icon

Missed abort v 20. - 21. týždni

gabika4
23. máj 2021

Ahojte, nechcem vám písať môj príbeh, keďže je to čerstvé a neviem sa s tým vyrovnať. Zajtra nás čaká pohreb nášho chlapčeka. Bolo to moje druhé tehotenstvo. Podľa všetkých testov, ktoré robili mne a bábätku, tak dieťatko bolo úplne zdravé, nemalo mu prestať biť srdiečko. Ja sa neliečim na nič, nebrala som žiadne lieky (okrem tehotenských vitamínov, magnerotu a výnimočne paralenu pri migréne), nebola som chorá, neprekonala som žiadnu infekciu ani covid. Gynekológ si to nevie vysvetliť, primár nemocnice, kde som musela porodiť môjho chlapčeka tiež nič nezistil. Prvé tehotenstvo bolo takmer bezproblémové, akurát som mala tehotenskú cukrovku a na konci som dostala preeklampsiu, kvôli ktorej mi museli vyvolávať pôrod. Dcérka je úplne zdravá. Nemala som problém otehotnieť. K obom detičkám sme prišli "na prvý šup". Momentálne som v šestonedelí s antibiotikakami a liekmi na zastavenie laktácie, takže sa cítim naozaj zle. Lekár ma chce poslať na rôzne testy, ktoré budú trvať minimálne 3 mesiace. Neviem, čo ma čaká, ale mám neskutočný strach. Chytá ma panika z toho čo zistia i z toho, že nič nezistia. Bojím sa, že už nebudem môcť mať deti alebo, že ďalšie tehotenstvo skončí ako toto posledné. Viem, že lekár ma chce poslať na genetiku, hovoril tiež niečo o hemotológii aj o imunite, ale veľmi som ho nevnímala. Vedeli by ste mi odporučiť nejakých lekárov či kliniky, ktoré robia podobné testy ideálne BJ, PO či KE či inú časť východného Slovenska? Je mi jedno, koľko to bude stáť, hlavne, aby to boli spoľahliví lekári. Môj gynekológ mi povedal, že o bábo sa môžeme pokúšať najskôr o tri mesiace, ale to musím mať hotové aj všetky testy, inak tehotenstvo neodporúča. Len, čo to píšem sa cítim zle, že myslím na ďalšie bábätko, ale ostalo vo mne také prázdno, ktoré mi nedovolí ani spať.

bagre
8. jún 2021

@laurica1232 som rada, že sa tam len mihol - aj to mi stačilo... rodila som pri inom lekárovi, aj ďalšieho živého syna o rok neskôr

maminkadeticiek
8. jún 2021

@gabika4 Chapem,je aj prilis skoro na akekolvek akcie v tomto smere,potrebujes sa teraz sustredit na seba a svoj zial.Ale ak raz na teba pride ten pocit,nenechaj to len tak.Je jasne, ze ked zlyhaju lekari odborne, tak sa to da zistit zo zaznamov,na zaklade postupov ktore zvolili.Slova,sposob vyjadrovania,mimika to je jasne ze to nie je nikde zaznamenane a presne na to sa mnohi spoloehaju.Je to mozno na prvy pohlad len slovo proti slovu.Ale omyl-ty svoje pocity z ich spravania a vyjadreni nemusis nikomu dokazovat.Ty si mala taky pocit a hotovo.Eeej keby sa toho niekto chytil vies kolko zien by sa naslo ktore by tiez hovorili o tom ze sa k nim spravaju ako ku kusu masa??Uz len zla povest postavi na nohy vedenie nemocnice a zacne robit opatrenia ze ako to ze sa lekari takto spravaju?Vedia ze bez vetra sa ani listok nepohne a minimalne pojdu rad radom na kobercek s dutkou.Nenechala by som to len tak.Nie teraz,casom...Pre buduce mamicky a ich deti.U nas v Ziline mala porodnica v minulosyi hroznu povest najma kvoli pristupu personalu.Odkedy to vzal do ruk pan primar Sudek je to nebe a dudy.Minuleho roku neviem ci nebola prva v rebricku v ktorom hodnotili mamicky a je to najma o pristupe a spravani personalu
To co si zazila ty by sa nemalo stavat.Nejde o odborne zlyhanie lekarov.Ak sa lekar nevie spravat,obzvlast v takejto hranicnej nestastnej situacii tak nech odtial radsej pali rovno do prdele.Davam ti za priklad porodnice v Cadci a Ziline aby si vedela ze toto nie je slovensky standard to co si zazila.Je to neakceptovatelne!Jasne aj v tychto nemocniciach sa moze prihodit nejake ludske individualne zlyhanie,lenze napr.v Ziline staci napisat cez facebook na FNSP Zilina a do 24 hodin ti odpisu,slusne,ludsky,s ospravedlnenim a uistenim ze informacia ide na vedenie oddelenia a bude sa bezodkladne rieait.A tak to ma byt.Raz som mala jednu zalezitost voci jednej sestricke na gynekologii este mi aj podakovali za podnet,ze len tak vedia riesit ak je co treba ked sa pacienti ozvu,takze klobuk pred nimi dole.

