý deň kontrakcie každých par minút zvládala úplne v pohode.
Som muž ale pamätám si keď sme rodili a chodili na cvičenia. Nemysleli sme na zlé príbehy ale na to ako to bude u nás. Strach sú “len” myšlienky. Myšlienky vieš kontrolovať ak to budes trénovať. A raz mi jedna známa povedala: Myslela si že sa pri operácii preberie. Bála sa toho. A tak si povedala. Nech. Zvládnem to. Polievka sa neje taká horúca ako sa navarí. Zvládli to iné zvládneš to aj ty. Nebudeš tam sama. Budú tam lekár aj sestričky ktoré už zažili prvorodičky. My sme rodili 7 hodín ale to neznamená že 7 hodín umieraš od bolesti. To proste boli v takých vlnách. Manželka dokonca medzi tými bolesťami zasypávala. Bol som pri nej a držal ju za ruku. Ale nehladkal som ju. To je vtedy otravné. Držať alebo byt blízko stačí. Keď jej bolo lepšie pochválil som ju ako jej to ide aký som na ňu pyšný. Potom to prišlo zavolali ju ľahnúť si a už to šlo rýchlo. Pomáhali jej pritlačením kolena na brucho. Ono to nebolo koleno ale holenná kosť sestričky. Niekto sa nad tým pohorší ale je to pomoc. Možno sa to dá robiť aj inak ako nohou. Dýchala ako jej vraveli nástrihli ju to ani necítila. Vtedy je to všetko tak napnuté že to necítiť. Horšie bolo potom šitie. To si sťažovala že to lekár urobil nešetrne. Ale zahojilo sa a prešlo to. Po pôrode som sa do nej znovu zamiloval. Ako keď hrdina zachráni niekomu život s nasadením svojho. Pripadala mi vtedy taká úžasná, hrdinska, dôležitá. Ako megahviezda. Na toto mysli. Aká si skvela a aká ešte len budes skvela. Viem ako manželke sestrička povedala keď už sa šlo tlačiť: tak a poďme na to o chvíľu budete mamička. Tes sa na to a mysli na to dobré. To sa ti aj splní. Daj mi potom vedieť.
@slovakboy "ako sme rodili" 😅 mozno by si si mal dat pauzu od konika. Pisat ako boli/neboli nastrih ... no to si robis srandu. Si muz a to ze si tam stal so samotnym fyziologickym porodom nema nic spolocne.
@ajka0207 Toto aj moja spoluziacka z vysky povedala ze mala castokrat horsie kramove bolesti ako porod.
@evkamotka Pousmiala som sa nad tou menstruaciou 😂 ale ak si to tak ty pocitovala tak ti tisko v dobrom zavidim.
@slovakboy
@cubo2 VY DVAJA!!!Vas ani trosku,ani trosicku hanba nefacka pisat do tejto temy ktorej nemozete ako muzi ale ze absolutne porozumiet?!Ja ked citam ako CHLAP napise o tom ako SME RODILI v pohode,o tom,ze porodu sa bat nemusis tak nechapem ci snim nebo bdim?!Vlastne by ma nikdy nenapadlo ze chlap naberie odvahu nieco take hodnotit.Najradsej by som Vas dvoch chlapci s rozbehom nakopla do guliek, aby ste mali aspon ciastocny dojem,ze mate sancu vediet ako boli porod.
Mila autorka,nebudem ta stresovat tym ako to boli,to si odzijes sama.Dlho mi trvalo ze som vedome vytlacala tieto spomienky a vlastne mi pomohlo len vedomie ze som si uz odrodila a ze to uz nechcem zazit.Ako sa hovori,nejak ho z teba vytiahnut musia.Ale viem ti povedat ze to prezijes.Niekde v sebe najdes tu od prirody danu silu zvladnut to.V nasej porodno konzervativnej spolocnosti su okolo epiduralky stale rozne myty,ale za mna to boli pri oboch porodoch najlepsie investovane peniaze.U mna sa to dalo prirovnat k pocitu-Od zabite ma hned,uz nevladzem pokracovat k totalnej krasne ulave ked porod zacal postupovat bez mojho pricinenia a bolesti.Takze ak sa bojis tak epiduralka je krasna,najlepsia 😊 Z praktickej stranky odporucam trenovat v 9.mesiaci s aniballom,vie ti velmi pomoct pripravit sa na porod fyzicky a aj psychicky.A dychove cvicenia.Natrenujes si to a okrem toho ze mas sancu porodit bez nastrihu co ti zlepsi rekonvalescenciu,ziskas sebavedomie ze tvoje telo je naozaj schopne vytlacit dietatko.A to psychike velmipomoze.Ja som mala prvy porod bez aniballu a hoci som nastrih necitila hojenie sitia bolo 2 tyzdnove peklicko.Druhy porod som cvicila s aniballom a krasne bez nastrihu.Akonahle ma po porode previezli na izbu ani som dole necitila ze som porodila.Bolo to super!
Ja ti poradim, radsej sa nepytaj.Horsie je ked vies do coho ides🙂 Ja ti svoju skusenost radsej nenapism.Drzim palce,aby si mala rychly porod.

Čo ake je? Pôrod? U mňa bol veľmi rýchly aj u známej. Nestihli mne ani epi dať. Iné rodia niekoľko hodín.