icon

Missed abort v 20. - 21. týždni

gabika4
23. máj 2021

Ahojte, nechcem vám písať môj príbeh, keďže je to čerstvé a neviem sa s tým vyrovnať. Zajtra nás čaká pohreb nášho chlapčeka. Bolo to moje druhé tehotenstvo. Podľa všetkých testov, ktoré robili mne a bábätku, tak dieťatko bolo úplne zdravé, nemalo mu prestať biť srdiečko. Ja sa neliečim na nič, nebrala som žiadne lieky (okrem tehotenských vitamínov, magnerotu a výnimočne paralenu pri migréne), nebola som chorá, neprekonala som žiadnu infekciu ani covid. Gynekológ si to nevie vysvetliť, primár nemocnice, kde som musela porodiť môjho chlapčeka tiež nič nezistil. Prvé tehotenstvo bolo takmer bezproblémové, akurát som mala tehotenskú cukrovku a na konci som dostala preeklampsiu, kvôli ktorej mi museli vyvolávať pôrod. Dcérka je úplne zdravá. Nemala som problém otehotnieť. K obom detičkám sme prišli "na prvý šup". Momentálne som v šestonedelí s antibiotikakami a liekmi na zastavenie laktácie, takže sa cítim naozaj zle. Lekár ma chce poslať na rôzne testy, ktoré budú trvať minimálne 3 mesiace. Neviem, čo ma čaká, ale mám neskutočný strach. Chytá ma panika z toho čo zistia i z toho, že nič nezistia. Bojím sa, že už nebudem môcť mať deti alebo, že ďalšie tehotenstvo skončí ako toto posledné. Viem, že lekár ma chce poslať na genetiku, hovoril tiež niečo o hemotológii aj o imunite, ale veľmi som ho nevnímala. Vedeli by ste mi odporučiť nejakých lekárov či kliniky, ktoré robia podobné testy ideálne BJ, PO či KE či inú časť východného Slovenska? Je mi jedno, koľko to bude stáť, hlavne, aby to boli spoľahliví lekári. Môj gynekológ mi povedal, že o bábo sa môžeme pokúšať najskôr o tri mesiace, ale to musím mať hotové aj všetky testy, inak tehotenstvo neodporúča. Len, čo to píšem sa cítim zle, že myslím na ďalšie bábätko, ale ostalo vo mne také prázdno, ktoré mi nedovolí ani spať.

gabika4
autor
2. júl 2022

@hmmm71 ani si nevieš predstaviť ako si ma potešila ...vkuse som tu chodila a pozerala či niečo nepíšeš, ale nič, tak som si povedala, že asi máš veľa práce alebo dovolenkujete ...verím, že rovnako šťastne skončíte i vy ❤️....my sa s tou žltačkou trápime riadne 😥...už sme tu 9ty deň a nejako neklesá ...dokonca bol malý už na fotoliečbe, každý deň som ho slnila minimálne 2 hodiny..proste nič nezaberá 😞...ani nepriberá, vkuse je na rovnakej váhe, akurát, že našťastie už nechudne ...netuším ako dlho tu ešte budeme, ale nevyzerá to ružovo 😥

hmmm71
4. júl 2022

@gabika4 Aj som chcela napisat skor, ale zaroven som ti chcela nechat co najdlhsie pre seba. Stale pretrvava obrovsky strach, ako to tentokrat dopadne...Ale v prvom som mala obrovske problemy, strasne vysoky tlak a ani lieky nepomahali. Okrem toho som mala syndrom miznuceho dvojcata, co je po umelom oplodneni vraj bohuzial caste. A hned v prvom trimestri som pribrala 10 kh, co bolo teda brutal aj pre mna zatazujuce, ledva som sa hybala a to som iba zacinala. Teraz je babo na 100 % jedno, tlak mam zatial ukazkovy vdakabohu a pribrala som do dnesneho 12 tt + 1 asi 1 kilo, co je tiez super. Buducu stredu mam poradnu a uz sa neviem dockat.
Ako pokracujete so zltackou? Verim, ze iba dobre a ze uz budeme coskoro vsetci doma, ved aj sestricka sa urcite nevie dockat braceka. Pis mi iba dobre spravy, ktore verim, ze mas 🍀

