Prerušenie tehotenstva v 24. týždni a jeho riziká
Zdravim vas. Mozno ma niektore budete odcudzovat, ale dufam, ze sa tu najde aj niekto kto ma pochopi.Bola som na amnio a ukazalo sa, ze babo ma cast 18.chromozomu navyse. Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady. Idem dnes na 4D ultrazvuk, a s priatelom sme sa zatial dohodli, ze ak sa tam nic nenajde a ze bude vsetko ok, tak si babatko nechame. ale ja sa bojim toho, ze co ak to tam bude vsetko dobre ale predsa len sa nam narodi babo s mentalnym postihnutim. Bojim sa, ze by som si to dokonca zivota vycitala. Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat. a o tych nemam vela informacii ale viem, ze je tam riziko, ze uz mozno nebudem moct mat deti a ani len netusim ako sa takyto potrat vykonava. Ak ma niektora z vas skusenost s takymto potratom, tak mi prosim napiste. Dakujem ☹
@ewellina tak Tvoj prispevok z 21:35 by si mne ako neveriacej mohla vysvetlit. Ako tvoj boh suvisi s danou temou rizik prerusenia tehotenstva v 24tt?
inac aj mne pripda ze najviac sú strašne proti potratu mamičky co maju dve a viac zdravých detí, mat plno krasnych reci je velmi lahke ked nic podobne nemusia v zivote riesit
@mummy01 to ty nemas odkial vediet co chcem a co nechcem ja,pozri,kto sa chce silou mocou starat o chore deticky tak prosim,ja neriesim,je to na kazdeho rozhodnuti a z vlastnej skusenosti hovoris zatial preto,ze ti ten brat este asi nezostal na krku a ano myslim si,ze by som jej znicila zivot aj tym,ze by sa mala starat aj o mna.Viem,ze by to urobila a s laskou by sa postarala ako by som sa aj ja starala keby sme nahodou take dieta mali,ale to by este neznamenalo,ze by skakala dva metre od radosti,takze tak. Ja hovorim za seba,ze ja by som to svojej dcere neurobila a ak ty ano,to je len a len tvoja resp.kazdeho vec. A ja som nikde nepisala,ze som na potrat bola,viem,ze je velke riziko postihu,tak radsej nebudem riesit ziadne dieta.
Dievčatá, a čo tak rešpektovať názor a právo jednotlivca rozhodnúť sa podľa toho,v akej situácii sa nachádza, aké sú prognózy dieťatka, či sa cíti fyzicky, či psychicky na prerušenie tehotenstva, či radšej donosenie dieťatka?
Môžeme povedať, čo by sme robili, alebo si myslíme , že by sme urobili v danej situácii. To je naozaj to jediné, čo môžeme k tejto téme povedať.
Ani jednej z nás neprináleží dávať kázanie, čo je správne a čo nie. Každý sa môže pomodliť za čo chce a za koho chce, ale naozaj vyznieva vyrývačne, keď napíšete, že sa pomodlíte za niekoho, kto neverí a nežiada vás o podobnú vec.
Budme rady, že momentálne ani jedna z nás nemusí riešiť takú hroznú otázku. A hlavne nezabúdajte: Never say Never! Otrepané,ale pravdivé.
@janka258 ale v poriadku,kazdy sa rozhodne podla svojich moznosti ale teda neviem ako zabezpecis dcere nekomplikovany zivot lebo vela veci proste neovplivnis.A nie,brata nemam na krku a nikdy mat nebudem lebo ja to tak neberiem a predstav si ze mam aj choreho synceka a nema ho nikto na krku🙂
@lucy218 niekto sem napisal priznaky - urcite si o nich uz citala niekde na uvodnych stranach tejto temy.. Nedalo by sa zo sona zistit ci tam nieco je, resp. nie je? (napr. trojuholnikova tvar a dalsie..).
Viem ze Downov syndrom je nieco ine, ale kamaratke vysli zle testy, amnio odmietla.. Doktor pozeral babo cez sono (deticky maju splostenu tvaricku...), hovoril ze vyzera ok, aj sa jej narodil zdravy chlapcek.
