icon

Gynekológ mi odporúča ísť na potrat

zuzanka560
11. mar 2023

Som v 13 tt., po absolvovaní sono vyšetrenie resp. USG, gynekológ mi odporúča ísť na potrat, vzhľadom na to, že bábätko bude postihnuté a nemá dorastené dolné končatiny, chýbajú mu stehenné kosti. Úplne som sa zrútila, s priateľom sme sa veľmi tešili na dieťatko. Máme sa rozhodnúť do dvoch týždňov, či pôjdem na potrat alebo nie. Máte niektoré žienky skúsenosti? Čo ak ešte dorastu kosti, dr. povedala, že to už nie je možné. Ďakujem za rady.

subartic
9. dec 2023

@lienka.7 myslím že ti značne ušli hranice toho pragmatizmu .
Mala som krásneho zdravého syna , do 16 rokov, potom mu odrezali nohu , nad kolenom . Normálne si ma jedného dňa posadil lekár a povedal , je potrebné amputovať nohu nad kolenom , inak nemá žiadnu šancu na život. Podľa tvojej teórie vlastne som to mala nechať tak , lebo by už nemal plnohodnotný život a buď by chodil s protézou alebo by bol na vozíčku . Môj syn chcel žiť , veľmi chcel žiť , aj bez obidvoch nôh, lebo aj to hrozilo , pretože nádor bol nesmierne agresívny. Rok žil s jednou nohou a zvládal to na jednotku . Smrť ho aj tak potom dobehla.

