Vyššia hodnota NT

luci219
6. feb 2024

Ahojte,

Akú máte prosím skúsenosť s vyššou hodnotou NT? Bola som na ultrazvuku, podľa merania bábätka som bola 13+1, doktor viackrát premeriaval NT a zapísal nám hodnotu 3.9, ktorej sa budeme držať. Nameral aj viac aj menej podľa toho, v akej polohe bolo bábo. A povedal nám, že podozrivé to môže byť, ak je nameraná hodnota vyššia ako 3.5. Odporučil nám aj genetickú konzultáciu. Iné testy zatiaľ nemám.
Aj podľa neho to v takomto štádiu tehotenstva to hneď nemusí znamenať niečo zlé. Síce tam môže byť zvýšené riziko nejakej vrodené vady, preto tá genetická konzultácia. Podľa štatistík je väčšia šanca, že by bábo malo byť zdravé, no aj tak tam ten strach je...
Ak ste mali vyššie NT, ako ste nakoniec dopadli?

Ďakujem

anjelicek26
6. feb 2024

Tak babatko v 14.tyzdni je podstatne vacsie, ako ked robia sijove prejasnenie v 11-12.tyzdni, takmer dvojnasobne vacsie babo, ze ano... ta hodnota je proste tym padom vacsia, musi byt... kazdopadne urcite dalsiu konzultaciu, ale uplne ako "mame problem" to prosim neber, zbytocny stres...

cookie29
6. feb 2024

zvycajne sa to meria skor, okolo 11-12tt ty si uz v 14tom tt. Ja byt Tebou, zaplatim si s kor Nifty, ak mozes, ide o analyzu DNA z krvi. Ja som mala vyssi vek, takze som si dala urobit.

amelia89
6. feb 2024

Jednoznacne odporucam nifty testy kvoli pokoju na duši. Ja som mala v 12+5 hodnotu 2.9.

kiki68
6. feb 2024

Ja by som si dala nejaky nifty test, zial na meranie prejasnenia je dost neskoro. Cize to moze byt dovod nepresneho merania vobec. Takze nestresuj, hlavne ked nevidel ( v tom tyzdni uz zase ine veci vidiet) napr iny tvar hlavicky, ruky, nohy, inak tvarovane organy atd. Toto prejasnenie sa zial musi robit skor podla vsetkeho. Mne to robil gyn v 12tt presne a to vyslo super, termin na Combined Test bol az 13+5 a uz to tam tiez naskocilo to cislo. Nakolko sme mali bezchybny nifty v ruke, tak povedal, ze to mozeme rovno ignorovat skrz ten neskory tyzden. Bolo v norme, Ale tej hornej norme. Pozrel vsak vsetko ostatne uz pekne a maly je zdravy, uz ma 3,5 roka. Je nadpriemerne inteligentny, v 3 rokoch ma interval pozornosti na urovni 8 rokov. Takze uz riesi matematiku a taketo zabavky. Tak ja len ze klidek

luci219
autor
6. feb 2024

@kiki68 Veď práve skontroloval všetko možné. Všetky orgány pekne vyvinuté a pracujú ako majú. Nohy a ruky tak isto a aj nosová kostička je vyvinutá. Aj srdiečko by malo byť v poriadku, tam jedine bol vraj nejaký turbulentný tok v PA. Neviem úplne čo to znamená, mal by byť skôr lineárny, ale to že sa ešte môže napraviť a bude to určite kontrolovať keďže chce, aby som prišla na kontrolu o 3-4 týždne. Tak dúfame, že bude všetko ok a isto dáme aj ďalšie testy urobiť čo bude treba...

rybkoava
6. feb 2024

Bola som až v 14 týždni NT 3,2-3,3. Kvôli veku (35) bola tá hodnota hraničná, ani dobrá ani zlá. Nosová kostička tiež bola pekne viditeľná, aj ostatné v poriadku. Hneď som si dala urobiť NIFTY PRO, vyšli v poriadku. Do toho vyšli 1:38 pozitívne Triple testy, opäť kvôli veku.🙈 Krv mi brali naraz na Nifty aj na Triple. Genetička mi navrhla odber plodovej vody. Do ničoho má však netlačia. Zrýchlené výsledky do 3 dní, na Dawnou a ďalšie syndrómy vyšli negatívne. Zvyšok do 3 týždňov. Mohla som ešte počkať na morfo u Grochala, ktorý vie vylúčiť Dawnou syndróm. No ten má ešte len čaká.

