icon

Kyretáž verzus spontánny potrat. Čo zvoliť?

13. mar 2025

Dobrý deň.Prosím Vás o radu,vaše skúsenosti.Som v 6tt,žiaľ plodu prestalo biť srdiečko.Dr.mi nakázal čakať do menštruácie ak sa nedostaví mám prísť na kyretáž.
Bojím sa že budem mať veľké bolesti pri spontánnom potrate,celkovo mávam silné bolesti pri menštruácii, a tak rozmýšľam či by som nemala radšej podstúpiť ihneď kyretáž.
Viem že sa môže pri kyretáži vyskytnúť mnoho komplikácii a tým sa aj naruší prostredie maternice.Som veľmi nerozhodná,bojím sa.Mám očakávať silné bolesti? Čítala som tu rôzne skúsenosti a príde mi to ako z hororu.
Ďakujem za radu.

rachel36a
13. mar 2025

V 6-7tf sa ešte len začne akcia srdca...takze nechapem že už ti odporučil tento postup...inak je to bolestive ale zase rýchlejšia rekonvalescencia a skôr sa môžete začať znova snazit

autor
13. mar 2025

@rachel36a Plod už akciu srdca mal no prestal sa ďalej vyvýjať.Myslíš kyretáž alebo spontánne mám čakať?Ďakujem

colsami
13. mar 2025

@rachel36a ja si tiez myslim ze 6tt je velmi skoro na taketo zavery, ja osobne by som este urcite cakala...
Kedy mal akciu srdca autorka? Nejak mi to cele nevychadza...

A keby aj bol spontanny potrat, u kazdeho je to inak a nie, za to ze mavas hrozne ms, nemusi to byt take hrozne aj v tomto smere, to spolu nemusi suvisiet.

ikonica
13. mar 2025

Tiez si myslim, ze 6tt je skoro na taketo zavery... Isla by som si po dalsi nazor tak o tyzden dva... Ak sa nespusti spontanny potrat... Neunahli sa zbytocne...

autor
13. mar 2025

@ikonica Ďakujem za radu,už včera mi dvaja lekári potvrdili že nemá už plod žiadnu akciu srdca a prestalo rásť.

rachel36a
13. mar 2025

Myslím spontánny...ja som prišla o 5 deti, 3xkyret, 1x laparoskopia a 1x krát som počkala a vycistila sa sama...oveľa rýchlejšie som sa dala do poriadku

nairobi
13. mar 2025

Ja som mala 2x kyretaz,,,,1x som sa sama rozhodla lebo som nevedela čakať ci ma to chyti v práci alebo kde a 2x rozhodla nemocnica, nakoľko som samovoľne nepotratila po podani potratovej tbl

ikonica
13. mar 2025

No ale aj tak je to divne ze v 6 tt cakaju, ze tam uz bude srdce... Ja som mala raz anembryomolu a v 6 tt som vo vaku nemala nic, potvrdene 2 lekarmi a kazali mi cakat mesiac, ci sa tam este cosi neobjavi... Po mesiaci tam nebolo stale nic len vak zodpovedaju velkostou 10tt... Mozno ale u teba videli aj ine znaky potratu napr deformaciu plodoveho vaku a pod...

jesenzima
13. mar 2025

Mne povedala doktorka, nech čakám a tak som čakala a dopadlo to tak, že má brala sanitka s velmi silným krvácaním rovno na kyretaz.. keby som sa mohla rozhodnúť, vyberiem si rovno zákrok. Žiadne komplikácie som nemala. Ani bolesti pri tom, keď sa mi spustilo krvácanie.. o dva mesiace som bola tehotná opäť a bezproblémovo

ikonica
13. mar 2025

@jesenzima ja som mala 2x kyret cize tiez by som ho volila skor ako cakanie... 1. Krat sa to spustilo spontanne asi 3 dni po oznameni, ze je konic... Ale to krvacanie bolo na moj vkus moc silne tak som radsej sla na pohotovost... A druhy bol kvoli tej anembryomole, tam to bolo naplanovane... Pri nej sa moze potrat spustat dlho a mozu sa tie bunky nejako zvrhnut, tak som radsej sla...

