icon

Ako ste zvládali obdobie po potrate?

anonymka456
5. apr 2018

Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem

zenaajmama
5. apr 2018

@tinaa64 chápem tvoje pocity...tiež mi ide srdce puknúť keď sa snažim vžiť do takejto situacie...ale žiadna žena nemôže byť donutena porodiť dieta.Máme predsa pravo rozhodnuť sa o tom čo sa deje s našim telom.Preto takto útočiť na matku ako si to urobila ty, hlavne v takej situacii v akej je , je jednoducho nemoralne a nenormalne.

tinaa64
5. apr 2018

@zenaajmama kde som napusala ze na to nema pravo?kazdy pozera na pravo zeny ..a prava dietata?tie su kde?s adopciou nesuhlasi..a s potratom ano....toto je chore ma hlavu...zabit dieta namiesto toho aby mu darovala zivot a mohlo zit v rodine kde by ho milovali najviac na svete....nie kedno video som videla ako potrat priebeha..a poviem ti je to nechutny akt na niekom kto sa nevoe branit...a je smutne ze vlastna matka rozhodne ci ten cloviek bude zit lebo ona ma pravo...lebo teraz nieje vhodna doba..lebo ma krizu neviem aku..lebo neviem co....a ziadny zakon ci mezakon ma nepresvedci ze ide o zabitie..

tinaa64
5. apr 2018

@zenaajmama ja som to nepisala s umyslom utocit na nu..ja som to pisala s umyslom aby to nerobila ..ano napisala som to tak hnusne

zenaajmama
5. apr 2018

@tinaa64 máš právo napísať svoj nazor...otom je diskusia.

tinaa64
5. apr 2018

@zenaajmama a pisala som preto aby si uvedomila nad cim uvazuje...ale ved nech robi tak ako to uzna za vhodne..m9je doeta to nieje..ja mam tie svoje pri sebe krasne a hlavne zdrave..a nie je nic krajsie ked ma objimu...a ked stersia povieama lubim ta.mladsia 10mes.este nerozprava ale objime ma..a najkrajsie je ichh sledovat ako sa spolu hraju mojkaju a smeju....

tinaa64
5. apr 2018

@zenaajmama ved som aj napisala..a zatym si stojim..keby rdsej ten jej chlap ju podporil aby si to malinke nechali ze to zvladnu....neverim ze situacia v kt.je je neriesitelna bez toho aby pri tom zomrel maly cloviecik...

ink
5. apr 2018

nuž. najprv takto :
@tinaa64 to čo ste napísali bolo v záujme dieťaťa? vystresovať matku, ktorá sa trápi až tak, že tu cudzie ženy žiada o radu? Písala, že videla video o potrate a poslala ho aj manželovi. To, čo ste napísala mi prišlo netaktné. Zjavne je to pre vás horúca téma, keď ste sa rozhodli ísť cestou odsúdenia a moralizovania. Ako moderátorka diskusnej skupiny môžem mazať príspevky, ktoré nespĺňajú kritéria bezpečnej komunikácie a túto možnosť aj v prípadoch aký bol tento využijem.
Naozaj sa to dalo napísať inak, napríklad, že si videla video o potratoch a kvôli tomu s tým nesúhlasíš a tvoj názor je radšej adopcia.
Ďakujem za porozumenie.

@anonymka456
ahoj, nezávidím ti túto situáciu, ale ver, že žiadna kaša nie je taká horúca, ako sa navarí. Krízy vo vzťahu sú prirodzené, strach o prácu je pochopiteľný a prechádza si ním tuším v tejto dobe každý.. To, čo by som robila na tvojom mieste je, že by som sa spýtala, nie ktoré rozhodnutie je správne, alebo logické, alebo pochopiteľné, či prijateľné. Položila by som si otázku, ktoré rozhodnutie je bližšie k láske.
- budeš vedieť milovať muža, ktorý sa k tejto situácii postavil takto?
- budeš vedieť milovať samú seba?
- budeš vedieť dávať úprimnú lásku svojmu synovi aj s druhým dieťaťom? a čo sa stane, keď sa jedného dňa spýta, prečo nemá súrodenca?

Jedna vec je hľadať okamžité riešenia, a druhá vec je spraviť rozhodnutie, s ktorým budeš vstávať ráno každý deň do konca života.

