icon

Som v 24. týždni a musím sa vzdať bábätka

silvia002
8. feb 2014

Ahojte vsetci. Potrebujem sa vyrozpravat zo svojho zialu. Mojmu malickemu zistili vrodenu srdcovu vadu a tiez z vysetreni na genetike mentalne postihnutie na 98%. S partneron sme sa rozhodli pre potrat som v 24 tyzdni a velmi sa bojim a som nestastna. Je tu nejaka zena co mala taky podobny pripad ako ja?

katy2
8. feb 2014

@afrika pytas sa ci som stala pred podobnym rozhodnutim... ANO.... Tripple testy mi vysli uplne katastrofalne.... velke riziko vad a postihnutia... a na amnio som napriek tomu odmietla ist... lebo som VEDELA, ze nech to dopadne akokolvek, babyo si necham a bude sa on starat ako najlepsie budem vediet....

kofoluska
8. feb 2014

@mima4 To mas svatu pravdu. Za kazdu cenu nieco urobit len preto, lebo..... a nehladiet na vsetky aspekty - nech si hovori kto xce co xce, to je u mna potom uz ciste sebectvo.

katy2
8. feb 2014

@mima4 myslim, ze sme v mnohych diskusiach na rovnakej vlnovej dlzke, ale teraz nesuhlasim... ako inak nazves to, ze zena dobrovolne porodi dieta v 24tt, aj ked sa este na svet nepyta.... co ine to je ak nie zabitie.... ved ho vedome vystavi istej smrti.....

mima4
8. feb 2014

@kofoluska
ja si ani neviem predstavit, co je to byt na mieste autorky tejto temy ☹
Ma toho dost.... a nezasluzi si, aby niekto do nej este "kopal". Je ine povedat svoj nazor (ak sa nan pyta) a ine pouzivat taky necitlivy slovnik.

mima4
8. feb 2014

@katy2 ja nepopieram, ze ide o vzatie zivota, to je aj mne jasne 🙂 ale mam sucit s jej rozhodnutim, mam sucit s nou a snazim sa byt viac milosrdna ako spravodliva. To sudenie a ten dopad necham na Bohu, ja som len biedny clovek. Ona je v tazkej situacii, myslis si, ze reci "chces ho zabit?" alebo "zavrazdit vlastne dieta" jej nejako pomozu? A myslim si, ze toto nie je slovnik vhodny pre cloveka, ktory sa rozhodol nasledovat Krista.
Je mi jej fakt velmi luto a ani si neviem predstavit v akom dusevnom rozpolozeni sa nachadza a nech sa rozhodne akokolvek, ja nemam pravo ju sudit, ona si ponesie dosledky do svojho zivota bez ohladu, ci si dietatko necha alebo nie.

amouramour
8. feb 2014

ach, kasli na slepacie rady...zenske nepodarene ze sa nehanbia. Nikdy by som nesudila niekoho za taketo rozhodnutie, nik iny ako ty nevie ako sa citis, nik nevie ake to je starat sa o take dietatko a pozerat ako trpi a pomaly umiera, nik kto to nezazil...a ziadna pani moralistka ti s nim ani nikdy nepomoze, kasli na tuto modru stranku a rozhodni sa podla toho ako to citite...myslim, ze len vy sa rozhodnete spravne

althejka
8. feb 2014

Velmi zelam zakladatelke temy,aby mala silu na rozhodnutie,ktore urobi,nech je akekolvek. Je to iba na nej a partnerovi,urcite je strasne tazke byt v takejto situacii,ale nemyslim si ze sa tu docka niecoho ineho,nez dvoch taborov.preto nebudem pisat co ma robit,co nema,len nech urobi to co Ona poklada za spravne🙂

rebellefleur
8. feb 2014

V prvom rade by som podotkla k tým, čo ju tak napádate - porovnávat autistické detičky, detičky s downovym syndromom s potvrdenou mutaciou istého chromozomu, kde lekari presne vedia, aké to bude mat následky, nie je moc vhodné a je to podla mna aj neporovnatelné.
Neviem, čo by som robila na tvojom mieste, neviem, či by som si to dokazala zobrat, či nechat, ale v každom prípade prajem velmi vela síl, nech bude tvoje rozhodnutie hocijaké.

