Ako sa vyrovna s interupciou?
Ahojte baby. kedze je to chulostiva situacia, tak som si vytvorila novy nic. Som vydata a s muzikom mame 8 mesacnu dcerku. Teraz som zistila ze som tehotna. S mm sme uvazovali no ani keby sme si poriadne utiahli opasky asi by sme to nezvladli. Teraz som bola u lekara a su to dvojicky. Rozhodli sme sa pre intterupciu, kedze si ich financne nemozeme dovolit a nema mi kto ani pomoct, to by som mala tri malinke deti. Moji rodicia byvaju strasne daleko stale pracuju.Podotykam ze sme sa s muzom chcranili a fakt neviem ako sa to stalo. Neprisla som si pre odudenie, samej mi je to strasne luto a nemyslela som si ze niekedy budem musiet urobit toto rozhodnutie. Zazili ste si to niektora? Ako ste sa s tym vyrovnali?
@soporova preco je tolko deti v DD? casto preto, ze ich zijuci rodicia nedovolia, aby sli na adpociu ☹
@soporova to je o inom v DD su deti ktore maju z pohladu osvojenia nejaky handykep... bud farba pleti, zdravotny stav, vek uz je pristare pre ziadatelov, alebo je tam aj so surodencami a teda nemoze ist same do osvojenia...
na dieta, ci deti dvojky, ktore su biele a novorodenci ... tak na ne sa caka roky dva tri pat a viac takze tak asi ...
@holly31 Nikdy sa s tym nevyrovnas...nesudim ta,ale nechapem. Tiez na tom nie som tak,ze by som mohla rozhadzovat,ale deti by som sa nikdy nevzdala...v aprili 2011som potratila,vdaka Bohu sa mi po 3mesiacoch podarilo otehotniet,v aprili 2012 sa mi narodil syncek,ktory vsak po par hodinach zacal bojovat o zivot-vrodena srdcova chyba. To obdobie neprajem zazit nikomu. Celu dobu som plakala,ze uz mi jeden drobcek odisiel,tohto nech mi tu oanboh necha. A nechal mi ho....dnes je z Alexka zdravy chlapcek,ktory otyzden oslavi rok...ale na adopciu by som deti dat nedokazala tiez...ja sama som adoptovana,rodicia sa o mna dobre starali,ale bio "matke" nikdy v zivote nedokazem odpustit,ze sa na mna vykaslala...
A ak si môžem ešte dovolit niečo napísat, skus sa zamysliet nad tým, akoby si sa rozhodla, keby manžel tie detičky chcel, lebo z tvojich príspevkov vidím kus seba, a ja som mu povedala, chod mirko ja ta pochopím,, ale skús pochopit mna, ako mám zabit dietatko, také isté aké máme doma? ako to mám urobit ked uvidím jeho srdiečko ako bije
... nerozprával sa so mnou týžden, ale verila som v seba, a potom prišiel a povedal odpust mi, neodyšiel, aj ked som tomu verila, verila som že odíde, ale verila som že to zvládnem, radšej sa starat o 3 deti/vtedy som si myslela/ ale nedokázala by som s tým žit,
zamysli sa nad tým, tvoj pohlad a rohodni sa iba podla seba, vaše manželstvo iba spojí, nerozbije toho sa neboj..
ale tiež ti musím uprimne napísat, že moje tehotnost s dvojkami bola hrozná, vkuse vracanie, zápaly,.. od 22. týždne som nesmela ani vysávat nič, velké riziko predčasného pôrodu, dlhej hospitalizácie v nemocnici.. a s tým spojené obrovské riziko poškodenia plodu... toto som ti ešte chcela napísa, aspon všetky informácie čo mám.
@monika15 Nemyslim si, ze by ju tu niekto sprdol..... bohuzial EMOCIE su silnejsie ako "diplomacia"....sme tu vsetky matky... A tiez nie kazda zena sa dokaze distingovane, neutralne a diplomaticky vyjadrit k tejto diskusii... Proste sa to nie vzdy da.