hmmm71
9. jún 2021

@gabika4 Ja som aspon mala stastie v tom, ze lekari boli mili a ustretovi. Sice, ked som prisla, tak prvykrat ma pozeral doktor, ktory citlivy nebol, ale tomu hned sluzba skoncila a ostatni lekari uz boli skveli, dokonca posledny den uz mal sichtu aj moj gynekolog. To, ze som porodila sama na izbe, za to nemozu, lebo boli pri mne este chvilu predtym a ked prisiel porod, to boli sekundy a uz bola v gatkach...Ale akurat mal smenu najmilsi doktor, tak som bola aspon za to rada. Tie vysledky stale nemame, uz ma to hneva ☹

gabika4
autor
9. jún 2021

@hmmm71 ja mám na lekárov asi "šťastie", vždy keď idem k nejakému lekárovi, tak mám z toho veľký stres...dnes som bola prvýkrát na endokrinológii, merali mi tlak a mala som ho vysoký z nervozity 😔...ale asi som stretla prvú normálnu lekárku, aspoň sa mi tak vidí, nechcem to zakríknuť...zatiaľ mi robila len ultrazvuk a prehľadávala ma celú a zatiaľ všetko ok, zajtra mi berú krv, výsledky budú o týždeň...dokonca mi budú merať i glykémiu v krvi, keďže som v prvom tehu mala tehotenskú cukrovku, ale našťastie som bola iba na diete...no po tehu ma nikto na vyšetrenie glykémie v krvi neposlal a to sú už 3 roky...dúfam, že to bude ok, lebo mám z toho strach (môj otec aj jeho otec mal diabetes)...tieto odbery a testy sú veľmi stresujúce, vždy čakám len to najhoršie 😢 a ešte každému hovoriť prečo som tam, mojej psychike vôbec nepomáha...tie výsledky z pitvy pošlú gynekológovi alebo si to musíte niekde pýtať? si pamätám, že vám povedali 4-6 týždňov, počkala by som 7 týždňov a potom by som sa určite informovala, že kde je problém, možno by ich to posúrilo alebo by sa aspoň na to pozreli...tie termíny sú na prd, čím dlhší termín majú, tým dlhšie čakajú 😒

hmmm71
9. jún 2021

@gabika4 O tie vysledky sme si mali volat sami. Bolo to 4-6 tyzdnov. Po 4 tyzdnoch sme skusali, zatial nic. Po tyzdni dalsom znova a povedali nam, este este to nemaju ukoncene, ze oni sa nam ozvu..A cakame a cakame a nic..je to teraz 6 a pol tyzdna. Pockam este do pondelka a ak by sa neozvali, budem volat znovu. Ani nevedia, ako od ich prace zalezi moj dalsi zivot..Teraz ani neviem, ci sa mozeme teoreticky snazit ( konci mi akurat menstruacia, takze o cca 7-10 dni budem mat plodne dni ) alebo mame cakat, mozno bude treba nejake vysetrenia navyse...A ja by som uz tak velmi chcela vediet, na com sme..vysledky budes mat dobre uvidis 🍀

gabika4
autor
9. jún 2021

@hmmm71 určite počkajte na výsledky a potom by som šla za gynekológom nech vám to odobrí... U mňa je menštruácia ešte v nedohľadne 😔... Včera som myslela, že ma od plaču roztrhne, zistila som, že suseda, s ktorou si pozeráme skoro do okien čaká bábätko, pre svoj smútok som to zistila až teraz, a to podľa veľkosti bruška ma termín isto na jeseň ako som mala ja 😪 takže ďalší detský plač v mojom okolí 😔 ja všetkým žienkam prajem veľa veľa detičiek, ale pri pohľade na ne mi hrdlo stisne a už plačem... Celu noc som nemohla spať, stále som myslela na môjho synčeka... 4 mesiace mi bolo vkuse zle a tie nekonečné migrény a v 5 mesiac keď uz to všetko povolilo sme museli o synčeka prísť 😥 a tak som sa tešila, že s prichádzajúcim letom si konečne užijem tehuľkovanie 😔 neviem ako sa zabaviť, aby som prestala myslieť len na to jedno... Vždy sa nad niečím nadchnem, a keď to začnem robiť, tak ma pohltí smútok, že to i tak nemá zmysel 😪

