icon

Gynekológ mi odporúča ísť na potrat

zuzanka560
11. mar 2023

Som v 13 tt., po absolvovaní sono vyšetrenie resp. USG, gynekológ mi odporúča ísť na potrat, vzhľadom na to, že bábätko bude postihnuté a nemá dorastené dolné končatiny, chýbajú mu stehenné kosti. Úplne som sa zrútila, s priateľom sme sa veľmi tešili na dieťatko. Máme sa rozhodnúť do dvoch týždňov, či pôjdem na potrat alebo nie. Máte niektoré žienky skúsenosti? Čo ak ešte dorastu kosti, dr. povedala, že to už nie je možné. Ďakujem za rady.

ropucha6
13. mar 2023

Urcite este skus ineho doktora. Diagnozu zrejme potvrdi, ale mozno ti to lepsie vysvetli, co to cele obnasa a mozno to bude spojene aj s dalsimi vecami. Nakoniec sa aj tak budes musiet rozhodnut sama, ani jedno rozhodnutie nebude zrejme jednoduche.

slniecko5
13. mar 2023

@any_soj som veľmi vďačná za to, že na MK je človek ako ty, vždy pripravený bojovať za život ❤️. Ďakujem ti za to, si mojím hlasom.

lucia147852
13. mar 2023

@any_soj ja s tebou úplne súhlasím. Zas z iného pohľadu viem o chalanovi, čo sa narodil zdravý, ako 18 ročný pubis vymýšľal na motorke, nehoda. Prišiel o obe nohy. A teraz žije šťastnejší život ako predtým, lebo si uvedomil o čom vlastne je.

sejbipi
13. mar 2023

@lucia147852 tak toto je fakt iný uhol pohľadu k tejto téme. Tu má pani/slečna možnosť “ochrániť” svoje dieťatko pred náročným životom

lalala94
13. mar 2023

@any_soj nemusím si tie videá pozerať, jeho príbeh poznám a ak mám odpovedať na tvoju otázku - áno, je mi ho ľúto a keď som ho uvidela prvýkrát, naozaj som si povedala, že je to chudák (chudák v tom slova zmysle, že je bez končatín a ten život je na nič). Neverím ani slovo o tom, že žije šťastný a naplnený život - žije taký život, aký má v rámci jeho limitovaných možností. Osobne by som taký nechcela ani za nič - asi preto som za interupcie a taktiež aj za eutanázie. Priviesť vedome takéto dieťa na svet, len aby som ja bola spokojná je pre mňa vrchol nezodpovednosti, ale ak je s tým niekto ok, prosím. Mimochodom, uvedomuješ si to, že väčšina postihnutých detí po tom ako rodičia zomrú skončia na krku svojim zdravým súrodencom prípadne v ústavoch? Naozaj skvelý život. Osobne poznám ženu s ťažkým mentálnym postihnutím na invalidnom vozíku. Jej matke pomaly, ale isto dochádzajú sily (je už na dôchodku) a pomáhať má prísť jej mladšia sestra, ktorá má už vlastný život, partnera a chce si založiť rodinu. Ver mi, aj napriek dobrým vzťahom sa tam teda nehrnie a ani sa jej nečudujem. Toto obhajovanie narodenia detí za každú cenu mi príde úplne mimo, ale tak každý má právo na názor. Nejdem viac spamovať diskusiu, snáď si autorka overí diagnózu aj u iného lekára a možno to nakoniec dopadne dobre. Ak nie, nech sa rozhodne podľa vlastného uváženia.

zuzanka560
autor
13. mar 2023

Ďakujem každej žienke, ktorá sa vyjadrila k mojej situácii. Zajtra nás čaká vyšetrenie v BA u pána doktora Drába. Akýkoľvek bude verdikt, už teraz viem, že milujem dieťatko, ktoré sme počali. Viete, potrat, to sa lekárom ľahko povie, odfajknú si Vás v zdravotnom zázname "vec vybavená", ale ja budem žiť s pocitom, že som nedala, ani len možnosť tomuto dieťatku, nehovoriac o psychike ženy a následky potratu. Aj lekári sú len ľudia a je nad nimi ešte niekto vyšší 😇.

