icon

Ak mám postihnuté dieťa, môže byť aj druhé postihnuté?

munka
8. dec 2011

Mám štvorročnú ťažko postihnutú dcérku s nešpecifikovanou diagnózou, to znamená že nám ani nik nedokázal odhadnúť prognózy jej prípadne ďalšieho potomstva. Rozhodli sme sa risknúť a mať druhé dieťa. Som podľa papierov v 9. a podľa sona 6.-7.tt, plôdik je vraj menší ako by mal byť a teraz dostávam strach...

ajca123
8. dec 2011

@munka ahoj ja som v 37tt a mame sklz vo vyvoji :( 3tt a po dnesnom monitoringu ma chceli hospitalizovat :( lebo je drobcek..
Prve dve deti mam zdrave...
A tak sa bojim ze nas treti bude postihnuty :( ale na ultrazvuku je vsetko v poriadku aj srdiecko aj pluca a tak... Len dnes spal na tych prietokoch :( tak zajtra musim ist zasa na prietoky :(
A vy s partnerom ste boli na genetike???? Podla mna aj v genetone robia geneticke testy ci bude vase babo v poriadku 🙂 kuk tam a docitas sa tam vsetko... Drzim palce
Napr. Moja kamaratka nevedela otehotnet normalne tak isla na umele oplodnenie a narodil sa jim maly postihnuty,a aj tak sa dali na druhe a to je v poriadku 🙂 zdrave dieta.... Moc vam drzim palce

anjelicek26
8. dec 2011

@munka - to ti takto nikto nepovie. Babatko moze zaostavat vo vyvoji, kvoli neskorsej ovulacii a neskorsiemu uhniezdeniu. Ale musi rast. Ak sa prestalo vyvijat - ukaze to najsledujuci ultrazvuk. Ale pokial mu bilo srdiecko, musis doverovat, ze je to v poriadku.

No a co sa tyka poskodenia - ak neviete, cim to je u prveho dietata - isteze sa to moze zopakovat aj u druheho. Neboli ste na genetike? Mozno jeden z vas ma nejaku geneticku mutaciu, ktoru prenasa dalej :( Ale teraz je uz asi neskoro nad tym rozmyslat, treba dat spravit vsetky vysetrenia, aby sa vylucilo v tehotenstve, co sa da, bohuzial uplnu istotu ti neda nikto.

lucka1987
8. dec 2011

@ajca123 ahoj... no aj my sme zameskavali v tehotenstve ... 10 tyzdnov 😅 teda hlavicka aj koncatiny zodpovedali... ale brusko bolo strasne malinkate... a aj prietoky .. hmm tiez sme stale spinkali... nic neboj... ako ma strasili tyzden pred porodom ze babo nebude mat ani 2500. a ja som sa bala najma toho ze hlavicka velika mala byt a brusko malinkate... tak sme mali 2900 a mame zdraveho synceka

sisaha
8. dec 2011

@munka odpoved ti najskor da amniocenteza...dovtedy sa nestresuj a tehu si uzivaj..

ajca123
8. dec 2011

@lucka1987 ahoj ja som bola vcera zasa na ultrazvuku a ako lekarka merala hlavenku a aj chrbatik a nozky,povedala lekarka ze je maly :( :(
Dufam ze za posledny mesiac sa to unormalni 🙂 a keby som mala ist skor rodit nevadi vykrmim si ho mojim mlieckom 🙂

alicia28
8. dec 2011

@munka ... na genetiku nie je neskoro, ked je plod poskodeny a geneticke vysetrenie z krvi dokaze ze je to tak ,,,lekar moze prerusit tehotenstvo do 24 tyzdna. treba sa pytat lekarov a nie tu na fore kde kazdy da info take ako ho prave napadne.

lucka1987
8. dec 2011

@ajca123 vies.. mne to hovorili 4 tyzdne pred porodom.. 3 krat som bola na sone.. 3 krat bol malicky.. a malu hmotnost mal... a nakoniec to je ok... a v 7 tt vraj podla lekarov uz som mala ist na kyret... a som tu aj s drobcom... a aj okolo 28 tt bol drocec mensi... lekari su fajn, ale nie vo vsetkom treba verit pristrojom... tie maju aj 0,5 kg odchylku co je pri vahe novorodenca veeelmi vela... drzim ti palce aby drobcek mal aspon 2600 pri narodeni a boli ste obaja ok. 😉

ajca123
8. dec 2011

@lucka1987 ďakujem, to aj ja teraz stále chodím na sono :( kvôli tomu že mame sklz....
Potom ti dám vedieť ako som dopadla 🙂 zajtra...

katecameron
8. dec 2011

mysli pozitívne mozno bude len mensie a dievcatka zvyknu byt mensie nesmies mysliet na zle veci ale aj tak ta obdivujem za odvahu mat dalsie babatko ked prve nieje zdrave