pl2y
13. mar 2025

Ahoj, moja skusenost bola že v cca 7-8 tt mi na prvej kontrole lekár povedal že vidí len plodový vak, ale nie plod a vraj som mohla otehotnieť neskôr a mám prísť ešte o tyzden..ale ja som vedela, že neskôr som nemohla počať, tak som už aj tusila, čo mi o týždeň povie..po tej druhej kontrole sa už aj začínalo pomaly spúšťať samocistenie..ja som chcela nech sa s tým telo same vysporiada..bola to silnejšia menstruacia, aj dlhšie trvajúca, ale bolesti som nemala (ale ja som nemavala bolestivú menstruaciu ani predtým)..aj druha menstruacia bola trosku dlhšia tusim až 10 dni, ale normálna..do polroka som bola opäť tehotna a teraz som 26tt..čo mne povedala doktorka, že pri kyretazi sa vie zistit, že prečo došlo k potratu..takze možno toto si zvazit..ale takto na začiatku by to samocistenie nemalo byt take zle..a keby sa ti niečo nezdalo, vždy vieš ísť na docistenie

autor
13. mar 2025

@pl2y A smiem sa opýtať ako vedia zistiť pri kyretáži príčinu potratu? Odoberú vzorku z plodu? Ďakujem za odpoveď.

baskustek
13. mar 2025

Za mňa jednoznačne kyretáž. Tiež sa mi stalo niečo podobné, plod sa prestal vyvíjať v 7tt a čakalo sa na samovyčistenie. Čakala som mesiac. No to, čo prišlo, nemalo s menštruáciou nič spoločné. Nechcem ťa strašiť, ale bol to masaker s kontrakciami, zrazu to prasklo ako balón s vodou, krv mi stekala po nohách, išli zo mňa zrazeniny veľké ako strapce hrozna. Brala ma sanitka a aj tak ma nakoniec museli dočistit kyretážou, lebo plod sa držal v krčku. Keby som to vedela, zvolím kyret hneď.

basska_b
13. mar 2025

V prvom rade ma velmi mrzi tvoja strata, ak to teda je ozaj strata a srdiecko bilo a teraz uz nebije. V tomto tyzdni ozaj este sa da pockat. Zial, je to castejsie ako sa o tom hovorieva... :(
A ta kyretaz. Ja mam za sebou tri. Jedenkrat v 11tt nebola akcia srdca (v 7tt bola, v 9tt spinenie, v 11tt plodik dlzkou zodpovedal 9tt bez akcie srdiecka)...
No a dvakrat som mala rezidua post partum, kus placenty.
Dve z troch kyretov boli u mna komplikovane velkou krvnou stratou, pri poslednom som dostala 3x transfuziu, 2xplazma.
A vraj celkova anesteza zabija mozgove bunky, tak ten IQ test do Mensy asi uz nedam 😅
Ja som bola rada, ze som to prespala. Keby som mala odkrvacat do zachodu, tak neviem no, bolo by to narocnejsie.

basska_b
13. mar 2025

@baskustek Preboha 😬 boze, to cim si musime my zeny prejst...

baskustek
13. mar 2025

@basska_b sme silné proste. Napriek tomu idem do toho znova, nevzdávam sa. Tiež som si prežila kyretáže s veľkou stratou krvi s transfúziou, za posledný rok 3x a nechápem, kde ešte beriem tú silu

basska_b
13. mar 2025

@baskustek Drzim palce, nech vsetko vyjde a nech uz je koniec tejto bolesti tela i duse 🙏🏻 mne pomohlo inak to jarne slniecko si myslim... objimala som stromy, citila som, ze cela priroda sa prebudza a ze aj mne bude dopriate. Verim, ze sme silne zeny, casto silnejsie, nez si myslime 🙏🏻

margarita
13. mar 2025

ja som zažila 3 spontánne potraty, 2x s kyretážou, raz úplne bez, akoby taký silnejší menzes iba.
žiadne neznesiteľné fyzické bolesti som ani pri jednom nemala, psychicky som to ale znášala dosť zle, hoci všetky boli ešte v 1.trimestri.
Jedna kyretáž v pohode, po druhej - asi nejaká infekcia z nemocnice - som mala do pár týždňov po kyrete zápal maternice a to som následne musela stráviť týždeň na atb na gynekológií.
tak si vyber - každá máme iné telo, iné tehotenstvo, iný potrat.