kalmak
9. jún 2021

@gabika4
@hmmm71
Velmi, velmi ma mrzi, cim ste si museli prejst.
nasu dceru som "porodila" v 39 tt... na dohodnuty termin porodu. prestalo jej bit srdiecko. nevieme doteraz, aky bol dovod, preco. uz to bude nejaky cas, ale nikdy sa s tym ani jeden z nas nezmieri. vieme, ze to nebola nasa chyba ale aj tak je to tazke. cas naozaj pomoze i ked nikdy nezaceli srdce a prazdne miesto...
tiez sme mali komplet zariadeny byt / izbu, vsetko muselo ist prec pred mojim prichodom z nemocnice. bolo mi to jedno, aj keby to slo na mars. kocik, vajicko, vsetko som predala sama po par mesiacoch, vyberala som veci z garaze, nejaka vybava ostala doma, zvysok ku rodicom.
prve tyzdne boli strasne,malinko lepsie chvile sa striedali s ovela horsimi, myslela som si, ze sa uz nikdy z chuti nezasmejem, pohlad na tehotne a kociky mi robili fyzicky zle. kazdy den a vecer preplakany. nebyt mojho muza, tak velmi pravdepodobne skoncim zle. aj navrat do prace mi pomohol, i ked tie otazky, ze preco som uz spat, uff...
teraz sa uz viem aj naozaj uprimne zasmiat, viem sa tesit a sme v snazeni sa. nemame este ziadne deti a ani 25r, takze je to narocne "nemysliet na to", ale verim v to, ze sa nam to podari a budeme rodicia 🙂
Drzim vam palce. treba to presmutit.. niekto to vie skor, niekto neskor. hovorte so svojimi polovickami, nikto iny vas tak nepochopi, lebo iba ten, kto si tym presiel, si vie predstavit, co citite. reci typu - ved ste mladi, ved o chvilu urcite budes tehotna a hned na to zacnu mlet o svojich detoch / synovcoch / neteriach.. na facky. ale ako vravim, nemaju sajnu o tom, cim si prechadzate.
myslim na vas ❤

gabika4
autor
9. jún 2021

@kalmak tiež nie som najmladšia... Mám 32 r a reumu, ktorá sa bude zhoršovať 😥 mala som pocit, že toto tehotenstvo bola moja posledná šanca, keďže sa bojím, že bez "tabletiek" neskôr fungovať nebudem i keď našťastie v tehu nemám žiadne prejavy reumy... Ale i tak sa bojím, čo príde, keďže vekom telo štrajkuje 😔 už teraz mam strach, či tento drasticky pôrod niečo nespravil s mojim telom...

hmmm71
10. jún 2021

@kalmak Ahoj, tiez ma velmi mrzi tvoja strata 😢 A tiez mam manzela, ktory mi je obrovskou oporou, bez neho by som to nedala...Mam 34 rokov a dufam, ze mi BOH a osud dopraje jedneho dna stat sa mamou. Ja mam tiez chvile, ked mi je fajn a potom zrazu sa rozplacem kludne aj pri reklame na plienky..
Tiez ti velmi drzim palce ❤

hmmm71
10. jún 2021

@gabika4 Ja verim, ze tie vysledky naozaj naozaj budeme mat do par dni..A ze sa dozviem nieco prevratne, co mi pomoze pochopit a zmierit sa so situaciou..Povodne som bola v tom, ze aj keby bolo opat dievcatko, tak sa bude volat rovnako. Ale zmenila som nazor. Ninka bola iba jedna a nebolo by spravodlive nazvat tak aj jej pripadnu sestricku.
Skus si naozaj nieco najst. Je dobre si poplakat, vykricat to zo seba, ale nesmies na to mysliet 24 hodin. Viem o com hovorim..Tiez som sa tyrala myslienkami a potom som si povedala DOST!!! A snazim sa dalej pokracovat v zivote. Moj zivit pokracuje a nechcem ho prezit plakanim za tym, co sa stalo. Chcem byt stastna a preto som sa rozhodla tesit sa z toho, co pride...Uz musi byt len dobre. PROSIM skus byt stastna 🍀 ❤

kalmak
10. jún 2021

@hmmm71 uplne s tebou suhlasim. ja som si po nasej strate uvedomila, aky je zivot vzacny a velmi kratky, chcem ho prezit na plno. verim, ze jedneho dna don porodim zdrave babo a budeme sa s manzelom velmi tesit, ale dovtedy myslim na seba, na nas a idem na plno.

