Obavy z genetických porúch dieťaťa: Čo robiť?
Ahoj..chcem sa spytat.S manzelom cakame babatko a mame velke obavy.Sme spolu 8 rokov a teraz,no neak sa podarilo.Sme z toho vyjaveni.No a ide o to,ze on je zo 4roch surodencov a jednu sestru mal postihnutu.A jeho zdravej sestre sa narodili 2 autisticke deti.Jedno dieta velmi tazky autizmus-uz je dospele a stale plienkovane a druhe dieta s lahsim autizmom-tiez vsak uz dospela slecna,avsak rozum ma na urovni 5 rocneho dietata.Moj muz je bezdetny,ma 45 rokov.Cely zivot mal obavy a daval si aj velky pozor,aby sa nestal otcom.Jeho otec,tam je zdrava linia,tam nebolo nic,tento gen je na strane jeho matky.Mozno ten nezdravy gen prenasaju iba zeny v tej rodine.Chcem sa opytat,uz ked som tehotna,budu prebiehat podla Vas neake geneticke testy mojho muza ci toho nasho malickeho?Mala by som byt v 5 tyzdni,zistili sme cez vikend.U gynekologicky som este nebola..poradte prosim
Veľmi ti s tým neporadím ale citala som článok tak ti z neho prekopírujem časť:
Vedci zistili, že matky detí s autizmom prijímali pred a počas tehotenstva menej železa ako tie, ktorých deti autizmom netrpia. U žien vo veku 35 a viac rokov, ktorých strava je chudobnejšia na železo, je až päťkrát vyššie riziko, že sa im narodí dieťatko s autizmom.
Neviem či to je pravda, ale keď môžeš začni brat vitaminy pre tehotne a železo v nejakej forme. Držím palce nech sa narodí zdravé bábätko.
@matkahelka samozrejme , že sa pýtajú, ale dedicnost je veľmi ojedinelá...my zdruzujeme už 52 rodín, a anj v jednej rodine nie je PAS zdedeny po predkoch...a ako som písala mame jednu jedinú rodinu kde sú deti autisti u troch súrodencov, tam už to ale je geneticky potvrdene
@henikap123 dakujem,dakujem
...To je moc dobra rada🙂Urcite budem brat
@pipimonterova rhettov Syndrom sa spaja a autizmom, Ale neni to ziadna tutovka. Tiez co viem, tak sa odporuca ked mas v rodine auti, tak brat vitamin D viac a tiez brat extra omega mastne kyseliny. A tiez kys listovu. Toto mne radili baby, co maju v rodine viac autistov. Ja sama som iba AS. Syn je v poriadku, bez autizmu. Mozno ked to ide po zenskej linii, tak sa to vyhne. Tiez je otazka, mate to iba v tej jednej vetve? Co ich sesternice a tety? Tiez maju vyskyt? Ako je mozne, ze tam budete dvaja v podstate zdravi a teda prenos nebude.
@pipimonterova ak tam ma ona nejakeho napr divneho partnera, tak to moze byt aj odtial. Alebo Este nejake faktory k tomu. Podla mna sancu mate malu, ze sa nieco stane. Ja som si vsimla, ze u vela deti s PAS maju otcov a v rodine dalsich predkov ( muzskych) proste divnych. To ked som videla, ze ten chlap je cisty podivin a funguje rodina iba vdaka zene, tak jasne, ze ten mal na nieco zarobene a dieta uz to mohlo schytat viac. Poznam aj takych, kde maju napr sesternice tiez auti deti. Ale zase, v tej rodine je kopec divnych ludi. Ludia, co sa nevedia nejak prisposobit systemu, nedokoncili skoly, depresie, velmi divne zaujmy a take rigidne spravanie. To sa clovek nedivi, ze tam nieco bude. Tiez som zazila takych, co mali divne deti, dvojicky a ked sme videli otca, tak nam bolo jasne, ze on ma crty nejakeho syndromu. Ale tam obaja rodicia boli velmi zvlastni, co si pamatam. Ta mama bola zase extrem obezna. Tie deti mali akoby neustaly a neutisitelny hlad, ten chlapec mal mikrocefaliu a este nieco.
@kiki68 myslis muzovu sestru??Tak ano,ten jej partner ju bil,aj tie deti,bol alkoholik,stale v strese boli-ako ona tak aj tie decka.Furt krik,konflikty,bitky...ako ja neviem co to moze urobit s detmi,kazdopadne ako pisem,obe deti autizmus a moj chudak manzel ma z toho traumy(plus jeho priama sestra retardacia)a aj ked vzdy chcel velmi velmi deti,lebo je uzasne rodinny typ,uzasny otec pre nase dieta(nie je vsak jeho biologicky tato)-tak sa k tomu cez ten strach nikdy nedokopal a musim povedat,ze aj velmi vela jeho frajerok ho kvoli tomu opustilo...A si uz aj vsugeroval ze je neplodny,no a ze ma vsetko pod kontrolou a stane sa toto?Achh,nezelame si nic ine ako to,aby to bolo vsetko v poriadku.On sam je z toho uplne prec aj ked to neda na sebe poznat.No viem ze mysli nato nase malicke nonstop a strachuje sa...Ako som vsak pisala,podla mna to prenasaju zeny-ak tam vobec nieco take je a nejde len o nahody.

@bystrozraky myslel si to tak,ze ultrazvuky skodia?