Som v 24. týždni a musím sa vzdať bábätka
Ahojte vsetci. Potrebujem sa vyrozpravat zo svojho zialu. Mojmu malickemu zistili vrodenu srdcovu vadu a tiez z vysetreni na genetike mentalne postihnutie na 98%. S partneron sme sa rozhodli pre potrat som v 24 tyzdni a velmi sa bojim a som nestastna. Je tu nejaka zena co mala taky podobny pripad ako ja?
@silvia002
Ať se rozhodneš tak nebo tak, bude to tak, jak být má... Protože všechny tvé roky, kroky, rozhodnutí a zkušenosti, které jsi za celý svůj život nastřádala, tě ne náhodou dovedou k tomu, co v následujících dnech uděláš...dítě, které nosíš, si vybralo právě tebe, a mělo proto svůj důvod...není pravda, že vznikáme nedobrovolně, rodíme se, protože se naše Duše narodit chtějí, protože to potřebují pro svůj vývoj...s handicapovaným dítětem se ti změní život, najdeš jeho hloubku, přehodnotíš veškerý svůj dosavadní přístup absolutně ke všemu, nic nebude jako dřív, spoustu starých "věcí" ztratíš, spoustu toho získáš...handicapované dítě ti dá nový rozměr...ať už s tebou bude měsíc, rok nebo více...
Život se ti navždy změní i když se dítěte vzdáš, nebude s tebou fyzicky, nebudeš s ním moci prožít jeho vyměřený čas, nebudeš se o něj moci starat, ale budeš si ho v srdci a mysli nosit stále, bude tě provázet...budeš se vyrovnávat s jeho ztrátou, časem se s tím naučíš žít, ale nikdy nezapomeneš na to, že ses ho vzdala...bohužel, čas neléčí, když nechce, čas je šarlatán...
Je mi to líto, hrozně líto, že se dějí takové věci...je mi líto, čím si procházíš...ale čím déle žiji, čím více bolesti vidím kolem sebe, tím více si uvědomuji, že náhody se nedějí a že vše, absolutně vše, má svůj smysl...
Snad už jen...nikdo nemá právo tě soudit, nikdo není v tvé kůži, nemá na sobě tvé boty a nedošel tam, kam jsi došla ty...je jedno, jak reagujeme my, jak bude reagovat okolí...je to tvůj boj...kašli na to, co kdo říká, ať chceš nebo ne, tvou bolest nikdo nezmírní...takže poslouchej své vlastní srdce, v něm je klíč!
@mima4 Boh potrebuje na zemi zástupcu práve preto, aby bola zachovaná nejaká jednota. Keď nerešpektujeme žiadnu autoritu v cirkvi, potom je ozaj na každom jednom ako si čo vo viere a v Písme vyloží, a potom vznikajú všelijaké denomináce, odnože, sekty, a potom nie je jednota v názoroch napríklad na ten potrat. Ale toto je už fakt mimo tému...
@fidka79 Prečo by malo byť krstenie detí slobodných rodičov proti mojim názorom? To sa robí absolútne bežne, aj v našej farnosti. Ešte niečo?
@evening_star pre mna je autoritou Boh, ktory je na cele Cirkvi (nie ludskej - katolickej, evanjelickej, zidovsekj, babtistickej,..) a pravdaze mam Ducha Svateho, v Nom mame poznanie.
Mne je len luto, ze dokazes byt taka necitliva prave k osobam ako je autorka tejto temy.
@fidka79 A som si istá, že pápež je proti potratom, veď to je všeobecne známe známa náuka katolíckej cirkvi, a ak si si nie istá, prečítaj si niekoľko encyklík, napríklad od pápeža Jána Pavla II. Ten bol známy všeobecne tým, že bol proti potratom, eutanázii a HAK.
@mima4 Som citlivá hlavne voči tomu nenarodenému dieťatku, ktoré tu odsudzujú na smrť. A áno, autoritou je Boh, nikde som to nepoprela. Hovorím len, že zástupcom na zemi je pápež. Ty tu prezentuješ názor nejakej denominačnej cirkvi, ja katolíckej, a téma nie je o tom.