majusik1304
9. dec 2023

@zuzanka560 ahoj milá autorka, veľmi mi je ľúto, v akej situácii sa nachádzaš. Máš to naozaj veľmi veľmi ťažké. Ale chcem ťa povzbudiť.
Každý má SVEDOMIE a ono nám vždy našepkáva tú správnu odpoveď. Chcem Ti napísať svoj pohľad ("prolife katolíckej fanatičky", ako má tu mnohé nazvú 😉), ale čítam tu len samé komentáre potrat potrat potrat....tak chcem tu pridať iný pohľad na život. Neviem či si veriaca, či nie, či silno, či slabo, či ateistka, alebo budhistka.....ale jedno je isté. Istá je smrť. Je to čistý fakt. A nikto z nás, keďže sme nezomreli ešte nevieme s istotou povedať, ako to je po smrti. Ale ja verím, (" ako káže tá strašná tmárska katolícka cirkev, že? 🤩-pre tie, čo sa už chystajú skritizovať ma), že po smrti je večnosť: večný život alebo večné utrpenie. A veľmi veľmi sa mi páči myšlienka jednej fakt zaujímavej ženy (Chiara Corbella Petrillo) : " Narodili sme sa, a už nikdy nezomrieme." Táto žena bola tri krát tehotná. Prvé dve deti, ktoré čakala boli postihnuté, naozaj naozaj vážne, lekári vraveli že deti budú žiť len pár hodín. A ona sa rozhodla, že aj napriek tomu ich vynosí a porodí. Obe deti žili pol hodinu. Stihli ich pokrstiť a užívali si plne ich krátku prítomnosť vo svojom živote. Táto žena povedala, že keby išla s nimi na potrat, chcela by čo najskôr na to zabudnúť, ale teraz s láskou spomína na tých dvoch anjelikov a chvíle s nimi. Chiara otehotnela ( samozrejme väčšina z vás povie, že nezodpovedne) tretí krát a čakala už zdravého chlapčeka. Ale v piatom mesiaci tehotenstva sa u nej objavila rakovina. A ona stála pred rozhodnutím, život jej alebo jej dieťaťa. Konečne zdravé, vytúžené dieťa, ona sa rozhodla pre jeho život a liečbu odsunula na čas po pôrode. Žiaľ dožila sa len prvého roku svojho zdravého synčeka, ale na jej pohrebe boli tisíce ľudí..... prečo asi? (Dá sa zohnať kniha o jej príbehu).
Milá autorka, nie som v tvojej ťažkej situácii, ale pomysli si, že jedného dňa sa stretneš so svojím postihnutým dieťaťom vo večnosti. Ja verím, že sa s ním stretneš, a ak sa rozhodneš predčasne ukončiť jeho život, ono sa ťa opýta 'prečo mamka'? To dieťa túži len po tvojej láske. Neviem síce ako veľmi bude tvoje dieťa postihnuté, či len bude bez nožičiek, alebo aj mentálne. Ale ak bude bez tých nožičiek, ja si myslím, že bude mať pridané inde, môže byť veľmi nadané, múdre, rozumné, vedieť hrať perfektne na klavír, byť programátorom, spisovateľom atď....a ak by bolo aj mentálne, neviem aké bude mať dary, ale určite viem, že ťa bude veľmi milovať, a túžiť po tvojej láske. O čom je tento život? O zdraví, peniazoch, úspechu, dobrej kariére, postave, sebestačnosti? Alebo o láske? .....po smrti, keď sa raz všetci tam dostaneme, podľa mojej viery, budeme sa zodpovedať z lásky. Koľko sme milovali? Možno toto dieťa je ti poslané, aby si sa naučila milovať, inak, bezpodmienečne. Tie ktoré ju posielate na potrat, ak by sa nedaj Bože stalo niečo vašim deťom, a prišli by o nohy, alebo ostali by postihnuté, len tak by ste ich poslali na smrť? Lebo sú už "iné"? Zrazu nie zdravé? .....nemilovali by ste ich a nesnažili sa pre ne spraviť prvé a posledné? Či budeme ako v koncentráku,l? Veď tam šli postihnutí rovno do plynu..... každý človek má právo na život, aj postihnutý. A možno utrpenie tohto biedneho človeka zachráni niekoho od večného zatratenia. Utrpenie je strašné, s tým nepolemizujem, ale cesta do neba ide cez úzku cestu. Milá autorka, neviem aké bude tvoje dieťa, ale ja si myslím, že aj keď bude mať ťažký život, a ty s ním, zaslúži si byť milované. A ja verím, že Ti bude robiť radosť, hodnoty sa ti obrátia naruby, a úsmev toho malého dieťatka Ti bude obrovskou odmenou. Ty si mama, a Ty rozhodneš, či uzrie svetlo tohoto sveta a dovolíš mu, aby ťa obdarilo svojou láskou, alebo ho dáš zabiť vo svojom lone....a do konca života sa pýtať, aké mohlo mať očká, úsmev, ak by chýbali len nôžky, aké šikovné by bolo to dieťa v iných veciach, kde nohy netreba. Toď môj pohľad. Áno, katolíckej, pro-life fanatičky, ktorá Ti určite nebude pomáhať so starostlivosťou o postihnuté dieťa....(ak ma
nebudeš spätne kontaktovať 😉, ak sa rozhodneš pre drobčeka.... všetko sa dá, keď sa chce, aj zohnať pomoc, kade tade). Počúvaj hlas svojho svedomia.....ak sa rozhodneš ukončiť tento život, o ktorom dopredu vieme, že to nebude mať ľahké v živote.....neviem či si naozaj užiješ potom ten bezstarostný a bezchybný život. Možno áno...ale aká bude potom večnosť? Raz dôjde na moje slová, hoci ma tu vysmejete, uakmenujete, ale jedného dňa všetci budeme na prahu života a smrti. Ak sa ja mýlim, okej, nemám čo stratiť, ale ak sa mýlia tí, ktorí neveria vo večnosť, a to čo nasleduje po živote tu na zemi, tak budú koukat. Sme tu z lásky a pre lásku. O nič iné v živote nejde. Povzbudzujem ťa, a budem myslieť na vás v tomto ťažkom boji. 🫂 ❤️

vorkola
9. dec 2023

@lienka.7 no pises, citujem tvoju vetu... ty si svoje dieta odsudila na celozivotne trapenie atd..Ako dopredu vies ze mala je odsudena mozno bude stastnejsia ako ty...to sa hras na vizionara.?.radcej odsudena ako zabita a zavrazdena, ver, ze aj take deticky, su stastne, ze ziju.

anjelicek26
9. dec 2023

V dnesnej dobe je to len otazka casu,kedy medicina taketo veci bez problemov vyriesi. Verim,ze ako dospela,bude dcerka normalne chodit.

