RTG počas skorého tehotenstva
Ahojte. Viem, že je tu toho veľa, napriek tomu sa spýtam. Zaujímajú ma najmä reálne skúsenosti. Stala sa mi takáto vec. V deň očakávanej menštruácie som postúpila RTG ramena, 2 snímky.na bruchu som si držala taký ten ochranný kruh. o pár dni mi vyšiel pozitívny test. Gynekologička ma vystrašila, vraj je to dosť problém a uvidíme, čo sa bude diať. Prosím, má niekto reálnu skúsenosť, že bol na rtg a tehotenstvo dopadlo dobre? Ak sú následky, tak aké? Ďakujem krásne za reakcie.
@anonym_autor 2 snimky ramena vobec nie je problem. Robim RTG.
Gynekologička má 300 rokov? Dnes je už rtg moderne, omnoho menej škodlivé sko napr 50 rokov dozadu
Žiarenie sa ti ujde aj v lietadle
@pribinak tak o jedno dieťa som už prišla, i keď dôvod bol iný. Vystresovala ma, vraj to môže byť problém :(
@anonym_autor 2 snimky ramena vobec nie je problem. Robim RTG.
@vler aj keď to bolo v tom najdôležitejšom štádiu, keď sa vsetko rýchlo vyvíja? Akcia srdiečka ešte nebola, hovorila,.že ak by to malo nejako uškodiť, tak sa srdiečko neobjaví alebo prestane biť. Veľmi sa bojím, najmä keď som už o dieťa prišla. Prekvapuje ma ale, že nik sa na tehotenstvo neopýtal, mne to v tom momente vôbec nenapadlo, ze by som mohla byť v tom, proste som mala obmedzenú hybnosť po úraze, tak som šla. Možno keby sa spýtajú. I keď rtg potrebný bol, keďze hybnosť bola dosť zlá
@anonym_autor chápem že sa bojíš, ale nemyslím že by rtg ublížilo tvojmu bábätku keď si mala ešte aj ochranu
@pribinak ďakujem za tvoj názor 🙂 ja sa bojím aj preto, lebo v iných diskusiách píšu o vestách a ja som mala len taký kruh, priemer možno 30cm
@vler aj keď to bolo v tom najdôležitejšom štádiu, keď sa vsetko rýchlo vyvíja? Akcia srdiečka ešte nebola, hovorila,.že ak by to malo nejako uškodiť, tak sa srdiečko neobjaví alebo prestane biť. Veľmi sa bojím, najmä keď som už o dieťa prišla. Prekvapuje ma ale, že nik sa na tehotenstvo neopýtal, mne to v tom momente vôbec nenapadlo, ze by som mohla byť v tom, proste som mala obmedzenú hybnosť po úraze, tak som šla. Možno keby sa spýtajú. I keď rtg potrebný bol, keďze hybnosť bola dosť zlá
@anonym_autor aj ked. Rameno je navyse trocha dalej od brucha. Navyse si mala zasteru.
Este Ti poviem toto: ja zijem a pracujem mimo EU, a u nas sa pred par rokmi zmenil proces co sa tyka rontgenovania (mozno) tehotnych zien. Uz nemam povinnost sa pytat ci je alebo moze byt pacientka tehotna, a tie ochranne olovene vesty davame len na vyziadanie-dokonca, aj ked je pacientka ocividne tehotna.
Hlavne sa nestresuj lebo to ti moze uskodit viac ako rtg ramena 🙂 neboj sa nic, pouzila si ochranne prostriedky a rontgenovali ti iny kus tela. Nic sa nestalo.
Pred 16timi rokmi. A vsetko v poriadku.
Pred 16timi rokmi. A vsetko v poriadku.
@vanilkovazmrzka
@vevebono ďakujem Vám za reakcie ♥️
@anonym_autor aj ked. Rameno je navyse trocha dalej od brucha. Navyse si mala zasteru.
