icon

Prerušenie tehotenstva v 24. týždni a jeho riziká

lucy218
28. mar 2013

Zdravim vas. Mozno ma niektore budete odcudzovat, ale dufam, ze sa tu najde aj niekto kto ma pochopi.Bola som na amnio a ukazalo sa, ze babo ma cast 18.chromozomu navyse. Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady. Idem dnes na 4D ultrazvuk, a s priatelom sme sa zatial dohodli, ze ak sa tam nic nenajde a ze bude vsetko ok, tak si babatko nechame. ale ja sa bojim toho, ze co ak to tam bude vsetko dobre ale predsa len sa nam narodi babo s mentalnym postihnutim. Bojim sa, ze by som si to dokonca zivota vycitala. Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat. a o tych nemam vela informacii ale viem, ze je tam riziko, ze uz mozno nebudem moct mat deti a ani len netusim ako sa takyto potrat vykonava. Ak ma niektora z vas skusenost s takymto potratom, tak mi prosim napiste. Dakujem ☹

mokon
28. mar 2013

držím palce, nech sa rozhodnete akokoľvek

lucka1987
28. mar 2013

och hrdinky mamicky, letmo som si precitala celu diskusiu a je mi smutno z oho ako sa bijete poniektore do prs, ze su aj ine moznosti ( chcem ich pocut ) , a ze by ste sa nikdy v takomto pripade dietata nevzdali.
sama sm o dietatko prisla a to "len" v 10 tyzdni tehotnosti. a bolelo to strasne. mamina sa nechce vzdat dietatka dobrovolne, no myslim, ze je viac menej rozhodnuta. donosit dieta s tak vaznym postihnutim, kde ani nevie, ci ho vobec donosi, alebo ci da dozije rok ci tyzden, je nelahke pre kazdu maminu a priznavam, tiez by som sa asi uchylila k tomu najednoduchsiemu rieseniu pre to dietatko, seba a rodinu. zivot akym by zilo, by nebol dostojnym zivotom a do smrti by som sa zdierala vycitkami typu : preco ?
kazda si nesieme svoj udel stastia a nestastia a kazda sa zodpovedame za nase skutky a rozhodnutia, ked sa mamina rozhodne podstupit zakrok, urobi to vo svojom presvedceni, nebude stastna, ved predsa prisla o dieta, ale bola by stastna, keby jej dieta zilo tyzden dva ? .. len by sa to predlzovalo.
prepacte ak som sa mojim prispevkom niekoho dotkla, je to velmi citliva tema, ale takto to citim ja, nie som hrdinka, no nie som ani vrahyna, som matka, ktorá chce vidiet svoje dieta zit. no nie za kazdu cenu, nie za cenu toho aby na svet prislo s trapenim a tyzdne, mesiace ci roky jeho zivota by boli len o hospitalizaciach, smutku, placu, vymyslenej nadeji a realnej beznadeji. a nakoniec s velkym smutkom v dusi z toho, ze nakoniec nas drobatko opusti s tym, ze aj napriek tomu, ze tu bolo s nami par rokov , tak ani nevie, co to vlastne ten zivot je. 😔

lucy218
autor
28. mar 2013

@zuzumajko idem dnes na 4D ultrazvuk tak dufam, ze sa to tam vsetko objasni, aj ked neviem comu budem viac verit, ci odber plod.vody alebo tomu utz. pretoze tam mentalne posihnutie vidno nebude. my sme nasmu malickemu tiez vybrali meno Šimonko a o to tazsie by sa nam s nim lucilo, keby sme sa rozhodli pre potrat.

latvia
28. mar 2013

@krasneleto na sekciu by si musela najst sakra dobry dovod aby je to urobili...maloktori porodnici, ktori nemaju problem so sekciou donoseneho dietata vybavenou bez dovodu , odoperuju takyto "porod"

zuzumajko
28. mar 2013

@lucy218 lucka ak ti amnio potvrdil edwards.syndrom, verila by som tomu. tn utz je uz len pre vas-vediet velkost postihnutia organov..ab ste sa vedeli naozaj rozhodnut a vedeli velkot postihnutia..luci, my uz ziadnemu nasmu babu nedame meno simonko..mali sme jedneho..presne viem co prezivas, ale prosim drz sa! nik ta nemoze sudit a nik ti nepovie co mas robit..a myslim ze ty uz sama v sebe to rozhodnutie mas, len sa s nim musis stotoznit.. v tom ti budem drzat palce! velmi!

krasneleto
28. mar 2013

@latvia nemusela... realita je ina...

1katkas
28. mar 2013

@lucy218 odsudzovat ta bude potom Tvoje svedomie ked si das zabit nevinne dieta !!!

latvia
28. mar 2013

@krasneleto realita donosenych deti ano, potrat v 24.tt sekciou? jedine ak poznas niekoho takeho, kto do toho pojde bez vazneho dovodu. poznas aspon jedneho ?ktory uz toto urobil a nemal velky dovod?ak ano, je raritny.lebo obhajit sekciu z tejto indikacie je tazke. u donosenych deti,resp.deti, o ktore sa bojuje aby prezilo, to problem nie je ziadny.