mariska1989
Autor odpoveď zmazal
misiak7777
9. dec 2023

@lienka.7 ja chápem čo si chcela povedať a že sa to nikomu dobre nepočúva.. poznám rodinu, kde staršie dieťa je mentálne postihnuté, druhé je ok. Pre mňa rodinná tragédia.. postihnuté dieťa má záchvaty agresivity a schytavaju to všetci. Otec zodratý robotou, lebo mama samozrejme sa stará o postihnuté dieťa. Má za tie roky ťažké depresívne stavy, berie lieky od psychiatra. Mladšie zdravé dieťa žiaľ nemalo dostatočnú pozornosť rodičov, čo je pochopiteľné. Teraz v dospelosti veľmi vztahovacny človek, rad manipuluje ľudí aby bolo všetko podľa neho. Keď ho napríklad bolí krk, dá si golier a nosí ho aj týždeň. Horúčka? Umiera...

zuzanka560
autor
9. dec 2023

@majusik1304 ďakujem krásne. Áno som veriaca žena, všetko sa snažím odovzdať do Božích rúk, len ON vie, čo je pre nás správne a koľko nám toho nadelí, aby sme to zvládli. Musíme myslieť na večný život a ja som pred mesiacom prišla o 19-ročného syna, zahynul pri autonehode. Bol na mieste mŕtvy, zdravý chalan, veľmi dobrý, dobrosrdečný, veriaci, takže viem čo je život aj keď s tou bolesťou sa snažíme kráčať ďalej životom.

lapersefona
9. dec 2023

@zuzanka560 gratulujem k Zuzamkem. Si úžasná mama dala si jej šancu a ver ze neoľutujete lebo dokáže veľké veci. 😊😊❤

jovan236
9. dec 2023

@zuzanka560 ďakujem za takých ludí ako si ty🙏❤️,ja som dojatá že si sa takto rozhodla a prajem vela síl a Božich milostí

lapersefona
9. dec 2023

@lienka.7 a vy viete co bude o 20 rokov? Mozno ze sa uz aj nohy budu dat "vypestovať " nevieme ako pokroci medicína. A moze byt kludne aj genius a vynajst nieco dôležité pre spoločnosť . Nie je menejcennosti ma rovnakú dôstojnosť lebo je ľudská bytosť. Ze sa nehanbite písať take mamičke a deptat ju

kamatopo
9. dec 2023

@zuzanka560 tak pri tom čo si práve napísala ide srdce prasknúť od žiaľu. Je mi ľúto akú bolesť práve prežívaš. Boh dopustil,no neopustí a každému nadelí čo unesie.

ailiba
9. dec 2023

@zuzanka560 prepac, ale citala som diskusiu a nikto ta na potrat neposielal. Chcela si radu a vacsina ti priala vsetko dobre, spravne rozhodnutie a co by asi oni urobili... A pravdaze ty si sa rozhodla podla seba, co je uplne v poriadku. A si spokojna. Tak je to super. Cas ukaze vsetko, ale laska vie vela veci zjednodusit.

chvostik1
9. dec 2023

@lienka.7 píšeš jej to tak ako keby ty si vedela dopredu čo si pre teba život pripravil. Ty musíš byť strašne, ale že strašne povrchný a pohodlný človek. Ty si myslíš, že rodičia hendikepovanych deti sú natoľko limitovaní, že nemyslia dopredu alebo čo? Ale nemajú čas strácať čas a žijú pre daný moment. Pre takých obmedzencov ako ty som sa bála založiť si rodinu. Ja síce hendikep mám, ale dieťa mám zdravé. Ale desím sa toho, že sa raz nájde decko, ktoré vychoval taký človek ako ty a dá tomu môjmu decku pocítiť ake je ono vlastne úbohé lebo jeho matka je v niekoho očiach odpad. Ale vzhľadom na to, že som myslela dopredu, sa so svojím dietatom o tomto veľa rozprávam a snažím sa ju naučiť, že sme každý jeden jedinečný originál a byť iným nie je vôbec hriech. Ja svoj hendikep nevnímam ako trest. Keď je človek normálny (čo ty podľa tvojich vyjadrení asi nebudeš), tá inakosť ti prinesie aj veľa dobrého. Naučí tá to pokore, ucte a hodnotám vďaka ktorým je z teba láskavý, obetavý, súdržný a empatický človek. A nie povrchný duševný mrzak.