@gabika4 chce to cas. ja viem, otrasna "pripoviedka", ale je to ta jedina, ktora sa ukazala ako pravdiva v mojom pripade 🙂
telo je zazracna vec, urcite urobis vsetko, co je v tvojich silach, aby si to zvladla. drzim palce ❤

gabika4
autor
10. jún 2021

@hmmm71
@kalmak
možno časom to trošku prebolí, ale teraz sa mi to zdá nemožné 😔 sú to len tri týždne od pôrodu a mesiac, čo necítim kopančeky malého, už si ani nepamätám aké to je, ale veľmi mi to chýba 😢 dcérka mi stále pripomína bračeka, vždy hovorí, že ona má tiež v brušku bábätko a hrá sa, že ju kopká, nechápe, čo sa stalo a často si sama pre seba hrá divadielko o tom, čo sa v posledných týždňoch udialo, asi to jej hlavička nevie pochopiť, tak sa s tým vyrovnáva cez hru 😢 vôbec bábätko pred ňou nespomíname, no ona i tak vkuse o ňom hovorí, preto, keď je manžel doma, tak sa stará o dcérku a ja sa zvyknem zatvoriť do spálne a tam si poplačem...čo je najhoršie, robí mi strašný problém sa na ňu pozerať bez smutných spomienok, bez toho, aby som v kuse nemyslela ako by vyzeral jej braček, aký by bol a pod. 😔...keby som aspoň vedela dôvod prečo synčekovi prestalo biť srdiečko...je to strašný pocit mať vkuse výčitky, že moje telo ho "nechcelo" 😢

gabika4
autor
22. jún 2021

@hmmm71 Ahoj, máš niečo nové??? ja som stihla už pobehať gynekológa, endokrinológiu, hematológiu aj genetiku...všade mi vzali krv...výsledky mám len z endokrinológie, kde mi zistili len zvýšený prolaktín (ale to vraj kvôli šestonedeliu) a na hranici či zvýšený testosterón (ale momentálne beriem lieky, tak vraj to môže byť aj z toho), štítna zľaza je v poriadku, ale kontrolný odber má o 2 mesiace, aby sme mali istotu...u hematológa som mala základný odber ok a výsledky z tromfobilných stavov budú o 2 mesiace...z genetiky budeme mať tiež výsledky do 2 mesiacov a v auguste som objednaná aj na vyšetrenie syndrómu lepivých doštičiek...keď už budem mať výsledky v rukách, tak mám ísť za gynekológom, ktorý mi robil test na infekcie...takže celý júl mám voľný a začínam s vyšetreniami opäť v auguste...dúfam, že ak mi niečo nájdu, tak to bude niečo ľahko riešiteľné...celé leto budem ako na ihlách, neznášam to čakanie...ale dobrá správa je, že menštruáciu som už dostala, presne 28 dní po pôrode, čo ma riadne prekvapilo, keďže som to vôbec nečakala, ale možno to bude alchemilkou, vypila som asi 3 čaje za 3 dni 😀 ...začala som ju piť na striedačku s harmančekovým a nechtíkovým čajom, keďže mám problém s trávením (tie lieky, čo beriem mi nerobia dobre na žalúdok, ešte dobre, že v stredu beriem posledné 2 tabletky)...

hmmm71
22. jún 2021

@gabika4 Ahoj Gabika, tak aspon mas uz odbery za sebou a teraz len cakat na vysledky. Drzim palce, nech nieco najdu a nech sa to naozaj bude dat lahko odstanit. Podla mna si budes v dalsom tehotenstve pichat injekcie na zrazanlivost a vsetko bude ok. My stale cakame...manzel uz 3krat volal do pitevne a uz ho aj zdrbali, ze naco tolko vola, ze oni sa mu ozvu..preslo 8 a pol tyzdna!!! Malo to trvat 4-6 max...viem, ze toho maju vela kvoli covidu, ale paneboze..uz som z toho na nervy. Cakam na to ako na spasenie. 1 cyklus mam za sebou, som zvedava, ci ten dalsi pride tak, ako ma a ak ano, tak uz to budu 3 mesiace a ja chcem hned skusat cez plodne dni..Aj teraz tyzden dozadu som uz mala nutkanie skusat, ale manzel povedal, ze kym nemame pitevnu spravu, ze riskovat nebudeme..Tak stale netrpezlivo cakame 🙏