Myslím na to, čo všetko sú matky schopné ustáť.. a vieš čo je základ? nebrať sa ako obeť, ale ako tá, čo nemá inú možnosť ako víťaziť.
Držím palce..

tinaa64
6. apr 2018

@ink pre mna za mna si maz co chces....za svojim si stojim..aj za tym ak9 som to napisala...uz pimaly kazda druha tema je o interrupcii...ine prispevky som necitala...tu na mk su zeny jt.za ovela horsie vyjadruju a navazaju a nikto s tym nic nerobi..ja napisem ako to na potratoch chodi a uz mam zmazany koment...ved som pravdu napisala..neklamala som ani nezavadzala...radsek doeta zabije akoby ho mala dat na adopciu...jedna tu aj pisala ze maju adoptovane dieta a ze su radi ze ta zena nesla na potrat..tolko zien nemoze mat deti a dali by za to vsetko aby aspon jedno mohli mat ...a ona uvazuje nad zabitim drpbca namiesto toho aby urobila jeden par stastnym...ale ako som iz pisala..mne je to uz jedno...nevh ide..je to jej dieta nie moje..ja mam dve krasne a vdakabohu zdrave doevcata..a neverim ze je az vtak hroznej a neriesitelnej siruacii ze by muselo prist o zivot maly cloviecik....keby muslea ist na potrat kvoli zavaznym zdravotnym problemom nepoviem ani slovo....vzdy je riesenie len ho treba hladat....a ano tato tema ma vzdy rozhodi....a vzdy budem stat na strane slabsieho v tychto pripadoch pri nenarodenych detoch....nevedia sa branit...tolko parov na slovensku je kt.nemozu mat deti...a dali bu hocico ak by si mohli adoptovat aspon jedno...ale uz sa opakujem...kazdy riesi zenu...ale nikto sa ani na chvilu nezamyslel co to chuda male v brusku musi prezivat pri tom nechutnom akte a ako ho to boli...ale dobre...ved nech sa lazda zariadi tak ako chce..ja som sa len snazila zachranit jeden zivot....ked siysli ze toto kej zachranamzeslvo a vsetko sa tym vyroesi nech ide....nehovorim ze ta zena to ma lahke ale vyriesit sa to da aj bez ujmy na zivote....no hlavne vela sil jej prajem a verim ze sa rozhodne spravne...no a ak pojde ma ten zakrok pomodlim sa za dusicku a aj za nu aby jej boh odpustil a aby jej dal silu aby to zvladla co najlepsie po tom zakroku...

anonymka456
autor
8. apr 2018

Zeny,viem,ze vela z vas ma odsudi ale rozhodla som sa pre potrat.viem ze by som to teraz nezvladla.ani zdravotne ani fyzicky ano psychicky ani financne.takze v pondelok si idem dohodnut termin.dakujem vam za nazory.

skumavka
8. apr 2018

@anonymka456 nešťastné rozhodnutie. Niekto ti tu napísal, že keby si nepochybovala, tak sem nepíšeš. Proste by si na UPT šla a nikoho sa nič nepýtala. Ty si však založila diskusiu, z čoho je zrejmé, že to nehodis len tak cez plece. Za ďalšie, si pripravená na to, keď sa tvoje dieťa začne pýtať na súrodenca? A tomu ver, že sa začne minimálne pýtať, možno aj dožadovať. Tebe to pripomenie túto bolestnu skúsenost, nedajbože nejaké zdravotné následky, vďaka ktorým mu už súrodenca nemusíš vedieť dať. Ja by som to ešte raz veľmi dôkladne zvážila.

katharines
8. apr 2018

@anonymka456 my ta odsudime?! Ty si s odsudenim vystacis aj sama. A pozrela si si aspon stranku https://www.zachranmezivoty.sk?

beky1813
8. apr 2018

@anonymka456 diskusia nebola podla tvojich predstav a tak si sa rozhodla ju ozivit?

eliska13
8. apr 2018

@anonymka456 koľko máte rokov?Rozhodni sa sama nebudem Ti písať citové výlevy ja nie som ani za potrat ani za to, aby deti žili v skromnosti rodičia pred rozvodom a mama niekde v krízovom centre.Kde su tvoji rodičia vedia Ti pomôcť?
Muž je chrapun mne, keby v tak haklivej veci poslal takú správu a podsuval take nazory rozvediem sa

eliska13
8. apr 2018

@anonymka456 jaj teraz čítam, že si sa rozhodla je to tvoj život tvoje rozhodnutie, ale tvoj chlap sa nespráva ako chlap o ktorého sa dá opriet

veronikastrickova
8. apr 2018

@anonymka456 drzim ti prsty, je to tazke rozhodnutie, ale verim ze si sa rozhodla najlepsie ako si vedela.