Je veľká preveľká škoda, že ty to máš vo svojej hlave nastavené tak, že pre teba sa hendikepovaný človek automaticky rovna asi ťažko mentálne retardovanovanemu ležiakovi alebo niekomu, kto bude celý zivot nesebestacny a odkázaný na pomoc druhých. Lebo z toho ako píšeš mi to tak pripadá. Ale ver mi, že su aj také fyzické hendikepy kde je človek komplet samostatný a nie je odkázaný na celodennú a celoživotnú starostlivosť niekým druhým. A môže viesť kvalitný a plnohodnotný život rovnako ako človek bez fyzickeho hendikepu. A teraz sa bavíme presne o takom prípade.

majusik1304
9. dec 2023

@zuzanka560 milá autorka, až teraz som si prečítala zvyšné komentáre.
Tak v prvom rade prijmite moju úprimnú sústrasť ku strate syna. Neviem si predstaviť tú bolesť, ale verím, že určite sa prihovára za celú vašu rodinu a aj bude naďalej vašim orodovníkom. ❤️
A som rada, že ste rozhodnutí pre malú Zuzanku ❤️, určite to bude krásne, šikovné, múdre dievčatko a bude Vám robiť len a len radosť. A opätuje Vám Vašu lásku a starostlivosť. Bežíte maratón do neba ❤️❤️❤️... všetci rodičia postihnutých detičiek bežia maratón rovno do neba. Držím palce veľmi silno a hlavne v modlitbách. 🙂❤️❤️❤️🫂🫂🫂 Ste silná žena! A Boh Vám dá síl, na všetko.

jessica6
9. dec 2023

Ja si myslim, ze po tomto vsetkom co Vam bolo nadelene uz mozete ist iba do neba. Zelam vsetko stastie a zdravie sveta, ste obdivuhodna zena ❤️

majusik1304
9. dec 2023

@zuzanka560 Vaša dcérka bude mať fantastických rodičov ❤️❤️, Boh vedel prečo Vás vybral pre svojho anjelika Zuzanku, vybral jej tých najlepších, akých mohol. ❤️🫂🙂

zuzanka560
autor
9. dec 2023

@jessica6 ďakujem krásne 🤗🕊️🌹

lienka.7
9. dec 2023

@chvostik1 po prvé, nepoznáme sa, takže si od teba vyprosim, aby si sa tu na mne vyvrsovala za to, ze ty máš vo svojej hlave zjavne nejaký nespracovany problém z minulosti. Za druhé, to, čo tu ty píšeš si si iba čisto ty sama v tvojej hlave domyslela a vyfabulovala, ja som nikde nič také nenapisala, takže tu laskavo neklam. Ale koniec koncov to je tu úplne bežné.
Inak, naozaj ti ďakujem za tento tvoj príspevok, aspoň si aj reálne dokázala, aký naozaj "šťastný a spokojny" život vedu hendikepovani ľudia. Sú doslova nasraný na cely svet okolo seba, ze prečo práve im sa to muselo stat. A ty si presne ako príklad z ucebnice. Odporucam ti fakt dobrého terapeuta, aby si to v sebe dokázala spracovať, a okolo seba neprskala síru a naučila sa mat samu seba aspoň trošku rada.

zuzanka560
autor
9. dec 2023

@majusik1304 ďakujem za krásne slová 🤗💕🙏. Nebeský Otec tak rozhodol, tak treba prijať jeho vôľu. Kráčame životom ďalej s modlitbami na perách. Máme na syna nádherné spomienky, verím, že skutočne prežíva nebeskú blaženosť. A zároveň rozmýšľam, že vôbec nevieme, pred čím ho Pán Boh uchránil.... Vzal si ho v správny čas a to, že nezomrel naveky, ale skutočne žije, je najdôležitejšie. Verím, že nám to v živote rôznym spôsobom potvrdí. Boh ho veľmi miloval, tak si ho vzal k sebe 🤲🙏. Zároveň Bohu ďakujeme za nový DAR života Zuzanku 🙏💛🤗

chvostik1
9. dec 2023

@lienka.7 tak si prečítaj ešte raz a pozorne všetky príspevky, ktoré si sem uverejnila. Až potom na mňa útoč za to ako na diskutujúcich vďaka tým príspevkom a vyjadreniach v nich vyznievaš ;)