kiki68
6. feb 2024

@rybkoava ked je dobre aj nifty, tak tam neni o com. Podla toho by som sa orientovala a tiez, ze na usg neni nic zle. Triple test vyjde vacsinou okolo 35 zle. Ja som mala nasho tiez v 35. Tripple sa tu vsak nerobia, iba v ramci Combined test sa tie hodnoty nejak pouziju. Nam ako bol nifty, tak aj bolo pohlavie a vsetko.

kiki68
6. feb 2024

@luci219 tam jedine to nifty ma napada, lebo to Bude iba taka bodka za tym, ze mate vsetko ok.

rybkoava
6. feb 2024

@kiki68 ja už som kvôli stresu súhlasila so všetkým, nakoľko som minulý rok potratila ( missed )a aj pri tomto tehotenstve to zo začiatku vyzeralo, že nedopadne dobre. Aspoň sa môžem konečne tešiť na ďalší morfo a nie tam ísť so stresom. Predsa len 20 týždňov byť v permanentnom strese nie je v poriadku.

andulka3346
15. feb 2024

@luci219 ahoj ako pozerám na dátumy tak predpokladám že tento problém riešime obe v rovnakom časovom horizonte. Ak sa smiem spýtať ako si ďalej postupovala teda išla si na nejaké ďalšie testy ? Ja som bola 1× na tom sone keď som mala 12+1 tt a išla som tam s tým ze si idem po fotku a konečne budem môcť rodine oznámiť túto správu a namiesto toho som z tade odchádzala tak ze som sa musela pridrziavat steny lebo doktorka mi namerala NT 3,8 a nevidela ani nosovu kosticku a povedala že sú to jasne známky DS ale môže to byt aj Edwards ci patau podľa výsledkov. Výsledky som mala DS 1:82 ES 1:164 a PT 1:300 čiže celé zlé. Včera 13+1tt som bola opäť na sono ale v Košiciach u MUDr Dankovcika, ktorý mi ukazal peknú nosovu kosticku aj všetky organy ze sú v poriadku aj prietok krvi jedine co ostalo zlé bolo NT 3,5 keď nahadzal merania do systému a pridal tam aj výsledky krvi ktoré boli negatívne ( a predtým ich doktorka nebrala vôbec do úvahy) vyšlo mi DS 1:59 ale ostatne trizomie mi úplne zmizli proste na nejaké čísla až 1:7900.
Povedala som mu ze mňa rovno doktorka objednala na amnio na co mi povedal ze ktory normálny doktor robí amnio v 13 týždni lebo tak ma objednala ona, ze to ani plodovej vody nebudem mať dosť a ze taka včasná amnio je aj zakázaná. Povedal ze ma neodhovara od amnio ze ak chcem nech idem ale určite nie tak skoro. A ze na jeho mieste by si dal spraviť najskôr nifty a v prípade pozitivity išiel na amnio až. Tak mi tam.vcera rovno zobrali aj nifty a do 5 dní by mal byť výsledok. Psychicky som už strašne zle z tohto celého tam mi povedia tak tam tak každý doktor inak a jediné čo robím ze od rána do večera pozerám modrý koník a hľadám nejakú nádej, že to nie je až tak zlé.

luci219
autor
15. feb 2024

@andulka3346 Ahoj. To ti verím, je to zaberák na psychiku. Na sone som bola aj s priateľom a išli sme odtiaľ ako obarení. Hlavne prvé dni po tom som sa čosi naplakala, lebo ma prepadla panika, že môže byť niečo zle a stále nad tým premýšľam a čítam všetko možné.
A od toho sona som zatiaľ moc nepohla a čakám. Doktor nám vtedy odporučil genetickú konzultáciu a pripadne aj echografické vyšetrenie srdiečka, čo by sa malo robiť v detskom kardiocentre v BA.
Akurát budúci týždeň mám odbery u mojej gynekologičky a s výsledkami mám prísť na genetiku, kde to preberieme a ak by výsledky neboli moc dobré, objednanú ma na amnio.
Zatiaľ mi nifty neponúkajú, pretože mi aj na genetike povedali, že keby mi náhodou tam vyšiel nejaký pozitívny výsledok, tak by som pravdepodobne šla na amnio a boli by zbytočne vyhodené peniaze za testy.
Ale už premýšľam aj tak, že ak by mi ak by mi vyšli tieto krvné testy u mojej doktorky dobré a teda ma na genetike nepošlú na amnio, tak by som si asi tie nifty dala urobiť aspoň pre svoj pokoj.
Tak teraz len čakáme a dúfame, že bude dobre. Upokojujem sa tým, že hádam môj vek (27) ešte nie je tak vysoký a že ostatné veci, ktoré sa pozorovali na sone boli v poriadku a že mnohým ženám sa aj napriek vyššiemu NT narodili zdravé detičky....
Držím palce aj tebe nech všetko dobre dopadne 🙂

kiki68
16. feb 2024

@andulka3346 Ja mozem nifty len odporucit. Clovek na po tom jasnejsie. Chod to tej najvyssej rady, tam je skoro vsetko, co je dolezite zistit. Stale keby cosi pojdes na amnio neskor, mate cas do 24tt zistit, co naozaj je vo veci.

