Išli by ste na amniocentézu?
Dobrý večer, podstúpili by ste amniocentézu?
@michaela329 už písali v iných príspevkoch aj ženy, ktoré potratili úplne zdravé dieťa. Je tam riziko.
Áno
@ina2405 riziko je, aj keď ideš autom - oveľa vyššie.
@michaela329 riziko nehody je 1:100?
Schválne ma to zaujíma, ale vyzerá, že počas CELÉHO života sú šance, že sa stanem účastníkom autonehody okolo 1:100. Koľko to zahŕňa jázd? Pre mňa je risk amniocentézy ohromne veľký. Niekedy sa uvádza 1:100, alebo 1:200 počas jedného zákroku. Takže preháňaš.
@michaela329
The risk of a car accident can vary widely depending on several factors, such as driving habits, road conditions, vehicle type, and external factors like weather. However, here are some general statistics related to car accidents:
1. Overall risk in the U.S.:
The National Safety Council (NSC) estimates that the lifetime odds of a person being involved in a car accident are about 1 in 122.
Fatalities: The likelihood of dying in a car accident in your lifetime is approximately 1 in 107.
Annual risk: In the U.S., the average number of car accidents each year is about 6 million. The fatal accident rate is about 1.25 per 100 million miles driven.
2. Factors influencing accident risk:
Driver behavior: Distracted driving (like texting), speeding, driving under the influence, and fatigue significantly increase the likelihood of accidents.
Age and experience: Young drivers (especially those under 25) tend to be at higher risk due to inexperience.
Ja nie. V žiadnom prípade mi nestojí za riziko potratu, ani keby bolo len 0,5%, hoci niekde sa uvádza až 1% (čiže 1 zo 100 detí následkom amniocentezy zomrie).
Dôležitý je pre nás kvalitný ultrazvuk - aby sme sa vedeli pripraviť, ak je nejaký problém s orgánmi, ktorý by bolo treba riešiť po pôrode. Genetiku sme v žiadnom tehotenstve neriešili, nevypovedá o dieťati nič podstatné. Lebo každý geneticky syndróm má mnoho foriem, stupňov. Čiže samotná prítomnosť napríklad ztrojeneho chromozómu nehovorí nič. Podstatné je, v akom stave sú orgány.
@minesasubu tam nejde o to, že trafí dieťa. Ide o riziko odtoku vody, infekcie, potratu. Niektoré údaje sú že 0,5% riziko, niektoré že 1% uvádzajú. Aj ak by to bolo 0,5% - mne sa to, že zomrie 1 z 200 detí následkom amniocentezy zdá práveže enormne vysoké, nie malé.
Ahojte, ďakujem veľmi pekne všetkým za odpovede. Ide o to, že pri prvom mi vyšlo riziko downovho syndrómu 1:120. Vtedy som išla na trisomy testy. Tentokrát mi vyšiel downov 1:12. Doktorka ma poslala na genetiku. Išla som tam ale s tým, že nech je ako má byt a dám si spraviť len morfologický ultrazvuk a uvidí sa potom. Pretože čo čítam tak naozaj sú tie tripple testy len strašiakom, v našej skupine mamičiek už niekoľko písalo že im vyšli zlé výsledky, mám pocit že teraz je to akési časté.. no na genetike mi povedala, že ultrazvuk mi to nedokáže vyvrátiť ani potvrdiť že taký prístroj neexistuje (myslela som si, že by to lekár videl napríklad podľa tej nosovej kostičky), že ona mi ponuka len amniocentezu alebo trisomy testy .. ak to trisomy potvrdia tak by aj tak bola potrebná amniocentéza .. preto som sem písala ohľadom názorov na ňu.. neviem, na jednej strane mám strach.. na druhej strane verím že mám zdravé bábätko a že toto všetko sú len ich marketingové ťahy aby si ženy zaplatili trisomy testy .. neviem čo robiť 🤷🏼♀️
Zabudla som dodať, že prvé dieťatko mám zdravé. Povedali mi, že zväčša keď vyjde v prvom tehotenstve zvýšené riziko tak vyjde aj v druhom .. ale na genetike ma akoby tak strašila, že toto je veľmi veľké číslo 1:12 .. ja neviem čo si myslieť.. musím sa do utorka rozhodnúť
Nemyslim ze pri riziku 1:12 alebo tak je to nejaky tah, sono istotu neposkytne. Ja by som isla pre klud svedomia do trisomy, nifty. Ja som mala 2 x ten vyssi nifty a super vec. Nemala som ziadne riziko z inych testov.