gabika4
autor
22. jún 2021

@hmmm71 bolo by super, keby to bolo niečo jednoduché s krvou, čo vyrieši jedná injekcia denne...hlavne mi odľahlo, že to nevyzerá na štítnu žľazu, keďže už trpím reumom na celý život 😔....tak to si dávaj teda riadne načas, ako beriem, že je covid, ale už mám pocit, že sa len vyhovárajú...teraz i letné dovolenky čerpajú, takže termíny sa posúvajú 😒...inak, neviem či piješ, ale ak nie, tak začni piť alchemilku...ja som vďaka nej otehotnela na prvý šup v oboch prípadoch...od 19 r viem presne kedy mám ovuláciu, keďže ja každú intenzívne pociťuje, a keď pijem alchemilku, tak je ešte viac intenzívnejšia a sprevádza ju aj intenzívnejší hlien a krče mám vtedy také, že sa niekedy nedá vydržať...ak alchemilku nepijem, tak mám len mierne prejavy počas ovulácie...ale daj bacha, pije sa pred ovuláciou a včase ovulácie treba prestať a začať piť v čase menštruácie, to len kvôli tomu, že počas tehotenstva sa piť nemá...my s manželom sme brali pred otehotnením aj kyselinu listovú a ja ešte pred prvým tehu Femibion a pri druhom New life ...asi niečo z toho pomáha, ale musí sa všetko užívať dlhodobo, väčšinou píšu viac ako mesiac, ideálne 2 mesiace pred otehotnením...ak už sa pripravuješ psychicky na to, že to pôjdete opäť skúšať, tak určite pridaj už teraz vitamíny a čaje 😉...dúfam, že to u vás už nebudú dlho naťahovať, keďže na prípadné testovanie je potrebný čas a hlavne teraz v lete ...ja kým sa dostanem k výsledkom mojich testov už budem mať za sebou 3 menštruácie, teda ak budem mať pravidelnú menštruáciu ako doteraz...chceli sme sa snažiť o bábo koncom augusta, kedy mi vychádza ovulácia (aspoň zatiaľ), ale asi nebudem mať všetky výsledky 😢...najhoršie je toto čakanie, hlavne psychike to vôbec nepomáha...ako keby som nežila, len počítala dni 😢

hmmm71
23. jún 2021

@gabika4 Ja som na tom myslim horsie, ako ty..Ty mas stale sancu, ze ti nieco zistia blizsie. Ja uz mam tieto vysetrenia za sebou a mam problem aj so stitnou zlazou ( lieky do konca zivota ) aj so zrazanlivostou ( pichala som si injekcie v tehotenstve, aj tak nepomohlo )..Tiez som skusala caje a vitaminy vsetko mozne a prirodzene sa nam aj tak NIKDY nepodarilo a tebe, ako vravis na prvy sup..Takze len pockas na vysledky a mozes ist na to..My sme museli riesit IVF a tam sa sice podarilo na prvykrat, ale doktor v CAR hovoril, ze pri mojom mnozstve vajicok to bol zazrak..takze my sa mozno budeme snazit, ak to nevyjde, tak zase IVF a to tiez mozno nevyjde..Ja sa teda nechcem vzdavat a urobim vsetko mozne aj nemozne, pokial v naruci nebudem drzat zive babatko ❤ Len sa bojim, ze to bude este dlha a trnista cesta 😢 Ty mas tiez stastie v tom, ze aspon jedno dieta uz mas. Ja tak velmi tuzim byt mamou..Vsetkym kamaratkam sa podarilo v podstate hned a my len vkuse pocuvame uz od svadby ( vyse 4 roky ), no co, na co cakate? Kedy budete mat deti? Ako keby stacilo lusknut prstom...Ked sa ma este raz niekto opyta, kedy uz konecne budeme mat deti, tak nech si ma nepraje...Veru, cakanie je najhorsie..Ja cakam na tu pitevnu spravu, potom budem cakat, ci sa podari a ked sa podari, tak budem 9 mesiacov cakat, ci to tentokrat dopadne dobre...Ja verim, ze dopadne. Ja sa skor bojim, ci, ako a kedy sa podari...