Autorka sa rozhodla, že si dieťa na svet privedie, že mu dá šancu na život. Ty si tá posledná, ktorá má právo sa k jej rozhodnutiu vyjadrovať, súdiť či kritizovať ju alebo aj iných rodičov, ktorí sa rozhodnú pre podobný životný krok, pretože ty by si to urobila inak lebo... Ty nebudeš žiť životy ich alebo ich detí za nich. Takže si moralizovanie nechaj pre seba. Beriem, že nie všetci sú stavaní na výchovu a starostlivosť inak obdarených detí, ale teba je do toho ako si to v živote zariadenia iní veľké nič. Takže si chod svoje mindráky z toho, že niekto nie je rovnako "pragmatický" ako ty, riešiť niekde inde.

livka_
9. dec 2023

@lienka.7 suhlasim

napetra
9. dec 2023

@zuzanka560 Uprimnu sustrast a vela sil do dalseho zivota. Nech vam Zuzanka robi radost a zmiernuje bolest zo straty syna. ❤

chvostik1
10. dec 2023

@lienka.7 a teraz k tvojmu útoku na moju osobu. Neviem na základe čoho si usúdila, že mám nejaký nespracovaný "problém" a že som vo svojej podstate len nešťastný zakomplexovaný človek súci akurát tak na terapeuta. Ale budiš. Som vo verejnej diskusii, takže musím rátať so všetkým.

Ale! To ty si tu zhejtovala autorku témy za to, že sa rozhodla vystaviť svoje dieťa celoživotnému utrpeniu tým, že sa ho nevzdala. Že nemá ani páru o tom čo všetko to obnáša. Či už po vzťahovej a ekonomickej stránke. A v podstate si jej tam nadhodila, že dufas, že nebude ekonomická záťaž pre spoločnosť aby náhodou nebola odkázaná na založenie verejnej finančnej zbierky pre poskytnutie kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti, ktorú štát buď nepokrýva alebo si ju samotní rodičia nemôžu dovoliť. Takže pre teba je z tohto tvojho záveru reálne každý iní človek príťaž pre spoločnosť. Pokiaľ ľudí s handikepom budú ľudia stále vnímať takto, tak sa postoj spoločnosti k nim nikdy nezmení k lepšiemu.

Áno, začiatky sú náročné, to nikto nepopiera, ale neviem či si vôbec uvedomuješ, že jej dieťa nemá žiadny mentálny postih takže môže byť pre spoločnosť v konečnom dôsledku ešte veľkým prínosom. A ani tá jej fyzická inakosť nie je zas tak záväzná, že sa s ňou nedá plnohodnotne žiť. Kde je napísané, že z nej nemôže byť lekárka, vedkyňa, umelkyňa alebo iná osobnosť len preto, že bude mať protézy? Jej malá nie je odkázana na prístroje a aj po mentálnej stránke je s najväčšou pravdepodobnosťou úplne v poriadku.

Choď sa napríklad postaviť pred paralympionikov a odprezentuj im presne to, čo si vytkla tu pani autorke a nezabudni im vyčítať, že ich rodičia sú podľa tvojho nastavenia nehanební tyrani lebo ich "nechali žiť v utrpení".

Za ďalšie, vieš koľko detičiek sa narodí tak, že nikto ani len netuší, či budú naozaj zdravé? V podstate každé jedno tehotenstvo je veľké riziko a až do pôrodu a prvých mesiacov života žiadna matka nevie na čom je pretože na svete je veľmi veľa ochorení, ktoré ti neodhalí ani kvalitný morfologický ultrazvuk alebo odber plodovej vody pretože ešte neexistuje žiadne komplexné prenatalne genetické vyšetrenie na všetky diagnózy sveta.

Čo majú podľa teba urobiť rodičia, ktorým sa narodí navonok úplne zdravé dieťa a až po určitom čase sa odhalí nejaká diagnóza? Či už nevylieciteľná, raritná alebo inak závažná (možno aj smrteľná)? Tým rodičom nezostáva nič iné len prijať skutočnosť taká aká je a naučiť sa s ňou žiť. Alebo čo ak dieťa príde ku chorobe ci úrazu, ktoré mu výrazne znehodnotia kvalitu zivota v priebehu života?