Este Ti poviem toto: ja zijem a pracujem mimo EU, a u nas sa pred par rokmi zmenil proces co sa tyka rontgenovania (mozno) tehotnych zien. Uz nemam povinnost sa pytat ci je alebo moze byt pacientka tehotna, a tie ochranne olovene vesty davame len na vyziadanie-dokonca, aj ked je pacientka ocividne tehotna.
@vler a dôvod toho, že sa nepýtate je taký, že ženy majú byť zodpovedné alebo to nie je až taký velký problém? Ja som uvažovala, ze si vypýtam ešte niečo, ale bolo mi to blbé, keďže mi dali ten kruh.
@vler a dôvod toho, že sa nepýtate je taký, že ženy majú byť zodpovedné alebo to nie je až taký velký problém? Ja som uvažovala, ze si vypýtam ešte niečo, ale bolo mi to blbé, keďže mi dali ten kruh.
@anonym_autor bola studia ktory ukazala ze rtg ziarenie je vseobecne velmi nizke, a tie olovene vesty niekedy sposobia to ze zakryju aj to co trebalo zahrnut a snimok treba opakovat. Nasledne velke organizacie ako FDA- urad na kontrolu lieciv, a ine; vydali odporucenie na zrusenie pytania sa na tehotenstvo a poskytovania olovenych vest. Potom to prebrali zamestnavatelia v zdravotnictve a vydali nam novy pokyn ako fungovat.
Bola to aj pre mna velka zmena. Po 15 rokoch v odbore zrazu uz nebola sucast mojej prace pytat sa zien co mali 12-55 rokov ci je sanca ze mozu byt tehotne; a odkedy davam olov vesty na poziadanie, zriedka sa stane ze si ju niekto vypyta.
@anonym_autor bola studia ktory ukazala ze rtg ziarenie je vseobecne velmi nizke, a tie olovene vesty niekedy sposobia to ze zakryju aj to co trebalo zahrnut a snimok treba opakovat. Nasledne velke organizacie ako FDA- urad na kontrolu lieciv, a ine; vydali odporucenie na zrusenie pytania sa na tehotenstvo a poskytovania olovenych vest. Potom to prebrali zamestnavatelia v zdravotnictve a vydali nam novy pokyn ako fungovat.
@vler ďakujem.veľmi pekne za tieto informacie. Utešujem sa, že všetko bude v poriadku, no stále mi vŕta v hlave, čo povedala gynekologička.
@vler ďakujem.veľmi pekne za tieto informacie. Utešujem sa, že všetko bude v poriadku, no stále mi vŕta v hlave, čo povedala gynekologička.
@anonym_autor nestresuj. Všetko bude v poriadku. 🤍
@anonym_autor ja nevedela som, ze som tehu. Vsetko Ok. Tehu ukážkové, syn tiez.
Nie je to problem, stalo sa to aj mne a presne som mala tu vesta cez seba. Maly je zdravy
@vler toto je pravda, uz sa to nikde nepytaju. Mimo takych ako CT, ale tieto bezne rtg uz som to davno ani nepodpisovala ako pred rokmi
@anonym_autor ja som bola u zubarky nevedela som že som tehu niekoľko krát mi kôli kanálikov robila RTG či je dobré vyplnení. No v podstate tie prvé 2 týždne sú také že by sa mu nemali nič stať. A navyše je to ďalej od brucha. mne robili RTG v 4 M a potom ešte niekoľko krát a pýtala som sa na to doktorky a že dieťa už len rastie že to nič, ale samozrejme mala som vždy ochrannu vestu
Ďakujem krásne všetkým. Trochu ste ma upokojili. Budem dúfať, že vsetko dobre dopadne 🙂
Vobec to nie je problem 🙏

Gynekologička má 300 rokov? Dnes je už rtg moderne, omnoho menej škodlivé sko napr 50 rokov dozadu
Žiarenie sa ti ujde aj v lietadle