icon

Missed abort v 20. - 21. týždni

gabika4
23. máj 2021

Ahojte, nechcem vám písať môj príbeh, keďže je to čerstvé a neviem sa s tým vyrovnať. Zajtra nás čaká pohreb nášho chlapčeka. Bolo to moje druhé tehotenstvo. Podľa všetkých testov, ktoré robili mne a bábätku, tak dieťatko bolo úplne zdravé, nemalo mu prestať biť srdiečko. Ja sa neliečim na nič, nebrala som žiadne lieky (okrem tehotenských vitamínov, magnerotu a výnimočne paralenu pri migréne), nebola som chorá, neprekonala som žiadnu infekciu ani covid. Gynekológ si to nevie vysvetliť, primár nemocnice, kde som musela porodiť môjho chlapčeka tiež nič nezistil. Prvé tehotenstvo bolo takmer bezproblémové, akurát som mala tehotenskú cukrovku a na konci som dostala preeklampsiu, kvôli ktorej mi museli vyvolávať pôrod. Dcérka je úplne zdravá. Nemala som problém otehotnieť. K obom detičkám sme prišli "na prvý šup". Momentálne som v šestonedelí s antibiotikakami a liekmi na zastavenie laktácie, takže sa cítim naozaj zle. Lekár ma chce poslať na rôzne testy, ktoré budú trvať minimálne 3 mesiace. Neviem, čo ma čaká, ale mám neskutočný strach. Chytá ma panika z toho čo zistia i z toho, že nič nezistia. Bojím sa, že už nebudem môcť mať deti alebo, že ďalšie tehotenstvo skončí ako toto posledné. Viem, že lekár ma chce poslať na genetiku, hovoril tiež niečo o hemotológii aj o imunite, ale veľmi som ho nevnímala. Vedeli by ste mi odporučiť nejakých lekárov či kliniky, ktoré robia podobné testy ideálne BJ, PO či KE či inú časť východného Slovenska? Je mi jedno, koľko to bude stáť, hlavne, aby to boli spoľahliví lekári. Môj gynekológ mi povedal, že o bábo sa môžeme pokúšať najskôr o tri mesiace, ale to musím mať hotové aj všetky testy, inak tehotenstvo neodporúča. Len, čo to píšem sa cítim zle, že myslím na ďalšie bábätko, ale ostalo vo mne také prázdno, ktoré mi nedovolí ani spať.

hmmm71
5. aug 2022

@gabika4 Ahoj Gabi 🙂 Covid presiel, ziadne nasledky nezanechal.
Tvoja dcerka sa vlastne ako vola? Uz to bude velka skolkarka, tak super !
Ja som dnes mala poradnu, som 16 tt + 5, babatko rastie ako z vody a bude to dievcatko ❤
Bola som na trisomy, tie sa nepodarilo teraz vysetrit, ale dr povedal, ze to nebudeme silit. Ze ostatne testy vysli Ok, tak nebudeme sa zbytocne stresovat.
Dnes som v praci a od pondelka ma cakaju 2 tyzdne dovolenky, ideme na chatu s rodicmi a potom dalsi tyzden a chatu s partiou ( moji vychodniari ❤ ), tak sa tesim, nevideli sme sa 2 roky. Budem bez netu, tak nebudem moct pisat, ale ty kludne pis, ja si to potom vsetko rada precitam. Drz sa ty aj deticky 🙂

gabika4
autor
31. aug 2022

@hmmm71 ahoj, myslela som si, že som ti odpísala, ale asi neodoslalo správu :( mali sme problém s pripojením na net. a manžel to konečne opravil 😀...dcérka sa volá Olívia, meno jej dal manžel a synčekovi zase dcérka, ja dám meno asi len vnúčatám 😀...nech vám dievčatko rastie ako z vody a nech je čímskôr termín pôrodu, inak kedy ho vlastne máš? už prešiel skoro mesiac, čo sme si nepísali, čo máte nové ?

hmmm71
2. sep 2022

@gabika4 Ahoj, veru si mi neodpisala 🙂
Olivia je naaaadherne meno! Termin mam zatial 15.1., pride mi, ze to je uz coskoro, ale na druhej strane je to este velmi daleko, aj ked cas hrozne leti, uz chcem, aby bol januar a drzat ju v naruci ❤
V utorok ideme na 4D UTZ, mame si aj USB kluc doniest a vsetky fotky a videa nam tam daju. Ide so mnou manzel, ten este a ziadnom sone so mnou nebol, bude to pre neho zazitok 🙂 Pre mna samozrejme tiez a uz sa velmi tesim. Uz som zacala citit kopanceky, sice iba zvnutra, rukou na bruchu ich este necitim, ale hadam uz coskoro, lebo manzel sa nevie dockat 🙂