1katkas
Odpoveď bola odstránená
latvia
28. mar 2013

@lucy218 ked som si prebrala, ake sance maju deti prezit, asi by som sa snazila donosit ho...nemam postihnute dieta, a popravde sa toho strasne desim....ale tu je velka sanca, ze sa trapit dlho nebude 😖 neviem...tazka situacia...partner je za aku variantu?necitala som vsetko, ak to bolo uz spominane..

luna22
28. mar 2013

mňa by odradzalo to vysoké štádium. Ani mrtvé dieťa nerodia cisárským. Nechcem si to ani predstavovať, to asi niečo vstrieknú aby umrelo. ☹
Želám veľa síl

sabaka
28. mar 2013

@lucy218 neda mi nezareagovat. hlavne ti chcem napisat, ako velmi mi je luto toho, co prave prezivas... nedaj sa znechutit neprijemnymi odpovedami v tejto teme pretoze nech je vase - tvoje a partnerovo rozhodnutie - akekolvek viem ze to bude jedno z najtazsich zivotnych rozhodnuti. prajem vela sily vam obom.

latvia
28. mar 2013

@1katkas som zasadne proti upt, ale prepac mi, nazyvat ju vrahyynou, ked caka mozno tazko postihnute dieta, je trosku prisilne 😕 ked by si raz bola v tejto situacii, co pevne dufam ze nikdy nebudes, nemyslim ze by si hned a bez vahania a bez rozmyslania povedala ze ho donosis a basta. v kazdej z nas sa obcas pobiju rozne myslienky, minimalne si to zena predstavi, ako by to asi vyzeralo keby sa rozhodla inak....ja som donosila zdrave dieta, ale je pravda, ze jedna myslienka na upt prisla.nastastie, tak rychlo ako prisla, tak aj odisla..

cecil36
28. mar 2013

@1katkas bola som dlhorocna snazila, ale z tvojho prispevku o 12.27 som sa skoro povracala, normalne mi je zle

lucka.lucy
28. mar 2013

@1katkas je to od teba pekne hnusne, co pises! Ze vrahyna... A to si ma potom do konca zivota vycitat,ze ma postihnute dieta? Vidiet kazde rano,ze tvoje dieta sa nepostavi na nozicky, nenaje sa samo a neodneses ho do skolky ako normalne ostatne deti... to je aky zivot? Ja sama mam krasneho zdraveho chlapceka a neviem si predstavit, ze by mu nieco bolo...
@lucy218 aj ked je to asi to najtazsie rozhodnutie tvojho zivota a ak ti lekar potvrdi,ze je to naozaj tak tak nevahaj... tvoje dietatko si urcite zasluzi byt zdravucke. Nech sa rozhodnes akokolvek prajem ti vela stastia a urcite sa nestotoznuj s naozormi ako vrahyna alebo krkavcia matka... 😉

krasneleto
28. mar 2013

@latvia o potrate v takomto vysokom stadiu tt predsa nerozhoduje jeden lekar ale konzilium....

trasko
28. mar 2013

edwardsov syndrom je velmi tazke postihnutie.ty si tehotna,urob to tak ako to citis.a to bude spravne.vela sil vam prajem.

lulka12
28. mar 2013

@lucy218 Ťažká otázka a nechcem posudzovať , ale napísať ti ako som pri očakávaní malej dcérky....

Mala som už po 40. narodeninách , keď som sa dočkala a po 5 rokoch túžby konečne otehotnela.... Amniocentézu som mala v hlave už vopred vylúčenú.....
Jednak si myslím, že síce veda napreduje , ale nik ma nemôže ubrániť pred ťažkosťami života.... A tiež poznám ľudí, ktorých tlačili lekári k prerušeniu tehotenstva s hrôzostrašnými prognózami dieťaťa a deti sa narodili zdravé...

Môjmu lekárovi som rovno povedala, že nech amnio... nepodstúpim a som si vedomá rizík...

Svojím dvom synom som vysvetlila, že dieťa sa môže poškodiť pri pôrode, chorobou , nehodou atď . Ale to neznamená ,že už by nebolo mojím dieťaťom....
Nikdy nevieme akú komplikáciu nám život pripraví . Či choré dieťa , či chorobu partnera ,trápenie pre nás.....
Všetko sú to boje života na ktoré nie sme prichystaný , ale sila sa vždy nájde.....