janinah
8. apr 2018

Píšeš,že nechceš ďalšie dieťa,lebo....blablabla....no,ty to ďalšie dieťa už máš,či má 1cm či 10,či má 1deň či mesiac....v dnešnej dobe anonymných pôrodov,možností adopcie ,hniezda záchrany je jediné "slušné" a ľudské riešenie dieťa porodiť a dať mu možnosť žiť s ľuďmi,ktorí ho budú milovať.S odstupom času budeš svoje rozhodnutie ľutovať....píšeš,že svojmu prvému dieťaťu chceš dať všetko,čím si to druhé "zaslúžilo",že jemu nedáš nič?veď je rovnako tvoje,vaše.
....Bože,toľko je chorôb,nešťastia vo svete,prečo si nám neposlal aspoň človeka,ktorý by vynašiel liek proti rakovine? ...Poslal som vám ho už dávno,ale ľudia mu nedovolili narodiť sa.....☹

fazulkova
8. apr 2018

@anonymka456 ahoj.. neviem, co prezivas a tiez ta nejdem presviedcat, len ti poviem svoju osobnu skusenost s touto temou..v dospelosti som zo svojej zdr.karty zistila, ze moja mama bola na dvoch umelych preruseniach, tusila som o jednom, ale necakala som, ako ma toto zasiahne, nieco co sa stalo tak davno, dva dni som to predychavala, mama mala prve dieta, potom upt, potom surodenec, upt a ja..viem ze nechcene dieta, asi kratko po tom upt.. no zit s tym som sa uz naucila ale doteraz s tym mam problem, a chovam sa ako nechcene dieta, aj ked ma naozaj milovali, uz ked som bola tu, tak sa o mna az moc starali a bola som maznacik, ale ma to vplyv. ja moju mamku vobec neodsudzujem, myslim si aj, ze ju donutili, vtedy este ani sona neboli a celkovo..ale aj tak ma to zasiahlo a nemam ani na to, aby som sa s nou o tom porozpravala..moja sestra nemoze mat deti a ja si proste myslim, ze tam je suvis. to je ale nas pribeh, ty si pises svoj, skus este nad tou adopciu uvazovat, lebo vyrastat s tym, ze rodicia ma chceli /dat zabit/, ked som bol este v bruchu, to tiez nie je bohvie co.. ale zas sa viem vcitit do teba, ked mate tu krizu s muzom, och joj, verim, ze sa musis citit velmi zle..nie som ziadna aktivistka, ale podla mna je chore, ze vobec ludia prisli s moznostou koncit umelo tehotenstvo, nuz ale to je zas na inu debatu, aj tak ti drzim palce a skus sa spojit so svojou dusou, ta ti najlepsie poradi. ❤

diana20
8. apr 2018

Mam rozdiel medzi deťmi 1 a pol roka.. Tiež som otehotnela nečakane aj prvýkrát, aj druhý.. Bola som nezodpovedná.. A vďaka Bohu za to.. Tiež nikto na začiatku nechcel moje deti a tiež ma to zneistilo, či ich chcem ja.. A hlavne pri druhom som mala neskutočný strach, že prvý bude smutný a ze nebude vedieť ako ho ľúbim kvôli tomu, že sa budem musieť venovať aj druhému... A vieš čo? Nedokázala som ísť na potrat, môj muž ale stál pri mne a začal sa so mnou tešiť na druhé bábo.. Teraz mam dve malé deti krásne, ktoré najviac milujem obe, ani jednému nič nechýba, som tu stále pre oboch..som taká šťastná, že ich mám.. Teraz už viem, že ak sa mi to stane desaťkrát, že otehotniem nečakane, tak budem mat desať krasnych detí, ale na potrat určite nepôjdem 😊 to je samozrejme obrazne povedané.. A ešte.. Na začiatku to možno bude ťažké, že budú deti žiarliť na seba a tak ale neskôr budú najlepší kamaráti asurodenci zároveň.. Sama to tak mam so sestrou a myslím, že nič lepšie mi rodičia nemohli dať.. ☺️ Držím ti veľmi palce, dúfam, že sa rozhodneš správne.. ☺️