Ale ja sa snazim len o jednu veci.......DAJ SANCU.... DAJ SANCU ZIT! Akokolvek to uz dopadne.....DAJ SANCU ZIT...
@holly31 Jednu vec ti poviem.....ak to robis koli financiam, tak uz teraz Ta musim upozornit, ze je to ten najhorsi dovod, aky si si vybrala. Hovorim to preto, lebo otvorene poviem, ze ja som materialisticky zalozena.... Ano, uz som starsia, mam urcite vzdelanie, nadobudla som si urcitu prestiz, mam super zamestnanie (casovo,financne,osobe ma naplna) a zijem mimo Slovenska...cize, slovo "pridavky" tu neexistuju. Za kazdy porod som zaplatila 5000 Euro (ano citas spravne) a prave sme sa dostali do zivota ako opisuje tu hore @zeleny_cajik . Poznam aj jej pribeh a povedla som jej, ze my s manzelom by sme asi obaj dostali infarkt, keby som otehotnela...... Jednoducho nam to financne nevychadza....
Platim detom sukromne skoly ( kazdy mesiac 600 EURO x 2).
Neviem si predstavit, ze by som mala mat teraz dalsie 2 deti!!!!! Neviem si to to ani v nahorsom sne predstavit......ja by som sa asi zrutila...... mozno, by sme museli predat novo postaveny dom....co mozno, urcite!
Ale KUA, zrala by som aj seno na luke ALE NA POTRAT BY MA NEDOSTALO ANI STADO DIVYCH BYKOV!
Daj SANCU! 😔 😔
Poznam iny dovod, pre ktory by som (ako katolicka) na potrat isla.... ☹
@pragmaticka
nechcem riesit tu interupcie ale chcela by som na teba zareagovat, co pises, ze ked deti ziju v biede, ze to posilni ich charakter a budu ctiziadostivejsie. Dovolim si s tebou dost nesuhlasit, aj ked ja som prave ten priklad 🙂 ale aspon na zaklade mojho pozorovania, mojich zivotnych skusenosti vidim, ze posilnenie charakteru ci ctiziadostivost nie je vecou finacneho zabezpecenia, ale skor vedenia, vychovy, pristupu...nasmerovania dietata... Poznam velmi vela ludi, ktori prezili detstvo v chudobe a poviem to trocha pejorativne, ale ja to nazyvam tak, ze "drblo im z biedy"... neraz maju velke komplexy, snazia sa byt "niekym", snazia sa vymanit z chudoby..ale neraz zazivali nielen materialnu biedu, ale aj duchovnu (mnohe veci nezazili len preto, ze na ne nemali..bieda sa premietla aj do vztahu ich rodicov, do alkoholizmu, atd). Velmi vela tychto ludi aj ked zacne zarabat, nevedia narabat s peniazkami, lebo sa nevedia "nabazit" moznosti ktore maju, preto vstupuju do vstkych moznych uverov... idu penazne na doraz.. a celkovo maju problem samy so sebou. Napr. na MK pekne vidno, ako sa bieda prejavuje v mnohych rodinach - zavist, neprajnost, utocenie... aj to su dosledky chudoby.... Ja ti sama za seba mozem povedat, ze vazim si svojich rodicov, ale ako dieta som nezazila skolu v prirode, ci skolske vylety, ci kruzky podla svojho priania...nevycitam to nasim... ale urcite som nebola a ani teraz nie som z toho nadsena a nepovazujem to za "obohacujuce"... ze som musela byt s nizsim rocnikom v triede, lebo moja trieda sla do skoly v prirode, ale kedze sme mali ledva na chleba, tak mne ju nasi nemohli dopriate. Toto urcite nepovazujem za peknu spomienku svojho detstva... ale ber to len ako moj nazor.
@digysa ja som tiez matka a ju v tom podporim.... to je moj nazor ;)
a po dalsie ked na to nemaju a ich nechaju a sa narodia uz len kvoly tomu tu.. ze kazda jej tak napisala ....
a budu sa trapit... to zas bude len cisto na jej hlave a nie kazdej co sa tu vyjadrila ze ma nechat.
Ked teraz vedia ze to neutiahnu tak.. proste sa to neda......
@mima4 Na toto by sa mala vytvorit tema.......Bohati vs. Chudobni (ako to ovplyvnuje deti) toto pisem iba pre teba (lebo to nepatri do temy ups...) Moje deti su v sukromnej skole (ako som uz spominala) a musim povedat, ze uz sme mali kopec deti u nas na hranie....tu sa to bezne robi, ze maju "playdate" a vsetky decka maju vsetko co chcu, od oblecenia, po elektroniku az po vylety, lyzovacky a pod... Ja som v zivote nepocula, ze by s deti spolu bavili a chvalili sa s takymito vecami....vychovane, slusne, "SKROMNE"....a ich rodicia su sami pravnici, lekari, bankeri, sukromni podnikatelia....... Ja som sa dost tejto spolocnosti bala, lebo my nie sme ziadna "klasa" ale zapadli sme perfektne a moje deti maju velmi dobrych kamaratov (moja dcera ma v triede tusim 2-och takych vymyselnikov...ktori sa trosku "machruju"...ale zase nemoze byt vsetko na 100% 😉 )
@holly31 Nikdy sa s tym nevyrovnas...nesudim ta,ale nechapem. Tiez na tom nie som tak,ze by som mohla rozhadzovat,ale deti by som sa nikdy nevzdala...v aprili 2011som potratila,vdaka Bohu sa mi po 3mesiacoch podarilo otehotniet,v aprili 2012 sa mi narodil syncek,ktory vsak po par hodinach zacal bojovat o zivot-vrodena srdcova chyba. To obdobie neprajem zazit nikomu. Celu dobu som plakala,ze uz mi jeden drobcek odisiel,tohto nech mi tu pan boh necha. A nechal mi ho....dnes je z Alexka zdravy chlapcek,ktory o tyzden oslavi rok...ale na adopciu by som deti dat nedokazala tiez...ja sama som adoptovana,rodicia sa o mna dobre starali,ale bio "matke" nikdy v zivote nedokazem odpustit,ze sa na mna vykaslala...
@monika15 Vies....ona sa bude trapit tak, ci tak.......Ona uz sa poriadne trapi teraz.... ved preto vytvorila temu.
Rozhodnutie je urcite na nej....ale a MY mamy musime vyuzit sancu, aby sme ju skusili prehovorit.....
Za POKUS to STOJI nie ? 😉
Za pokus to stoji pockat 9 mesiacov a potom sa uvidi..... 😅
@mata128
kedze si adoptovana, ale nenavidis svoju bio matku..bolo by lepsie, kebyze sla na interupciu a vzala ti zivot? alebo je lepsia moznost, ze ti sice dala zivot, aj ked nevedela sa o teba postarat ale napriek tomu si mala rodinu ktora ta lubila.
Ak je lepsia moznost nechat zit, mozno to, co urobila tvoja bio maminka, bolo to najlepsie rozhodnutie, ktore mohla v danej chvili spravit.
@holly31 Ja si myslím, že to zvládneš.. Moja kamarátka sa vydala až po tridsiatke, mala zabehnutý spôsob života, 2 vysoké školy, dobrú prácu.. Potom sa im narodil chlapček a ona to vôbec nezvládala, vravela, že nevládze k nemu v noci vstávať, že to je jej prvé a aj posledné dieťa.. Trvalo jej vyše pol roka, kým si našla nejaký režim. Tak sa s manželom dohodli, že by teda možno zvládli aj druhé. Nesnažili sa, len tomu dali voľný priebeh. A zrazu čakala dvojičky! Porodila, keď malý nemal ani rok a pol a vtedy vyzerala, že sa fakt nervovo zrúti. Na rodinu sa spoľahnúť nemohla, lebo jej rodičia bývali ďaleko a jej muž mal maminku, ktorá bola príliš stará, jednoducho by to nezvládla. V tom čase som k nim chodila pravidelne, raz za týždeň-dva, keďže som nemala žiadne záväzky, aspoň som jej vzala baby vonku pokočíkovať alebo s malým sa zahrať.. A nebola som jediná, občas k nej zabehli aj iné kamošky, niekedy ešte slobodné, niekedy vydaté s odrastenými deťmi.. Ja som si spočiatku myslela, že nie je možné, aby to zvládla, fakt nemala žiadny systém, nestíhala variť, keď chcela uspať malé, bolo treba strážiť drobca a naopak. Ale zvládla to, prekutrala sa cez najťažšie obdobie a bola brutálne šťastná.. Len mi stále opakovala, nech ja materstvo tak neodkladám, lebo teraz mám oveľa viac energie a ona tú svoju stráca.. A zrazu prišiel šok, jedného dňa na ňu pozerám, že dáko pribrala - a ona bola zas tehotná! Nevie ako, dávali si s mužom pozor, proste sa to stalo. Predstav si tú situáciu, keď porodila štvrté dieťa, keď najstaršie malo niečo vyše troch rokov a dvojičky nemali ešte ani dva. To už bolo fakt na infarkt. Museli riadne utiahnuť opasky, prestať chodiť na výlety, lebo so štyrmi deťmi je ťažko sa niekam pohnúť, ale žijú. Žijú a sú šťastní, majú nádherné deti, ktoré veľmi ľúbia a nemenili by za nič na svete. Iste, nasledujúcich pár rokov bude pre nich nesmierne ťažkých, ale vždy sa nájde dosť dobrých ľudí, ktorí im pomôžu to zvládnuť, ktorí im z času na čas postrážia deti.. Takže hlavu hore, zvládneš to aj ty.. Len nezabíjaj, prosím!
@holly30 neviem, ako sa vyrovnat s interupciou, viem, ako je vyrovnat sa s tromi detmi, z toho su aj dvojicky. Este kym som bola tehotna, na rizikovom, prisla kriza a manzelovi zacali vyplacat iba polovicu vyplaty... do toho hypoteka, syn, ktoremu bolo treba kupovat, platit, skola, kruzky.... nebol maly, mal 12, ked sa mi narodili dvojicky, ale to je podla mna o to tazsie... ked mas deti s malym odstupom, daju sa niektore veci vyuzit pri dalsom. Tym, ze este aj dvojicky su chlapec a dievca, tak sa vsetko kupovalo dvojmo... Po materskej zostal s detmi manzel, kedze ja som mala istu vyplatu a on nie.... pracoval z domu, ked som ja prisla z mojej prace, po nociach som varila, upratovala. Bolo to tazke, namahave, ale ja som to nikdy nelutovala.. nikdy som neuvazovala ani o interupcii, ani o redukcii.... teraz k financiam.. pri porode dvojiciek mas narok na 1,5 prispevku pri narodeni na kazde dieta, cize dostanes vlastne 3 prispevky, po mesiaci dostanes 2x porodne. Materska je dlhsia, rodicovsky dostanes 1,25 z klasickeho. Rozhodnutie je na tebe.. viac ako na manzelovi. A ako sa s tym vyrovnas ty ti tu nikto nepovie.... pretoze do hlavy, do srdca a do svedomia ti nikto nevidi...
@monika15 ale ved ona sa trapi uz teraz...a to este na zakroku ani nebola.
@digysa v tomto mas stastie, ze zijes kde zijes. Ze ti "bohati" su vascinou zbohatli prave vdaka svojej sikovnosti a vzdelaniu. U nas je vela ludi, ktori prisli k peniazom roznymi "rychlymi" sposobmi a na tych detoch to je vidiet. Take to slovenske "dostalo sa h...o na policu a mysli si, ze je lekvar". Ale aj tu sa to postupne zlepsuje, len ta spolocenska klima je tu stale ina...to je na dlho a naozaj na samostatnu temu.
urcite sa ich nevzdaj, ja by som sa nevzdala, urcite sa o ne budete vediet postarat
Este k teme: Otazka znie "Ako sa vyrovnat s interupciou" a nie "Mam ist na interupciu alebo nie" 😉
@holly30 a este jedna vec nikdy sa so ziadnou interupciou nevyrovnas a tato by ta mrzela dvojnasobne , ja som potratila dvakrat a je to tazke doteraz
dakujem vam za vsetky nazory. uz som rozhodnuta a buduci tyzden idem na intterupciu. z mojej strany uzatvaram tuto diskusiu a este raz dakujem
@holly31 Nikto Ti nemoze radit co mas a co nemas urobit, ja som Ti tiez napisala svoju skusenost ktoru som si prezila a poviem Ti , tiez som v tom obdobi ked som zvazovala ci ist ci neist na zakrok pisala diskusie na rozne stranky a tooolko ludi mi radilo neist, ale ja som si aj napriek tomu spravila podla seba a na zakrok isla, a nikdy si to neodpustim, vermi, ze uz len tym, ze si diskusiu zalozila, tak si to ani Ty nikdy neodpusis, aj ked teraz si myslis pravy opak, presla som si tym viem o com pisem, ale drzim Ti palce pri spravnom rozhodnuti, ak sa uz rozhodnes akokolvek, nech to nikdy neolutujes, lebo bolest na srdci a dusi je velmi silna a velmi bolestiva. Prajem spravne rozhodnutie.
pacili sa mi hodnoty nasich starych a prastarych mam, nie hodnoty dnesneho sveta...... 😔 kde zivot a zdravie uz nie su na prvom mieste.....chora doba.... (hned by som s nou menila, aj ekd momentalne dalsie neplanujem, ale menila, nie kvoli mne, ale kvoli tym detom, aby som im zachranila zivot...).......
@holly31 vy ste sa uz s manzelom rozhodli...ako si napisala....na co potom tato diskusia?
vies,nehnevaj sa,ale normalna zena ti tu nikdy nenapise-vaau,dobre robite...jasne,treba mysliet na dceru,ved by sa musela uskromnovat...a teda aj vy....myslim,ze toto tu nie je o peniazoch 😢 a z toho mi je smutno,je to trochu aj o vasom pohodli,aj ked sa ti to nebude pacit...keby sa dalo premiestnit tie dvojicky do mojho bruska,hned by som to brala....vies,my s manzelom nemame fakt ziadnu rodinu,teda ziadnu pomoc nemozme cakat a chceme dalsie deti...nechala som svoju vysnivanu pracu,manzel pracuje co to da...a vzdy vecer sa tesim,ako sa on tesi na nas,na maleho...dovolenky sme odlozili na neurcito...svoje pohodlie tiez...mame nase babo...a chceme dalsie...toto je zmysel zivota(okrem inych veci)
Ja ta neodsudzujem,len mi je trocha luto celej tejto diskusie,lebo u mnohych mamiciek sa prebudili emocie a vacsinou tie smutne...chcu ti pomoct aspon podporou...a nakoniec mi to pride ako vysmech zo zien,ktore su za zivot,za to najspravnejsi,pre co sa mozte rozhodnut...takze ti prajem vela stastia v zivote a nech ti vyjde vsetko,co si si vysnivala-uprimne.
@bakajka ani nevies ako by som si priala aby si ich cakala radsej ty. zo sebeckych dovodov nemozem. nedokazem nosit pod srdcom deticky, citit ich kopanceky, porodit ich a dat prec. zabilo by ma to ☹ do konca zivota by som rozmyslala kde su, ako vyzeraju, ci su tam stastne a ci ma nenavidia lebo som sa ich vzdala.

No vidíte ja zasa radšej potrat ako adopcia,žit s vedomím, že moje detičky sú tu a nemajú mamu, prečo je tolko detičiek v detských domovoch?