gabika4
autor
23. jún 2021

@hmmm71 dúfam, že to bude tak ako píšeš, ale bojím sa, že tentoraz to nebude také ľahké a hlavne diagnostikovali mi tú reumu, momentálne končím mesačnú liečbu a neviem, čo bude ďalej 😢...aj keď to u vás vyzerá "ťažšie", ale možno sa pošťastí, veľmi vám to prajem...inak treba brať reči známych jedným uchom dnu a druhým von...my sme sa s manželom toho toľko opočúvali a nebolo to nič príjemné...dcérka sa narodila po 5 rokoch manželstva a synčeka sme splodili po 3 rokoch od narodenia dcérky...hoci som nemala problém otehotnieť, mala som plno zdravotných problémov s chrbticou a kĺbami a všetko sa predlžovalo, plakala som pri každom bábätku našich známych 😔...už som to skoro vzdávala, tesne pred splodením dcérky som absolvovala 2 operácie a mesiac pred mi operačne vybrali všetky 4 osmičky, z čoho som dostala infekciu a tesne po dobratí antibiotík som zistila, že som tehotná...celé tehotenstvo som mala obrovský strach, potom prišli silné migrény s trpnutím polky tela, našťastie dcérka je zdravá, len prišla predčasne, keďže som dostala asi kvôli tehotenskej cukrovke preeklampsiu 😢...toto druhé tehotenstvo som prežívala lepšie, vôbec som sa nebála, len som migrény mala horšie a častejšie ako v prvom tehu a skoro 4 mesiace mi bolo 24 hodín denne zle a už keď mi bolo dobre a začala som si užívať tehotenstvo, tak prišla tá rana...aj keď milujem dcérku, odkedy sme prišli o synčeka cítim nekonečný smútok, keď sa na ňu pozriem....najhoršia ani nie je tá cesta za splodením dieťatka, ale ten strach či to nedopadne tak ako v predošlom tehotenstve...vedela som, že dieťatku môže prestať biť srdiečko aj po prvom trimestri, no nie je to také bežné a také sa predsa "mne stať nemôže" ....ten strach je teraz nekonečný, aj keby mi našli niečo, tak mi nikto nezaručí, že donosím dieťatko do úspešného konca 😢...a tie reči ľudí, ktorí zistili, že sme prišli o synčeka, veď budete mať ďalšie a zo snahy pomôcť začali rozprávať o viacerých "potratoch" ešte vo vyššom štádiu tehotenstva ako som bola ja a zaklincovali to ich príbehmi o mimomaternicových tehotenstvách a potratoch v 1. trimestri ...ešte aj lekár na genetike ma naštval rečami, že tam chodia žienky po 4 potratoch a nie po jednom ako my...nechápem ako môže porovnávať potraty v 1. trimestri a pôrod "mŕtveho" dieťatka...cítiť tie hrozné pôrodné bolesti, po ktorých príde len ticho 😔 ostatné mamičky išli z pôrodnice šťastné s bábätkami a moje kroky viedli so slzami v očiach na patológiu a do pohrebníctva 😢...veľmi vám držím prsty nech sa to u vás pohne a môžete to skúšať znovu, nikto si nezaslúži toľko trpieť...

hmmm71
23. jún 2021

@gabika4 Reci znamych uz pustam jednym uchom dnu a druhym von..Ale aj tak to este prichadza a mna to vzdy zaboli. Ja som praveze tehotenstvo malo uplne bezproblemove, nebolo mi ani raz zle, nebola som unavena, nic ma nebolelo, proste ukazkove..Tiez som si myslela, ze ked som prezila prvy trimester, nic sa uz nemoze stat. Ale ako vidim, moze...A tiez ma po tom, co sa stalo, vsetci utesovali tym, ze nabuduce to vyjde a presne tie pribehy ( zrazu ich bolo tolko ), ze stalo sa to tomu aj tomu, aj vo vyssom stadiu tehotenstva a potom uz bolo vsetko ok..Zazili sme obe traumu z toho, ze musime porodit mrtve babatka a aj porody sme mali cca rovnake. Ja si neviem predstavit, co horsie sa nam este moze s manzelom stat..Presli sme si brutalnou chudobou, lebo jeho byvala ho nechala v takych dlhoch, ze sme sa z toho tahali 7 rokov!!! Presli sme chorobou, lebo manzel ma vzacnu chorobu a ked ho brali na JISku, tak mi doktor vravel, ze mam ratat s najhorsim..Aj to sme prezili a manzel zije, aj ked doslova utiekol zubatej v hodine dvanastej..Povedali sme si, ze nic horsie sa uz stat nemoze, ze uz musi byt len dobre a potom zase toto..Beriem to tak, ze sme si presli nestastim..A kedze sme zvladli chudobu, chorobu aj nestastie, uz MUSI byt len dobre..