lucka1987
8. dec 2011

@ajca123 ok cakam.. dufam ze budu len dobre spravy 😉

feb13
8. dec 2011

@munka Ahoj, s tym postihnutim to zavisi od toho ze co to sposobilo. Ak sa jedna o pricinu ktora je pritomna stale (dedicnost, hlavne u rodicov co su pokrvni pribuzni, vyssi vek matky, uzivanie liekov pocas tehotenstva, vplyv skodlivych faktorov z prostredia napr. praca v prostredi kde sa ziari atd...) tak sa to zopakovat moze. Ak sa jednal o nejaky jednorazovy alebo prechodny skodlivy vplyv tak by sa to druhykrat stat nemalo. Potom niektore geneticke poruchy sa prejavuju len u jedneho pohlavia a dieta druheho pohlavia bude pravdepodobne zdrave. Takze je to zlozite. Ak je pricina neznama tak sa moze jednat naozaj o "nahodu" a nie je pravdepodobne, ze sa ta nahoda zopakuje aj v druhom tehotenstve... podla mna. To ze teraz mas babatko mensie s tym nemusi suvisiet. Kazdopadne treba este pockat a sledovat vyvoj - myslim ze ani nie je az take dolezite ci velkost zodpoveda gestacnemu tyzdnu, ale skor ci adekvatne rastie oproti predchadzajucej velkosti, a ci je pritomna akcia srdca. Velmi drzim palce. 🙂

munka
autor
8. dec 2011

Anjelicek26 a feb13 ...Genetiku nam robili,ale to je ako hladat ihlu v kope sena. Na nic sa neprislo, zaver> nemozeme potvrdit ani vyvratit postihnutie dalsich potomkov. Nastudovala som o tom co sa dalo, nad dcerkou si lekari lamu hlavy doteraz, je aka je, ale do nijakej diagnozy alebo syndromu im priznaky nezapadaju. Co sa tyka postihnutia viem o vsetkych moznych vplyvoch, kazdy sa ma na to po porode pytal, premietala som si spatne vsetko co mohlo potencialne ohrozit vyvin, ale na nic tak zasadne som neprisla. Tak sa teraz paranoidne snazim vsetkeho vyvarovat, no ako na potvoru sme uz doma prekonali dve vlny virozy. No co uz, vsetko nie je v nasich rukach.
Ajca123 ...mozno som len prilis naplasena, ten ultrazvuk bol dnes. Sama sa to snazim zdovodnit, ze mozno som otehotnela neskor ako som si ja s istotou myslela, je to nepravdepodobnejsie ale mozne...Plod je vitalny, hybal sa, tak verim ze vyvin pobezi ako ma...
Lucka1987 ...pri prvom tehotenstve som mala niekolko scanov, este dva dni pred porodom mi pocitali vahu 3000g, mala sa narodila o dva dni s 1925g!!! Tak to uz nenazyvam odchylka. Rovnako ako vazne deformity koncatin ktore boli uplne zjavne neodhalil nik pred porodom. Potom sa ma uz len vsade pytali "a to na sone nevideli??" A to som rodila v sukromnom sanatoriu. Vraj ano, da sa to prehliadnut.
Mala je anjel, uzasne dieta, mentalne je v poriadku, za nic na svete by som ju nevymenila, ale mat ich dve???
Je to nesmierne tazke, odhodlala som sa k druhemu lebo verim,(alebo lepsie snazim sa) ze tam vo vyvoji bol skratka nejaky zly moment a nie je takmer mozne aby sa to zopakovalo.
Je mi jasne ze teraz budem kazdu nedokonalost posudzovat z ineho uhlu, nepomozem si. Dakujem vsetkym za podporu!

olexa
26. nov 2013

@munka ahoj, mozem sa spytat ? zopakovala sa vam diagnoza, alebo co sa stalo pri druhom babatku ? nam sa tiez narodila chora dcera a nevedia preco sa to stalo a je to cele na dlho...mozme si pisat aj v IP ?

munka
autor
8. sep 2015

Po troch rokoch ukoncim tuto story..v 42.tt sa mi narodil uplne zdravy syncek 3300g. Je uzasne dieta,som zanho nesmierne vdacna...a tento rok mu pribudol neplanovane este jeden uplne zdravy bracek.

dobrodejka
8. sep 2015

Tak to je aká dobrá správa 🙂 Teším sa s Vami! Náhodou som si čítala teraz túto diskusiu, lebo sama mám zdravotne postihnutého synčeka. Má už 9 rokov. Túžime mať druhé bábo, dlho sme to odkladali, zo strachu a teraz sa akosi nedarí otehotnieť. Čo sa nášho veku týka, myslím, že je už najvyšší čas. Tak uvidíme, či sa raz budeme aj my môcť tešiť zo zdravého dieťatka 🙂

munka
autor
12. okt 2015

ajca123 Na genetike sme boli,vpodstate sporadicky sa chodime ukazat doteraz,ale len ukazat ako sa vyvijame, momentalne nie je na SK uz ine testovanie ktore by mohlo nieco odhalit,takze je to take otvorene ze mozno sa ani nikdy neodhali, na amnio som bola 1x ale zbytocne,ak to neodhalili u dcery neodhalili by to ani pri dalsom dietati. Pre mna bol rozhodujuci morfologicky ultrazvuk, ktory ukazal maximum mozneho...odporucam! Neinvazivne a presne. Amnio...no takmer som po vpichu potratila, takze nikdy viac!Musim bezat ak este nieco kludne odpoviem.

munka
autor
13. okt 2015

dobrodejka drzim palce! Je to vazne rozhodnutie,tiez som stracala odvahu, ked som zistila ze som tehotna ma chytila uplne panika ze co ak sa nieco pobabre aj tentokrat...ale s odstupom musim povedat, ze mat zdrave dieta je uplny zazrak a vazim si ho ovela viac ako keby som chore dieta pred nim nemala .
Zdrave dieta nas vsetkych posunulo do uplne inych dimenzii, ktore ludom pripadaju mozno ako samozrejmost, ale pre nasu rodinu to je ako ziva voda. Odvahu!