Ako ste zvládali obdobie po potrate?
Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem
@sasa1983 Na vine sú niekedy aj chlapi, stále chcú sex naplno, aby bola dokonalá rozkoš pre nich a potom sa to šmekne a už je decko 🙂
@ruzenakotlarova to je blbosť, nehnevaj sa. je početne veľa mechanických, chemických a aj barierových možností ochrany..
@anonymka456 Si jeho mamka -nevzdávaj to a bojuj!
@sasa1983 je ich síce veľa, ale ženy tiež občas zabudnú užiť tabletku alebo sa kondom poškodí alebo dačo iné, no občas proste zlyhá ľudský faktor, stáva sa
@sasa1983 ja viem ale aj tak sa to stane, aj moja sestranica mala decko a uživala šeličo možné aj do vnútra si pchala tabletky a aj tak otehotnela, lebo muž ju stale otravuval aj 3krat v noci
@sasa1983 "TO" je podľa teba len plod.A čo z toho plodu podľa teba bude veverička, pes, opica?
Aj tvoje vyjadrenie ohľadom financií, že smiešna suma..., no mám dosť.
Vyjadruješ sa ako keby išlo o komára, ktorého rozflákneš na stene a hotovo, veď ide o človeka o ČLOVEKA o budúcu ľudskú bytosť.
Ale ty to zrejme aj tak nechápeš.
Podľa teba je to človek až keď ho uvidíš mimo maternice?
Alebo?Alebo veď čo tam po tom veď nieje moje...
Nikto nemá právo, len žena sa rozhodnúť?A čo otec ak ho chce on nemá právo, lebo nemá maternicu?
Aaaaaach tlak mi stúpa, aj z ostatných tu z vás, že právo, no ďakujem pekne za takéto "právo" .
A radšej žiť v štandarte, lebo by som ho neuživila a podobné (Sorry za výraz) drísty
To je len vaša pohodlnosť prijať zodpovednosť a vyhnúť si potom rukávy a pre tie deti alebo plody ako chcete, potom aj niečo urobiť.Vidíte len seba a svoj diskomfort,len sa ničoho nevzdať ničoho z môjho pohodlného života.
Autorka bude po kyrete psychická troska, zaručene ak sa to rozhodla urobiť.
A čakám nálepku, fanatička pretože len tie ktoré sú za "prerušenie" tehotenstva sú tie kultivované, moderné, emancipované ženy pri zdravom rozume.
A my ostatné sme tie necitlivé, nesúdržné ženy neschopné postaviť sa za ženské práva v tejto vyspelej krajine, ktorá nám dáva slobodnú vôľu v otázke rozhodovania o tom či sa má alebo nemá "plod" stať človekom.
Politika v hlave, veď ja môžem, ale nemusím ísť a ostatný
nech si robia čo chcú je tiež podľa mňa mimo.
Mne sa teda nečíta dobre táto téma a rozhodne mi to nieje jedno, že-podľa mňa- príde ČLOVEK o možnosť žiť.
@bruneta880 ja som sa vyjadrila tak, že keď má tehotná žena viac možností, tak je akceptovateľné, že sa o nich rozhodne tá tehotná žena a nie niekto iný (nezainteresovaný).
@bruneta880 máte pravdu paňulka, je to už vlastne človiečik aj keď je ešte vo vnútri matky 🙂
ešte otec, áno, ten má iste čo povedať.
@sasa1983 aj ja si myslim ako pises. Je to asi kazdeho vec. Ja poznam zeny co na potrate boli znroznych dovodov, pr prislo to necakane vo vyssom veku, a nemaju ziadne nasledky, na osychike, proste uz maju dost potiazi same so sebou... tu sa mozete vyjadrit k veci ako chcete, suhlasne nesuhlasne... to je asi vsetko. Aj ked komenty “prosim ta nerob to” to uz je trochu cez... ja osobne som skor za zivot v tejto veci, a nesla by som.. jale svet nie je ruzova zahrada, niekedy je tvrdy a neprajny, taky vzdy bol, nesie so sebou aj surovost a ucelove casto tazke rozhodnutia. Kazda situacia cloveka je subjektivna . Nehodno sudit podla mna.
@sasa1983 áno ak má viac možností ...má len dve.
A pre mňa je veľmi smutné, koľko percent žien ju v takejto situácii, ako je aj autorka v dnešnej pokročilej dobe využíva.
Reagovala som na to, že si napísala, "ja by som šla"
Nechápem človeka, ženu, čo má dieťa, a toto napíše...ale beriem to tak, že nepochopím v živote všetko.
@sasa1983 a neber to tak, že ťa teraz nejako posudzujem ani teba a ani autorku a ani nikoho kto bol na kyret dobrovoľne.
Ja na to niesom tá správna, každého človeka súdi len svedomie, ostatných má aj tak v paži, ak to sám tak necíti.
Ale na nešťastie som len ČLOVEK a človek sa prirozene, chová, stavia k veciam s ktorími nesúhlasí.Aj keď by to urobila osoba môjmu srdcu blízka nemohla by som si vo svojom vnútri vybrať či v mojich očiach klesne ako človek alebo nie, jednoducho by to tak bolo, či by som chcela či nie.
Niesom dokonalá a nikto nieje ani ten čo napíše, že nikoho nesúdi a ak taký dokonalý človek aj existuje tak sú mu asi všetci...fuk
Neviem či si ma niekto pochopil
@bruneta880 lebo nie si neutrálna, keby som to napr.ja takto vnímala, tak pacientov chronických fajčiarov liečiť nebudem, lebo a teraz môžem argumentovať. (o tom táto téma nie je).Ale je to možnosť slobodnej voľby, tak ju rešpektuj.
@sasa1983 v tomto ja neviem byť neutrálna, aj keď viem, že je to zákonom povolené pri pomyslení koľko žien denne sa tak rozhodne mi behá mráz po chrbte a chce sa mi kričať.
Lebo ja to vnímam ako život, je jedno ako si to nazveš embrio, plod je to UŽ život.Ak je pre niekoho ospravedlnením, že zákon to dovoľuje ide pre mňa o osobu nie s veľmi vysokým emočným koeficientom.To je môj názor.
A za mňa porovnávať liečbu z interupciou je úplne scestné.Sú to veľmi silné protiklady.
A o liečbe na Slovensku mi radšej ani nič nehovor...ako sa vyhodnocujú "vhodné" lieky pre pacientov, veď ty vieš... čo je jedno z kritérií.Tiež úplne choré...ale už som úplne odbočila
@sasa1983 presne tak ja ked nechcem mat dieta tak ho nemam, a ked chxem tak tomu davam volny priebeh, kondomy existuju, mne sa teda ani jedno tehu nepritrafilo nahodne, a to sa nam vzdy podarilo na prvy krat. Takze ked naozaj niekto nechce tak by mal mat tolko zospovednosti aby si aspon ten kondom zadovazil....usetri si kopec starosti...no ale u je neskoro pre danu osobu- velka skoda
@skumavka Ja som tomuto neverila. Dnes tomu verim na 1mil%, ako dokaze byt matka prepojena s dietatom a naopak. Neverila som tomu, az kym som neporodila 2 rozdielne deti- dve tehotenstva. A potom spatne som si vela veci uvedomila. Moje deti boli obidve planovane a ocakavane. Prvy syn 1 rok planovany. Tehotenstvo s nim bolo velmi narocne po psychickej stranke- bez zjavneho a neopodstatneneho dovodu. Dieta sa narodilo s autizmom. Uz v tehotenstve som citila, Ze nieco nebude v poriadku, no nevedela som to definovat. Az spatne.
@sasa1983 A nie je skor "neutralnost" citova chladnost alebo citove vyhorenie? Stava sa to aj pri pomahajucich profesiach, kde sa ludia stretavaju s utrpenim a smrtou, co je pre citlive povahy nesmierne narocne. Faktom tiez je, ze si dietatko asi mat nemohla a matkou si sa stala po ivf, avsak matkou si aj vsetkym pocatym detickam, ktore si mala a mozno este mas zmrazene v dosledku ivf. Potrat sa robi za ucelom, ze deticky su nechcene, ale v ivf su potraty za ucelom, ze zena deti chce (pocate, ale nechcene deti z ivf, tiez vyuzivaju na pokusy, alebo testovanie, selektuju sa ako tovar). Faktom je, ze hoci si, ako hovoris, neutralna, ludia maju city a emocie aj ked sa ich snazia potlacit a ktore sa zacinaju formovat uz od pocatia.
To si ako myslela "keby som ja takto vnimala pacientov.... tak liecit nebudem"? Ano, fajciari su ludia co svojim konanim nicia zdravie nielen sebe, ale aj ostatnym na okolo (avsak pasivne fajcenie je pre nefajciarov este skodlivejsie a moze sposobit tiez rakovinu). Keby bolo na mne, tak by sa nefajcilo nikde. A vies, co je moja skusenost? Pacientom v mnohych pripadoch pomoze najma mile slovo a empatia. Preco si myslis, ze sa ludia boja nemocnice? Kvoli pristupu bez respektu a ucty k nim, ako k ludom a ku ich intimite (i ked najdu sa aj netespektujuci pacienti). (Si pamatam spravy, kde Dr. Odkryla celu zenu leziacu na chodbe v nemocnici pred kamerami, pricom bola nahá. Jej pristup bol bez stipky respektu ku chorej zene, ktora sa hanbila. Mna samu pristup danej dr. Bolel). Tiez to dobre vystihuje biblicke: nenavid hriech, miluj hriesnika. Ludia skutocne nepoznaju hodnotu ludskeho zivota. A tehotna zena nie je chora, je tehotna - nositelka zivota.
@cecilia68 takto..nieze ja som to nedomyslela..nepusala som detaili...nakolko ke to nasa sukrromna vec a hlavnes ukromna vec mojej mami..nimomu niesim povinna pisat kto ju zivi a ci ju vobec niekto zivi9 alebo ako to sama taha.a nikiho to nemusi zaujimat..to su nase rodinne zalezitosti a nebudem to tu niekom vesat na nos..nspisa p a som iba to co som uznala za vhodne a ako to je..a peeco na co a zaco ta vovec nemusi zaujimatdakujem za pochopeni
@katharines Vidim, ze rada odsudzujes zeny, ktore podstupili iVF. Nie prvy raz to citam. Je to smutne, ze mas tak malo pochopenia a ze si vobec vyhradzujes pravo vsetko a vsetkych sudit. Robis to v kazdej teme. Neviem, co ti dava na to pravo alebo na zaklade coho si myslis, ze je to v poriadku.
@iguaza co konkretne z toho nie je pravda? Ano, odsudzujem ivf, ako aj potraty, ako skutky, ktore zasahuju do prav samotnych deti, zvlast, ked sa jedna o ich zivoty. O IVF, ako som zistila, malokto uvazuje do hlbky a teda aj o dosledkoch. Velmi dobre chapem tuzbu zien, ktora vsak nemoze byt postavena nad zivoty samotnych deti, ktore drviva vacsina v procese umeleho oplodnenia zomieraju. Je to neskutocne tazka a zlozita tema. Neviem ake vsetky diskusie si citala, ale v jednej som sa velmi jasne a presne vyjadrila, preco tadial cesta nevedie. Ide o pravo a dostojnost cloveka, ako takeho a o moralny zakon, ktory je nad vsetkymi ludskymi. A ostatne nebudem opakovat, nakolko som sa dost jasne vyjadrila uz v inych prispevkoch aj v tejto diskusii.
@iguaza zachvilku ti dotycna poprie ze kohokolvek odsudzuje. Neodsudzuje, nemoralizuje len vyjadruje svoj najspravnejsi a najsvatejsi nazor, vsetci kto maju ini nazor ako ona su moralne dno. Cele zle. Takito ludia su uplne nesudni, ich mozgova kapacita nedovoluje pochopit iny nazor. Ona nevidi na svojom chovani ani gram odsudzovania. Fakt skoda slov.
@iguaza ak uz pises o mne, pisala som, ze potrat je vrazda, urcite tam nejde o ziadne prerusenie, ale o ukoncenie zivota.

@sasa1983 to ale nechapem preco ano ale respektujem teda tvoj nazor... 🙂 padam spat, paaa