Som v 24. týždni a musím sa vzdať bábätka
Ahojte vsetci. Potrebujem sa vyrozpravat zo svojho zialu. Mojmu malickemu zistili vrodenu srdcovu vadu a tiez z vysetreni na genetike mentalne postihnutie na 98%. S partneron sme sa rozhodli pre potrat som v 24 tyzdni a velmi sa bojim a som nestastna. Je tu nejaka zena co mala taky podobny pripad ako ja?
@fidka79 Ak nie si veriaca, je to nad tvoje chápanie. Katolíci veria, že Ježiš nás svojím utrpením vykúpil. A aj každé naše utrpenie spojené s tým jeho môže pomôcť nejakému človeku - napríklad pri obrátení, uzdravení, oslobodení zo závislosti a podobne. Darmo to však budem vysvetľovať. Už som to tu kedysi písala - KAŽDÁ takáto diskusia je aj tak len o dvoch táboroch- veriaci vs. neveriaci. Veriaci človek nikdy nepripustí zabitie dieťaťa. A tak sa to stále točí okolo toho. Ja som to písala v diskusii o čistote pred manželstvom - neveriaci nepochopí, prečo by mal niekto čakať so sexom. Proste celý život aj všetky diskusie na koníku sú o viere. Neveria ci sú liberálni - každý nech si rozhodne ako chce, a veriaci zase rešpektujú Božie prikázania. A neveriaci nepochopí, prečo by som nepotratila aj trpiace dieťa. Pre neveriacich je bolesť len niečo, čo zavadzia, niečo nepríjemné, čoho sa treba zbaviť. Pre veriaceho má aj bolesť hodnotu.
@fidka79 Nenapísala som nič v rozpore s katolíckou náukou, takže ak sa ti z toho niečo nepoznáva, asi ju neuznávaš celú...
je to veľmi ťažké rozhodnutie, ale ja na tvojom mieste a s takými výsledkami by som to riešila tak isto ako ty. Podstúpila by som potrat, lebo by to bolo najlepšie pre to bábo aj pre teba. To dieťa by len trpelo a ty s ním. A nech ma tu ukameňujú mamičky s opačným názorom, ale vžite sa do situácie, že sa musíte pozerať na to vaše milované dieťa ako trpí, ja by som to nedokázala. Veď moje deti sú chvalabohu zdravé, ale keď ochorejú tak trpím s nimi...
@evening_star aj ja som veriaca, no nejdem si k tím tvojím príspevkom už radšej ani vyjadrovať..
Niekde som citala ze postihnute babetko v brusku netrpi, ani take s vadami. Ked pripadne zacne trpiet tak az po narodeni. Merali takymto detom mozgove vlny v brusku a zazivali tam pokoj a klud. Ten mozgovy graf bol na urovni cloveka ktory preziva blazenost.
Toto je iste, zaroven este nie je potrdene ale su indicie ze babetko v brusku vnima uplne inym sposobom ako potom po narodeni. Cas mu plynie diametralne odlisne. Ono za tych 9 mes. prezije urcite dusevne stavy, ktore vraj sa daju nedokonalo prirovnat k 90tim rokom pozemskeho zivota co sa tyka intenzity. Co potom sice zabudne, ale bolo to tam, a dalej to ovplyvnuje ta zazita skusenost, ci uz telesny zviot cloveka dalej alebo ak nahodou je dusa, tak tu dusu...
Odkedy toto viem, nedokazala by som zabit dieta v brusku len pre svoje sebecke pocity, aby som sa potom nemusela nan divat a riesit co dalej ked ho uz uvidim - lebo tam by mnoho ludi ucuklo a uz nezabilo, aby som mala pokoj uz skor, aby som sa cim rychlejsie mohla vrhnut do dalsieho dietata. Lebo vobec neplati ze babetku je ten zivot v brusku akoby nanic a ze par tyzdnov hore dole je jedno. Nie je ani zdaleka.
Volakedy ked nemali este lekari take diagnosticke pristroje, boli tie babetka vlastne stastnejsie. Aspon v tom brusku mali pokoj a nikto ich neduril von. V takej Sparte tie chore a neschopne zivota nechali aspon narodit sa, bola to vlastne humannejsia doba nez dnes kedy im uprieme uz vnutromaternicovy vyvoj a uz takto skoro robime selekciu. A este k tomu nedokonalu, boli aj clanky kde sami lekari priznavali ze je podozrivo vela pripadov kedy sa narodi dieta omnoho menej postihnute nez sa cakalo, a mohlo by prezit v podstate sice tazsi (no oproti nejakej Afrike kde bojuju o kadodenne prezitie aj zdrave deti a trpia aj viac ale napriek tomu si vazia zivota aj takeho a nevzdali sa ho ani za nic) ale relativne normalny zivot.
Podla mna ked uz, mali by uzakonit moznost eutanazie aspon aj po narodeni. Tak by sa aspon vyselektovalo nemale percento zbytocne skoro zabitych alebo omylom diagnostikovanych - nielen co sa tyka postihnutia ako takeho ale aj jeho miery. Takto vela zien ide na potrat pre istotu. Co je skoda.
@evening_star ja som veľmi silno veriaci človek, ale to video čo si tu dala by som sem už len z úcty k zakladateľke nedala . Nemáš trochu pochopenia, ako veľmi ju musia také veci bolieť ?
OMG, niektoré to proste nepochopíte, ani keď vám to tu vyhláskujeme !
Zakladateľka dosť trpí aj bez takýchto videí a príspevkov, ktorými len jatríte jej hlbokú ranu !!!
Ja som veriaca, nie sice clenka ziadnej cirkvi ani sekty, takze bezny klasicky veriaci na mna zrejme pozera skrz prsty. Napriek tomu suhlasim s postojom @evening_star v zmysle ze takto to katolicka cirkev chape a som prekvapena kolke tu su take tie co sa pokladaju za klasicke veriace zo vsetkym vsudy, ale nazory tejto zienky im prijdu az moc fanaticke. Nie su, opytajte sa svoho farara, tak by to malo v praxi byt. Ked to neuznavete, ste iba tie moderne liberalne veriace, ktorych je dnes cela kopa, ktore si vyberaju co ano a co nie. So vsetkou uctou, kazdy ma pravo na nazory, ale este ze o vas naozaj vasa cirkev nevie ze mate taketo a boli by ste prekvapene keby ste zistili ze ste vlastne vedla. Akoze schvalne, ked chodite do kostola, skuste tam nabuduce tento postoj predebatovat a potom sem napiste vysledok.
@afrika
@tchaliak Ja som katolíčka a všetko, čo som napísala, môžem podložiť KKC. Možno ste "veriace", veríte, že nejaký Boh existuje, ale asi nie ste katolíčky a patríte k tej väčšine na MK, čo si vieru prispôsobujú, ako sa im chce. "Som veriaca, ale je moja vec, že užívam HAK." "Som veriaca, ale nech si každá žena rozhodne sama, že chce potrat." "Som veriaca, ale prečo by som mala čakať so sexom do manželstva?" Ja som nerobila nič iné, len prezentovala oficiálnu náuku katolíckej cirkvi, ku ktorej sa údajne hlási 70% Slovákov. Ale prinajmenšom v diskusiách na MK to vyzerá, že je percentuálny pomer je skôr opačný...
@evening_star
@evening_star dúfam, že žiješ presne podľa svätého písma keď o mne si napísala, že si vieru prispôsobujem....
potrat nie je vrazda, toto spajanie mi pride cisty fanatizmus. Mozno nie sme (ludia ti najsilnejsi, ktori by mali rozhodovat o zivote a smrti), ale nemame ziadne dokazy o existencii niecoho vyssieho a preto nam nezostava nic ine, len doverovat ludskemu rozumu, ako tej najvyssej sile. (velakrat to nevychadza, zial). JA vsak narazam na skutocne, rozumne zmyslanie. Kto ma rozhodnut o svojom dietati, ak nie matka? Clovek sa predsa nerodi, ani neumiera, preto, ze chce. Rodime sa a umierame proti svojej voli.
Zakladatelka hladala niekoho v podobnej situacii, pre podporu, nie pre moralizujuce komentare...verim, ze to pre nu nie je jednoduche a ze to zvladne, akokolvek sa rozhodne.
@evening_star kde v Biblii sa píše, že fyzická bolesť na malom dieťatku je v poriadku?? pochybujem, že všetci kňazi by sa zhodli na presnom názore čo je správne... ako to viem??? máme v rodine farára, s nejakými som sa aj rozprávala a ich odpovede boli VEĽMI neurčité.. samozrejme nie všetkých.. to by som klamala
@silvia002 jejda..byt v tvojej situacii, som asi na prasky....ale k tomu co pises len strucne. ako tu uz dievcata pisali, vysledky nemas na 100perc ... kamoska odmietla testy pri oboch detoch, lebo im neveri, velmi ich kritizuje, ze su nepresne.....potrat: dieta umrie. porodit dieta s (moznym) handicapom: komplikacia pre cely zivot, ale sanca na zivot, mozno aj nato, aby to dieta dokazalo nieco vynimocne....
tazko a pise o tychto temach.... ina kamoska porodila dievcatko s vaznou vrodenou srdcovou vadou, bolo tu s nami 4mesiace...vravela mi, ze by svoje rozhodnutie nikdy nezmenila, boli to najkrajsie 4mesiace jej zivota. ta mala zmenila zivot mnohym dospelakom, najma pre rozhodnutie jej mamy. v kardiocentre spoznala vela mamiciek, niektore oslavuju so svojimi detmi uz 5.narodeniny.....a ziju svoj zivot dalej.....takze. kazda minca ma 2strany. zelam ti vela sily...drz sa.
ja nikoho nesudim ani neradim-napisem tu len moj pribeh- sice v marci bude mat moja dcera 10 rokov- cize neboli take moznosti vysetreni ako teraz- robili mi amniozentezu-povedali mi,ze dcera bude mat telesne postihnutie-ze by odporucili potrat- dcera sa narodila-s epilepsiou a zlou pigmentaciou-epilep.zachvat-mavala do dvoch rokov a od vtedy nic-mame problem s prvym slnieckom v lete ale tricko to vyriesi, ked ideme k vode- poruchu imunity v dnesnej dobe ma kazde druhe dieta-to mame aj my-inac mala je moj poklad,ktory kazdy den srsi nove perly a je to maly certik a nikdy som nelutovala,ze som sa takto rozhodla aj ked cela rodina bola proti...

@silvia002 naši známy prešli presne takýmto niečím. Taktiez zo začiatku bolo všetko ok, no v 23.týždni prišli na usg a tam dá ukazalo poškodenie srdiečka. Absolvovali vyšetrovania a taktiež ako Vy sa nevedeli rozhodnut. Nakoniec sa rozhodli nechať si to a bojovať s následkami. Vydržala do 38 týždňa. Potom sa ohlasil pôrod, no maličké po hodine zomrelo ☹ vytrpeli si ozaj svoje. No ľutovali potom a hlavne ona, že sa nerozhodla ísť na potrat . Ono nebyl veľmi ťažké rozhodnutie, človek sa s tým nezmieri, no myslím, že to bude lepšie takto. Prajem veľa síl a správne rozhodnutie.