Potrat v 21. tyzdni prosim poradte mi 😔
Ahojte, musim, ano, musim ist na potrat v 21. tyzdni, lebo zdravotny atav mojho synceka je velmi zly. Nema geneticku chorobu, ale je nezvratny jeho osud 😭 Idem si k vam po radu. Tie, ktore ste to museli podstupit. Prosim, mozete mi napisat aky ne postup? Co ma caka? V stredu sa mam hlasit na prijem. Doma mam dvojrocnu dcerku a najradsej by som bola cim skor pri nej. Lekar mi pisal, ze nemusim prist na lacno. Ako to vlastne prebieha? Kedy vyvolaju porod? Je mi na umretie a keby bola aspon mala nadej, aby moj syncek prezil, tak to podstupim, tak prosim sa nepytajte, ci sa neda este nieco urobit. Keby ano, urobim to. Min. rok som prisla o babatko pri mimomaternicovom, takze to posledne, co by som chcela podstupit, je takato strata. Prosim, napiste mi tie, ktore ste takuto bolest museli prezit. Dakujem velmi.
Čo mu je?
Hrozne sa toto cita ☹ Rada by som vsak pridala jednu skusenost s rastepom chrbice -ktory je "nezlucitelny" so zivotom -alebo predsa len moze byt aj tento zivot zachraneny? https://www.postoj.sk/34327/keby-som-nestretla-... Nazov clanku hovori za vsetko ☹ zalezi aj od lekara ☹ asi to za mnohych posobi ako scifi, ale je dobre vediet, ze su aj ine moznosti. Myslim, ze pre psychiku mamy je ovela tazsie urobit to rozhodnutie o zivote za dieta. Co by znamenalo pre Teba dieta nosit dlhsie, zit s nim do najneskorsej poslednej chvile? Len "nepohodlie", alebo nejake vazne pre Teba zivot ohrozujuce situacie? Mozno by to bolo teraz lahsie mat po vsetkom, ale mozno z dlhodobeho hladiska by sa Ti jednoduchsie zilo, ak by si to rozhodnutie neurobila za dieta a teraz vyuzila chvile s nim.
Je mi to ľúto veľmi posielam veľa síl
Tvoj veľmi smutný príspevok mi pripomenul priveh inej mamičky tu z konika... prežívala ho v roku 2015, možno si na ňu spominaš ...😢
Žiadna diagnóza nie je nikdy a 100%. Vidím ako ho ľúbiš! Bojovala by som do posledného dychu! Ak ho vezme Boh, bude sa ti ľahšie žiť, ako keď to urobíš ty. Tvoja situácia je neskutočne ťažká a bolestivá. Veľmi s tebou súcitim. Ak dieťatko skutočne zomrie, budeš mať anjelika v nebi. Ale ja ti z celého srdca želám, aby žil. Vždy je nádej. Vždy! Buď silná!

@janinah Veľmi ťažká situácia, len si myslím tiež, že to rozhodnutie nie je na ľudskej bytosti.. tak ako život v tebe začal, tak nech aj skončí, bez zásahu neprirodzeného... ja si myslím, že by ti bolo nakoniec aspoň útechou, že si s ním a pre neho bola dokonca, aj keď srdce krváca---
Velmi zla situacia. Neporadim, co mas, nemas urobit, nacrtnem dve moznosti:
1. Pojdes na potrat, pichnu injekciu, ktorou dietatko usmrtia. Budes citit jeho posledne pohyby. Tabletky na rozsirenie krcka, oxytocin a kontrolovane porodis. Pod dohladom lekarov. Vyhoda je, ze sa fyzicky rychlo zotavis a mozte sa pokusat o dalsie babo, aby psychika tolko netrpela. Nevyhoda - stale sa budes pytat sama seba, ci to ozaj bolo tak zle, ci sa lekari nemylili a seba obvinovat...hormony budu pracovat, bude to zle. Neda sa na to pripravit, je to nocna mora.
2. Budes cakat, trpnut, nechas tomu volny priebeh.
Nevyhoda - pri umreti uz velkeho plodu riskujes aj svoje zdravie, ba i zivot.
Vyhoda - vyriesi "sa to za teba", povies si, tak to malo byt.
Odo mna len - vela sil a neries, preco ty, nespravodlivost, nestastie. Ono sa to proste stava. Hocikomu a hocikedy. Nie je to karma, nepriazen osudu, ani zle sily. Shit happens.
Je mi to velmi luto... Nezazila som,, neviem pochopit, alee ak by sa stalo mne, ja by som dietatko donosila, kym by to slo. Neuvazovala si nad tym?