andulka3346
17. feb 2024

@luci219 mne genetička povedala tiež toto iste ze ak by vyšli pozitívne tak aj tak pôjdete na amnio a je to zbytočné tak som to teda ani neriešila ale keď mi tento doktor povedal že síce sú tie nifty drahé ale spoľahlivé určite by pre pokoj aj riziko odporúčal najskôr tie a ak by vyšli negatívne tak sa nemusím stresovať niečím takým ako amnio tak som nakoniec teda pristála na to aj keď ozaj je to pálka a bohvie koľko z tej ceny je reálne náklad na testy a koľko Marketing ale co už však naše zdravotníctvo... Ale ja som už aj tak zo všetkého vystresovana tak že na to amnio by som asi aj tak šla aj v prípade negatívnych nifty lebo teraz už nemám pokoj na duši po tomto všetkom čo mi doktori narozprávali. Ale ďalšia vec keď som sa nad tým tak zamyslela tak som čítala pár štatistík kde sa píše že na Slovensku sa ročne narodí cca 70 až 80 detičiek s DS tak potom stále nechápem tým testom lebo keď tu čítam tak každej druhej žene vychádzajú pozitivne skríningy na DS tak nerozumiem akým výpočtom sa tie testy robia. Ja mam tiež 27 a doktorka mi povedala ze to môže byť aj vekom. Ale nemyslím si že 27 je nejaký vysoký vek aby ženám vychádzali takéto výsledky. V každom prípade držím aj ja palce nech vám to všetkým dobre dopadne a čo najmenej tých stresov hlavne 🙏🍀

kiki68
17. feb 2024

@andulka3346 asi preto sa tie tripple testy napr v Rakusku nerobia takto plosne. Mne nieco podobne robili iba pri kombinovanom teste, ale nifty brali ako nadradeny vysledok a hlavne tam k tomu bol organ screening na usg.

rybkoava
17. feb 2024

Dievčatá držím Vám palce, aby všetko dobré dopadlo. Ja som v decembri v podstate čakala s vysokou pravdepodobnosťou dieťa s Dawnovým syndrómom a nakopon vo februári to už nieje pravda, zvyšné výsledky z amnio negatívne a ultrazvuk u dr. Grochala na 1*.

kajkar
21. feb 2024

Ahoj, mam podobny problem, taky jsem byla ve 13+1 (5.2.2024) na screeningu a odchazela jsem v soku. Vše jsem mela v poradku az na vysokou hodnotu NT, ta byla 4,7, riziko na DS 1:60. Velice nic mi k tomu nerekli, jen ze musim, co nejdříve na odběr klků z placenty (možné provést dříve než odběr plodové vody), nicméně to mi nešlo udělat, protože mám placentu schovanou vzadu, tak jsem dnes po 14ti dnech byla na odběru PV. Do pátku by mi měly zavolat základní výsledky - zbytek za 3-4 týdny. A v pondělí jdu na kontrolní screening a poté na dětskou kardiologii na kontrolu srdíčka. Později mi bylo konečně vysvětleno, že při NT 4,5-5,5 je 33% pravděpodobnost, že dítě bude mít nějakou genetickou vadu, 18% pravděpodobnost, že bude mít morfologickou vadu a 50%, že bude zdravé. Nicméně i ty vady nemusí být nějak zásadní, může se jednat o nějaké banality, které se třeba časem vytratí nebo je lze operovat či s němi žít. Tím, že vy máte NT ještě nižší máte procento pravděpodobnosti na zdravé dítě vyšší. Takže moc držím palce, ať to vše dobře dopadne.

andulka3346
22. feb 2024

@kajkar ahoj ja som mala to NT najprv 3,8 neskôr 3,5 a včera mi prišli výsledky z Nifty testov. Všetko je úplne negatívne takže posla výsledkov by malo byť všetko v poriadku aj keď ja som teraz už nesvoja po tom všetkom a rozmýšľam ci ísť aj na amnio alebo je to už zbytočné lebo stále nechápem prečo tam to NT také je.