sejbipi
13. mar 2023

@zuzanka560 konečné rozhodnutie je aj tak na tebe/ na vás dvoch. Držím palce zajtra. Ak budeš potrebovať, kľudne sa tu podeľ o svoje pocity, emócie a myšlienky. Alebo pokojne aj o konečný verdikt. Krásny večer 😘

dannieja
13. mar 2023

@zuzanka560 Vieš, na to, že lekár dnes nejaké takéto postihnutie vie zistiť vopred a je tu možnosť potratu sa treba pozrieť aj tak, že čo keby to zistiť nevedel (ako sa to nevedelo v nie tak dávnej minulosti) a jednoducho by sa ti narodilo postihnuté dieťa. Tie, ktoré ti tu radia potrat by ti potom poradili zabiť také dieťa? Určite nie. Ak dieťa nemá žiť, tak potratíš prirodzene alebo zomrie po pôrode, ale dosť možné je, že bude milovať život a bude taká stelesnená láska ako len postihnuté deti vedia byť. Poznám niekoľko rodičov postihnutých detí a všetci svorne hovoria - nedali by to dieťa za nič, až ono ich naučilo o čom je naozaj život. Pozri si napríklad Katie Piper - mladá, krásna perspektívna žena, ktorú psychopat polial kyselinou a zničil jej nádherné telo. Dušu zničiť nemohol a ona práve vďaka tomu znetvoreniu našla zmysel života, šťastie, lásku, má deti a vďaka zázrakom plastickej chirurgie je zase pekná. Vyšla o nej aj kniha s názvom Krásna. Alebo taký Bekim. Prijať tú nedokonalosť, popasovať sa so životom, to človeka posilní a nikdy nevieš či práve toto tvoje dieťa neurobí v živote čosi veľké čím výrazne pomôže ľudstvu. Držím palce! 🙂

ropucha6
13. mar 2023

@zuzanka560 drzim ti palce a dufam, ze aj tvoj priatel bude taky silny. Rozhodne nie kazdy by to zvladol.

zuzanka560
autor
13. mar 2023

@dannieja krásne slová, ďakujem 🤗🤗

roni1704
13. mar 2023

@any_soj to je tak nádherne napísané, si úžasná, ďakujem za tvoje slová

dzulli1980
13. mar 2023

Ja to napíšem otvorene, zrejme ma tu mnohé zlynčujú ... vieš, mať takéto dieťa je zmena doterajšieho života o 180 st., teraz sa cítiš silná, máš pocit, že to zvládneš, áno, možno to zvládneš, no muži nie sú takí silní ako ženy ... je to obrovská obeta ... poznám aj takých, čo vytrvali, no aj takých, ktorí odišli ... každopádne, držím palce.
@zuzanka560

sonka333
13. mar 2023

@zuzanka560 želám veľa síl 🙏aby ste sa správne rozhodli ❤je to veľmi ťažké a už len pri čítaní mi puká srdce 💔ináč,veľmi sa mi páči čo píše @any_soj 🙏sú to slová plné sily,nadhladu a motivácie ❤nech sa rozhodnete akokoľvek 🙏 ❤veľa sily želám ❤❤❤

sonka333
13. mar 2023

@dannieja ❤❤❤krásne ste to napísali 🙏❤

80jana
13. mar 2023

@zuzanka560 je mi to moc ľúto. Môjmu bábätku diagnostikovali chorobu nezlučiteľnú so životom v polovici tehotenstva. Tiež som bola u dvoch odborníkov, ktorí to potvrdili. Bábätko bez obličiek. Odporúčali ukončiť tehotenstvo. Nedokázala som to urobiť. Donosila som ho, kým sa nevypýtal sám na svet v ukončenom 36.týždni. Synček žill 30 minút. Doktori sa žiaľ nemýlili 😪. Ale ani na chvíľu som neolutovala, že som sa takto rozhodla. Musela som mu dať šancu. No neodsudzujem ani ženy, ktoré sa rozhodnú inak. Vo veľa prípadoch sa lekári mýlia. Modlím sa, aby tvoje maličké bolo v poriadku ❤

beronsche
14. mar 2023

@slniecko5 Len skoda, ze zaujem drvivej vacsiny tych "vzdy pripravenych bojovat", prudko opada narodenim dietata..