@dezire1000 veľký súhlas
@zeytin presne ako píšeš. Nezažila si, nevieš pochopiť. Preto nemôžeš napísať, že by si dieťa donosila.Tiez som bola hrdina, kým ma život nepostavil pred taku hroznu voľbu....
@martinka13 mňa lekári nechali čakať v 24tt kým prestane bit srdiečko a bábo samé neumrie... A vôbec som z toho nemala,, lepší,, pocit ako keby ho,, zabili, oni... Ako píšeš, kto nezazije, nepochopí!
Ja som v auguste potratil v 22 tyzdni, ale ja som dostala zapal v tele. Babatko zdrave, ale vo mne bol problem. Hrozne to bolo ako som ho musela sama porodit na izbe mojho Filipka😢😢 a to mu este v ten den pocula ako mi bije krasne srdiecko😖 Prajem veeela sil a rychly priebeh. Nie je deň aby som si na svojho anjelika nespomenula😢 Po psychickej stránke hrôza 😒😒😢😢
@janka474 kazda situácia je iná. Preto si už ja nikdy nedovolím povedať vetu "Ja na Tvojom mieste ".
Je mi to velmi ľúto... Neviem si predstaviť, co prežívate celá rodina. Moja kamarátka prežila to iste. Uz neviem, co to bolo za diagnózu, to ani nie je podstatné, podstatné je, ze jej povedali, ze je to nezlučiteľné so životom a neda sa pomôcť, ze zrejme bábätko zomrie skor nez sa narodi a ak by sa aj narodilo zive, za par minút zomrie.
Samozrejme, tlačili ju do potratu. Ona sa rozhodla, ze svoje dieta nezabije a dieta donosi. Chodila častejšie na sono k inemu lekárovi, ktorý s tym nemal problém, aby kontrolovali, ci maličký zije, aby nedostala nejaký zapal. Pokial je v brušku, tak ho nic neboli. Okolo tridsiateho tt. maličký zomrel a v nemocnici jej vyvolali pôrod. Pekne jej ho obliekli, rozlúčili sa s nim a potom ho normálne pochovali. Ked treba, ma sa ist kam vyplakať. Spätne mi hovorila, ze neľutuje, ze sa takto rozhodla, nedokazala by zit s tym, ze ona ho zabila, skoncila by na psychiatrii. Takto, sa obcas vyplace, ale vie, ze ked mu uz nijako nemohla pomôcť, tak mu ani nijako neublížila.
Mrzi ma, ze si tym musíš prejsť, verim ze sa rozhodneš najlepšie ako sa bude dat. Ak budes chciet, kludne napis IP.
@wikina123 ma tu označila, takže @adnil30 , ak by si chcela, posuniem ti kontakt na menovaného doktora, aj s ďalšími informáciami. Nechám to na Teba, ak by si chcela, stačí aj prázdna správa a ja odpíšem, nemusíš písať nič viac. Nechcem Ťa bombardovať nevyžiadanými IP-kami, preto ak máš záujem, som Ti k dispozícii.
...
a keď už som tu, nedá mi to, ale presne to je hlavnou témou tvojej otázky-ako "to celé prebieha",
mnohé tu už bolo napísané, mnohé mamičky ti písali, aké to bolo, keď museli porodiť už mŕtvy plod, no tých ktoré boli "v tvojej koži"-tie ktoré museli porodiť dovtedy "živé" bábätko, tých je tu pomenej,
ja sama som to, vďaka Bohu, nikdy nezažila, ale ležala som v pôrodnici s jednou mamičkou, ktorá si tým prechádzala (ja som čakala v 41tt na vyvolanie pôrodu, keďže som prenášala) a ona čakala v 21t.t. na to, kým jej zomrie dieťatko v bruchu po vstreknutí soľného roztoku... 😢 😢 😢
priznám sa, že som NIKDY v živote nezažila takú bolesť-aj fyzickú, aj psychickú, také zúfalstvo, takú beznádej a krik a tam vtedy...
už je to 16rokov a ja to mám stále pred očami ako dnes...
nechcem tu rozoberať tie dramatické detaily, ktoré sme tam "s ňou" (nechtiac) prežívali na oddelení TRI DNI (!!!), takže to zhrniem len do jednej vety...
a nechcem strašiť ani nič podobné, píšem len odpoveď na to, čo si sa pýtala...:
to, čo sa tam tie tri dni dialo rozhodne nepripomínalo to "lážo-plážo" pichnutie injekcie+podanie medikácie na vyvolanie pôrodu ako tu niektoré mamičky bagatelisticky opisujú...