kajkar
22. feb 2024

@andulka3346 Ahoj, a na kontrolní screening v 16tt a ultrazvuk srdíčka tě poslali? Jako já nad tím ani neuvažovala a šla rovnou na tu amnio, když mi bylo řečeno, že dokáže zjistit víc než krevní testy. Je tam jisté riziko, ale pro větší klid na duši mi za to stojí. A zatím vše v pohodě, klidový režim jsem dodržela, jak mi bylo doporučeno. Teď už jen aby zavolali ty výsledky - nekonečné.

kajkar
22. feb 2024

@andulka3346 a přesně jak říkáš, ikdyby ty výsledky vycházely dobře, tak už nad tím stejně budu pořád přemýšlet a už si to těhotenství tak neužiju. Ale ty máš ty hodnoty ještě pěkné, věřím, že to u tebe bude v pořádku.

kiki68
22. feb 2024

@kajkar amnio dokaze zistit aj tie pridruzene a rozne razstepy a pod. V tomto je amnio naozaj dost presne a diagnostiku. Hlavne ked tam je nejaky taky nalez na USG, ze uz to je dost podozrive

luci219
autor
5. mar 2024

Ahojte 🙂 Tie, ktoré ste čakali na výsledky a ďalšie vyšetrenia, ako na tom zatiaľ ste, ak sa smiem opýtať? 🙂 Mne vyšiel pozitívny screening (Down 1v140, Patau 1v120), čo som aj čakala a teda ma na genetike objednali na amnio. Idem na to zajtra a prvé výsledky budú v piatok. Dúfam, že ten triple screening bude nakoniec vyvrátený.. keďže všade čítam, ako býva často falošne pozitívny...

andulka3346
6. mar 2024

@luci219 ahoj, mne zatiaľ vyšli negatívne Nifty testy ale včera mi brali krv na tripple ale žena co mi ich robila Nifty povedala ze keby aj tieto tripple vyšli zle nech sa na ne nedržím keďže mam negatívne Nifty. A teda ze na amnio nemusím už ísť ale čakám teraz na II. Trim. morfo ultrazvuk a podla toho co povie doktor bud pôjdem ešte na amnio alebo to už nechám tak.

luci219
autor
7. mar 2024

@andulka3346 tak super keď Nifty je ok 🙂 ja sa tiež snažím tých triple nejako nedržať.. aj keď je to ťažko..
ja mám už amnio za sebou v žilinskej nemocnici, ale teda po tomto zážitku ešte viac rozmýšľam, že kam inam než do ZA by som šla rodiť... najprv ráno nekonečné čakanie na doktorku na príjme, lebo doktori mali akurát nejaký seminár.. už z toho som bola celkom nervózna, ale vravím si ok, to vydržím... lenže keď ma už konečne vzali na iné poschodie, aby mi robili samotný odber, tak najprv nebolo doktora, ktorý by mi to vôbec urobil.. buď boli rozlietaný po pôrodoch (čo sa dá pochopiť) alebo to nejaký doktor nešiel robiť, lebo nemohol.. a to šlo o staršieho skúseného doktora, ktorý to ale očividne nešiel robiť kvôli nejakým nie moc dobrým vzťahom buď s primárom alebo niekym iným.. skrátka, že to robiť nemôže.. keď som toto počúvala, zatiaľ čo som už asi 20 min. ležala na lôžku nachystaná, tak mi už bolo ozaj nanič...
Nakoniec konečne prišla jedna doktorka, že ideme na to.. pichala do brucha prvý raz a nič.. druhý raz a nič.. nevedela ten odber urobiť.. ja už nervy v kýbli... tak niekto vybehol von, zavolali druhú doktorku, ktorá hneď prišla, chytila ihlu, pichla a bolo hotovo.. táto doktorka síce neprišla s najlepšou náladou a bolo vidno, ako keby sa s ostatnými v miestnosti tiež moc nemusí, ale aspoň jej ten odber nerobil problém...
No aký obraz si potom má vystresovaná prvorodička o tomto celom urobiť, keď tam všade vidno, ako majú doktori medzi sebou nejaký problém a takýto odber robia ako pokus-omyl... fakt sa má človek len spoliehať na to, že snáď pri pôrode narazí v ZA na ľudí, ktorí sa hádam dobre vyspali, ktorí medzi sebou nemajú problém?? Chápem, že všetci sme ľudia a nie vždy máme dobrý deň alebo nesúhlasíme s inými kolegami, ale pri tejto práci by som fakt očakávala iba profesionalitu...
Priateľ má čakal na chodbe a ja som odtiaľ vychádzala zas len s plačom vynervovaná.. len pozeral, že preboha čo sa tam stalo...
Určite nechcem touto skúsenosťou nikoho strašiť! Verím tomu, že vo väčšine prípadov prebieha amnio oveľa hladšie.. občas sa to asi vyvrbí takto..
Už len čakám na prvé výsledky, tak dúfam, že aspoň tie budú po tom všetkom ok....