Naša dcérka má dnes 3 roky a je zdravá . Viem ,že ani to nie je navždy .Stať sa môže všeličo . Keby podbehla pod auto a bola navždy na nás odkázaná .... aj tak je moja a bojujem ako sa len dá....

krasneleto
28. mar 2013

@1katkas to co si dovolujes?

krasneleto
28. mar 2013

@1katkas takisto som bola dlhorocna snazilka a potratila som vytuzene obe deti... ale co tebe da pravo toto napisat tak to fakt neviem? ked sa nevies ovladat, chod sa prejst. tato zena stoji pred rozhodnutim ktore navzdy ovplyvni jej zivot, partnera atd... co si ty za osobu ze si jej dovolis napisat ze je vrahyna?

dankako
28. mar 2013

@1katkas to, co pises vo svojich komentoch sa ani citat neda, mas zdrave dieta, predpokladam, tak si to vaz a bud stastna, ale neodcudzuj maminy, ktore maju nejaky problem, ked ani nevies, co je to rozhododovat sa v takychto veciach...uz prosim nepis ziadne prispevky na tuto temu...je to od teba fakt nefer a nepekne hned niekoho nazvat vrahynou...ma to tazke aj bez tvojich vylevov...prepac, ale musela som napisat...

latvia
28. mar 2013

@krasneleto ja som len hovorila o tom, ze sekciou sa potraty nerobia, pokial na to nie je zavazny dovod.ani za poplatok alebo len an poziadanie. mozno to niekto niekomu urobil, ale nie je to bezne vybavitelna vec. lekari sa do toho nepustaju, je to velka operacia, nie maly zakrok ktory sa urobi kedykolvek.neviem ci sa chapeme 😅 jedna v ec je zindikovat sekciu u bezneho porodu, tam sa to vybavit da, aj ked nie je dovod, a ina vec je zindikovat sekciu na potrat.nehovorim ze je to uplne nemozne, ale raritne sa to da.

dankako
28. mar 2013

@1katkas este som chcela: podla fotky ani nevyzeras, ze je v tebe tolko zla...toto sa fakt nerobi 😒

krasneleto
28. mar 2013

@latvia chapeme ale mam skusenost, nie osobnu, ze da sa robit "potrat" aj cisarskym... citala som to aj tu na konovi, ze to zene bolo umoznene...
v podstate ani klasicky cs nie je bezne vybavitelna vec a vlastne je :D

barushkaaam
28. mar 2013

@1katkas dievca a ty si kompletna?????? akoze nazyvat tuto zenu, ktora stoji pred najtazsim rozhodnutim svojho zivota vrahynou je dost silne kafe!!!

ewellina
28. mar 2013

Baby, ja viem, že toto je trošku mimo témy, ale pekne prosím, už konečne nepíšte slovo "odsudzovať" s "c". "Odcudzovať" znamená niečo celkom iné - kradnúť. 😉
Snáď ma za to nebudete odsudzovať, ani odcudzovať, že som si to dovolila napísať sem. 😉

michellinkalove
28. mar 2013

Drzim Vam s muzom palceky nech sa rozhodnete spravne a podla toho ako to budete citit...je to skutocne nezaviiahodna situacia...mojej kolegynke povedali tiez,ze babo bude postihnute,a donosila ho a nakoniec sa jej narodilo uplne zdravucke...medicina sa asi mylila.No a si uz fakt dost v pokrocilom stadiu...urobte ako citite,drzim Vam palceky a vela sil🙂

slavka1307
28. mar 2013

@lucy218 Ja len toľko - keď Pán požehnal, učite dá silu zvládnuť to 🙂 Porozprávajte sa o tom a nebojte sa toho. Kdesi som čítala, že takéto detičky sa nazývajú aj - inak obdarované.

bubelko
28. mar 2013

@1katkas tvoje oba prispevky su vrcholom netaktnosti a drzosti nielen voci mamicke, ktora stoji pred vaznym rozhodnutim, ale aj pre vsetky zucastnene.
a aj v biblii sa pise:"nesud, aby si nebol sudeny". tak sa skus nad sebou zamysliet a hlavne premyslaj hlavou skor, ako z nej nieco vypustis.

aristka
28. mar 2013

@lucy218 som matka troch detí ,aj zdravoťáčka,videla som toho dosť ,aj zažila,ale poviem t,i na toto by som sa nedala,to dieťa normálne porodíš,pri interupcii by ťa prispali,ale tu bude normálny pôrod a dajú ho do spalovne ako biologický odpad,už len pritom pomyslení ma mrazí,každá z nás,ktorá otehotnie,musí počítať s tým,že nie vždy všetko bude ok,či ti už niečo zistia behom tehu,preto by som ja nikdy na gen.testy neišla,alebo sa niečo stane zdravému dieťaťu pri pôrode a zrazu máme postihnuté dieťa a ten strach tu je celý náš život,pretože celý život dieťaťa sa niečo môže stať a máme zrazu ťažké postihnutia a ťažko choré deti ,lebo teraz ich máme hodiť dolu útesom...byť matkou nie je o tom ako si si to predstavovala,ale ako to život prinesie,máš pri sebe celú rodinu,máš v nej veľkú podporu,sama si neni stotožnená s tým ,dám si ho zobrať,ak si nevieš rady vyhľadaj aj psychológa,nech nájdeš cestu,čo s tým...nech sa rozhodneš akokoľvek,stojím pri tebe a prajem ti nech tvoje rozhodnutie je správne hlavne pre teba...