icon

Vysoký krvný tlak v 38. týždni

16. máj 2022

Ahojte, čo vám zaberalo na VKT v tehotenstve prosím? Ku večeru mávam už aj 140/95. Podarilo sa vám s takým tlakom rodiť prirodzene či len sekciou?

Mávam také stavy, že v noci keď mám VKT nemôžem ani dýchať a bojím sa, že pri prirodzenom pôrode neudýcham.

Strana
z2
nairia
17. máj 2022

ja som brala 3x denne 1tbl... rano, naobed, vecer. nemala som ten tlak nejaky vysoky, no nebolo ani uplne ok toto. a tiez som si merala v priebehu dna tlak. po porode sa mi vratil do normalu.

autor
17. máj 2022

@diamond007 preeklapsia je diagnóza, ktorá môže ohroziť plod aj ženu na živote a je často dôvodom na skoršie ukončenie tehotenstva.

diamond007
17. máj 2022

Ale nie s tlakom 140/100. Ak sa ho darí takto udržiavať tak je všetko v poriadku

barus26
17. máj 2022

@diamond007 to hovoríš dobre hovadiny. Spodný tlak je už vysoký až moc, v tehu by mal byt max 90…ak sa pridajú bielkoviny v moci alebo opuch noh tak nebudú čakať a pôrod vyvolajú alebo spravia sekciu

stanulienkat
17. máj 2022

@diamond007 dufam, ze si s tym tlakom robis prcu. Taky tlak je na mozgovu porazku aj u bezneho cloveka, nieto u zeny, ktora bude rodit, tlacit pri porode a tlak jej bude ovplyvnovat este x dalsich faktorov.
Autorka, skus este obmedzit sol ako len vies.

diamond007
17. máj 2022

@barus26 😅😅😅 hovadiny ako hovadiny, nerobme z vyššieho krvného tlaku horor. Prežila som aj do pôrodu aj s opuchnutymi nohami aj s tlakom vysokým a mám zdravé dieťa aj prirodzený pôrod prirodzený som mala.
Nebavím sa o moči ale o tlaku.

barus26
17. máj 2022

@diamond007 no zjavne si mala “len” vysoký tlak. Nie preeklampsiu. Nikto by potom nečakal a nenechal ta len tak. Niečo si naštuduj.. Vysoký tlak, preeklampsia ohrozuje aj dieta aj matku….

diamond007
17. máj 2022

@barus26 neštudovala som si rozdiel, ale autorka rieši VYSOKY KRVNY TLAK a NIE preeklampsiu.

autor
17. máj 2022

@diamond007 VKT nie sú hovadiny. Nech je tlak z akéhokoľvek dôvodu vysoký. V tehotenstve to býva preeklapsia, ale sú mamičky ktoré mali VKT už aj ored otehotnením a tam je to tiež veľké riziko. Nie len zajrvácania - mozgová príhoda. Preeklapsia, môže dôjsť na eklampsiu a tzv help syndróm. Tam sú radi ak zachránia aspoň mamičku, tak prosím ťa nepíš o čom nič zjavne netušíš a nezľahčuj.

diamond007
17. máj 2022

Vysoký krvný tlak sa dá korigovať liekmi predsa. A áno, občas treba zľahčovať, keďže 140/100 nie je smrteľne. Ja som odpovedala na tvoju otázku. Ak sa to drží v hentej hodnote (s liekmi ) tak je to úplne v poriadku. Som rada že môj gynekológ nestrasi ženy jak vy 💪 a zbytočne.. ak je všetko ostatné v norme tak nie je dôvod na obavu/cisarak a pod.
Skôr mám pocit z teba, dráha autorka, že hľadáš dôvod ako mať ten cisarak 🙂
Držím palce do zdarného konca v tehotenstve. Pekný deň

autor
17. máj 2022

@diamond007 nie práve by som sa mu rada vyhla ;) neuveríš. Preeklapsia sa zvykne opakovať a žiaľ ju mám už 2 krát. Tlak 140/100 je už na hospitalizáciu ak ide ruka v ruke s bielkovinou a opuchmi. Je to vysoká hodnota kedy môže dôjsť k nedokrveniu a neokysličeniu placenty. Preeklampsia je ochotenie placenty inak. Rada ti tu dávam prednášky, snáď sa poučíš do budúcna. Ak máš ty tlak roky taký ( nie postihom placenty) telo si vytvorí mechanizmy a snáď to vie aj lepšie zvládať, ale máš chorú placentu, do tela ti putujú bielkovony ktoré ohrozujú tvoje obličky, srdce, mozog, pľúca... a pod. upchatím, kolapsom jednotlivých orgánov. 🙏🙏🙏 Dúfam že som ti to vysvetlila dostatočne.

leuska1991
17. máj 2022

Ano bol. Cakali do 38tyzdna. Porod sice dopadol dobre,ale bol narocny 18hodinovy🥺

kiki68
17. máj 2022

Ja som pri 154/94 alebo tak nejak bol ten tlak rodila prirodzene. Tlak ale nesiel dole hned ani po porode. Az o dva dni to zacalo klesat. Oni to dost zahovarali, ale ja som citila ze este som taka nejaka moc roztekana. Ani neviem aky tlak je dovod na sekciu, max mi namerali 170/110 nejako v 39tt

kiki68
17. máj 2022

Brala si profylaxiu of 14tt ako tehu aspirin? Lebo ked uz je to take, ze sa to zase rozbieha, tak od 36tt rovno vyvolavaju porod. Mne tiez porod vyvolali. Mala som do 36tt profylaxiu a to aj pekne drzal tlak, od 36tt uz som musela do nemocky s tabulkami kazdych par dni

nevenka
17. máj 2022

Dopegyt a magnezium som brala. Jasne, v den porodu som tiez bola na tabletkach. Po porode mi klesol na chvilku, ale znova stipal do vysin. Lenze mne sa uz potom rozbiehala aj hyperfunkcia stitnej zlazy, takze ja som bola donedavna potom na betablokatoroch a Thyrozole na blokaciu stitnej zlazy. Vacsinou, ak je to sposobene tehotenstvom, tak po porode sa to upravi.

nevenka
17. máj 2022

@barus26 veru, mne vyvolavali pri 150/100, mavala som doma aj nizsi, toto bolo max. na poradni. Ale doktor sa velmi bal. Sla som 9 dni pred terminom, ale ja som nebrala viac ako 3 tbl. denne a nrmala som bielkoviny v moci ani opuchy. U mna skor to bolo uz rozbiehajucou sa hypertyreozou.
Co ale sposobuje Dopegyt, je neziaduci ucinok po porode, u mna sa to prejavilo po prvom porode a po tretom. Spustil mi depresiu. Mne potom lieky aj z tohto dovodu menili na Concor, podla kardiologa je to lepsie ako Dopegyt pocas kojenia a potrebovala som dat dole aj pulzy.

nevenka
17. máj 2022

@diamond007 mohlo Ti zomriet dieta alebo Ty, mas len stastie, mnohe zeny a deti to stastie nemali. Chodila som k primarovi na poradnu a on mi hned navrhol, ze ide popozerat babatko, ako sa ma, ake je velke, skumal to sono asi 20 minut, prietoky, vsetko, vahu. Ci je zrele. Nakoniec som ho uprosila, ze este tyzden pockame na liekoch a potom uz som sa dala presvedcit. Poznam babu, ktorej den pred terminom umrelo dieta v maternici, z cista jasna, zo sekundy na sekundu. Toto som mala v hlave stale.
Ked som potom bola na kardiologii, zase u primara v SUSCCH, tak sa ma opytal, ci ten tlak, co mi namerala sestricka mam takto dlhodobo, ze to je na infarkt alebo mrtvicu. 160/96. Potom na holteri mi v namahe stupal na 200/135, pulzy 150, nemala som ani v noci dobry tlak. To skoro skolaboval on, ked to videl. No potom mi zistili hypertyreozu a na liekoch a betablokatoroch to bolo uz fajn.

zuzib21
17. máj 2022

Ja som rodila prirodzene ale s tabletkou pod jazyk na znizenie tlaku. Dopegyt som brala od 33tt postupne ucinok slabol, dostala som sa az na 8tbl denne. Bielkoviny som nemala preto sa snazili malu udrzat v brusku co najdlhsie, ale neviem ci to bolo rozumne. Narodila sa v 38tt malicka ledva mala 2,5kg v podstate odvtedy ako sa zacal tlak zvysovat uz podla sona nepriberala. Inak je teraz zdrava bez problemov len bola hypotonicka, oslabeme svaly, cvicili sme ma 3 roky a je fit 😁 tlak sa mi upravil az mesiac po porode. Ten strach o malu nepraj nikomu, kvoli tomu asi mala ostane jedinacikom....

nevenka
17. máj 2022

Pisala som Ti, ze od prepichnutia vody som do 45 minut porodila. Bez oxytocinu, len tak,...Bola som ale na 3 cm, ked mi prepichli vodu, vytlcili zo mna, co to slo a hned som bola na 6 cm a za chvilku hotovo. Dopegyt naozaj nestopne porod, ale mala som len 3 tabletky denne.

nevenka
17. máj 2022

A maly mal 3100g, najvacsie z mojich 3 deti, prve som rodila v 41tt, malo 2810g, druhe v 40tt+4 a malo 3050g. Takze keby som toto tretie prenasala, tak by malo najviac. Ale nakoniec bol so silnou zltackou a spal v kuse 2 tyzdne, nevedela som ho zobudit. Hypotonicke mame vsetky 3 deti, ale nebolo to na cvicenie...
No...prve dve deti mali bradykardie, to tiez bol strach, ze co to maju so srdieckom, vzdy nieco.
A potom lieky na stitnu zlazu, aj na tlak, odporucali mi najprv odstavit, ale nakoniec povolili kojenie s najnizsou davkou liekov, stacilo to..to tiez boli nervy.

autor
17. máj 2022

idem na kontroly tento týždeň. Dúfam že to malinké v brušku dá ešte 🙏🙏🙏. Veľmi sa o malé obávam. Mne troška zaberala úprava stravy, no teraz už ani to nie. A po 15tej už len odfukujem.

Strana
z2