kiki68
7. mar 2024

@luci219 zial asi maju zle vztahy, to hned vidiet a robia si zle navzajom. Odnesie to pacient. Ja by som tam rodit nesla. Kamoska mala amnio v Olomouci ( byva tam ) a robili to nejaky docent a lekarka, za chvilku to mali, lekarka checkovala dieta a on to odobral tu vzorku. Za hodku isla domov.

rybkoava
7. mar 2024

@luci219 viem čím si prechádzaš. Ja som tam bola v januári a do 2 hodín som bola v aute na ceste domov. Všetky tri čo boli pri odbere mali dobrú náladu. Ja mám, aké zlú skúsenosť s pohotovosťou, keď som boja tehotná a nedopadlo to dobre. To správanie čistý hnus. Takže Žilina určite nie. Držím palce, všetko bude v poriadku.

andulka3346
7. apr 2024

@luci219 @kajkar dievčatá ahojte uplynul už nejaký čas. Ako ste dopadli s amnio ? Ja som bola včera na UTZ v 21tt u Grochala a v podstate mi povedal, že všetko je v poriadku okrem toho NT teda teraz už NF a nameral hodnotu 6,03 mm co je trochu nad hranicou keďže tá je do 6mm a ešte ze mame minimálne ale trosku rozšírené obličky ale ze to sa rieši po pôrode kontrolami. Ja stále napriek tým negativnym NIFTY rozmýšľam nad tou amnio aj keď už je dosť neskoro a asi ak by som sa aj tento týždeň niekde objednala tak si musím priplatiť za zrýchlené lebo by som to už asi do toho 24tt nestihla ale stále mi ta myslienka chodí v hlave.

luci219
autor
7. apr 2024

@andulka3346 Ahoj 🙂 Tak u nás dopadlo našťastie všetko v poriadku. Z amnio vyšlo všetko negatívne. Síce som na kompletné výsledky čakala skoro mesiac, ale tak hlavne, že to je ok. A akurát predvčerom som mala druhé veľké sono v 22. týždni. Ja na toto chodím ku doktorovi Babjakovi v ZA. Ten znovu všetko prezrel a postupne vymizli aj také veci, ktoré tam predtým videl a mohli znamenať niečo nedobré. Ale teraz bolo už všetko ok, tak snáď to tak bude aj ďalej.

andulka3346
8. apr 2024

@luci219 tak to sa veľmi teším 🙂 aj ti potom dali nejaké stanovisko že čo to mohlo predtým spôsobiť?

luci219
autor
8. apr 2024

@andulka3346 No v podstate ani nie.
Ale teda nálezy sme mali:
Vyššie NT - toto asi tak proste niekedy je a nevieme prečo
Turbulentný tok v pľúcnej tepne - tu sa to tiež nejako upravilo s tým, ako bábätko rastie
Pozitívny screening - to proste asi vyšlo pozitívne podľa štatistiky a možno, keď tam zadali to vyššie NT, tak to automaticky zvýšilo riziko napríklad na DS
Cysta v hlavičke - tá sa v priebehu niekoľkých týždňov vstrebala
Nejaká biela bodka v ľavej komore srdiečka - toto jedine ostalo. Nemá to žiadny vplyv na vývoj a funkciu srdiečka. Že to sú len nejak vyzrážané soli a vápnik alebo niečo také. A vraj keď je sa to vyskytne ako jediný takýto minor defekt, tak to neznamená nič zlé. Iba keby to bolo v kombinácii s niečím ďalším, tak vtedy by to mohlo zvyšovať nejaké riziko.
Takže všetko sa nejakým spôsobom upravilo. Snáď to bude tak aj u teba, že sú to proste veci, ktoré sa vyskytnú a nemusia znamenat nič zlé a upravia sa s tým, ako sa bábätko vyvíja. A ešte keď máš aj negatívne nifty, tak je hádam všetko v poriadku. 🙂

jomarch
11. apr 2024

ahojte, v ktorom tt ste boli na NIFTY? ja som aktuálne 14+0tt a zvažujem, že si ich dám urobiť bez ohľadu na to ako vyjdú tripple testy u gynekológa. mám 36 rokov. ďakujem 🙂 ešte dodám, že som už objednaná aj k Holáňovi na morfologické sono.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre