icon

Skúsenosti s predčasným ukončením tehotenstva zo zdravotných dôvodov

22. mar 2025

Ahojte,
Mali ste niektoré predčasné ukončenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov a ak áno aké to boli dôvody?
Od začiatku tehotenstva mám veľmi silné bolesti v podbrušku prvé 2 týždne som trpela extrémnymi migrénami že som od rána do večera len zvracala, nedokázala som ani výjst na svetlo. ( ide o migrény, nie o bolesti h´avy, od úrazu z roku 2017 mám migrény a od pôrodu časté, ale toto bol masaker). Momentálne sú nás všetci chorí, majú chrípky a mojej mame zistili nejakú baktériu v nose. Ja mám ísť na výter avšak v pondelok, už 5. deň je to stále so mnou horšie beriem iba paralen a prírodný syrup na vykašliavanie. Celé dni len preležím už ani nedokážem jesť vraciam a momentálne sa k tomu pridružili i hnačky. Horúčky nemám mám len 37 5 najvyššiu avšak cítim sa ako by som mala štyridsiatky. V podbrušku mám bolesti a strašne ma to páli. Moja gynekologicka mi povedala, že to že som tehotná neznamená že teraz budem všetko riešiť s ňou tak som volala svojmu obvodnému, mi hovoril že ani nemám chodiť pretože ešte nachytám niečo a povedal že okrem paralenu nič iné nemôžem. Poviem to na rovinu ja sa každé ráno budem s tým, Že ďalší deň budem trpieť ja sa nevládzem postarať ani o svoje 17m dieťa. Už nedokážem ani chodiť, som v 9tt. Ale naozaj som už neskutocne zúfala. Prvé tehu som mala missed sbortion. Druhé tehu bolo veľmi prob´ematické a bola som stále v nemocnici, ale mám zdravú dcérku. No toto tehu ma doslova ničí. Prosím neodsudzujte ma, nejde o obyčajnú chrípku. Šetrím sa, liečim sa prírodne ale stále mi je horšie a horšie…

Strana
z2
svetlonos
22. mar 2025

Ja som mydlrla, ze druhe dieta normalne "vykašlem"! Prve 3 mesiace boli hrozne, starsi tiez chorý. Ale teda migrény som nemavala. Co ti povedal inak tvoj dr? Oni tie tvoje migrény povazuju za normalne?

basska_b
22. mar 2025

A čo ten nadpis témy... uvažuješ o ukončení tehotenstva? 🤷‍♀️

jaskolka
22. mar 2025

To čo je za prístup gynekologicky?😮😮 Veď kto má riešiť takéto problémy u tehotnej v prvom rade,ak nie gynekológ? Bolesti v podbrušku a ona čo na to? Nič?Migrény v tehotenstve,to aj s tlakom moze súvisieť, náhodou riziko prreklampsie tvojej doktorke nič nehovorí?
Keď v kuse vracias ,že nič neudržis v sebe,tak ťa normálne má poslať na hospitalizáciu do nemocnice,nie ta takto odbiť...

iwesska
22. mar 2025

Neviem ci chapem spravne, ty chces ukoncit tehotenstvo kvoli viroze? 🤔 Ci sa bojis,ze potratis? Zmatocny je ten nadpis. Tak zaciatky su vzdy tazke,vacsina si to odtrpela v roznej podobe. A poviem tak, na druhe sme isli az vtedy,ked prve bolo uz samostatnejsie, chapalo co od neho chcem a nemusela som ho nosit na rukach. A ked som si potrebovala oddychnut tak sa pri mne hralo,alebo pozeralo rozpravku. Na to,ze si cele druhe tehotenstvo vacsinu travila v nemocnici,tak si si skoro nalozila na plecia dalsie...Vsetko raz prejde,aj ta viroza,aj 1.trimester. Povedz si,ze si len tehotna,nie vazne chora a je to len docasne.

martinkatinka
22. mar 2025

Mas sice zdravotne problemy, ale zrejme nebudu dovodom na interupciu zo zdravotnych dovodov. Ale ries to s doktorkou.

jablko13
22. mar 2025

Gynekologička má pravdu, že virózy a chrípku ona nerieši, ale obvodný lekár. A obvodný lekár má, bohužiaľ, tiež pravdu, že v tehotenstve môžeš brať pravidelne len paralen, hoci existujú aj antibiotiká pre tehotné, no v prvom trimestri sa neodporúčajú. Preeklampsia to nebude - riziko preeklampsie sa zisťuje v cca 12. - 13. týždni cez skríning, choroba je spôsobená tým, že placenta nedokáže tak plniť svoju úlohu, krv nepreteká tak, ako má, a je to nebezpečné ako pre plod, tak aj pre matku. Placenta začína plne pracovať až od toho 13. týždňa. Preeklampsia sa preto objavuje najskôr až od 20. týždňa.
Nevedela by si poprosiť rodičov, alebo muža, aby sa postarali zatiaľ o druhé dieťa, ty by si mala kľudový režim? Ja som mala prvý trimester tiež peklo, ale migrény som začala mať až v druhom trimestri (naozaj migrény, nie bolesti hlavy), no dovtedy som tiež nedokázala fungovať, rozumiem ti. Je možné, že od 12. týždňa sa ti stav zlepší. Ešte počkaj aspoň dva týždne, aj keď rozumiem, že je to ťažké, a potom uvidíš. A ináč do 12. týždňa môžeš ísť na interrupciu bez udania dôvodu, no dobre si to premysli.

petulda333
22. mar 2025

Mala som presne to iste,zvracapa som navyse kazdych 15min ako hodinky. Skoncilo to az po porode. Mna vsak gyn.parkrat posla na infuzie do nemocnice. Brala som ich vkuse par dni a vtedy mi bolo ako tak dobre. Skus nieco take,nech ta poslu.

ysseba
22. mar 2025

Ty to dieťa nechceš, že si otehotnela nechcene?

panonia
22. mar 2025

Migrena a horučka nie sú zdravotné dôvody na ukončenie tehotenstva...

saskia_98
22. mar 2025

Na migreny som raz za cas brala flector do 20tt. Proste keď už som to nezvladala viac ako 3 dni po sebe siel flector. Normalne mi to dr nakazal. Na vracanie, dehydrataciu a teplotu som bola v nemocnici kde ma napichali s deganom a paralenom a vsetkym co sa dalo. Ale mňa do nemocnice poslal moj gynekolog normalne s papierom že idem ležať. Migreny a teda flector mal odkonzultovane s neurologom. Takže absolutne nechapem tvoju gynekologičku.. 🤦🏻‍♀️ No ale drzim palce nech dobojujes do 4teho mesiaca, vacsinou sa to potom zlepsi alebo si aspon zvyknes.

autor
22. mar 2025

@svetlonos no moj dr vedel ze som chora alr az potom sa dozvedel ze mama ma tu bakteriu a to sa inak riesit neda len atb prave… migreny mne povedala moja gyn, ze booest hoavy je normálna pritom ja mam migreny diagnostikovane, bolest hlavy clovek predsa pretrpi…

barka1
22. mar 2025

To, čo riesis, je tvoj momentalny a velmi dočasný zdravotny stav versus vedome ukončenie tehotenstva.
Ak to dieta nechceš, tak sa neschovavaj za to, ze ti je teraz zle.
A ak chceš upt fakt len preto, ze ti je teraz zle, tak neviem, co na to tvoje svedomie o par tyzdnov / mesiacov / rokov.
Je X zien, ktoré prvý trimester prelezali v nemocnici kvoli nevolnostiam. Dieta má snad aj otca, ktory by mal byt schopny postarat sa, ked je tebe zle.

autor
22. mar 2025

@basska_b nie nie ja neuvazujem, ja len teda z hladiska zdravotneho sa pytam. Ja by som osobne na potrat nikdy nesla. To nie. Asi som to zle vysvetlila

kiki68
22. mar 2025

Zmenit gyn za mna, lebo uz davno si mala byt medzi gyn a neurologom, pekne mazaj na infuzky kazdy den a uvidis ako bude dobre. Do toho magnezko, ale mozu dat aj infuzkou pekne, ako s Tebou treba iba narobit poriadok. Za to ze mas lajdaka na gynde a tiez obvodneho dieta nemoze a toto nie je stav na prerusenie tehu po 12tt, ja som tiez bola mesiac kaputt, mala som nejaky velmj zly infekt, akurat moj lekar pomohol ako vedel. Nechapem ako niekto moze nechat zenu v takom stave, pritom staci nasadit vhodnu liecbu.

autor
22. mar 2025

@barka1 ako som uz odpovedala vyssie na potrat by som nikdy nesla…

autor
22. mar 2025

@jaskolka ano zial ma taky pristup ze som si musela vymodlit doslova necj sa na mna pozrie… a dala mi len progesterol a magnezko. A nech lezim len nic ine

autor
22. mar 2025

@iwesska nie nie ano uz som pochopila z reakcii ostatnych ze jr nazov mätuce, nie nechcem ist na potrat… ja mam strach prave co z toho bude

autor
22. mar 2025

@jablko13 dakujem za odpoved, nie ja nechcem ist prave na potrat.. zle osm to asi skomulovala. Je to proste tazke teraz pre mna oebo kzdy den je horsi

veselo_neveselo
22. mar 2025

Jaj, neboj sa. Zdrave tehu sa udrzi, bakteria v nose u mamy sa prelieci, tebe bude za par dni lepsie. To len ze teraz ked ti je tak zle, fak mas cierne myslienky.

Hlavne lez a oddychuj, o dietko nech sa postara manzel, ty len lez a pi caj, daj si polievku ked mas chut nieco zjest.
Pri normalnej viroze ti lekar aj tak nic ineho neda len paralen, takze tehotna ci nie, chora by si bola rovnako 🙂

lucia147852
22. mar 2025

Pri prvej dcére som vracala 20-25x denne. Dobre čítaš. Schudla 8kg, neudržala ani vodu. Žila na torecane. A aj ked som po ňom vracala už trocha menej, zle mi bolo neskutočne stále. Vracala som do konca 5mes. Pri druhej som mala neskutočne migrény celý prvý trimester, na začiatku druhého som chytila nejakú pliagu a nevedela sa jej zbaviť 7 týždňov. Brala som aj antb a všetko možné. Už gyn mi povedala, že lieky sú menšie zlo ako dlhotrvajúca choroba, takte som brala lieky, aj ktoré vy sa “nemali”. Obe deti sú tu, živé a zdravé. Takže sa hlavne hod do kľudu s rieš svoj zdravotný stav. Keď je dr magor a nevie tá ani vyšetriť, tak zmeniť. Ja som tiež teraz menila. Tiež som mala magora obvoďáka

januska12323
22. mar 2025

Každé tehotenstvo je buď alebo, musíš len vydržať. Držím palce

siska53
22. mar 2025

Ale ak si tak chora a zhorsuje sa ti to, tak s ruskom na ustach k learovi a nech ti apson crp a vytery spravim su aj atb bezpecne pre tehotne a niekede ten lekar musi zvazit riziko a dat aj liek, ktory napr nie je uppne vhodny, ale klady prevazuju nad tymi rizikami. Zelam skore uzdravenie, ja sa tiez uz mesiac trapim s chorobou a to nie som ani tehotna.. drz sa a nenechaj sa odbit lekarmi.

kiki68
22. mar 2025

Ked treba chod na urgent a tam povedz, ze si tehu a mas zachvaty migreny, zavolaju neurologa a povedia co mozes za lieky. Ale uz si mala mat od 2017 davno neurologa a liecbu, migrena sa lieci speci liekmi a terapiami, to neni bezna bolest hlavy. Tiez neviem ci s akutnou migrenou budes moct prirodzene rodit, urcite bez epiduralu. Ten mne neurologicka zakazala skrz mozne zhorsenie stavu este ako mladici. Mne migreny presli uplne nevieme preco. Ale od 12 rokov som mala do 24 nastavenu liecbu, plus infuzky ked bolo zle, vela vysetreni a kontroly kazde 3 mes, lebo sa museli pisat lieky

autor
22. mar 2025

@kiki68 ahoj, dakujem za odpovdd. Lieky som brala velmi doho, aj unfuzky intenzivne… pred porodom som vravela ihladom migren ale nebrala som lieky. V tomto tehu som migreny akosi nemavala. No tak mi povolili epidural a vdaka tomu som po porode mala peklo… nik ma neupozornil na rizika

autor
22. mar 2025

@siska53 dakujem velmi pekne, prajem skore uzdravenie aj tebe

deedol
22. mar 2025

len na okraj, myslim, ze autorka to myslela tak, ze ci sa niekomu stalo, ze potratil (spontanne) kvoli zdravotnym problemom, nie ze ona chce ist na potrat.
autorka, neporadim, len drzim palce.

barka1
23. mar 2025

@deedol áno, to už upresnila. Ale úvodny prispevok ani par dalších o tom vobec nesvedci.

katty123456
26. mar 2025

@saskia_98 pokiaľ viem diclofenac môže vyvolať potrat!!!!pochybujem že ti flektor dovolil MUDr len tak

saskia_98
26. mar 2025

@katty123456 nebolo to len tak. Ak by si čitala pozorne, dočitala by si sa, že radšej flector ako mrtvica. 🙂

katty123456
26. mar 2025

@saskia_98 čítala som pozorne že diclofenac..ten je na bolesť a zápal...proti mŕtvici ti nijak nepomôže..okrem toho aký má súvis migréna a mŕtvica?!?;?to sú 2odlisne veci

Strana
z2