gabika4
autor
4. júl 2022

@hmmm71 ahoj, konečne nás pustili domov na 9 deň, malý sa rozjedol a začal priberať čo mu tiež pomohlo...tak od soboty sme už doma, ale pustili nás silnou žltačkou, takže musím sledovať aby jedol veľa, slniť ho pri okne a nesmie spať viac ako 3 hodiny...kontrolny odber na žltačku máme v stredu, tak dúfam, že z hodnoty 304 klesneme aspoň 50 ...verím to, že sa bojíš ...ja som mala strach pi celý čas tehotenstva a myslela som, že to pôrodom prejde, ale ešte stále sa bojím 😞 ...Jonáško šiel veľmi ťažko, bol podľa lekárky "dotlčeny", dokonca prvé dni mal modré okolo pusy, robili mu test na srdce a našťastie vyšiel ok...podľa lekárky to bol len následok ťažkého pôrodu, že to sú akože modriny 😢...dcérka sa z bračeka veľmi teší, ona mu tiež vybrala meno, teda našla ho v knihe a odvtedy o inom nechcela ani počuť 😄 je naozaj zlatá, berie na neho ohľad a veľmi ho ľúbi ...vidíš, ja som pri Dávidko i mala super tehotenstvo a dopadlo to zle 😞 pri Jonáškovi to bol horor od začiatku, no naštastie to dopadlo dobre 🙂...podľa mňa u teba to dopadne rovnako dobre, keďže sama na sebe vidíš pozitívne zmeny, i ten tlak ta tak nezlostí, aj váha je zatiaľ perfektná ....určite sa objednaj niekde na morfologicky ultrazvuk...ja som bola s Jonáškom na Sonoclinic v KE a upokojili ma, keď prehliadli Jonáška do malých detailov, dokonca placentu a pod. V druhom trimestri vedeli skontrolovať i tu "žilu" ktorá vyživuje placentu, či správne cirkuluje krv ....pýtali sa ma, aký problém som mala v predchádzajúcom tehotenstve a vzhľadom na ten hematologicky problém má kontrolovali ...určite nejakú podobnú kliniku majú i vo vašom okrese, prípadne chodia k mudr. Grochalovi do Martina ...pre mňa to bolo príliš ďaleko 😄 určite daj vedieť ako dopadnú vyšetrenia, isto len dobre 🙂

hmmm71
15. júl 2022

@gabika4 Ahoj, ako pokracujete s malym? Verim, ze iba dobrym smerom. Vzdy som si inac myslela, ze ked je porod tazky, tak netrva tak rychlo. Zase som sa nieco nove naucila.
Poradna dopadla dobre, takze som sa prehupla do 2. trimestra ❤ Mala som uz aj holter tlaku zase a dopadol vyborne, ani lieky zatial nemam, ano nic. Ale tak vraj tlak sa zvykne zhorsit az po 20 tt, takze holter budem mat kazdych 6 tyzdnov pre istotu. Kazdopadne zatial PN nie som, do konca augusta este urcite pracujem a potom uvidime, ake budu dalsie vysledky.
Aj v BA je taky ten odbornik, ako je v Martine a v KSC, tak asi sa objednam, ale tiez az po tom 20 tt. Buduci tyzden idem na krv na trisomy testy a som strasne zvedava. Lebo v prvom tehu mi krv na to brali 3krat a aj tak som dostala zakazdym iba odpoved, ze mi nieco chyba v krvi, takze vysetrit sa to neda..Dufam, ze sa to napravilo a ze budu vediet vsetko zistit a vyvratit choroby, no NT som mala 1,5, takze downac by mal byt vyluceny.