bola to skutočne neskutočná dráma obrovskej bolesti a smútku... a bolo ju aj náramne počuť a vidieť... 😞
3dni a 3noci sme na oddelení asi nikto nespali, lebo sme počúvali zúfalý krik mamičky, ktorej dieťa rozožieral soľný roztok v jej brušku... 😢
...
z môjho pohľadu to musí byť neporovnateľne menšia bolesť, ak by dieťatko zomrelo napokon samo, ako keby ho niekto vo mne... udusil soľou...
ak by si bola pod kontrolou lekárov, tak ani smrť bábätka v tebe nemusí byť nutne smrteľne nebezpečná pre Teba, ako tu viacerí písali...
akurát teraz viem o jednej mamičke, ktorej zomrelo už druhé z dvojčiatiek (v 22t.t.) a ona čaká ešte do stredy, kým pôjde na "pôrod"... lekári tak rozhodli...neviem prečo, tak dlho čaká, ale oni zrejme hej...ak by to bolo také "smrteľne" nebezpečné pre túto mamičku, tak by ju nenechali čakať jeden celý týždeň...
...
prosím, dobre zváž, či dieťatko zomrie vplyvom diagnózy "samo", alebo to urobí nepríjemný a vysoko agresívny "zákrok" počas jeho života... 😞
@adnil30 prajem ti veľa síl ale hlavne aby si sa správne rozhodla.. Neurob rozhodnutie ktore budes ľutovať celý život.. Musi byt hrozne čakať na smrť svojho dieťatka, ale este horsie je ho odsúdiť na smrt skôr ako srdiečko dobije... Prežila som si ťažké chvíle v živote ked mi manzel lezal v nemocnici a vsetci lekari ho uz pochovavali nikto neveril ze toto moze prežiť, a predsa je tu a uz siesty rok bojujeme.. ✊🙏🙏 Dovol svojmu malemu bojovať alebo dobojovať pri tlkote tvojho srdiecka, ktore ho miluje.. Zena je tvor ktora zvladne aj nezvladnutelne
@magimary bagatelisticky? Vsak to zažili. A pisete, ze je to predsa 16 rokov dozadu... a myslym, ze neviete nic o tom aky ma plod problem. Ako to pisete je ako dostavat nozom do srdca. Myslite, ze to pani teraz potrebuje?
@magimary bozeee ja nemozem taketo prispevky ani citat, hoci som ich uz citala vela :'(. niekto tu pise ze "nikdy nehovorte ako by ste sa dopredu zachovali", ale toto je pre mna vskutku nepredstavitelne, hlavne ked viem ako to prebieha. co vsak viem je, ze babatku je v brusku urcite dobre a dat ho zabit hentakym casto doslova brutalnym sposobom je.... :'( ako neviem co lekari dokazu uviest ako dovod ktory zenu na toto presvedci... niekedy si vravim ze ultrazvuky nemali byt vynajdene... Tolko stresov, smutku, bolesti...
@kurciatenko1 nie, určite nepotrebuje žiaden meč do srdca a ani nechcem, aby to tak vyznelo a už vôbec som to tak nemyslela, ale po prečítaní diskusie som skrátka mala pocit, že tu viaceré mamičky o tom písali (možno som to nazvala nesprávnym slovom "bagatelisticky"), akoby fakt o nič nešlo-parafr.: pichli mi injekciu, dali tyčinky do krčku, vyvolali pôrod a na druhý deň som bola fyzicky fit,...
... akosi som tu nevidela príspevok, ktorý by ukázal aj druhú stranu-bolesti a smútku (akoby ani neboli). Pričom sa autorka príspevku pýtala na skúsenosti, a nenapísala, že chce čítať LEN tie "pozitívne" skúsenosti...
Mala som pocit, že potrebuje vedieť čím viac info, aby sa vedela "pripraviť"...
samozrejme, nie každý to prežíva a zažíva podobne, ako tá mamička na "našom" oddelení, určite sú mnohé -podľa napísaného- ktoré to bolelo najmä psychicky, a fyzicky to zvládli lepšie, ale sú aj tie, ktoré tento zákrok ozaj pretrpeli...
K "problému plodu" (bábätka) som sa vôbec nevyjadrovala...

@adnil30 tazka situacia....neviem si to predstavit...len ci nie je moznost nosit dietatko az kym samo neumrie a potom porodit?Virm..mozno hlupa otazka len by mozno nebola taka bolava tato situacia ked vlastne mama ma doslova privosit smrt svojho dietatka...😢❤vela sil zelam...