gabika4
autor
3. sep 2022

@hmmm71 nechce sa mi počítať 😀 to v ktorom týždni momentálne si? ....ja mám veľmi citlivé brucho (aj lekár to poznamenal), kopance som cítila už od 17 tt. vo všetkých tehotenstvách, len v prvom som nevedela či to je ono, kým to nebolo veľmi silné...zaujímavé, vždy po každom tehotenstve som zabudla aké to je cítiť kopančeky ...v tehu to bolo najprv super, potom "bežné" a na konci tehu trošku bolestivé, až si žena praje, aby sa bábo už narodilo 😀...teraz, dva mesiace po pôrode mi to chýba, hoci synček ma kope i teraz, keď už je vonku 😅 narodil sa veľmi veľký 3500 g a 52 cm, momentálne cca 5,7 kg, lekárka pri každej poradni nezabudne poznamenať, že je to veľký chlap 😀 a vraj po motorickej stránke je dopredu, aspoň to ma teší...len som dosť smutná z toho, že nôžka sa mu pomaly napráva, každý deň s ním cvičím tak ako mám, ale on si ju vie stále dať do tej nesprávnej polohy, viem, že sa to napraví časom, len tá neistota má ničí...pri synčekovi nič nestíham, čaká ma kontrola u gynekológa a hematologičky, neviem ako to dá manžel so synčekom 😅 dcérka ide do mš, tak sa modlím, aby domov nedoniesla žiadnu pliagu, ale chúďa kvôli mne musela byť minulý rok doma, keďže som si nevedela predstaviť, že pôjde do mš, keď som bola v takom zlom psychickom stave 😔 ...takže budete mať doma januárove dieťatko 🙂 oh keby ten čas rýchlejšie šiel, aby ste už mali v náručí dcérku a náš synček nech už má pol roka, keďže prvé mesiace sú dosť náročné, počítam už každý deň k dobru 😀...už povoľujú otecka na sone? mne nepovolili kvôli covidu, takže manžel nevidel žiadne sono a už ani neuvidí, ale aspoň teraz pri poslednom som mala záznam a fotky na usb, ale to i tak minimum, to čo bolo "najzaujímavejšie" alebo bolo najviac vidno, tak mi nenahrali na usb...dobre bolo vidieť v 13 tt, potom v 22 dokopy nie je nič vidieť, lekárka sa veľmi nezamerala na "videa", len na kontrolu plodu a mňa, ako ja som videla veľa, len už manžel a dcérka veľa nevideli, ale tak hlavne, že skontrolovali synček a mňa a uistili ma, že je všetko ok 🙂....inak už ste rozmýšľali nad menom?

hmmm71
13. sep 2022

@gabika4 Ahoj Gabi, no momentalne presne 22 tt + 2 🙂 Kopancde citim, co ma ukludnuje, ale napriek tomu pouzivam aj angelsond, co ma ukludnuje este viac, pretoze sa akurat blizi cas, kedy sa to v prvom tehu pokaslalo...v 23 prestalo bit srdiecko a v 26 tt som rodila..Ale to sa uz nestane!!
Som rada, ze sa tesis z rodinky a ze si robi radost ❤
Verim, ze Olivia ms zvlada a vsetko je OK.
Veru, uz by mohol byt januar, ale tak ide ti zatial aj tak celkom rychlo. Hlavne sa tesim, ked uz pojdem na matersku, lebo praca mi strasne lezie na nervy.
Otecka na sone uz povoluju ( teda aspon tu na zapade ), pre toho mojho to bolo prvykrat a bolo to vtipne. Dr hovori, tu je toto a toto, vidite? A manzel, ze nevidim 😀 Ze az po pol hodine sa naucil, kam sa ma pozerata potom sme doma fotky aj videa pozerali na USB a veru sme obaja hadali, co je co 😀 Mala sa nechcela ukazat, vkuse si zakryvala tvar rukami, obcas aj nohami, boli sme tam vyse hodinu. Ale nevadi. ma krasnych 480 gramov, je na svoj tyzden vacsia, ale to preto, ze skrz liekov som aj ovulaciu mala o par dni skor, takze to vsetko presne pekne vychadza. Morfo UTZ dopadol vyborne, vsetko, ako ma byt, ziadne vady, tak sme sa zhodli s dr, ze uz nebudeme opatovne robit trisomy testy, aby som sa zbytocne nestresovala. Tak cakam, kedy mi tych 350 e poslu nazad a cosi pekne si kupim 😝
V prvom tehu sme mali meno Ninka, proste to bolo na 100 % a nad inym sme ani nerozmyslali..Teraz mam dilemu s menom, netusime vobec. Kazdy den sa nam paci ine a ja sa neviem rozhodnut..Neviem sa so ziadnym stotoznit..Takze meno dostane, az ked sa narodi 🙂