veronk
Autor odpoveď zmazal
gabika4
autor
20. júl 2022

@hmmm71 teší ma, že už si v druhom trimestri, nech ti rýchlo prejde a hlavne prajem veľa zdravíčka obom....som zvedavá čo to bude za pohlavie, viem, že to je úplne nedôležité, ale ja som veľmi zvedavý človek 😀...synček sa zo žltačky dostal, je veľký papkoš, zatiaľ stíham kojiť, ale je veľmi nervózny...možno aj preto, že celé tehu som bola v strese 😔...zatiaľ vo všetkých zdravotných problémoch ide v šľapajách sestričky, najprv tá žltačka a teraz sa u neho prejavila seborea ako u dcérky, už som ho objednala u najlepšej kožnej na SK, len termín mala až o dva týždne, dúfam, že sa to veľmi nezhorší...tiež ma zlostí jeho riťka, už tretí týždeň je vkuse červená a tvoria sa mu vyrážky, ktoré sa ťažko liečia, keďže je horúco a malý nevydrží s holou riťou ani päť minút...buď spí a to veeeľmi krátko alebo musí hneď papať, lebo dáva neskutočný rev...hádam z toho vyrastie, lebo z neho ošediviem viac ako som už šedivá 😅...oh keby ten čas šiel rýchlejšie, asi budeme počítať mesiace spolu 😀 tebe, aby si mohla čímskôr privítať nového človiečika do rodiny a mne, aby už malý rýchlo vyrástol 😀 v nedeľu bude mať už mesiac, tak už len 11 a možno už sa poriadne vyspím 😅...určite sa ozvi so všetkými dobrými správami, lebo len tie čakám 😉

kalmak
20. júl 2022

@hmmm71 gratulujem!!! Daj vediet, ako si dopadla s Trisomy, mne v prvom tehotenstve vysli hned a neg a teraz idem na opakovany, lebo dlhodobo Clexane, ale to vo vacsine pripadov nie je problem :/ (v prvom tehu som nebrala). Tak mam troska obavy
@gabika4 gratulujem k babatku, vsetko najkrajsie zelam 🙂)

gabika4
autor
22. júl 2022

@kalmak ďakujem, človek si niekedy neuveduje, že v živote je najdôležitejšie zdravie, ale keď si niekto prežije to, čo ja, tak si to cení najviac na svete 🙂...inak čo sa týka tých trisomy testov, my sme si ich nedali robiť, bála som sa, čo v nich vyjde 😥...šla som len na morfologicky ultrazvuk v prvom (13 ty) i v druhom trimestri (22 tt), skontrolovali fakt všetko, tak som bola pokojnejšia ...predtým nám s manželom robili genetické testy s tiež vyšli na výbornú 🙂...najhoršie je, že manžel nepozná svojho otca, čiže táto časť jeho rodiny a teda všetko čo moje deti po nej zdedia má trápia stále 😞

kalmak
22. júl 2022

@gabika4 uplne suhlasim, ze clovek zacne inac vnimat este aj “vsetko naj, vela zdravia” ku narodeninam nabera iny rozmer 🙂
My mame zatial vsetko ok, aj sono v 13tt, aj tripple testy, v 20tt ideme do Martina, budem mat srdce na mieste.
Ale tesi ma, ze vsetky tri sme teraz uplne inde ako v case, ked si zalozila toto forum ❤️

gabika4
autor
23. júl 2022

@kalmak to áno, čas lieči všetko a dostali sme druhé šance, verím, že každá sa dočká úspešného konca 😊 moja to bola už posledná šanca ...už sa na tú cestu nikdy nevydám ...bolo to príliš namáhavé obdobie pre môj organizmus i psychiku..keď malý podrastie tak ma čakajú rôzne vyšetrenia u viacerych odborných lekárov ...momentálne mám "len" kontroly na hematologii a endokrinologii ...ako keď sa na to spätne pozriem, nechápem ako som to mohla vydržať, ale stálo to za to ❤️...hoci rada by som mala i viac detí, ale už je to pre mňa veľký risk, medzi dcérkou a mojím anjelikom v nebíčku je rozdiel asi 3 roky a už to môj organizmus nezvládol, pritom som dcérku riadne donosila, nikde som nebola sledovaná len u gynekológa ...v živote by ma nenapadlo, že mám v sebe časovanú bombu 😥...keď si len pomyslím, že stačilo si pichať iba injekcie a brať tabletky a mohol tu byť s nami Dávidko, tak je mi z toho nanič...veľmi je mi to ľúto, ale asi to tak malo byť ...mám aj výčitky, že som už dávnejšie nebola na cintoríne, ale plánujem tam zájsť, keď mi to malý dovolí ...

kalmak
23. júl 2022

@gabika4 pre mna su navstevy cintorina aj po 3r a s babom pod srdcom stale velmi, velmi tazke…
A rovnako ako ty, toto je poslednykrat. Telesne to pre mna nie je zataz, ale psychicky obrovska. Viem, ze opat by som sa na to uz nevydala, jednoducho nie.
Aj pre manzela to je vsetko narocne a stale mame v sebe taku “stopku” alebo ako to nazvat, niekde vzadu v hlave, ze hop, netes sa predcasne.. ale verim, ze dobojujeme a Silvestra oslavime veselo a hlavne v zdravi v trojici ❤️❤️❤️

kulumulu123
23. júl 2022

@gabika4 ahoj mouno zrosku odveci ale citam zeaze priblem uz dlho so zltackou... Moj syn mal toto iste tiez sialene dlho zltacka trvalo par mesiacov kym uplne zmizla... Dr mu dala urobit test na gilberov syndrom vysiel pozitivne preto ta nekonecna zltacka.... Nie je to nic strasne vazne da sa s tym v pohode zit maly ma iz 2.5r je super nadpriemerne intelihentny (od 2r pozna celu abecedu) a nesmierne vnimavy, ide o to ze ak telo zaziva nejaky stres ci uz v dosledku choroby alebo niecoho ineho zak mu trosilinku iba taky naznak ozltnu dlane a ocne bielka ale fakt pre bezneho cloveka je to takmer nepozorovatelne (aspon ja to zbezne nevnimam)... Nie su na to lieky... Opytaj sa vasej dr na testy robi sa z krvy viem ze sme dost dlho cakali na vysledok je to genetickeho razu....

gabika4
autor
23. júl 2022

@kalmak to verím, strach je veľký...ja už mám po pôrode a o synčeka sa stále bojím, akoby som nechcela uveriť tomu šťastiu...tiež už nie som najmladšia, v apríly som oslávila 33 rokov...moja teta zomrela práve v tomto veku, takže človek už má i strach aj o seba, dokonca otec zomrel v decembri na rakovinu pankreasu, teda aspoň čo ja viem je to najagresívnejšia rakovina a u otca sa to potvrdilo, zomrel do 2 mesiacov po diagnostikovaní 😢...a teda nám ako deťom povedali, že si máme na to dávať pozor a venovať sa preventívkam ...dosť som z toho na nervy, keďže všetky zdravotné problémy som zdedila po otcovi, tak dúfam, že už toho bolo dosť a Boh nedopustí, aby niekto z nás ochorel 😔 vidieť niekoho zomierať na túto chorobu a nevedieť mu nijako pomôcť je ťažké 😢

gabika4
autor
23. júl 2022

@kulumulu123 synček už z toho vyšiel...boli sme poslednýkrát na odbere a vraj už žltačku nemá...rovnako silnú žltačku mala i dcérka, tiež jej trvalo asi mesiac kým z toho vyšla...lekárka povedala, že preto mali obe deti rovnako ťažké žltačky, lebo podobne ťažko sa mi ich rodilo, obaja mali nejaké modriny či podliatiny, ktoré spôsobujú vstrebávaním do tela zvyšovanie bilirubínu...a obaja majú krvnú skupinu B- a vraj ľudia s touto skupinou sú špeci dokonca aj v stravovaní a náchylní aj na tú žltačku....

kalmak
23. júl 2022

@gabika4 drzim Ti aj nam palce, hlavne nech sme vsetci zdravotne ok ❤️

hmmm71
25. júl 2022

@gabika4 Ahoj Gabi, chapem, ze si zvedava, ja teda tiez 🙂 Poradnu mam az buduci piatok, dovtedy musim vydrzat. Len teraz nas chytil covid, manzel mal teploty skoro 39 a ja chvalabohu len 37,3. Boli sme 2 dni pod perinou s cajom a medom, riadne sa vypotili a teplota presla. Teraz uz len kasleme, nic hrozne, no a tento tyzden sme v karantene, takze pracujem z domu, co mi aj celkom dost vyhovuje 🙂
Tak sa tesim, ze zltacku mate za sebou! A tu seboreu urcite rychlo date dokopy a uz vam bude robit len radost ❤ A tiez treba preckat leto, moj muz ma tiez s jeho chorobou najhorsie v lete, tak uz len par tyzdnov a aj ten moj velky a aj tvoj maly budu na tom lepsie 🙂
Veru, cas by mohol ist rychlejsie. Dnes som 15 tt + 1 a som si tak povedala, ze vlastne uz iba mesiac a som v polovoci, musim to brat takto, inac to nejde.
Bola som na trisomy testy, asi az na poradni sa dozviem vysledky. Ale tak zaroven mi robili aj tie tripple testy, co je vlastne to iste, len zadarmo a dnes mi volala sestricka, ze je to negativne ❤ Inu moznost som si ani nepripustala.
Inac chodim kazde 2 tyzdne na krv ohladom progesteronu a mala som ho od zaciatku si davat 1 na noc. A teraz mi volala sestricka, ze podla vysledkov si mam davat rano, aj vecer, tak ma vystrasila, ale verim, ze to iba pomoze. A nemyslim hned na najhorsie.
Citala som tu aj ostatne diskusie, kde ste si pisali, ze uz by ste do toho nesli viac, ja by som chcela 2 deticky, takze do toho isto pojdem aj znova, proste to uz musi dopadnut iba DOBRE. Mam 35 rokov a teda porod stiham este v tomto veku a hned potom oslavim 36. A hned, ako to bude mozne, zaciname sa snazit, snat to nebude opat trvat 5 rokov.
Budem informovat a ty tiez. Uz iba same pozitiva nas cakaju!!! 🍀
A na velky 4D morfologicky podrobny UTZ som uz objednana v 20 tt 🙂

hmmm71
25. júl 2022

@kalmak Ahoj, urcite dam vediet 🙂 Ale vysledky sa dozviem az buduci piatok. Viem, ze to zbehne rychlo, ale zaroven mi to pride ako vecnost.
Pozeram, ze sme cca v rovnakom tyzdni tehu, kedy mas termin? Mozeme sa vzajomne informovat a podporovat 🍀

kalmak
25. júl 2022

@hmmm71 joj velmi som rada aj za Teba ❤️ Tento tyzden vo stvrtok zacinam 18tt, zajtra idem na sono a posledny pokus o Trisomy 🙌 tak som velmi zvedava

hmmm71
27. júl 2022

@kalmak Tak rozdiel medzi nami su iba 2-3 tyzdne 🙂 Takze vy sa budete tesit uz v tomto roku a my az zaciatkom buduceho 🙂
Ako posledny pokus o Trisomy? Uz si nejake mala a nevysli? Alebo nerozumiem. Drzim palce

kalmak
27. júl 2022

@hmmm71 ano, my sa tesime na Vianocny darcek 🙂) Kvoli Clexane mi vysli neinformativne vysledky, malo fetalnej dna. stava sa to, tak sme to skusili zas. Ale pravdepodobne opat nic z toho. screeningove testy vysli negativne, ultrazvuky vsetky tiez super, tak si este pockam na morfo a podla toho pri naj najhorsom dame aj amni. snad nie 🙂

hmmm71
27. júl 2022

@kalmak Mne akurat teraz dosiel email od dr, ze ani mne nevedeli vysetrit trisomy. A pojdem na kontrolny odber. Ja beriem fraxiparine, co je podobne ako clexan, myslis, ze kvoli tomu sa to neda vysetrit? Ja uz stresujem, ze sa opakuje historia z prveho tehu ☹ Ale tripple testy som mala negativne. A chcu mi nasadit kortikoidy, ze uz mam aj recept v lekarni a mam si pre neho dojst..Riadne ma ten email vystrasil....