@evening_star precitaj si este raz prispevok od @mima4 , a este raz, a este raz... potom mozno raz pochopis slova ktore kazal jezis... raz☹
@fidka79 Ale to, že rodičia žili v hriechu pred manželstvom nebráni krstu dieťaťa, ak súhlasia s tým, že sa bude vychovávať v katolíckej viere. Prosím ťa, trošku si preštuduj problematiku, lebo niečo si prečítaš na topkách: "Pozor pozor, pápež krstil deti slobodných rodičov! Nehorázne a nezvyčajné!", pričom sa to robí už dávno a všade, a už máš z toho argument.
@evening_star a prečo nie si citliva voči tej zene? Ona nema hodnotu u teba? To .. čo citi, čo preziva... čo bude nasledovať v jej živote... ako sa bude trápiť...
mozno by sa tu mohla vyjadrit aj @a.n.j.e.l.i.c.e.k , ty mas tazko choreho syna...vzdala by si sa ho v obdobi tehotenstva, ak by si vedela aky zivot ta s nim caka?
@dai Takže katolícka cirkev nechápe slová, ktoré kázal Ježiš, ahá... Lebo ešte raz opakujem, všetko, čo som písala, je oficiálna náuka kat. cirkvi.
Presne, každý tu obdivuje a.n.j.e.l.i.c.e.k, má hádam aj najviac lajkov na MK, ale tu ma všetci odsudzujú, že by som nechala žiť také dieťa v bolesti. Trošku si protirečíte, nie?
@mima4 Takže ke´d zabije svoje dieťa, tak jej bude lepšie? Určite má hodnotu, nekonečnú, ale jej dieťa rovnako.
@evening_star
ja sa ta este raz pytam, prečo nie si citliva voci tej zene? Odpoved mi na tuto otazku.
Ak ma ta zena hodnotu, prečo nedokazes chapat jej situaciu a rozhodnutie, ze pre nu a aj pre dieta je toto lepsia volba?
Uz slovami "takze zabije svoje dieta" ju sudis, degradujes.. skus sa vzit do jej pocitov.. prestan vnimat zivot cez zakony, vyklady, naucene veci... toto robili farizeji, drzali sa "toho svojho" ako kliest tela... ale zrazu prisiel Jezis a ukazal ze veci sa daju robit inak... ze nemusime zit pod zakonom ak Ho pozname...
@mima4 Citlivá som natoľko, že hneď v prvom mojom príspevku do tejto témy som jej vyjadrila svoju empatiu a uznala, že určite to má ťažké. Ja na jej mieste by som bola tiež sklamaná, smutná a nahnevaná. Takže dovolím si povedať, že citlivá som. Ja na rozdiel od teba som rovnako 50:50 citlivá aj k tomu dieťatku. Pre mňa sú to dve osoby, dvaja ľudia. A dieťa má právo sa narodiť. Ja som zase presvedčená, že keby tu bol ježiš, tak určite by nedovolil, aby šla na potrat. Proste my dve denominácie sa nepochopíme...