kofoluska
8. feb 2014

@mima4 Ved prave. Viem, co sme prezivali do vysledkov amniocentezy my a ake to pre nas bolo, hoci sme boli obaja presvedceni, ze krpec je OK. Bola som niekde okolo 20-21tt ked nam konecne zavolali. A ani si nexcem predstavit tu bolest, s akou by sme to vsetko dalej prezivali. Baba je psychicky na dne, ale holt ludska prirodzenost sa nezaprie - kopni si ked mozes. Vsak sa Ta to netyka a Teba to neboli. 😠

katy2
8. feb 2014

@mima4 ja len proste nezatvaram oci pred bezpravim voci tomu malickemu tvorcekovi.... preco je kazdy haklivy, ked sa povie ZABITIE... a co to ine je? nepouzila som slovo vrazda, ale zabitie.... mne je autorky strasne luto, a modlim sa za nu.... prosim o silu, nech sa rozhodne akokolvek....

7katka
8. feb 2014

lekari vsetko len predpokladaju, ale nik nic nevie so 100% istotou, napriek technike, ktoru maju, priroda to vyriesi sama,ak jedinec nie je schopny zivota

mima4
8. feb 2014

@katy2 pretoze aj autorkyn zivot ma hodnotu, nie je menejceny, aj ona ma srdce, dusu, vnimanie... a momentalne jej srdce krvaca bolestou, preto si zasluzi citlive jednanie bez ohladu, ci si niekto mysli, ze ide o zabitie alebo nie.

Tiez som volakedy mala taketo "reci"... a este som sa skryvala s nimi za Boha, no po case som zmenila svoj pristup k roznym veciam. Sama som hriesna, tak co budem hadzat kamene do cloveka, ktory trpi?

aknelusenka
8. feb 2014

Mojmu susedovi tiez diagnostikovali v brusku postihnutia a neviem co vsetko... Dnes je z neho riadny fesak - uplne zdravy

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katy2
8. feb 2014

@mima4 ale ja do nej kamen nehadzem, ja len vravim a pytam sa, co by urobila, keby sa jej narodile zdrave dietatko a potom by nedajboze ochorelo nevyliecitelnou chorobou... to by tiez takto zmyslala?
pre mna je jednoducho zivot posvatny... jej na zivot nikto nesiaha... kto viac potrebuje empatiu? autorka alebo jej dieta? kto viac potrebuje milosrdenstvo? autorka alebo jej dieta? 😢

majak10
8. feb 2014

@michaela1307 úžasný príbeh - neriešili či bude alebo nebude trpieť, či budú mať alebo nebudú mať čas a peniaze na jeho lekárske zákroky, iba ho ľúbili takého aké bude a chceli ho. Darovali mu ŽIVOT, LÁSKU, SEBA.
SME TU PRE SVOJE DETI, NIE PRE SEBA.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katy2
8. feb 2014

@fidka79 to je tvoj nazor, neberiem ti ho... zaujimave, ako kazdy bojuje za prava autorky a nikto za to malicke stvorenie....
ale beriem, kazdy ma ine zmyslanie, zivotne skusenosti, poznanie a svedomie....

amouramour
8. feb 2014

@katy2 joj, niektorym maminkam asi lezie materska a kvocenie doma pekne na mozog...sa spamataj ze ZABITIE...troska drsne slova a hovoria sa asi velmi lahko kedze si to pises popri dvoch zdravych detickach

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katy2
8. feb 2014

@amouramour tazko sa to pocuva, vsak?
keby ste tak obhajovali to dietatko 😖

sorciera24
8. feb 2014

@katy2 a preco si ty nevezmes , neadoptujes jedno z tazko naozaj tazko psotihnutych deti z domova?.....urob dobry skutok....