Beriem aj to, že su naozaj ochorenia, kde je to doslova len o prežívaní, keď si dieťa vyžaduje naozaj starostlivosť 24/7, keď jeden rodič musí byť pri tom dieťati nepretržite, nevie poriadne o svete atď. Z tohto pohľadu tvojmu postoju rozumiem. Ale aj tak nemáš právo vynašať nad niekým kritické súdy lebo sa rozhodol v danej situácii inak než by si sa rozhodla ty. Nikto na to právo nemáme.

Ale pokiaľ sa jedná povedzme to nadnesene "len o kozmetickú vadu", nevidím nič zlé na tom, že aj takéto osobnosti sú a budú súčasťou spoločnosti. A netreba sa na nich preto, že sú iní pozerať cez prsty alebo ich inak verejne odsudzovať. Za to, že je niekto nepočujúci, nevidiaci, vozíčkár alebo človek bez rúk či nôh, neznamená, že svetu nemá čo ponúknuť ak má v poriadku všetko ostatné ;)

Myslieť si v podstate môžeš čo len chceš, ale nechaj si to len za dverami svojho bytu a mysle ak nevieš takého rodiča alebo samotné dieťa podporiť milým a láskavým slovom a máš na toto len takýto povrchný a jednostranný pohľad.

Choď objať a vybozkavat svoje deti a dakuj Bohu alebo komu len chceš za to, že si mala toľko šťastia, že sa narodili zdravé a modli sa za to, nech to tak zostane už navzdy. Mier a láska s tebou 🙂

rony2255
10. dec 2023

@chvostik1 perfektne napísané 👏 👍

majusik1304
10. dec 2023

@zuzanka560 pravda 🙂❤️

misiak7777
10. dec 2023

@chvostik1 chápem ťa ale chápem aj ju. Ono fakt to je riadna finančná aj psychická záťaž. Len poukazuje na tú "temnú" stránku.. i keď tvrdo, ale realita nie je cukrová

chvostik1
10. dec 2023

@misiak7777 áno, ja tomu rozumiem, ale v prípade autorky a jej dcéry zas tá realita nie je ani cierno-cierna. Naozaj to netreba takto hrotiť. Myslím, že autorka si plne uvedomuje a ešte počas tehotenstva veľmi dobre uvedomovala, že to nebude prechádzka ružovým sadom. Na nič z toho sa nedá pripraviť dopredu pretože nikto nevie akym smerom sa prognózy budú uberať. Naozaj je to o prítomnom okamihu. Dopredu si vies naplánovať len veci s ktorými dopredu pocitas v rámci predvídavosti.

cafelatte
10. dec 2023

Nech Vás PAN Boh mocne žehná.❤
Dlho som nevidela takúto vieru, ďakujem.❤
@zuzanka560

jovan236
10. dec 2023

Baby žijeme v dobe kde sa môže každý k všetkému vyjadrovať ale nezabúdajme na-nerob iným to,čo by sa tebe nepáčilo a podla toho keď si to premyslíme a napíšeme to slušne s úctou tak je to ok.Tolko zbytočne súdime,sme plný hnevu a otvoríme koňa a najdeme si terč a zabrdame lenže to nikomu nepomôže naozaj.To to je zbytočné už rozoberať,veď autorka je rada a všetko je ako má.Je to ťažka téma a to to mimo trocha ale nedá mi taká pripomienka,že kolko zdravých ludí je medzi nami a predsa prepnutých v hlave-lebo keď si prečítate alebo zaonete tv tak sa nestačím čudovať.

majusik1304
10. dec 2023

@zuzanka560 teraz som našla komentáre, že maličká sa už narodila 🙂❤️❤️❤️, srdečne blahoželám, nech vám rastie na radosť a Bohu na slávu, a nech jej medicína pomôže s nožičkami. Ako ste napísali kde si v komentároch, keď sa bude cítiť milovaná, všetko pôjde ľahšie 🙂❤️🫂. Určite je maličký anjelik krásnučký usmievavý ❤️❤️❤️😍