Ja som bola na amniocentéze na vlastnú žiadosť. Mali sme vo veľmi blízkej rodine z mojej strany choré dieťatko. Amniocentéza prebehla úplne v poriadku a potom som cca týždeň dodržiavala kľudový režim, ako mi bolo povedané (čo najviac oddychovať, ležať, nedvíhať nič ťažké, žiadne fyzické aktivity, žiaden šport...).
Nie, nepodstúpila som
Ano ja by som šla, prv morfo grochal a ptoom amnio, ak by bolo niečo zlé
Ja som bola ešte pred 20 rokmi nie je to nič hrozné a keby bolo treba idem znova ked je možnosť zistiť či je všetko v poriadku tak treba ísť.
Ak by bolo napr.podozrenie na dawnov alebo tak.isla by som isto.lebo by som pristupila nasledne k potratu...keby sa dal aj autizmus zistit tak aj v tom pripade by som sla.ale to zial sa neda zistit
Zaplatila by som si minimálne nifty alebo trisomy testy, nespoliehala by som sa len na morfologický utz... a áno, šla by som aj na amnio ak by bolo naozaj vážne podozrenie, ja by som porovnala riziká, hoci sú tripple testy nepresné, tam riziko potratu pri amnio je cca 1:200, a riziko na dieťa s down syndrómom u teba 1:12, čo je vyššie... Ale ten downov ti ukážu už nifty testy, ktoré nie sú rizikové, sama som si ichv tehotenstve dávala robiť, lebo som vedela ako by som postupovala v prípade, že vyjde nejaký syndróm.... Držím palce, z hlavne kľud, tripple testy nie sú diagnostické, len vyjadrujú mieru rizika a veľakrát falošne pozitívne... Avšak odkonzultovala by som na tvojom mieste príčinu zlých výsledkov s dr, že prečo máš zrejme nízke/vysoké hodnoty hormónov, ktoré sa brali do úvahy
Bola som, brala som to ako poslednú nádej, že sa zlé prognózy nenaplnia - bohužiaľ, amniocenteza potvrdila zlú diagnózu. Samotné vyšetrenie nebolo nič strašné a nespôsobilo mi ani potrat - ani nikomu, koho poznám a viem, že na nej bol.
@michaela329 môžem sa opýtať o aké ochorenie išlo? Nechali ste si bábätko? Prosim vás mám tiež taký problém
Ahojte, ďakujem veľmi pekne všetkým za odpovede. Ide o to, že pri prvom mi vyšlo riziko downovho syndrómu 1:120. Vtedy som išla na trisomy testy. Tentokrát mi vyšiel downov 1:12. Doktorka ma poslala na genetiku. Išla som tam ale s tým, že nech je ako má byt a dám si spraviť len morfologický ultrazvuk a uvidí sa potom. Pretože čo čítam tak naozaj sú tie tripple testy len strašiakom, v našej skupine mamičiek už niekoľko písalo že im vyšli zlé výsledky, mám pocit že teraz je to akési časté.. no na genetike mi povedala, že ultrazvuk mi to nedokáže vyvrátiť ani potvrdiť že taký prístroj neexistuje (myslela som si, že by to lekár videl napríklad podľa tej nosovej kostičky), že ona mi ponuka len amniocentezu alebo trisomy testy .. ak to trisomy potvrdia tak by aj tak bola potrebná amniocentéza .. preto som sem písala ohľadom názorov na ňu.. neviem, na jednej strane mám strach.. na druhej strane verím že mám zdravé bábätko a že toto všetko sú len ich marketingové ťahy aby si ženy zaplatili trisomy testy .. neviem čo robiť 🤷🏼♀️
@anonym_autor pozdravujem vás ako nakoniec boli ste na tu amnio?
@michaela329 môžem sa opýtať o aké ochorenie išlo? Nechali ste si bábätko? Prosim vás mám tiež taký problém
@alexisss123 išlo o trizomiu18 -Edwards syndróm, plus razstep bruška a nie, takéto bábätko sa obvykle nedožije pôrodu, mne bolo povedané, že odíde do 20tt. Tak aj bolo. Odišiel v 16tt. Ak by sa dalo ísť na ukončenie, idem skôr.

Ja nie.