gabika4
autor
23. jún 2021

@hmmm71 tiež som verila že po každej búrke príde slnko, no u nás slnko prišlo len na chvíľku a prišla ešte horšia búrka ako predtým 😔..nechápem ako niekto dokáže mať vkuse len šťastie a niekomu sa smola lepí neustále na päty ...máme asi podobné osudy, tiež som si prešla chudobou aj zdravotnými problémami, podobne sme prišli aj o bábätká...dúfam, že sa nám rovnako pošťastí priviesť na svet zdravé dieťatko 🙂 jediné, čo ma drží nad vodou je len "nádej", že už bude dobre, že konečne tá smola od nás odíde...dúfam, že to tak bude, lebo už nevládzem žiť s tým pocitom smútku, hnevu a krivdy...

hmmm71
23. jún 2021

@gabika4 Tak si iba vzajomne drzme palce a priebezne si mozeme dat vediet, kto ma co nove.

netti87
23. jún 2021

@gabika4 Gabika,podobne myslim aj ja😟 Poznam zeny kt.maju ,uz aj 3 deti,zdrave. Su aj take,ktore teraz cakaju 2 dietatko. Nechapem tiez, ze niekto ako moze mst stastie,ze vsetko sa dari. Tiez som ,uz prezila vsetko zle,aj dobre, ale vacsinou sa mi nedari...aj teraz mame problemy, ani tehotensto sa mi nedari....proste nechapem 😟😟

gabika4
autor
23. jún 2021

@netti87 veď to, ja mam pocit, že každému okolo nás sa darí, len nám sa lepí smola na päty... Keď som čakala synčeka, neverila som tomu, ale konečne som sa cítila úplne naplnená, všetko sa mi zdalo dokonalé a teraz sa opäť cítim, ako som sa cítila celý život 😪

netti87
23. jún 2021

@gabika4 Ja som tak bola, ze mi krvne testy ukazali 1:50 na diwn syndrom,lekar mi tvrdil,ze je to iba test, ked sim sla v 20 tt,na velke sono tak mi pan primar nasiel znaky a amnio vysiel na ds. Takze moj gynekolog to presne vedel ,lebontiez ma moderny sono,len sa tvaril,a samozrejme zobral peniaze za vysetrenie. Takze rozhodli sme sa ze dietatko nenechame. To bolo v r.2019 ,odvtedy sa nedaril. Bola som na vysetrenie, ale poviem pravdu ,ze uz lekarom nedoverujem
Mojej kamaratke vtedy narodilo uplne zdrave fietatko, a okolom mna tiez deti sa rodia zdrave, zial mna sa nedari,a nechcem sa naozaj lutovat,ale to je skutocnost 😭😭

hmmm71
30. jún 2021

@hmmm71 Ahoj Gabika, tak u mna sa veci pohli. Teda nam vediet, ze pitevna sprava je hotova a posielaju ju postou. Tak teraz budem netrpezlivo cakat na nasu postarku..Medzitym som pisala mojmu gynekologovi, ze ako postupovat, ci chce robit nejake testy alebo sa mozeme snazit, lebo kazal 3 mesiace a po dalsej menstruacii to uz budu 3 mesiace..Kazal cakat na tu spravu, ze to moze ( no nemusi ) byt dolezite..Tak ak tam nebude nic zavazne, tak cca o 3 tyzdne sa pustame do snazenia. O par dni totiz cakam na druhu menstruaciu po porode. Ty mas co nove? Pohla si sa niekam?

