icon

Ako ste zvládali obdobie po potrate?

anonymka456
5. apr 2018

Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem

cecilia68
10. apr 2018

@tinaa64 Ak tomu správne rozumiem, tvoja mamina má 6 detí, najmladšie má 8 mesiacov a je sama, bez chlapa :( Kto ju živí? Kto kŕmi deti, ked ona dostane len rodičák ? Asi to tiež nedomyslela....ako ty....furt dookola omielaš to svoje :(

lucia147852
10. apr 2018

Mám kamarátku, v 18 bola na potrat. Dnes ma 32 a stále ľutuje a mata ju to. Už má druhé dieťa, neplánovane, bez muža a vida žije ona aj dieťa a je našťastnejsia akú som ju v živote videla.
Darml sa budeme dohadovať či to je vražda či nie. Pretože je. To že v moslimskom zákone nie je trestne zabiť ženy za neveru neznamená že to vražda nie je. Či ani to nepovažujú ludia za vraždy pretože zákon je taký? Okrem toho hypokratova prisaha ktoru lekár skladá je chrániť život od počatia až po prirodzenú smrť. Dennodenne je porušovana. Asi preto ju chcú zmeniť a tieto slová z nej vypustiť.
Neodsudzujem nikoho kto to spraví. Neviem v akej je psychickej situácii, pod akým tlakom, jej konanie vôbec nemusí byť slobodne aj keď sa tak zdá. Len nazývajme veci pravým menom. Toť vše. ☺

ritta86
10. apr 2018

Nema zmysel sa tu hadat, ide o zivot dietata, ktore by mohlo vyrastat v adoptivnej rodine a mat stastny zivot- ked uz sa tu teda prebera financny neodstatok a nepokoje v rodine. Pre mna su to len vyhovorky. Jednu vec naozaj nechapem, ze jedno dieta uz ma, vie ake to je byt matkou vie ze je v nej zivy maly cloviecik a nevie vydrzat ani tych 9 mesiacov a darovat mu stastny zivot a urobit tym stastnych dalsich dvoch ludi ktori nemaju to stastie mat vlastne dieta. Nemusela by sa o neho starat nestalo by ju ani cent, zilo by, tesilo by sa smialo sa. Ludska sebeckost nema hranic, vzdy je ine riesenie ako potrat... tie zvysne reci su len ospravedlnovanie si valstnej sebeckosti...a reciach o nechcemych detoch....vsak by ho dostali ludia ktory by ho utopili v laske....ja som az zufala ako by som to dieta chcela zachranit, je mi to strasne strasne luto 😢😢😢 😢😢😢 prosim ta ak si este nebola na potrate, donos ho a daj na adopciu....

veronikastrickova
10. apr 2018

@charlie1980 ja neporovnavam psa a dieta to su 2 totalne odlisne veci!

20iffka
10. apr 2018

Podľa mňa bolo úplne zbytočné sem písať.. (nie v zlom) ale je tu toľko ľudí, že tu bude milión názorov, ja ti tak poviem, za seba, milujem svoju dcéru najviac na svete (aj ked niekedy nie som ideálna matka a niektoré situácie nezvládam a tiež moje dieťa nie je ideálne ako niektoré mamičky tu na MK tvrdia, a možno niektoré aj majú ideálne deti) ale som rozhodnutá, že druhé dieťa nechcem, našťastie sa nám nič neprišťastilo a predchádzam tomu, aby sa prišťastastilo... je to však o tebe, aká si osoba, povaha, sú ženy, ktoré deti nemajú vôbec a nemám pocit, že tým trpia, sú ženy, ktoré boli na potrate a vyrovnali sa s tým, každá žena je iná, takže ty sa podľa mňa rozprávaj s ľudmi, ktorí ťa poznajú... manžel, rodičia (či by vám v prípade krízy pomohli/nepomohli), lebo vaša situácia, čo sa napr. financii týka je dočasná, lebo ty potom pojdes do práce, aj ked do inej...aj to, že nebudeš na 100% aj pre druhé dieta, tak ktorá matka, ktorá ma 2 a viac detí je na 100% pre obe, ani jedna, vzdy sa to rozloží, raz jedno, raz druhe a preto sú aj dvaja rodicia atd... to ze nemás príjemné pocity z tehotenstva, môže byť podla mna aj hormonálnej príčiny, ja by som za najváznejsie dôvody brala ten vztah... lebo to je smerodajne... takze podla mna sa tam porad... a prajem vela stastia nech sa rozhodneš akokoľvek 😉

leeo
10. apr 2018

Dost casto si kladiem otazku, preco je tento svet taky aky je? A zhruba polovica z vasich komentarov mi dalo odpoved.

tatianamaria
10. apr 2018

Moja sestra bola na potrate. Čakala druhé dieťa s chlapom, ktorý mal dlhý rôzne problémy, rozišli sa. Ja som si to dieťa chcela nechať, keď ho ona nechcela. Mala však svoju hlavu. Doteraz to ľutuje. Nie je dňa, kedy by na to dieťa nemyslela. Potom chcela mať ďalšie dieťa, ale už nemohla mať. Jej dcéra, tak veľmi túži po súrodencovi, ktoré ho nikdy mať nebude. Keď žena zabije dieťa po narodení nazýva sa krkavcia mať, keď to urobí pár mesiacov pred tým nazýva sa to jej rozhodnutie, jej voľba, jej telo. ..Ach. Je toľko možností, ako riešiť tento problém. Napríklad adopcia, môžeš sa ešte skontaktovať s poriadnou Alexis. Hlavu hore. Nesnaž sa myslieť negatívne, ako by to nešlo, ale skús porozmýšľať, ako by to šlo. A ak sa predsa len rozhodneš pre život a uvidíš to bábätko, tak budeš šťastná, že ho máš.

111kiki11155
10. apr 2018

@sasa1983 prepáč ale v porodnici som nič neplatila nakolko som si lekara nevyberala a potreby pre dieta ?? mysliš plienky a ked tak umele mlieko ... je to každeho názor ale postav sa k tomu tak ako keby si bola na jej mieste lahko je roprávat ako to je uplne v pohode ked si v tej pozícii nebola každá normálna a zdravá žena by si najskor premyslela či to nejako nepojde utiahnut a nie hned na potrat nehnevaj sa ale ak už nechceli dalšie dieta tak je vela druhov ochran a stoji to pár korun teraz byt na jej mieste si uvedomím že to malé tam nevzniklo len tak ale bolo to jejich zapríčinením takže tak

katharines
10. apr 2018

Historicke okienko: HAK sa zacala pouzivat za ucelom, aby si zeny mohli uzivat rovnako ako muzi, "bez nasledkov", tzv era sexualnej "slobody" v 20. Storoci a jednym z argumentov pre zavedenie HAK bol, ze ked teda HAK zabranuje otehotneniu, tak klesne pocet potratov. A vysledok? Pocet potratov stupol niekolko nasobne, zvysil sa pocet i zavaznost sexualne prenosnych ochoreni, stupol pocet rozvodov a tak zenam, ako i muzom stupol pocet sexualnych partnerov a partneriek a teda pribudli aj mnohe zranenia, ktore si dani ludia so sebou nesu, stupol vyskyt neplodnosti, zvysila sa incidecia rakoviny ... Ludia si radi vyberaju "lahsie cesty", ale za aku cenu?!

mircalla
10. apr 2018

@katharines Niezeby som bola fanusik HAK, je to dost velke svinstvo.....aku mas alternativu? Mat 10 deti, ktore nedokazem uzivit a zodpovedne sa o nich starat a venovat sa im? Alebo nemat cely sex?.

sasa1983
10. apr 2018

@111kiki11155 nie nemyslím plienky, myslím lekára. každopádne v mnohom máš pravdu, ale zas embryo nie je dieťa, sú možnosti, je to každého vec, dá sa na potrat ísť, alebo neísť. nič komplikované

mircalla
10. apr 2018

cely zivot som myslela

katharines
10. apr 2018

@mircalla alternativa je symtotermalna metoda, ktora respektuje cyklus zeny a vyuziva plodne a neplodne dni a samozrejme respekt, bez ktoreho partnersky vztah nemoze fungovat.

ritta86
Autor odpoveď zmazal
sasa1983
10. apr 2018

@ritta86 ale načo sa psychicky namotať, a zamotať, nechať sa odsúdiť a vysvetlovať tým, ktorí už vidia že je tehotná,zdravie, financie,

katharines
10. apr 2018

@sasa1983 studie dokazali, ze dietatko vnima pocity i okolnosti uz od pocatia na zaklade tzv bunkovej pamati (epigeneticky zapis). Na 16 den mu zacina bit srdiecko. V 8. tt uz je z neho malilinky cloviecik, ktory sa kazdym dnom zdokonaluje a hybe sa

https://www.youtube.com/watch?v=HK5tJEEel8Y
ruzenakotlarova
10. apr 2018

@mircalla HAK neni problemom, ja už užívam asi 8 rokov a mám len jedno dieťa aj keď som cigánka a na viacej sa necítim, aj keď moje sestranice majú aj 5 deti 🙂

sasa1983
10. apr 2018

@katharines ja mám xy pacientov, ktorí sú mladí, schopní, vitálni, lucídni, produktívni...atď a napriek tomu ich rakovina doslova zožerie zaživa, takže dáke dokázané emócie (v.s. náboženského pričlenenia) pár dní po založení spoločnej DNA vnímam ako údaj do vetra. ale nehádam sa, ja len tvrdím, že kto nosí plod, dieťa.. v maternici, nech sa sám rozhodne, či na potrat pôjde, alebo nepôjde, či si dieťa nechá, nenechá, či adoptuje, alebo nechá adoptovať je jeho vec.

katharines
10. apr 2018

@sasa1983 pacientov? Si onkolog, alebo zdravotna sestra?

tomiholjubavi
10. apr 2018

Ja ako nedobrovoľne bezdetná sa neviem vžiť do tejto situácie.

@anonymka456
Ale chcela by som ti napísať tento skutočný príbeh: Moj muž je Chorvát. Jeho rodina je z ostrova. Na malých dalmatínskych ostrovoch ešte vládne mentalita balkánskeho stredoveku a také veci ako slobodná matka, či nemanželské dieťa, sú tam niečo neslýchané a pohoršujúce..Niektoré tie názory...ver mi, stredovek. Zopár rokov dozadu otehotnela dcéra mužovho bratranca. Ešte v podstate puberťáčka, ale už skoro plnoletá. Do 7. mesiaca tajila, nepovedala živej duši, maskovala ako sa dalo. Keď jej na to konečne prišli, bolo to celo-ostrovné rošambo. Rodina zúrila. Môj muž, ktorý so mnou koštuje horký chlebíček 6-ročného márneho snaženia sa o dieťa, sa s bratrancom hnusno povadil. Lebo tento veľký katolík a nastávajúci deduško mu povedal, dokonca v kostole na omši, že: bodaj by sa decko mrtve narodilo, lebo takto pankhart navlečie hanbu na rodinu. 😢😨 Primitívnosť najvyššieho stupňa. O dva mesiace neskôr Nika porodila chlapca. To dievča, som vždy považovala za trochu nasprostaté, aspoň taký som z nej mala dojem. Ale potom, čo som videla jej veľkú silu postaviť sa celej rodine, dedine, tradíciám..veľmi stúpla v mojich očiach. To bolo rečí, ako koza bobkov, že teraz si ju nikto s bastardom nevezme...A predstavte si, už je aj vydatá, z malého sa všetci idú posr*ť a s mužom plánujú druhé.

A viete, prečo to tajila? lebo vedela, že ak by sa to rodina dozvedela, čakal by ju jednosmerný lístok na potrat. Nátlakom by si to vydupali. Tak to na balkánskych dedinách chodí. Aby hanba nebola, že sa niekto pelešil a má hriech, potajomky ide zabiť dieťa... Lebo to asi hriech a hanba nie je ...Zhrešil si len vtedy, ked sa o tom dozvedia susedia. či? Táto mentalita navždy poznačila život mužovej sesternice, alias Nikinej tety. Jej príbeh všetci dobre poznajú, mnohí ju ľutujú. Ja tiež. Nika si z nej vzala odstrašujúci príklad a zariadila sa tak, aby ju nepostihol rovnaký osud.

Táto mužova sesternica, volajme ju S., slobodná otehotnela. Bolo mi povedané, že sa to stalo "krátko pred vojnou." (rozumej vojnu v Juhoslávií, kt. začala v 1991.) Otec dieťaťa bol nejaký nádenný robotník z Bosny. Celý sa potešil, že čakajú bábo a hneď ju aj požiadal o ruku. Ale budúci svokrovci ho neznášali. Lebo bol moslim a chudobný, isto sa chcel len priženiť do dobrej rodiny a toto hento, navyše muž mustí byť katolík, vzdelaný, bohatý, s konexiami atď. 🙄 Jednoducho, toľko do nej trúbili a tak sa k nemu chovali, až sa zbalil a odišiel. A teraz čo? Bosanec bol preč, mladá tehotná a hrozí to najhoršie, čo sa môže na svete stat: Hanba po dedine! 🙄
Donútili ju k potratu. Aj išla. Jej dieťa by bolo teraz cca v mojom veku. Potrat jej nejako blbo spravili, fakt neviem, kde presne sa stala chyba, nepýtala som sa takto do detailov, ale museli jej vybrať celú maternicu. Nielenže zostala neplodná, ale celé ju to tak hlboko poznačilo, že uz nikdy s nikým nemala vzťah. Zostala sama, zatrpknutá, na tabletkách, stále chodí po psychiatroch. Aspoň raz ročne býva aj hospitalizovaná v Zágrebe, kde ju občas ideme pozrieť, lebo je to blízko.
A viete, čo je najväčšia irónia? Jej Bosanec sa pre ňu vrátil. Pár týždňov potom, čo ho vyštvali. Vybavil si akúsi slobodáreň aj s robotou a prišiel jej ponúknuť chudobný život, ale že spolu si dieťatko vychovajú. Ale v tom čase už bolo po všetkom a S. s hlbokými depresiami ho poslala preč. O jeho ďalších osudoch viem, že potom bol v armáde, bojoval vo vojne, prežil, oženil sa za akúsi Bosanku a potom odišli do Nemecka a maju niekoľko detí..čiže, síce mu to trvalo, ale zariadil sa. No zo S. zostala troska. Doslova. Viete ako mi je jej ľúto? Ešte aj teraz je krásna, hoci strhaná a zničená. Muž hovorí, že keď bola mladá, všetci boli do nej zaľúbení.

Keď sme sa s mužom vzali, išli sme na svadobnú cestu do Bosny. Ja som vyberala. Vtedy som ešte nepoznala tieto zakulisné drby a keďže mi bola šialene smutná, ale ku mne vždy milá sesternica, sympatická, pýtala som sa jej, či jej niečo doniesť zo Sarajeva. A ona odišla z miestnosti s plačom. Keď mi drahý objasnil, ako som zaťala do živého, cítila som sa ako krava. Akurát, keď sme odchádzali z toho Sarajeva, umrel S-nin otec. Mal rakovinu a umieral viac než rok v totálnych bolestiach. Viete čo? Nikdy som to na nikoho nepovedala, ale on si to zaslúžil. Zničil svojej jedinej dcére život, kým synov rozhýčkaval. Moj muž povedal, že je rád, že sme preč a nemusí mu ísť na pohreb, lebo starý bol hnoj. Predlžili sme si pobyt ešte o tri dni, aby sme sa nestihli vrátiť.

Na vlastné oči vídavam každé leto, aké strašné následky na psychiku môže mať potrat. 😔 Neverila by som, ale je to sila. Možno niekto ide na potrat a neľutuje, ale tento rodinný príbeh je tak silný, že neter nešťastnice radšej tajila tehotenstvo a trpela debilné poznámky krátko pred pôrodom, než by mala ísť tetinou cestou....o to smutnejšie, že S-nin brat je taká istá kopa sedláckeho malomešťiackeho obmedzeného h*vna, ako bol aj jeho otec.

Viem, že zavrhuješ adopciu, ale zváž to. Je to celkom iný pocit žiť s vedomím, že tvoje dieťa niekde ľúbia a možno sa raz stretnete, než si stále vyčítať.

ritta86
10. apr 2018

@sasa1983 prepac ale nerozumiem odpovedi, mozes vysvetlit ?

sasa1983
10. apr 2018

@ritta86 ako čomu? narážala som na to, že ohánať sa pocitmi plodu- ktoré "necháme zabiť" pri vykonaní potratu je podľa mňa blbsť, v porovnaní s tým, čo si musia prežiť iní pri zomieraní. Myslím, že ak už hovoriť o psychickej stránke prerušenia gravidity, tak len v súvislosti s tehotnou ženou, ale nie plodu . a aj tak, si má žena rozhodnúť sama,a nemá sa jej tam kto pliesť s citovým vydieraním..

mircalla
10. apr 2018

@ruzenakotlarova Antikoncepcia je problem a dost velky a tych 8 rokov uzivanie nemusi byt bez nasledkov, takze scasti by som s nou suhlasila. Minimalne s tym, ze to ma zdravote rizika vratane neplodnosti

katharines
10. apr 2018

@sasa1983 skus si o tom viacej prestudovat. Ludska osobnost ma nielen vedomie, ale aj podvedomie, ktore ovplyvnuje i jeho spravanie. A vacsina (nie vsetky) ochoreni pocas zivota je psychomotorickeho povodu.

sasa1983
10. apr 2018

@katharines ok. končíme. toto je už over the limit.

ritta86
10. apr 2018

U nas su potraty povolene do 24 tyzdna, videla si uz 24 tyzdnove dieta ? Je to kompletny clovek, uz v 12stom tyzdni ma rucky nohy hlavu hybe sa kope - nazyva sa plod aj ked je to maly clovek. Nikoho citovo nevydieram. Zijeme v takej sebeckej dobe, ze ma to velmi neprekvapuje. A mam pocit ze ty tak bojujes za potraty akoby si na jednom sama bola... Mne je len luto toho dietata...Dieta sa pri potrate brani, ma nervove bunky, boli ho to rovnako ako teba...lenze to nam ziadne z tych deti nepovie....ja sa snazim tej zene pomoct, lebo si ublizi do konca zivota. Nemam potrebu nikomu robit zle ani sa s niekym hadat. Mna len boli pomyslenie nato ako to male skrvna rozdrtia. Je mi z toho na plac, a keby som mohla spravim cokolvek aby zilo ale nemam ako.... Vsetci sme raz boli plody, ci mas 5 cm alebo 105 cm je to stale ten isty clovek....

sasa1983
10. apr 2018

@ritta86 ja som lekárka, na potrate som nikdy nebola, trvalo mi roky, kým som otehotnela, syn je po IVF, nie som zastáncom potratov, ale určite ani nie odporcom. btw gro žien, ktoré chodí na interupcie z iných ako zdravotných dôvodov, chodí podstatne skôr, nie v 24 tt.

katharines
10. apr 2018

@sasa1983 *psychosomatickeho povodu.
ved to, ze si po IVF. Z kolkych embryi bol "vyselektovany" tvoj syn (nemusis odpovedat)? Malokedy je to totiz o 1 oplodnenom vajicku, ktore sa uspesne uchyti. Co tie dalsie?

ritta86
10. apr 2018

@sasa1983 rozumiem, len z tych diskusii strasme vyznieva ze si za potraty. Viem ze zeny vacsinou nechodia tak neskoro, ale stava sa. Ja mam dve deti, druhy syn s atypickym rastepom, doslova ma posielali na potrat, a dosla by som o toho najzlatsieho maleho cloveka akeho poznam. Som si 100krat viac vedoma aky velky dar je mat zdrave dieta, a strasne sa mi tazko chape ako niekto moze len tak hodit do kosa zdrave. Najradsej by som si ich vsetky adoptovala... Snazim sa len zmenit rozhodnutie a toto je jedina moznost aku mam. Nikoho nesudim, len niekedy ludia nevidia ine moznosti, ktore niesu vzdy az take komplikovane...

sasa1983
10. apr 2018

@ritta86 toto je už mimo úvodu. otázka znela, či by v danej situácii kočka išla na potrat, alebo nie (náš názor jednotlivo) a ja som napísala áno.