A este ti niekto odporucal koronarografiu (neviem ci si dobre pamatam nazov).
prajem vela sil!
@mummy01 viem,ze vela veci neovplyvnim,aby mala nekomplikovany zivot,ale toto je nieco co ovplyvnit viem,tak to urobim.A zas ruku na srdce,kto tuzi po postihnutom dietatku,ak sa stane,tak sa vacsina postara,ale nech mi nik nevravi,ze su stastny,dovolim si tvrdit,ze ak nie denne tak aspon obden placu do vankusa a od stastia to nie je.Aj manzelove tety sa staraju,ale ani ja ani nikto by nechcel byt v ich kozi,to nie je taky postih,ze dieta lezi a hladi do blba,pri tomto postihu co ma v rodine moj manzel trpia deti okrem retardacie extremnou hyperaktivitou,skratka to dieta ani na sekundu nepostoji,riadne ani nevnima co mu vravis,nemoze ho nechat bez dozoru ani minutu,hocikedy ti hocicim tresne,uhryzne,vydrapi za hrst vlasov,hocikedy si sam sebe ublizuje,no myslite si o mne co chcete,ale ak viem,ze je velka sanca mat taketo dieta,tak sa ani nebudem snazit o jeho splodenie a sa uz teraz desim toho co s nimi bude,ked tu ich mamy nebudu,pretoze jedna ma postihnute obe deti a ten mladsi ma len 4 roky.
@1katkas diskusia vznika prave na zaklade odlisnych nazorov ale nevadi...
no mne stacilo precitat len prvu stranku a prislo mi z niektorych nazorov zle, ze sa zenske nehanbia a najviac sa biju do prs asi tie, ktore maju absolutne zdrave dieta...autorka vela sily nech uz sa rozhodnes akokolvek, mas na to pravo...vychovat postihnute dieta a vidiet ho umierat pred ocami je podla mna strasne tazke...ja by som na to silu nemala a pochybujem, ze tie co tak tak tvrdo odsudili by ju mali
a este tu vela ludi pise o zazrakoch, no neviem o akych hovorite, kedze poruchu potvrdili geneticke testy na zaklade amniocentezy...ine by to bolo keby bolo len podozrenie a na amnio nebola....
@cecil36 ona ti neodpovie, lebo ona podporuje mamicky iba s jej nazorom... :D
@1katkas aj tak sa ta opytam aj ked ty si sa distancovala... mna by zaujimalo ci by si si nechala dieta
1. zo znasilnenia
2.o ktorom by si vedela ze nema sancu na prezitie pocas tehotenstva, pripadne hned potom
3.ktore by vazne ohrozovalo aj tvoj zivot
ci by si na potrat nesla za ziadnych okolnosti?
@argyro K Tvojej včerajšej otázke: DS sa potvrdil, aj srdcová chyba - síce vraj operovateľná, ale... To všetko nám povedal už r. Babjak v Žiline, práve kvoli istote, že nezabijeme zdravé dieťa sme boli ešte v Martine a v Brne. A k otázke,ktorá sa tu rieši - či len so zdravým dieťaťom sa dá viesť plnohodnotný život? Hovorím ANO. A nie som jediná, čo si to myslí tu na fóre ani v reále. Hovorila som s lekármi, viem, čo by nás aj dieťa čakalo po narodení. Operácie, pobyty v nemocnici, dennodenná starostlivosť bez konca, malé pokroky, ale nikdy nie samostný plnohodnotný život. A nemusím byť psychológ, aby som vedela, že narodenie takéhoto dieťaťa často rozvráti vzťah, rozdelí rodinu a rodičov ekonomicky posunie nadol. Vypočula som si aj názory, že tieto deti rozdávajú radosť, že niekto s DS skončil vysokú školu... Možno, ale mne takáto útecha nestačila, pretože by to nikdy nebolo to, čo máme teraz - zdravé dieťa s budúcnosťou. Staráme sa o ňu najlepšie ako vieme, ale už dnes sa teším, že o mesiacov sa vrátim do práce. Keby bolo moje dieťa postihnuté, múj život /teda jeho krajšia časť by skončila. A ak má byť toto nejaký Boží plán, tak ďakujem pekne. P.S Neodsudzujem ženy, ktoré v tehu odmietajú akékoľvek vyšetrenia a dieťa si chcú nechať za každú cenu, ale úprimne, čudujem sa im.