hmmm71
30. jún 2021

@gabika4 tu spravu som chcela tebe pisat a omylom som tam seba dala 😝

gabika4
autor
30. jún 2021

@hmmm71 ahoj, no super, že vám konečne tú správu poslali, už bolo na čase...držím palce, aby neboli potrebné už žiadne testy...ja stále čakám na výsledky testov, všetko budem mať až v auguste, jedine genetika môže teoreticky prísť aj skôr, ale neverím tomu...jednu menštruáciu som už mala ešte v šestonedelí, ktoré mi skončilo akurát včera..druhú očakávam 14.07. a tretiu okolo 11.8...no kým mi prídu všetky výsledky tak možno aj štvrtú menštruáciu stihnem...akurát som na nervy z toho či sa mám dať zaočkovať proti covidu...manžel očkovaný je aj celá moja rodina, akurát ja nie som, keďže som bola tehotná (tiež som ani nebola v povolenej vekovej skupine) a teraz mi robia ešte testy a bojím sa, aby očkovanie neovplyvnilo výsledky testov, prípadne môj menštruačný cyklus, prípadne viacerí lekári sa rozdeľujú v tom či po očkovaní čakať alebo nie so snažením sa o bábo a koľko 😒 ...po tom, čo som prišla o synčeka sa už bojím všetkého 😢 keby som už nechcela žiadne bábo, tak sa idem v sekunde očkovať, ale takto mám rešpekt...

hmmm71
1. júl 2021

@gabika4 Ahoj Gabika, no ved uz je jul, august tu bude co nevidiet, to zas nie je taka dlha doba..To uz vydrzis 🍀 Ja som bola povodne po porode na ockovanie prihlasena ( kvoli veku som tiez este nebola v skupine ) a potom mi moja sestra dala do hlavy chrobaka, opytat sa doktora, ze ako to potom je, ked sa chceme snazit. A dostala som odpoved, ze sa mozeme pokusat az 2-3 mesiace po druhej davke, co znamenalo dalsie zbytocne mesiace navyse, tak som sa odhlasila nakoniec..Manzel tiez uz ockovany je. Ale kazdy doktor povie nieco ine, niekto dokonca, ze ockovat sa mozu aj tehotne..Ale kedze cela tato nasa vakcinacia je stale iba experiment, ja teda riskovat urcite nebudem. Mozno ked sa mi casom narodi zdrave dieta, potom sa dam zaockovat.

gabika4
autor
1. júl 2021

@hmmm71 no práve, po tom, čo sme obe stratili naše bábätká sa bojíme omnoho viac a máme rešpekt voči všetkému...ako by si bola v mojej hlave, rovnako to cítim aj vnímam ako ty...tiež nechcem už čakať, keďže kým by ma zaočkovali oboma dávkami tak by prešlo viac ako mesiac a potom ešte čakať tie 2 či 3 mesiace...len mám výčitky kvôli dcérke, prijali ju do škôlky (v septembri bude mať 3 a pol roka), ale rozhodli sme sa ju tam nedávať, keďže sa bojíme nákazy, keďže deti sú tichí prenášači...ešteže už dnes začal júl, tak sa mi to už nezdá tak veľa, ale i tak budem na tie výsledky čakať mesiac až mesiac a pol 😒

hmmm71
1. júl 2021

@gabika4 Najhorsi strach pride, ked si najdeme 2 ciarky na teste. Teda u mna urcite. Mesiac az mesiac a pol by si asi aj tak musela este cakat, ved po porode sa musi cakat cca 3 mesiace a to bude akurat. Tak nacasovanie skvele. Aj u mna s tou spravou, ktora snad pride zajtra, pripadne dali tyzden. To je pravy cas. Takto to musim brat. Vsetko ma svoj dovod..Keby sprava prisla skor, aj by sme sa skor snazili a mozno by to bolo zle, ked doktor odporucal cakat 3 mesiace..Vesmir asi vedel, ze radsej mi tu spravu nema davat skor, ako je treba, aby ma to nelakalo..A u teba to je tiez tak presne nacasovane, ze budes mat vysledky, ked uz bude cas 🍀

gabika4
autor
1. júl 2021

@hmmm71 nie je problém počkať tie tri mesiace, ale skôr to, že sa bojím, že mi niečo nájdu, čo vyžaduje nejakú liečbu, a to by všetko predĺžilo 😢...myslím, že žiadna žena by nebola pokojná po tom všetkom čím sme si prešli my...prípadne tehotenstvo bude pre obe veľmi stresujúce 😔...žila som vo svete, kde nezomierajú bábätká, vo svete, kde mne sa nič také stať nemôže...dávala som si na všetko pozor, stravovala som sa zdravo, brala som vitamíny pred aj počas tehotenstva, cítila som sa dobre, až na tie strašné migrény a nevoľnosti...ja som v prvé sekundy nechápala, čo mi lekár hovorí, ako keby som bola mimo svojho tela, môj mozog nedokázal prijať slová gynekológa 😢..teraz keď som si na to spomenula ma až oblial studený pot...ale budem sa musieť prinútiť myslieť pozitívne, no bojím sa, že si to odskáče môj tlak a psychiky 😔