montemotherone
8. apr 2018

@anonymka456 snažím sa pochopiť, lebo nikdy ťa nepochopíme na 100% kým nebudeme v tvojej situácii. Nakoniec sa budeš musieť rozhodnúť len ty. Keď som ja čakala prvú dcérku, boli sme s mužom vo veľkej kríze a uvažovala som že sa rozvediem. Moja svokra na mňa vkuse útočila, on sa má nezastal, bývali sme v cudzom svete, bola som bez práce, napriek tomu, že som sa snažila vzťah udržiavať (presťahovala som sa za jeho prácou), videla som že jemu na mne nezáleží... A do toho bum! po 4 rokoch od svadby som otehotnela. Neboli žiadne romantické výkriky radosti, skôr som na ňom videla že ho to vôbec neteší, asi bol aj vydesený.... Ale ja som to vzala tak, že sa stalo to, čo sa malo stať. Nikdy som nad potratom ani nezačala uvažovať. Otázka skôr znela či ostanem, alebo budem s dieťaťom sama. Moji rodičia to už zažili s mojou sestrou, a nevedela som si predstaviť, že by som im domov takto napochodovala ja. Takže som ostala. Najskôr z praktického hľadiska (ostala by som sama ako prst, bez pomoci), a potom kvôli tomu, aby dieťa malo otca. Nejdem písať, že ako otec stál za ho.no. Ledva sa o malú zaujímal, tehotenstvo bolo smutné, bola som sama...
Ale mala som strechu nad hlavou, čo jesť a mohla som sa jej venovať... Preskočím teraz zopár dosť rokov. Prešli sme si veľa kríz, zase veľa sťahovaní za jeho prácou a pre mňa nového hľadania práce, priateľov... Veľa zmien, trápenia (jeho choroba, moje potraty, nielen z toho- úzkosti, depresie...)
Za chvíľu to bude 20 rokov od našej svadby. Na staršiu dcérku nedá dopustiť, až musím byť ja tá prísna, mladší syn je náš miláčik vymodlený... Človek, či akýkoľvek vzťah, je ako diamant. Najprv neotesaný, akoby bez hodnoty. Ale práve to ťažké, tie trápenia a obete a neustála práca na sebe, na nás z toho urobí drahokam. Tie skutočne hodnotné veci si v živote musíme odtrpieť. Len tak si ich naozaj vážime.
Veci sú tak, ako majú byť. Život je zázrak. Nepríde len tak pre nič za nič. Dostala si dar, aj keď je to pre teba teraz bolestivé a akosi "nevhodné", stále je to dar a veľký zázrak... Držím palce, aby si mala veľa síl s ním "naložiť" tak, aby ti priniesol do života požehnanie a radosť ❤️ Skutočnú, hlbokú radosť...

diana20
8. apr 2018

Ešte dodám, že muž sa tiež netešil od začiatku.. Videl skôr problémy, ktoré tým budeme mat ako to pekné.. To sú chlapi, oni to necítia tak ako my.. Ani nemôžu, v nich to babo predsa nerastie.. Rozdiel je v tom, že mne povedal chlap, že bude stáť pri mne nech sa rozhodnem akokoľvek.. Nie ze ak pôjdem na potrat bude pri mne.. Podľa mňa tvoj najväčší problém je tvoj muž a nie tehotenstvo.. To sa len tak teraz javí..

montemotherone
8. apr 2018

@fazulkova ja som na tom podobne. Moja mama mala 3 deti, potom UP a potom ja. Celý život mám pocit, že som bola nechcená. Dieťa to cíti už v prenatálnom veku a potom s tým bojuje celý život. U adoptovaných detí, ktoré mohli ísť do adopcie aj hneď po narodení, sa tento pocit neprijatia odzrkadlí na problémoch v nadväzovaní a udržiavaní vzťahov ☹