kofoluska
8. feb 2014

Dievcata a co takto skusit zmenit uhol pohladu. Vsetky sa zhodneme na jednej veci - a sice ze uz plod v tele matky je zivy tvor, ktory citi. Citi lasku, nehu, ale aj strach, bolest, uzkost. Ked sa narodenemu cloveku rezu zuby - boli ho to. Ked si zlomi ruku - boli ho to. Ked mu zle funguje srdce - pri urcitych aktivitach a prilezitostiach ho to boli.
Autorka pise, ze dietatko ma viacere postihnutia, ktore mu po narodeni budu sposobovat bolest. Navyse ma aj srdcovu vadu a uz teraz zaostava vo vyvine. Ked sa na to teda pozrieme z toho pohladu, ze je to citiaca ludska bytost - musi ho to uz teraz boliet. Musi uz teraz trpiet. Pre pana jana preco ho ma nechavat trpiet? Tu nejde o downa alebo autizmus. Ide o vazne postihnutia sposobujuce bolest.
Prestante sa hrat na Bohov a majte trochu sucitu. Nie len k autorke temy, ale aj k jej nenarodenemu dietatu. Pretoze nehnevajte sa na mna, ale kazda jedna, co tu do nej kopete a skryvate sa pri tom za Boha a svoju vieru prejavujete len vlastny egoizmus. Mat dieta za kazdu cenu. Aj za cenu, ze to dieta bude fyzicky trpiet. To s Bohom nema nic spolocne.

anatalia77
8. feb 2014

@sorciera24 tak na tuto odpoved si pockam

afrika
8. feb 2014

@katy2 to dieťatko tu obhajujemne - NECHCEME, ABY FIZYCKY TRPELO

zuzkat1
8. feb 2014

@silvia002 pocuvaj svoje srdce a svoj rozum... Som proti potratom len tak pre nic za nic,ale toto je ina kategoria...
Som 4krat tehotna (2x som potratila,raz MA a raz spontanne) takze viem aky dar je dieta,napriek tomu som vedela ze ak by vysla genetika zle tak ho neporodim. Musim dodat ze Chvalabohu som to nezazila takze si neviem predstavit co prezivas,ale chapem ta. Vykasli sa na okolie a daj na to co citis ty.

amouramour
8. feb 2014

@katy2 ano pocuva, na ludsku hlupost mam mimoriadne citlive usi🙂

mata128
8. feb 2014

@silvia002 ahoj,aku vadu srdiecka vam zistili???pytam sa iba preto,ze moj syncek sa narodil s vrodenou srdcovou chybou,ktoru vsak pocas tehu nezistili. On vdaka bohu ziadne pridruzene dg nemal,takze to zoperovali a zvladli sme to....prajem ti,aby si sa rozhodla co najlepsie. Moja kmotra ma dve postihnute deti,ja ta moralizovat nebudem. Z jednej strany ju obdivujem,ako to zvlada,z druhej strany,niekedy to pre nu nie je zivot,ale len prezivanie...vsetko dobre ti prajem

svetllana
8. feb 2014

No..napíšem svoj názor napriek tomu, že tu bude asi ojedinelý. Nešla by som na potrat, aj keď v tomto štádiu tehotenstva sa už nedá hovoriť o potrate, ale o vražde. Tvrdé, no pravdivé. 😒. Ja chápem, že sa vám to slovo nepáči, človek stále bude hľadať niečo, aby odľahčil svedomiu.. Ani som si nedávala počas tehotenstiev zisťovať, či bude dieťa nejak postihnuté, dobrovoľne som tieto vyšetrenia odmietla. Prečo? Pretože bez ohľadu na všetko, je to moje dieťa a má právo na život, a ja nemám právo a ani by som nechcela, mu ho vziať. Zle sa mi čítajú niektoré názory tu..ale čo už..tolerancia musí byť, právo na názor tiež.