hmmm71
30. sep 2022

@gabika4 Ahoj Gabi, prave mi bola potvrdena tehu cukrovka. Prosim ta, ty si mala ake hodnoty, pamatas sa? A mala si iba dietu? Alebo si si aj pichala inzulin? A ta dieta bola moc zla? Lebo netusim ani, co teraz mozem a nemozem a este len idem zhanat diabetologa ☹ Dakujem

gabika4
autor
30. sep 2022

@hmmm71 ahoj, to mi je ľúto, ale nie je to nič hrozné...ja som bola len na diete...zabudni úplne na cukor v každej forme, totálne žiadne sladkosti...je to podobné akoby si sa stravovala nízkosacharidovo...mäso, zeleninu jedz na tony...vyhýbaj sa cestovinám, zemiakom, ryži a ak len pre chuť si trošku daj, ale naplň sa mäsom, syrmi, zeleninou...múčne jedlá vyraď...ak chceš trošku múky použiť tak len špaldovú...ovocie nejedz žiadne...ak máš chuť na sladké, tak výnimočne vysokopercentnú čokoládu (ja som si dávala lindt 80% jednu kocku na deň ku káve)...inak na fb sú skupiny pre tehu cukrovku...nepamätám si aké som mala hodnoty, ale pri dcérke som mala vyššie ako pri synčekovi...ale v oboch prípadoch som bola na diete...pri dcérke mi takmer nič neprechádzalo, musela som obmedziť i porcie...pri synčekovi som si mohla dovoliť omnoho viac...pri dcérke som po pôrode mala o 6 kg menej ako pred tehu a pri synčekovi o 6 kg viac ako pred tehu 😀...takže ber to pozitívne, ak budeš dodržiavať dietu, všetko bude ok a podarí sa ti aj zhodiť...pri dcérke som po začatí diety pribrala už len asi kilo...mala asi vyjedala môj tuk 😅...pri dcérke som hodnoty pri teste mala vyššie pri synčekovi nižšie..už si nepamtäám aké presne, ale viem, že pri dcérke mi vyskočila aj na 10 nejaká hodnota a pri synčekovi to len hranicu lízlo...

hmmm71
3. okt 2022

@gabika4 Ahoj Gabi, dakujem za info. Co sa tyka diety, ja som s tym OK, planovala som ju drzat, ale teda az po porode 😀 Nevadi, na tuto dietu som zvyknuta, uz so ju drzala velakrat. Len sa bojim, aby babo malo dot zivin, ved babo predsa potrebuje aj cukry..Ale teda uvidim, co povedia na diabetologii. Len tu nastava dalsi problem...v piatok sme s muzom obvolali asi 20 diabetologii a terminy najskor na december, alebo teda ani vobec neberu..ze oni nechcu pacientov na par mesiacov, ale dlhodobych..Tak este od znamych mame nejake kontakty, skusime dnes. Ale je to hrozne, ze ja sa mam objednat cim skor, ale teda vsade je plno.hrozne. Dietu som si teda nasadila sama a proaktivne si idem aj zohnat glukomer ( suseda ma, tak po praci si pre neho skocim ). A budem si pre pokoj duse sama znacit od zajtra, co som kedy jedla a tiez hodnoty z glukomer. Aby ked sa aj nepodari tak skoro najst, nech k nemu uz dojdem s nejakymi udajmi.ach. no ale ak schudnem, nebude mi to naozaj vadit 😀 Len nech je babo OK. Zatial ( vo stvrtok ) mala 730 gramov ❤

gabika4
autor
3. okt 2022

@hmmm71 neboj sa, určite bude mať malá dosť živín..áno, dieťatko potrebuje cukry, ale skôr vo forme sacharidov...jednoduché cukry nechýbajú nikomu...takže ako som písala začni dodržiavať tie pravidlá..neboj sa, aj keby si chudla, je to prirodzené, lebo tvoje telo je zvyknuté na vysoký prísun kalorii a teda i tých jednoduchých cukrov...určite tá dieta pomôže i tebe i malej, lebo ak ju držať nebudeš, tak si koleduješ o preeklampsiu alebo, že malá bude príliš veľká...ja som i tak dostala pri dcérke preeeklampsiu v 37 tt...inak moja lekárka mi kázala merať glukózu 2 hodiny po jedle...striedala som to tak, že jeden deň 2 hod. po jedle a druhý na lačno...2 hodiny po jedle som striedala raz po rańajkách, raz po obede, inokedy po večeri...ja som mala nízke hodnoty, tak stačilo raz denne...inak každá dr. má iné pravidlá...mne dala i vysoké povolené hodnoty...inak našla som si svoje hodnoty pri teste: Na lačno som mala hodnotu 5,1. Po hodine som mala 9,8 a po druhej hodine 9,0. Na lačno moč negatívny, po 2 hodinách pozitívny. ....inak lačná u zdravých ľudí by mala byť do 5,1...pri tehu cukrovke mi dala lekárka hodnotu tuším do 6, ale nie som si istá, nemôžem nájsť papiere...po 2 hodinách mi dala hodnotu pri tehu cukrovke do 8 alebo 8,5..no väčšinou píšu baby v tých skupinách, že má byť do 7,8...ale ber tie hodnoty s rezervou, nepamätám si presne aké majú byť, nemôžem nájsť tie papiere čo som si písala svoje hodnoty...kebyže ich nájdem, tak ti napíšem...