@krasneleto to je strata casu diskutovat s tymito osobami, ony su z ineho sveta, neschopne kritickeho myslenia a sebareflexie, to mozes ist rovno hrach na stenu hadzat.
@heleninamama @argyro Opakujem, amniocenteza nie je ziadna magia, ked raz vidis pocet chromozomov pod mikroskopom, tak jedine, zeby si nevedela do troch naratat.
@skeptik skoda 😀
@krasneleto Za ziadnych okolnosti...aj ked by sa co dialo aj ked by bolo akekolvek
@krasneleto Som ti hovorila - tejto ja vobec nepisem, to je ina diagnoza, si pozri prvy prispevok co sem dala, ta by radsej umrela a nechala tu svoje male deti bez mamy, nez prevziat zodpovednost za zivotne rozhodnutie 😕 vobec ma to neprekvapuje
teda nepozries si, bol to druhy a jej to vymazali, lebo co je moc, to je moc
no myslim ze lucy sa sem uz nepride pozriet, preto ani toto neadresujem jej, ale tak vseobecne. Asi najma mamam, ktore su pro-life orientovane. Viete, to dieta nebude vzdy dieta. Nebude vzdy ten vonavy i ked chory uzlik, ktory svoju rodinu bude vycerapavat a okolie dojimat. Ono raz vyrastie, bude z neho dospely clovek, ktory bude neskutocne trpiet. Raz mu zomru aj rodicia a po ich smrti ho zrejme bude cakat zivorenie v ustave. Bude bytostou, starou a vobec nie zlatou, ktora si zasluzi sucit, ale v skutocnosti s najvacsou pravdepodobnostou nebude nikomu naozaj zalezat na tom, co s nim bude dalej. Bude trpiet fyzicky a psychicky. Ak dokaze mysliet, zrejme si bude priat skoru smrt a zrejme bude preklinat okamih, ked sa narodil. Urobili by ste toto svojmu dietatu? Iba preto, aby ste si zachovali ciste svedomie? Aby ste ulahodili Bohu a komunite?
@1katkas anikeby bol ohrozeny tvoj zivot?
@skeptik no veru nepozriem
Skúsim vniesť trošku pochopenia pre obe strany.
Takto to väčšinou vnímajú veriace "pro-life-mamičky": Keďže Boh je pánom života a smrti, za žiadnych okolností nie je správne ísť proti nemu, robiť niečo proti jeho príkazom. Boh má všetko v rukách a keďže on vie najlepšie, čo a ako, tak najlepšie je všetko nechať na neho a aj tak nakoniec dopadne všetko dobre, keď nie tu, aspoň vo večnosti. (veď oproti večnosti je tento život naozaj iba závan vetra)
Mamičky, pre ktoré je bohom ich vlastný rozum, to vnímajú tak, že chcú samy vyhodnocovať, ktoré dieťa má aké šance na prežitie, či je lepšie radšej nepohodlné a choré dieťa radšej "odstrániť", pričom argumentujú mnohými, niekedy ľahšie, inokedy ťažšie pochopiteľnými dôvodmi.
Napísala som to pre nedostatok času dosť zjednodušene, ale takto nejako vnímam obe strany ja a myslím si, že do istej miery aj chápem obe strany.
Pri troške snahy sa dá pochopiť jednu aj druhú stranu, myslím si.
Možno budete chcieť na môj príspevok reagovať, možno nie, ale upozorňujem, že mám naozaj minimum času a teda, ak by som už nereagovala, bude to pre ten čas, nie že by som chcela ignorovať.

@janka258 juj ale vooobec s tebou nesuhlasim...To chore dietatko nechces hlavne ty,pre tvoju dceru by to bolo uplne normalne ze by sa postarala lebo by od teba videla ze sa staras.Brata by brala takeho aky je a aj napriek tomu by ho milovala.Pisem z vlastnej skusenosti.A myslis ze co spravi tvoja dcera ak ochories ty....tiez by si jej znicila zivot keby sa musela o teba postarat???