Milé dámy, prečítajte si ešte raz príspevok od @elzu na tejto 19. stránke hore. Krásne to nestranne zhrnula, ale mám pocit, že stále potrebujete tú druhú stranu presviedčať o svojej pravde a strašne vám to robí dobre. Mne osobne sa zdajú vaše vzájomné útoky už detinské. Jedna strana obhajuje stranu matky a druhá strana obhajuje právo dieťaťa. To akoby ste sa pýtali čo bolo skôr - vajce alebo sliepka? Mám dojem, že sa aj tak vzájomne nepochopíte a osočovanie tu bude ďalších 10 strán. Nemusíte sa chápať, ak to nejde, aj tak to celé rozhodne autorka témy podľa toho, ku ktorej strane sa prikláňa svojim ľudským vyzretím a poznaním. Ak sa nechápete, aspoň sa tolerujte 😒
@silvia002 V prvom rade je mi ták strašne lúto čím prechádzaš,že to neviem ani napísať. ☹ Nezaslúži si to žiadna mamička,ale také veci sa stávajú aj ked nik nevie odpovedať prečo práve tebe a nikto tto ani nikdy nebude vedieť vysvetliť.Nik nemá právo odsudzovať žiadne rozhodnutie ,lebo nik ta nemá právo súdiť.Môžme iba vyjadriť čo si myslíme ako by sme sa k tomu postavili aj ked žiadna nevie ako by sa k tomu postavila v reale.Je naozaj ttrápne ako sa tu ženy vadia apresadzujú svoj názor o ktorom si myslia,že je správny.Ja ti tiež môžem povedať čo by som robila.Hlavne si myslím,že tak ako ultrazvuky dokážu pomôcť tak dokážu zničiť mnoho životov a krásu tehotenstva.pretože ak by žena nettušila očo ide tak by to dieťa porodila,Vo vela prípadou sa dieťa narodí ovela menej poškodené ako sa zdá aj ked trpí predovšetkym matka a bez ultrazvuku by bola toho ušetrená.Poviem ti ja by som na potrat asi nešla,píšem asi lebo faktt neviem ako by som reagovala naozaj.3la by som ak by som bola ohrozená ja na živote.Lebo v prvom pripade máš chraniť svoj život.Nik naozaj nik nevie ako sa to všettko vyvinie
@evening_star katolicka cirkev ma svoju historiu - nie vzdy pozitivnu... aj slova borgiovskych papezov pokladas za slova zastupcov jezisa na zemi?
mima pise v svojom prispevku to co hlasa katolicka cirkev - nesud aby si nebola sudena, miluj, maj sucit etc. ....
myslis ze zakladatelka nedostala uz dost velky kriz? musis jej to este viac stazovat? myslis ze trpi malo? nechaj to rozhodnutie na nu - ona bude zan sudena bohom, nemusis ju myslim sudit ty☹
tato tema sa uz trochu zvrhla.. zakladatelka mala iste trapenie a tu na 19tej strane sa hadate o cirkvi? 😕 ... nemozeme maminu odsudozvat... nije kazda z nas by bola taka silna ze by zivot s postihnutym dietatom zvladla... sestra mojej mamy ma postihnutu dceru ma uz 30 rokov a treba o nu neustale pecovat je na voziku moze iba lezat .. nerozprava, potrebuje starostlivost ako pol rocne dieta .. napriek tomu moja teta vyzera uzasne ..obdivujem ju za to .. vzdy je vysmiata celkovo je to taky dobry clovek 🙂 .. aj napriek tomu ze uz 30 rokov sa stara o take dieta nikdy som ju nepocula povedat "bodaj by sa nenarodila" ... mno nije kazda z nas by to zvladla... je lahke ju odsudit ale chcela by som vidiet kazdu jednu z vas v tej konkretnej situacii ci by ste ani len na sekundu nepomysleli na potrat...
Určite je to pre ženu ťažké, ak má postihnuté dieťa, ale niektoré veci, ako napríklad ochrana života, sa nedajú relativizovať. Rozdiel medzi mojím a tvojím vnímaním je ten, že ty vidíš len ženu, ale ja vidím dve osoby. Áno, matku treba pochopiť, podporiť, pomôcť, povzbudiť, ale rovnako treba hľadieť na dieťa. Pre mňa smrť nie je riešením situácie. Neverím, že by stanovisko cirkvi a pápeža- stanovisko pro-life, bolo nesprávne a porovnávať ho s borgiovskými pápežmi je podľa mňa scestné.
@tchaliak Smrteľný hriech má tri podmienky: musí byť vedomý, dobrovoľný a vo vážnej veci. Čiže ak niekto zabudne brať vitamíny, nerobí to naschvál, takže to nemôže byť hriech, teda úmysel vraždy.

@mima4 amen