Ako ste zvládali obdobie po potrate?
Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem
Ešte vaginálna mykoza..
@sasa1983 presne takýchto lekarov potrebujeme, presne takýto prístup očakávam ja od lekara..myslieť realne , poznať a vyuzívať všetky skutočne možnosti.Keď počujem slovo homeopatia a alternativne riešenia a spol, tak sa hneď otáčam vo dverách.
Lekár sa musí odosobniť, byť nad vecou.
Pacient ma svojich emocii dosť, od lekara potrebuje odbornosť a samozrejme ludský prístup.
Dúfam ze ( vzhľadom na tvoj odbor ) sa v tvojom prof.živote nestretneme, ale dobre vedieť ze tu máme aj takýchto lekárov :-* ♡
@katharines V poriadku - ako riesi naprologia nepriechodne vajcovody a sactosalpinx k tomu? Pises, ze riesi vsetko. Takto mozno odpovies aj @xxxkatka. Konkretne prosim ta
Co sa tyka duchovneho riesenie neplodnosti - ano, samozrejme riesenie je - prijat to a zmierit sa s tym.
@katharines Nie, velmi prevelmi sa mylis - par sa da vzdy najprv vysterit a potom riesi, nie iVF, ked sa dlhsie nedari. Uz len z toho titulu, ze tuto infomracie potrebuje aj poistovna. Ale najma je to v zaujme paru ako takeho. Evidentne nevies, ako to funguje. Ono je mozno fajn sa vyjadrovat k veciam, ktorym rozumies.
Inak z duchovneho hladiska sa da neplodnost samozrejme tiez riesit - ak mas daku sancu, mozes dufat a aj sa modlit, ak nemas ziadnu - moze sa s tym zmierit. bez vysetrenia sa o tej sanci nedozvies. Ak je to medicinsky nemozne pocat, tak skratka neotehotnies, je to jednoduche.
To je ako chciet od zeny bez maternice, aby vynosila dieta
@mircalla ivf robi zakladne vysetrenia, rozhodne nie vsak vsetky potrebne, inac by tu zeny nevypisovali, ze su po X neuspesnych IVF a potom im tu zeny vypisuju, ci im vysetrili to a to a oni, ze nie. Takze si nemyslim, ze vysetrenie je pred IVF dosledne. Je tu mnozstvo takych diskusii, takze ani nemusim byt expert.
Ja som po neuspesnom IVF.Problem su spermije.Kopec vysetreni liekov a vsetkeho mozneho a nic.Velmi by ma zaujimalo ako to sa da
@katharines cez duchovno.
Som veriaca ,ale ako pise @mircalla viera mi dava v tomto akurat nadej,ze to mozno vyjde a mozno sa s tym aj lahsie zmierim ked sa to nikdy nepodari,ale pohyblivost spermiji to nevylieci.
@katharines Ktore su to tie vsetky potrebne vysetrenia? Zasvat ma prosim. Alebo radsej nie, lebo by si musela googlit. Niektore vysetrenia su take, ze si dokonca nerobia ani na Slovensku, pravdepodobnost vyskutu danej veci je takmer nulova - robia sa napr v CR . Stale inak cakam na odpoved, ako naprologia riesi horouvedene diagnozy. Nic?
Co tu mas nacitane, ze zeny vypisuju - prepac, ale nerozumies tomu, pretoze tomu rozumeju len zeny, co tym presli pripadne to zvazuju, aj to nie zdaleka vsetky a do hlbky. Cize opravujem ta, musis byt tak trochu expert, aby si sa k tomu vedela vyjadrit
@katusikkk a to pred IVF nevedeli, ze je problem so spermiami? A co sa spermii tyka, tak problem moze vychadzat bud zo zlej zivotospravy, prekonanim infekcneho ochorenia, ktore viedlo ku zapalu semennikov, radiacia, .... az po podviazania semennikov. Ak ta zaujima aj iny aspekt, skus si vypocut radio Lumen dnes o 20.00.
@katharines Su aj geneticky vrodene anomalie. istym veciam sa da pomoct, nie vsetkym. Nie, predstav si, ze nikto nema kristalovu gulu, aby vedel, ze ma nanic spermie. dokonca za to vascsinou ani nemoze, tak ako vacsina zien nie je neplodna preto, ze prekonala infekciu ci dlhodobo uzivala antikoncpeciu....Ma skratka smolu
@katharines
Zivotospravu mame taku,ze by sa Bukovsky za svoju hanbil,nema podviazane ani semeniky a neprekonal ziadne ochorenie.Jasne,ze to vedeli pref Ivf.
Bolo to sledovane veleeelmi dlho urologom.Preto sme isli metodou ICSI.
Nic nenasli a potom vsetkom co sme absolvovali sa to este zhorsovalo.Davam bodku v tejto diskusii a idem verit.😀
@mircalla fragmentacia spermii je tiez jednym z genetickych vysetreni. A vrodene ochorenie, ak je 0% spermii, je logicky, okrem ineho, jednym z moznosti.
Nepriechodnost vajecnikov sa da z casti riesit abdominalnou masazou. Kedze nie som naprotechnolog, na to sa musis opytat jeho. Zrasty mozu vzniknut po prekonanom zapale. A ako som pisala, aj ked je uspesnost NaPro vysoka, tak aj ked sa napriek vysetreniam a liecbe nepodari otehotniet, tak aspon o zivot nedosli pocate deti, ako je to v procese IVF.
@katharines ja viem ako vzniknú zrasty,zápal môže byť aj po operáciiv brus. dutine či gyn operácii,ale masáž to určite nevyriesi
@katharines ja uz sa tu na tebe bavim... 😀 podviazanie semenikov? Chlap co ma podviazane semeniky neriesi neplodnot, nedrzi bobra mlcania a nechodi na ivf. Rovnako, tie tvoje priciny neplodnosti ju ehm odpisane z googlu, ale velmi tomu nerozumies...
@sasa1983 Viem, že sa venuje naprotechnologii, nerozpraval mi čomu všetkému sa venuje. Nerozumiem lekárskym termínom. Môžem sa ho to opýtat. Viem, že má toho veľa. Je veľmi zaneprázdnený. Čo k nemu chodia kamarátky, tak si ho chvália, že lepšieho lekára nepoznajú. Naozaj chodievajú za ním z celého Slovenska. Minule som tam stretla moju bývalú kolegyňu odišla od svojho gynekológa k nemu a hovorí, že jej pomohol z problémom, čo ten druhý vôbec nevedel vyriešiť. Takže robí toho veľa.
Tak dievčatá odchádzam i ja z tejto diskusie. Mam toho teraz veľa.Majte sa krásne. Som vďačná za každý názor, ktorý tu bol za áno za život. Autorka tejto diskusie sa už rozhodla. Som však povzbudena vami, že si uvedomujete, že počaté dieťa je zázrak, ktorý treba chrániť.
@katharines A vrodene ochorenie, ak je 0% spermii, je logicky, okrem ineho, jednym z moznosti. Jednym z moznosti coho? DNA fragmentaciu spermii nam robili pred ivf, uplne normalne a bezne (samozrejme nie gynekolog, ktory na to nema ani moznosti). Pri IVF si mozes zvolit moznost nativ a nikoho nepripravis o zivot.
@xxxkatka ved si o tom pisala diplomovku, ci nie?
https://www.modrykonik.sk/forum/zdravotne-problemy/je-mozne-zdedit-neplodnost-2/
A povedz mi, aka uspesnost otehotnenia je po native? O donoseni uz ani nehovorim. A kolko parov si da oplodnit len 1 jedine vajicko, ak zena musi prejst narocnym procesom hormonalnej stimulacie a uvolni sa viacero vajicok?
@katharines áno písala, a tak viem o tom viac ako ty. Oplodniť jedno vajíčko si dajú ti, ktorí majú z nejakého dôvodu výhrady k väčším či menším dávkam hormónov alebo z akéhosi etického hľadiska. Čo sa týka donosenia, šanca je rovnaká ako pri prirodzenom otehotnenin.
@katharines btw len pre info,lebo zjavne o native a oplodnení 1 vajíčka nemáš šajnu.Pri native neberies ZIADNE hormóny,takže nepodstupujes žiadnu hormonálnu stimuláciu a preto sa ti uvoľní spravidla jedno vajicko.
@xxxkatka Ak vies viac, tak nech sa paci a pouc nas o muzskej neplodnosti. A aj napriek tomu, ze si diplomovku pisala, nemozes vediet vsetko, tak, ako nikto z nas. Ja som ani nikde nepisala, ze viem vsetko o muzskej, alebo zenskej neplodnosti. Pisala som, co sa mi zdalo najpravdepodobnejsie a s cim som sa strela. Ludsky organizmus je nesmierne komplexny a kazdy problem ma svoju skalu od najmenej zavazneho az po velmi vazne. Tiez rovnaky problem ma roznu pricinu.
Sanca donosenia veru nie je rovnaka. A aj riziko genetickeho poskodenia je vyssie, preto trvaju na genetickych vysetreniach, samozrejme je to uz na danom pare ci to podstupia. Tiez deticky z IVF maju pozmeneny epigeneticky vzor. A este je tu vyssie riziko predcasneho porodu a s tym spojenymi komplikaciami ....
@xxxkatka spravidla to moze byt pravda, len ak ma problem muz.
@mircalla minule som narazila na tento clanok o "fertility massage"
http://natural-fertility-info.com/fertility-mas...
@katharines TRVAJU na genetickych vysetrenia, samozrejme je to na pare, ci to podstupi. Tak pre info - na genetickych vysetreniach netrvaju ani ich NIKDE nevyzadaju. Opat taras.
O genetickych poskodeniach ci znenenom epigenickom vzore - nerada by som komentovala tendencne a nijako nepodlozene clanky odporcov IVF, to sa ani komentovat neda. To mas ako s MAMILOU - kojenie aj cez mrtvoly pomaly do 4 rokov - oni tomu veria a zdovodnia si, ze to je tak.
To som kojila 27 mesiacov, akurat sa nestotoznujem s Mamilou...Takze zasnem nad tvojou odvahou hlasat nieco co si precitala za fakt a pravdu
@katharines Este ked si naozaj myslis, ze masaz ti vyriesi neprichodne vajcovody, ktore neriesia ani prefuky, tak tomu kludne ver. Ja neverim v nieco, co je medicinsky a technicky nemozne, takisto ako neverim v neposkvrnene pocatie ci zazrak. Zazraky neexistuju - pokial sa dlhodobo snaziacemu paru, ktory ma problem podarilo otehotniet, tak to je len pravdepodobnost, znamena to, ze tam bola urcite sanca. Ak tam sanca nie je, je to stav nemenny, ziadna motlitba, meditacia ci masaz ti nepomozu ani za 20 rokov snazenia
@mircalla triple test a amniocenteza su geneticke testy, alebo podla teba nie? Odporucaju ich takmer kazdej zene vo vyssom veku, ale aj po IVF. A to, ze je epigeneticky vzor zmeneny, to som citala este davnejsie ked som pisala dizertacku. Mimochodom aj jednovajecne dvojicky, ktore vyrastaju v roznom prostredi maju tiez velmi odlisny epigeneticky vzor.
@katharines nemas pravdu. IVf nie je indikacia na amniocentezu. ta je odporucana zenam nad 35 rokov a pri vypocitam vyssom riziku genetickych poskodeni na zakalde tripple testov a prenatalneho screeningu na konci 1 trimersta. tripple testy robi drviva vacsina lekarov a su uplne bezne.
@mircalla ako myslis 😉
@katharines Nemyslim, viem, mam 2 deti plus diskutujem na tieto temy ako vsetky tehotne v tom case

@tatianamaria a ak sa mozem spýtať, okrem cytologii z krčka maternice a prirodzených porodov čo pán doktor robí? Hormonálna substitúcia alebo blokáda je okrem antikoncepcie indikovana pri mnohých ochoreniach, veľa toho asi nerobí. Vám by sa asi tiež nepozdával diabetolog, ktorý predpisuje len peroralne antidiabetika, ale inzulín už nie.