hmmm71
4. okt 2022

@gabika4 Ahoj, tak uz mam aj glukomer doma a vcera som ho aj skusala a hodnoty teda ukazkove, teda po vecery dokonca nizsie ako pred nou 😀 Neviem, ci je to mozne, teda ale na veceru som mala takmer ciste bliekoviny. Teraz na rano som si dala aj nejake sacharidy, tak uvidim o 2 hodky, aka bude hodnota. No dostala som info, ze mam zjest maximalne 275 gramov sacharidov na den, tolko som ale nejedla ani bez diety 😀 tak neviem. Vcera som si zapisala vsetko, co som jedla a ratala si aj sacharidy a za cely den som zjedla iba 44 gramov, co mi pride malo. Skor sa bojim toho, aby som sa vdaka tomu nedostala do ketozy a pri najblizsej poradni som nemala vdaka tomu bielkoviny v moci. Lebo mi pride, ze ked sa budem stravovat presne takto, tak dosiahnem nezelany efekt a este ma kvoli tym bielkovinam aj do nemocnice poslu 😀 Musim tie sacharidy zvysit ako na 100 denne, ale teda nie sama. Nakoniec manzel diabetologa nasiel a idem tam vo stvrtok, zaco som vdacna, lebo som z toho bola dost zufala a teda uvidim, co mi povedia tam. Mna v prvom tehu dr strasil preeklampsiou, ale tak teda ja som bezne mala tlak aj nad 160/100. Aj holter tlaku to tak vyhodnotil. Teraz som bola na holter 3krat a zatial ukazkove, iba magnezium mam brat, pritom predtym som brala aj lieky na tlak. Buduci tyzden idem znova na holter, tak som zvedava, ale co si meriam doma, tak je ukazkovy stale, tak hadam to tak vydrzi az do konca. A mam pocit, ze co od piatka som hlavne na tych bielkovinach, tak aj kost na clenku mi uz vidno 😀 Ze nie je taka opuchnuta, ako bola. Ja teda si myslim, ze ten tlak vysoky som predtym mala z toho, ze do 26 tt som pribrala skoro 30 kil. Keby bolo vsetko ok, tak do konca by som mala hadam aj + 70 😀 Ale tak to bol ozaj extrem, ako som jedla...Ale hormony som mala naozaj zblaznene a po kazdom velkom jedle som bola aj tak stale hladna. Teraz som 25 tt + 2 a mam + 8 kil a teda tou dietou hadam to uz moc nepojde hore.
A vy sa ako mate? Deticky pocuvaju? 🙂

gabika4
autor
4. okt 2022

@hmmm71 i ja som mala na začiatku ok glukózu, ono sa to bude postupne zhoršovať, teraz ti napríklad prejdu jedlá, ktoré majú väčší obsah sacharidov, no neskor nie...potom po vrchole, pár týždňov pred pôrodom sa to opäť zlepšuje...skús si dovoliť viac sacharidov, ale len tak na chuť, dotlač sa bielkovinami a zeleninou...ak sa bojíš ketózy, kúp si tie lístky na moč...mne ich predpísala diabetologička...merala som si ketóny, raz som ich mala pozitívne, tak som si mala pridať sacharidov a mala som sa viac najesť...sama vidíš, že toto tehotenstvo je opoznanie lepšie čo sa týka tvojho zdravia 🙂 ten magnerot isto pomáha..ja som ho brala i pri dcérke, ale akonáhle mi ho kázal gynekológ vyradiť (na prelome 36/37 tt)...hneď tlak šiel do výšin a skončila som v nemocnici s preeklampsiou...prvýkrát keď mi povedali, že mám tehu cukrovku, bola som z toho mimo, nevedela som čo s tým robiť, ale nejako som to dala...no teraz pri synčekovi to už bolo ok, ja som sa i tak stravovala menej sacharidovo kvôli reume a sladkosti som ani nejedla...no deti robia starosti 😅...dcérka neustále prinesie novú pliagu zo škôlky...minulý týždeň sme boli i v nemocnici kvôli viróze...obaja zvracali, ale keby to bola len dcérka, tak neidem s nimi...ale oni obaja a synček všetko mlieko čo vypil, tak vyvracal, hrozila mu dehydratácia, tak boli obaja na infúziach...teraz v nedeľu zase dcérka vstávala s horúčkou 38, takže zase trpnem, aby to malý nedostal...proste vždy niečo...mali mať tento týždeň obaja odložené očkovanie kvôli viróze, ale vyzerá to, že dáme zaočkovať len synčeka, dcérka má oslabenú imunitu..ja poctivo zo stresu a prejedania priberám ...malý aký bol náročný v brušku, tak i odkedy sa narodil 😂...v 6 týždni si zmyslel, že sa mama nudí a začal štrajkovať s kojením a trvá to dodnes...bojujeme pri každom krmení, väčšinou ho musím dojčiť v polospánku, lebo inak je krik a plač...riešila som to už s laktačnou, vraj robím všetko správne, proste patrí ku skupinke detí, čo sú citlivé na tok mlieka, už len čakám na 4 mesiace a začnem ho už prikrmovať, lebo toto je už na prášky...dokonca sme mu dali pod jazykom podstrihnúť uzdičku a nič to nepomohlo, akurát viac jazyk vyplazuje 😂

hmmm71
6. okt 2022

@gabika4 Ahoj, no zatial, co si meriam, tak mam skor nizke hodnoty, asi som to prehnala s tou dietou,ktoru mam zatial iba podla seba 😀 Kupila som si aj tie papieriky na ketony a samozrejme, ze ich mam v moci. Keby som mala dnes poradnu, isto ma hned poslu poslu do nemocnice s podozrenim na preeklampsiu 🙊 Pritom tlak mam praveze nizky. Teda doma bud nizky, alebo ukazkovy, buduci tyzden idem znova na holter, som zvedava, ako dopadne. A na najblizsej poradni sa opytam dr, ci sa ma tyka 6 tyzdnova materska, alebo ta rizikova uz 8 tyzdnov pred porodom, lebo v praci vymyslaju strasne a ja uz som z toho unavena. Cim dalej tm je toho viac s bliziacimi sa vianocami ( robim v prepravnej spolocnosti, tak si vies predstavit ). Som tam uz vyse 10 rokov a uz mi to aj lezie hore krkom. Takze rada by som sla skor a tym padom by som v praci bola uz iba nejakych 6 tyzdnov. Dnes ideme na obed k tomu diabetologovi, som strasne zvedava,co mi povie, ale myslim, ze budem musiet pridat sacharidy a ubrat bielkoviny trosku, lebo v podstate ficim na bielkovinach iba. Ale dnes si nechat poradit. Uz sa tam normalne tesim.
To ma mrzi, ze ste boli v nemocnici, co pocuvam od kamaratok,vsetky na kompletku chore su, deti cosi zo skolky priniesli. Tak ale to patri k jeseni, aj hovoria, ze tento rok bude velmi chripkovy, dufam, ze mna to obide 🙂

hmmm71
6. okt 2022

a este ma velmi zaujima, ako sa ma @kalmak

kalmak
6. okt 2022

@hmmm71 ahooj, tento tyzden som bola tiez na ogtt, vysledky negativne, tak som rada, ze nemusim riesit diety, Tebe drzim palce ❤️ Maly bol na sone o 2 dni vacsi, fotit sa odmietol, bude po tatovi 😂 tiez uz pocitam dni do materskej, koniec roka je aj u nas masaker a nebavi ma to.. 😑 nechce sa mi, doslova.. uz sa mi pyta oddychnut

hmmm71
6. okt 2022

@kalmak Tak to sa tesim s tebou, ze vsetko je ok ❤ Aj moja mala je vacsia, ale skrz liekov som mala ovulaciu uz na 10 DC, takze som s tym ratala. V pohode dietu zvladnem, dokonca sa citim lepsie, ked takto disciplinovane jem 🙂
No uz vydrzime a drzme si aj nadalej palce 🍀

kalmak
6. okt 2022

@hmmm71 ja som si vravela, ze urcite by mi dieta neublizila, lebo ja a sladke sa kamosime. Dost 🤦‍♀️ A tie kila po porode veru nezmiznu, ja som sa pred tehotenstvom nebola schopna dostat na predporodnu vahu, stale mi 4-5 kil chybalo a to vidiet. Ale snazim sa viac ovocia namiesto nanukov aspon 😀

gabika4
autor
6. okt 2022

@hmmm71 ak máš nízke hodnoty, tak isto sacharidov môžeš pridať, nie je dobré, že máš pozitivitu na ketóny...aspoň mne povedala lekárka, že sa mám vyhýbať ketóze...určite popros gynekológa nech ti vypíše materskú skôr, mňa môj lekár chcel vypísať celé tehotenstvo na marodku, keďže som mala vkuse problémy, dokonca sa ma pýtal či nechcem ísť na materskú skôr...ak mu spomenieš, že sa necítiš už dobre a vzhľadom na tvoju "zdravotnú minulosť" by s tým nemal mať problém...ako si dopadla na tej diatelógii???...my sme dnes zažili hrozný deň, manžel mal dopravnú nehodu, auto je asi na šrot, ale manželovi sa našťastie nestalo nič, myslela som, že sa asi zbláznim, keď mi volal, čo sa stalo..tak som sa vyľakala...najhoršie, že zajtra mám kontrolu na hematológii a synček má mať očkovanie a sme bez auta...to ako človek bez ruky, našťastie nám auto požičal brat, no musíme si rýchlo zohnať nové, keďže toto už nedáme asi dokopy a to sme ho kúpili len v máji tohto roku 😢

hmmm71
10. okt 2022

@kalmak Ja som tiez po porode mala problem dostat sa na moju vahu a preto som nove tehoitenstvo zacinala s naozaj vela kilami navyse 🙈
Takze tato dieta mi aj pride vhod 😀

hmmm71
10. okt 2022

@gabika4 Ahoj Gabi, diabetologicka bola uzasna, samozrejme, ze som to prehnala a mala prilis malo sacharidov a teda cukor som mala takmer na 0 a bilekoviny v moci 😀 Ale uz ma usmernila, ako sa spravit lepsie a teda vysledky tiez su lepsie, aj sa dobre citim. Zajtra si opat pozriem na tie bielkoviny, ci je to uz ok, ale myslim, ze bude. Jasne, ketoze sa vyhybat v tehu treba, ale tak tie pasiky sa mi zidu, ked potom budem chciet zhodit, ja som tou keto dietou chudla uz velakrat, tak skusenosti mam.
Buduci tyzden mam poradnu, tak som doktora opytam, ze co a ako a som zvedava. Zajtra idem na holter a ten mozno dopadne tiez tak, ze uz budem na PN, ale nerada by som, este by som chcela aspon mesiac potiahnut.
To ma mrzi s tym autom ☹ Ale tak najdolezitejsie je, ze muzovi sa nic nestalo

hmmm71
13. okt 2022

@gabika4 Ahoj Gabi, tak tlak mi uz vysiel trosku horsi, dostala som aj lieky, ale este to nie je az take zle. Chcem sa ta opytat, na tu preeklampsiu ti ako prisli? Iba na poradni nahodou, alebo ti nieco bolo, podla coho si to zistila?
Dakujem

gabika4
autor
13. okt 2022

@hmmm71 oh, to mi je ľúto, ale tabletky isto zaberú...no mne kázali vysadiť magnerot a hneď na to ma celý týždeň bolela hlava, vyvrcholilo to v pondelok, kedy sa mi veľmi točilo v hlave a zle som videla...ja som si celý čas myslela, že mám nízky tlak, čo bolo pre mňa bežné, ale tak pre istotu som si šla zmerať tlak a vybehol mi už do výšin, potom som sa vyľakala a vybehol ešte viac...keďže lekára som už nestihla, manžel ma vzal na pohotovosť a tam si ma už nechali...medzi prvé prejavy bola bolesť hlavy a tlak na oči a vkuse sa mi točilo v hlave 😒 neskôr už som zle videla...v nemocnici sa mi snažili znížiť tlak, ale po pár dňoch liečby, žiadna zmena, tak mi vyvolali pôrod...

hmmm71
17. okt 2022

@gabika4 Ahoj, tak ja verim, ze to bude OK.Meriam si teraz tlak doma vela a zatia je ukazkovy, tak uvidime..Snad to bude Ok a potiahneme do to aspon do 36 tt 🙂 zatial som 27 + 1. Dakujem za kazdy 1 den k dobru ❤

gabika4
autor
17. okt 2022

@hmmm71 určite ber i vyššie dávky magnerotu...ja som brala 3x denne po 2 tablety a tlak som mala až nízky 😀...ale tak ja som ho brala kvôli bolestiam a teda hroziacemu predčasnému pôrodu...a ak sa ti dá, isto sa daj vypísať na marodku či predčasnú materskú...už si v 28 tt, takže už len nejako vydržať a ako hovoríš, každý deň je pre teba plus...ja som mala bolesti od 17 tt a dokázala som to vydržať do 38+0...ale naozaj, počítala som už aj každú hodinu, už som to niekedy vzdávala, strach ma zlomil, ale nejak som sa stále vyhrabala z tej beznádeje ...bolo obdobie, kedy som väčšinu dňa ležala, šla som len na wc a zohriať dcérke obed, bolo to náročné, ale keď vidím malého, tak pomaličky na to všetko zabúdam...čo som ja počas tehotenstvo naplakala, on mi to vracia úsmevom, usmieva sa od ucha k uchu, častejšie ako my všetci dokopy...len čo sa zobudí, už sa umieva 🙂...

hmmm71
19. okt 2022

@gabika4 No magnerot beriem iba rano a este aj tie lieky na tlak. Viac magnerotu by asi narobilo zlobu, lebo doma ked si meriam ( aj 10 krat denne ), tak mam praveze nizky a nechcem ho mat este nizsi. Bolesti nemam nejake, iba obcas take tie ako menstruacne, ale to trva max minutu, to mam pocit, ze mam iba vtedy, ked sa vyduje uplne dole dole v podbrusku, ako keby chcela zo mna vyskocit 😍
Zajtra mam poradnu, tak uvidim, ako sa dr vyjadri, mam 100 % home office, takze kedykolvek mozem bez problemov si oddychnut a polezat na gauci, keby som uz sla na PN, tak jedine by som uz iba lezala a to by ma asi porazilo 😀
Najlepsia je moja sestra zijuca vo Svajciarsku, ktora nam zacala vsetkym robit plany na vianoce, ze najlepsie bude, ked budeme u nas 😀 Tak som ju zrusila, ze mam vtedy 3 tyzdne do porodu a ze mozno uz aj budem v nemocnici, alebo ze mozno mala uz bude aj tu a nebudem muza stresovat, aby sa musel o vsetkych u nas doma starat, ked bude mat uplne ine starosti. Ale tak pochopila to no.
Ja som sa kedysi brutalne bala porodu, ale teraz som praveze uplne v pohode, dokonca sa tesim. ❤ Strach neprichadza do uvahy, nepripustam si ho.
Tak ale vidis, vsetko to urcite stalo za ten usmev ❤

gabika4
autor
1. nov 2022

@hmmm71 jaj, v poslednej dobe mi neodosiela správy...teda už 2x sa mi to tu stalo...ako sa máš? tlak sa upravil a drží sa? ...dnes som bola zapáliť synčekovi sviečku po dlhšej dobe, až mi to prišlo ľúto, že nemôžem momentálne chodiť častejšie, ale na synčeka myslím stále 😢...už je to rok a pol a stále nemôžem pozrieť na foto zo sona z 13 tt, ktoré jediné mi zostalo 😢...toto obdobie tesne pred zimou neznášam, sama depresia ma chytá a reumatické bolesti, raz je to horšie, inokedy je to lepšie...nech už sú vianoce 😀 potom prežiť január a februar a konečne začína jar 😀

hmmm71
2. nov 2022

@gabika4 Ahoj Gabi 🙂 No tlak mam praveze nizky, meriam si vkuse doma a mam ho tak nizky ( 105-65 ), ze som volala internistovi, ci tie lieky mam aj tak brat. Povedal, ze jasne, ze nie. Buduci tyzden idem zase na holter, tak so zvedava, ale podla mna mi stupa preto, lebo prave z toho holteru som nervozna a zakazdym, ked mi zacne merat, tak sa zlaknem 😀
My sme si vcera tiez zapalili sviecku za dcerku a podakovali jej, ze nam za seba poslala nahradu ❤ Aj ked samozrejme vzdy na bude chybat a myslime, na to, ako by bola. Urcite uzasna!
ja sa neviem dockat januara, ako to uz cele budem mat za sebou a budem zive a zdrave babo drzat v naruci. Dakujem za kazdy 1 den, ked sa v brusku hybe ❤

gabika4
autor
4. nov 2022

@hmmm71 psychika vie riadne pobabrať tlak ...ja som mala doma tiež veľmi nízky tlak a stačí, že mi u dr. merali tlak a už vybehol do výšin 😅 preto som si tlak mala merať 3x denne a zapisovať ho, dokonca aj pulz....ja som začala akurát s príkrmami, vyzerá, že synčekovi chutí...aspoň dúfam, že v tomto nepôjde v šľapajách dcérky, a že aspoň tie príkrmy mu pôjdu, keď už mi s materským mliekom štrajkuje 😢...včera už sa aj úmyselne dal na bruško, tak som rada, lebo doteraz sa hodil na bruško len náhodne 😀 ...jaj ako sa teším na vianoce, konečne bude mať synček pol roka 😅 presne na štedrý večer, dúfam, že dovtedy konečne zoženieme auto, lebo auto, čo sme si požičali od brata je dosť úzke a ja musím sedieť vpredu, aby sme sa pomestili...synček vtedy dáva riadne árie 😅

hmmm71
7. nov 2022

@gabika4 No ja mam tiez syndrom bieleho plasta. Ma ho vela ludi 🙂
Tak nech malemu chuti, nech je zdravy a pekne rastie 😍
To s tym autom ma mrzi, verim, ze sa vam podari cosi zohnat.
Mne sa teraz nakopili naraz vsetci lekari 😀 Zajtra mam endokrynologiu a potom idem na holter, dalsi den mi holter daju dole a potom idem rovno na diabetologiu a dalsi den poradna 🙂 Tak som dala vediet do prace, ze pridem az v piatok 😀 Odratavam dni, ked este ratam dovolenku, co si musim minut a este asi nejaki lekari sa vyskytnu, tak by som mala byt v praci uz iba cca 10 dni. Na poradni by som mala mat taky ten velky UTZ v 30 tt, tak som zvedava, ci mi upravi termin porodu, podla mna to bude o par dni skor 🙂 A teda aj nastup na matersku bude skor a mozno teda budem v praci uz len cca 7 dni dokopy 😀 Velmi som zvedava.

gabika4
autor
15. nov 2022

@hmmm71 no už prešlo pár dní...čo máš nové ? 🙂...u nás zase choroba, dcérka domov priniesla zo škôlky streptokoka 😢...chudáčik 9 dní mala horúčky, konečne dostala antibiotiká, hoci až keď horúčky a sople prestali...na podnet lekárky som jej dala piť veľké množstvo môjho materského mlieka a ono to asi zabralo 🙂 s antibiotikami začala keď už nemala teplotu ani soplík ....nakazila i synčeka, len ten mal žlto-zelenú farbu hlienov asi len dva dni a potom ho to prešlo...no dcérku nie a nie až keď som jej začala dávať každý deň plno môjho materského mlieka...neverila by som, že to tak zaberie, ale som rada, že áno, už som bola v koncoch...no i tak musí brať antibiotiká 10 dní, keďže v pôvodnom výtere mala veľký nález...vraj kvôli vysokej chorobnosti detí zatvárajú v piatok škôlku...na 100 percent sa dcérka nakazila v škôlke, keďže naša dr. povedala manželovi, že asi bude mať streptokoka, že má pozitívne deti z našej mš 😢...ja len dúfam, že keď sa vráti do mš, tak sa opäť nenakazí, lebo toto je katastrofa...aspoň mám teraz čas jej objednať zimné veci, keďže chudáčik nemá nič...

hmmm71
21. nov 2022

@gabika4 Ahoj, presiel skoro tyzden, dufam, ze deticky su uz zdrave! A vsetko je OK. S babom vsetko ok. Holter mi dopadol tak, ze tlak som mala dobry a aj lieky som vysadila, dr povedal, ze uz je zbytocne mi ho zase davat, tak si len meriam tlak doma a je stale ukazkovy. Na diabetologii ma tiez dr pochvalila, ze mam dobre vysledky a mam v tom pokracovat . Len preslo 8 tyzdnov a ja mam vahu stale rovnaku, verim, ze babatku to neublizi. A bola som aj na ocnom, lebo ze z cukrovky sa moze zhorsit zrak a ja som veru riadne oslepla, zajtra mi muz ide po moje prve okuliare...Inac co sa tyka tehu , vsetko OK. Len teraz sme mali tragediu v rodine, muzova teta sa doma otravila plynom a zomrela. jej 14-rocna dcera ( muzova sesternica ) lezi na Jiske v Kosiciach a chvalabohu je mimo ohrozenia zivota, ale je na dialyze, ze je cela napichane, po celom tele vsade ma hadicky, oblicky a pecen ma odpalenu, ma za sebou nejake operacie a este ju vela caka. Nemoze sa vobec hybat.. psychicky je na tom dost zle a vkuse sa pyta na mamu a este jej nikto nepovedal, ze zomrela. Na jednej strane sa jej to boja povedat, aby jej to neublizilo, ale na druhej vedia, ze uz musia, aby to mohla spracovavat pomaly..V nemocnici bude niekolko tyzdnov ak nie mesiacov 😢 Cela rodina sa o nu boji a vsetci sa modlia, aby sa dala dokopy a nemala celozivotne nasledky...najviac info sme sa dozvedeli az z clanku o tom a bolo hrozne to citat, ze ona sa cele hodiny plazila, kym sa doplazila k telefonu a zavolala zachrank, vlastne sama seba zachranila. Ale to, ze mamku uz nie, o tom neviem. Dnes maju v plane jej to povedat, s muzom kazdu chvilu cakame na telefonat od jej sestry, ako to dopadlo..