ja by som dôverovala svojmu lekárovi a jeho postupu viac než anonymným užívateľkám na MK, nech by mi radili čokoľvek 🙂

pl2y
13. mar 2025

Ja som sa nepýtala detaily, lebo mne to povedala doktorka po tom, čo som sa spontánne vyčistila..takze sa skús asi popýtať svojho lekára

autor
13. mar 2025

@margarita Áno samozrejmé každá sme iná.Len ja mám také tušenie že v mojom prípade to bude mať grády kedže ja mávam silné bolesti pri menzese.A doktora mám takého že radšej budem veriť tu ženám a ich skúsenostiam.Videl evidentne že plod už nemá žiadnu akciu srdca a necháva ma ešte čakať 2týždne, vraj si nemám robiť nádeje...A aké už len keď plod už akciu srdca nemá.Neurobil žiadne opatrenia.Musela som ísť na pohotovosť aby som sa vôbec dozvedela že ako sa veci majú.Naše zdravotníctvo je jedna veľká dráma.

saxana000
13. mar 2025

Mala som rovnaky tyzden ako ty.urcite spontanny.za tyzden som uz ani nekrvacala.. a v ten konkretny den mi stacili dva novalginy.hned ako vsetko vyslo von bolesti okamzite prestali.

normab
13. mar 2025

Ahoj mne zistili v zaciatkom 10tt, ze prestalo byt srdce cca na zaciatku 9tt.. ja som zvolila pockat, prislo to az po 2 tyzdnoch..bolesti zvladnutelne, ale ja som bohuzial stratila velmi vela krvi..len tak tak, ze sme nevolali zachranku v noci.. krvacala alebo spinila som dlho, a maternica sa mi nestiahla ani po injekciach..cize smer kyret..keby som vedela, idem rovno naň..ale dr povedal, ze v drvivej vacsine, ked sa to spusti, sa dokaze zena vycistit sama. Zvladnes vsetko neboj sa🙂❤️

normab
13. mar 2025

@baskustek boze presne tie zrazeniny..som myslela ze snivam, ze ako toto je mozne😬

saxana000
13. mar 2025

@normab ano to si aj ja pametam ja som mala jednu velku ako dlan a hned za nou cely plodovy obal...

ikonica
13. mar 2025

@normab no na to pozor, ked je tej krvi vela... Mne potom zistili poruchu zrazania krvi, o ktorej som netusila a ktora mozno bola pricinou prveho potratu... Dobre, ze sme isli na pohotovost...
@pl2y ano pri kyretazi vedia niekedy zistit pricinu... Ak ti 'material' niekde nestratia ako ten moj 🤦🙈 este ze viem, ze plod odisiel doma, lebo by som tam urobila riadny cirkus.... Cakas na vysledok hystologie mesiac a potom ti primarka oznami, ze nebolo co skumat, lebo to stratili 🤦

cukroska
13. mar 2025

@jesenzima Podobne. Ja som bola v 12tt a mala čakať týždeň a deň pred zákrokom na kyretáž som potratila doma. Neprajem nikomu to zažiť!
Je mi to ľúto, viem aké to je strašné. Rozhodnúť sa musíš ty.Ja som potratila aj v rannom tehotenstve ani som to nevedela, nebolo to také ako v 12tt .Toto bolo horšie akp pôrod, lebo som skoro vykrvácala doma a museli macv nemocnici čistiť a bez injekcií a narkózy.

okm221
14. mar 2025

Za mňa určite kyretaz, psychicky menej náročné, po zákroku som mala ihneď úľavu. Nič ma nebolelo, rýchla regenerácia..