kalmak
27. júl 2022

@hmmm71 presne to iste aj ja… beriem clexane uz od stimulky, takze dlho. Rovnako sono aj tripple / screening vysli dobre, robili mi to na moju ziadost. A s amnio nie som nejako ztotoznena 😬
Kortikoidy ti chcu dat kvoli comj, ak sa smiem opytat?

hmmm71
28. júl 2022

@kalmak Ja by som na amnio nesla ani za nic..Ked ostatne vysledky su OK, tak sa nebojim. Len ma stve, ze to trisomy mi nevedia vysetrit, ze mi nieco chyba v krvi. Tak to bolo aj predtym, bola som na krv niekolkokrat a mala som ist znova, ale to som uz nestihla, to som uz sla do nemocnice..Ale dr mi vtedy dal podpisat aj taky papier, ze ci mozu moju krv pouzit na " vyskum". Ale tak teda aj tak nic nezistili.
Kortikoidy netusim preco..Mne ich dr spominal, ked este len v minulosti rozmyslal nad tym, co vsetko mi da pre zachranu babatka. A toto mi chcel dat, ale cakali sme na rozne vysledky a teda asi nedopali najlepsie, ked mi to chce nasadit ☹ Uvidime, nechcem mysliet na najhorsie, ale tak clovek sa po to, co zazil, boji ovela viac...

kalmak
28. júl 2022

@hmmm71 v mojom pripade je malo fetalnej dna. bala som sa, ci nemoze byt nejako placenta porusena alebo nieco, ale doktor povedal, ze to by som mala aj malo estriolu a to mam v poriadku. ze to jednoducho robi clexane / fraxik.
uplne ti rozumiem, ked si niekto prejde peklom ako my, je takze mysliet iba pozitivne, ale nic ine nam asi neostava.. urobit vsetko, co je v nasich silach, aby sme donosili a porodili zdrave babo a snazit sa co najviac mysliet na uspesny konec 🙂

hmmm71
28. júl 2022

@kalmak Ja mam tiez malo fetalnej DNA. Dnes mi dr volal a vsetko mi pekne vysvetlil, ze aj tie kortikoidy mozu len a len pomoct. Zajtra mi ich manzel pojde vybrat do lekarne. Vraj sa z toho pribera, ale ak mi zachrani babatko, tak kludne 🙂
MUSIME donosit a porodit zdrave babatka, ja by som uz dalsiu stratu neprezila asi..
Ale my DONOSIME a budeme KONECNE mat ten najkrajsi tutil MAMA ❤

algidas
Autor odpoveď zmazal
kalmak
28. júl 2022

@hmmm71 rovnakomu mna.. dalsiu stratu by som uz nezniesla. Tentokrat to bude to prave orechove ❤️

hmmm71
29. júl 2022

@kalmak Musime si vzajomne drzat palce a podporovat sa ❤

kalmak
29. júl 2022

@hmmm71 suhlasim a tesim sa na same dobre spravy ❤️

gabika4
autor
2. aug 2022

@hmmm71 ahoj, mrzí ma ten covid...inak my sme zatiaľ neboli nakazení, manžel je očkovaný, ja bohužiaľ nie...ako som písala, veľmi sa toho bojím..mám dve zdravotné problémy, ktoré sa mi očkovaním naisto zhoršia 😢...dcérka ide od septembra do škôlky, tak sa bojím, čo domov donesie a ako to zvládneme...deti vraj to zvládajú super, manžel je očkovaný, len ja som na tom najhoršie 😢...synček sa už dostáva zo seborei, mastičky zaberajú, našťastie som si pamätala čo sme dávali dcérke a aj dávkovanie a mali sme šťastie, že sme si to zohnali i bez deskej lekárky, ktorá mala dovolenku aj bez kožnej ...akurát túto sobotu krstíme malého 🙂 našťastie kňaz nám vyšiel v ústrety a nemal problém krstiť bez omše a tiež ja nemusím ísť na krstnú náuku...asi sa zľakol, že malého dovlečiem, lebo sme mu volali, že nemáme ho kde dať, musí ísť s nami 😅...čo máte nového vy? určite je všetko v najlepšom poriadku 🙂