Ono, tu neexistuje jedine spravne rozhodnutie a nech sa ti, ktorych sa to priamo dotyka, rozhodnu akokolvek, budu to oni, kto s tym rozhodnutim budu zit. Takze podpora pri jednom aj druhom rozhodnuti urcite ano. Boj za cokolvek urcite nie.

slniecko5
14. mar 2023

@beronsche myslím, že autorka sa už rozhodla...
A mňa to zahrialo..

cecilia29
14. mar 2023

@zuzanka560 si silná osobnosť. Nemám slov .

cecilia29
14. mar 2023

@any_soj myslela som ze niečo napíšem. Ale tak krásne si to vystihla ze tu nie je čo dodať

any_soj
14. mar 2023

@zuzanka560 ❤️

any_soj
14. mar 2023

@lalala94 obvinujes autorku z "vrcholu nezodpovednosti", ak sa rozhodne nechať svoje dieťa žiť. Gratulujem ku "slobode" rozhodnutia, ktorú podporuješ.
Autorka - Dráb je skvelý, verím, že aj keď možno cez slzy, tak vám bol dnes oporou.

login1234
8. dec 2023

Dobrý večer, môžem prosím vedieť ako sa máte? Ako sa má bábätko? 🙂

madeline1
8. dec 2023

@melanta aky by malo zivot, no na vozicku, vsetko ostatne okrem noziciek by malo...bohuzial vela ludi zije na vozicku a su radi, ze ziju, zivot maju aj oni plnohodnotni

zuzanka560
autor
9. dec 2023

@login1234 áno maličká Zuzanka prišla na tento svet 7.9. 🙂. Je prekrásna. Všetky prognózy, diagnózy Zuzanky na 90% sa nenaplnili. Po mentálnej stránke je úplne zdravá. Narodila sa s deformáciou dolných končatín, avšak po konzultácii s pánom doktorom v Brne, je pravdepodobné, že maličká bude chodiť za pomoci protézy, nakoľko práva nozicka sa vyvinula bez stehennej kosti. Napreduje krásne, gagoce, smeje sa, hlavičku už si drží.

zuzanka560
autor
9. dec 2023

@madeline1 žijeme v 21. storočí, kde spoločnosť ľudí so zdravotným znevýhodnenim už neodsúva na okraj spoločnosti 🙂. Život na vozíčku nie je tragédia. V dnešnej dobe je tragédiou, keď pribúdajú psychiatrický pacienti a rapídne počet pacientov stúpa. Naša maličká je slniečko a na ti, že má len tri mesiace je veľmi šikovná. Boh ju obdaril krásou, silnými rukami a určite bude mať aj iné prednosti 🤗

cecilia29
9. dec 2023

@zuzanka560 gratulujem k maličkej. Nech vám robí radosť a nech je v živote šťastna a požehnana. Verím, že ak má niekde ubraté tak inde ma pridané 100- násobne.

llull
9. dec 2023

@any_soj ano to je sice pravda, ja mam zdrave pekne telo a mam tazku depresiu ale z coho? Pretoze sa mi narodilo decko tak postihnute ze mu ani nevedeli urcit pohlavie po porode, bez jedneho oka, slepe hluche, na sracky leziaci. Takze aj ja som bola extremne prolife ale keby viem o vsetkych jeho diagnozach tak asi idem na potrat lebo je to nehumanne takeho niekoho priviest na svet

lienka.7
9. dec 2023

@zuzanka560 pokojne ma tu vsetky odsúdte, ale prepac, ty si na vozíčku, keď vieš aké to je? Ze to nie je tragedia? Uplne dobrovlone si svoje dieťa odsúdila ma celoživotné trápenie. A to doslova. Aky bude mat tvoja dcéra zivot? Co z tvojej dcéry bude, to si rozmýšľala? Ako a ci sa o seba dokaze postarať, keď vy tu nahodou nebudete?
Fakt tebe i tvojmu muzovi želám dlhé a pevne zdravie, aby sa o tvoju dcéru ma kto postarat.
Plus dúfam, že ako rodina ste tak dobre finančné zabezpeceny, ze všetko bezproblémovo potiahnete a nebudeš musieť poriadat rôzne zbierky na rehabilitacie, vozíky, pomôcky, toal.potreby a pod. Lebo aj o tomto je ten život "potom". A vás teda bude. Dokonca.

xsuzannex
9. dec 2023

@lienka.7 pise ze je sanca ze bude chodit tak preco tak odsudzujes? A este v takomto pripade.. kolko rodicov ma dieta ktore sa po porode javili zdrave, no nebolo to tak? Mam syna autistu a tiez neviem co s nim bude ked my tu uz nebudeme.. trosku odvazne slova z tvojej strany..

martul
9. dec 2023

@lienka.7 opäť raz tak ako v iných témach kde si bohužiaľ prispela, sa mi len potvrdilo aký si úbohý človek, každým jedným príspevkom prerážaš ľudské dno, človek by si pomyslel, že už horšie nenapíšeš, ale ty to dokážeš zas a znova.