caribe9
8. apr 2018

Ahoj. Ja mám 4 malé detičky. Tiez to posledné neplánovane ale nad potratom som absolútne nerozmýšľala. A ani keby znova otehotniem tak nerozmýšľam. Ja osobne by som s tým žiť nedokázala. Toto posledné neplánovane je poklad. Dieťa za odmenu. Akoby vie že má byť dobre aby to mama v pohode zvládala. A neviem si predstaviť že by som ju nemala. Milujú ju všetci a aj súrodenci . To že sa narodila je to najlepšie čo sa mohlo stať aj keď ma skoro porazilo keď som sa dozvedela že čakám 4 bábo. Najstaršia má 7 syn 3 ďalšia 1 a pol a bábo 3 mesiace. A som na ne nesmierne hrdá že som im dala život a sú to somnou. A ako tu už niekto písal . To najlepšie čo môžeš urobiť pre svojho prvorodeného je dať mu súrodenca. Tomu ver. Možno budú hádky, žiarlenie zo začiatku ale to je všade. No bude mať parťáka na hranie a aj do budúcnosti. Ostane tu niekto o koho sa môže oprieť keď my už tu nebudeme. Bábo by mohlo utužiť aj vzťah teba a muža. Rozhodnutie je a aj bude len na tebe. Držím moc palce aby bolo správne a hlavne aby si ho nikdy neľutovala nech je akekolvek. ❤️

tinaa64
8. apr 2018

😿😢Ah boxe..ja by som stena nedikazala utopitnietoze este toto urovit svojmu dietatu.mohla si urobit jeden par stastny ale bohuzial ty si uz rozhodla o smrti tvojho vlastneho dietata...vzdy ma zazamrzi takeho rozhodnutie..no ale ak si myslis ze potom bufete mat s muzom lepsi vztah a ty po psychickej stranke buds v pohode.....a inac ak by som mala chlapa kt.by ma v takej situacii nepodporil a nepodrzal a neubezpecil ma ze to bude ok ak sibabo nechame tak by som kopla do prdele a ani smrad by po nom neostal....no nic..pomodlim saza tu malu dusicku uz dnes..a hadam tebe ten boh aj odpusti ked si sa rozhodla ten jeho dar zahodit..no v kazdom pripade prajem vela stastia...

montemotherone
9. apr 2018

Niečo na zamyslenie, rozjímanie.... Viem, že mnohé sa do toho obujete, ale nenútim nikoho, aby začal veriť, len ponúkam možnosť 😉 (pre zakladateľku, a možno aj iné ženy, ktoré tu nakuknú, lebo riešia podobnú dilemu 😕 https://www.mojakomunita.sk/web/info.13/blog/-/...

beky1813
9. apr 2018

@tinaa64 preco sem tahas boha? Co ak nie je veriaca?

veronikastrickova
9. apr 2018

@tinaa64 som pokrstena, mam aj primanie aj birmovku a aj tak neverim. A zial aj moj syn je pokrsteny. A pre svojho syna chcem viac a mala by som tiez v tejto mojej "super financnej" situacii ostat tehotna, tak zial tiez pojdem na potrat. Ked nevies o cloveku viac, nesud. Mat z ruky do ust pre 2deti, radsej dam viac jednemu a ked pride vhodnejsia doba, tak mozno aj druhemu.

miriam439
9. apr 2018

@montemotherone viem, že si chcela povzbudiť @anonymka456, ale podarilo sa ti povzbudiť aj mňa. Neuvažujem síce nad potratom, my máme presne opačný problém, že sa nevieme dočkať vytúženého bábätka, hoci sa veľmi snažíme. Ale krásne a povzbudivé boli tvoje o zotrvaní napriek ťažkostiam a o diamante. Budem si ich pripomínať, keď opäť prídu ťažké chvíle vo vzťahu a v našej nenaplnenej túžbe po dieťatku.

miriam439
9. apr 2018

@anonymka456 Až kým nepríde deň D, stále môžeš zmeniť svoje rozhodnutie a darovať život svojmu dieťaťu po druhý krát (raz si mu ho darovala už pri počatí). Skús ešte pouvažovať nad tou adopciou, ani si nevieš predstaviť, ako ti budú do konca života vďační ľudia, ktorí tvoje dieťatko budú nadovšetko milovať. A teba nebudú do konca života trápiť výčitky, že si ublížila svojmu dieťatku.

zuzijana
9. apr 2018

Mila mamicka. Tehotenstvo a dieta je dar,prosim nezabudajme na to. Kolko zien by chcelo byt matkou a nie je im to dopriate. Zivot dava jedine boh a on ho aj ukonci. Tes sa,ze vam pan boh pozehnal. On nas nezatazi viac nez zvladneme. Aj ked sa ti to zda tazke,nezufaj. Pan boh ti pomoze. " hod svoju starost na pana s om sa uz postara". Ver tomu,ze na den potratu-teda umrtia vasho dietata budes chciet zabudnut. Ale na den jeho narodenia nikdy. Zelam vela sil. Obrat sa na boha v modlitbe a nebudes v tom sama. Drzim palce.