icon

Dá sa dať bábo preč aj po 3 mesiacoch?

kajka4569
4. jan 2013

Mam len 17 rokov tteraz nedavno som mala,a som tehotna no neviem kolko tyzdnov :( nemala som pravidelnu menstruaciu lebo som mala cysty na vajecnikoch... no uz mi cysty praskli asi v septembri no od oktobra som nemala menstruaciu !! doktor povedal ze menstrucaia mi nemusi orist hned no bola som za nim v novembri a pichol mi len vyvolavacku !!! a dodnes som nedostala menstruaciu !! a dnes som si robila test a som tehotna da sa datt prec dietatko aj po 3 mesiacoch ?? ja nemozem mat este dieta mam strasne prisneho otca ktori ma na to aj upozornoval aby som nebola tehotna :( mam 21 rocneho priatela :( potrebujem pomooct prosiim !!!

njonja
5. jan 2013

@kajka4569 prosim ta, hlavne sa na vsetko vyspi a ukludni sa. rozhodnutie, ci ist na potrat alebo nie sa nesmie robit horucou hlavou a uz vobec nie pod niekoho natlakom. Ty budes s tymto cinom zit svoj cely zivot a ty budes niest nasledky. Hlavne sa ukludni a ak prijes k zaveru, ze ches byt mamickou a ze sa na to citis a dokazes to, skus to povedat otcovi v pritomnosti viacerych ludi, aby ta uchranili pred jeho prvou reakciou. Nie si prva ani posledna kocka, co bola tehotna v 17..napokon, preco nie🙂 Budes krasna mlada maminka 😉 a ak pri tebe stoji tvoj partner, co viac si mozes zelat? Spolu to urcite nejako zvladnete!!

pertinacia
5. jan 2013

Potrat na konci 3. měsíce už je hodně surová záležitost. Nenarozené dítě už v té době vypadá jako miniaturní miminko, cucá si palec, reaguje na dotyk... viz video

https://www.youtube.com/watch?v=g0OTkWfLEi8

Na tvém místě bych se svěřila rodičům. Pokud se tolik bojíš jejich první reakce, domluvte se s partnerem a oznamte jim tu novinu společně. Jestli tě mají rádi, budou zpočátku naštvaní, možná ti i vynadají, ale nakonec tě podpoří. Nebudeš první ani poslední, která otěhotněla v 17. Škola se dá přerušit (narozdíl od těhotenství - to se dá pouze ukončit a už nikdy tento krok nebudeš moci vzít zpět) a dodělat později. Udělaly to tak tisíce holek. Chápu, že ti potrat ti v tuto chvíli nejspíš připadá jako rychlé, elegantní řešení, po kterém se všechno vrátí do normálu, ale podle mého názoru to tak není. Znám ve svém okolí několik žen, které podstoupily potrat, a ve všech to nějakým způsobem pořád hlodá. Jedna z nich byla na potratu skoro před 20 lety a dodneška o tom mluví, pořád se jí to téma vrací. Není to zkrátka banální zákrok, který dneska podstoupíš a zítra na něj zapomeneš. Ten etický otazník tam prostě je, i když se naše společnost tváří, že to tak není.

pertinacia
5. jan 2013

Ještě jeden odkaz: slovenská poradna Alexis pomáhá ženám jako jsi ty: http://www.alexisporadna.sk/

zuzi0911
5. jan 2013

Ahoj tak najskor musis ist na vysetrenie a neodkladat ho.a navyde ja som mala otca prisneho cele tehu som si pri nom uzila len mi nadaval ponizoval partner knam nemohol chodit.no ako som prisla z porodnice sadol di k postielke a vyse hodiny malu hladil a dival sa na nu.je to jeho najvacsia laska na ktoru neda dopustit a samozrejme ani na druhu. a tak isto aj sesternica tiez oteh.v 17. uz ma skolacku ona pracuje je vydata.vzdy sa to da vyriesit aj bez toho potratu.aj ked budes mat doma peklo narodenie babatka to zmeni. 🙂

nasta55
5. jan 2013

@kajka4569 a co ti spravi nic, bude sa s tym musiet zmierit a urcite ti pomozu. Nerob chybu, lebo casom to budes lutovat.

kaja73
5. jan 2013

@kajka4569 mam dve kamaratky co mali v 17 dieta-obe sa za otcov dietata vydali,jedna sa rozviedla o 10 rokov--mali spolu este jedno dieta -,druha je stale vydata a maje este spolu dalsie 2 deti-teda 3 spolu.
Tie deti z nechcenych tehotenstiev-ved ani oni ich nechceli vtedy,ale nechali si ich aj tak 😉 -maju dnes uz cez 20 rokov,su to fajn ludia a ich maminky ich zboznuju a nevymenili by ich ani za svet.
Vsetko zle prebolelo a zostalo len to dobre.
Vies, po potrate uz mozno ziadne deti mat nebudes moct-dobre si to zvaz.
Drzim ti palce,aby bolo nakoniec vsetko fajn. 🙂

nikolet_89
5. jan 2013

@kajka4569 mam taky pocit, ze sa ta este nikto nespital ci by si sama to dietatko chcela...ked si odmyslis ten strach z otca a aj vek...co by si urobila ty a priatel, kedby si bola starsia ? kolko vlastne ste spolu ? vies teraz mas 17 babatko sa narodi a uz mozno budes mat 18 alebo kratko pred dospelostou... otec je urcite prisny si jeho dcerka a jasne, ze chce pre teba to najlepsie a urcite si nepredstavoval, ze mu v 17-tich povies, ze si tehotna, ale nemoze ta zabit a ani bit, moze iba kricat si tehotna to by si nezobral na zodpovednost...prvom rade ak ty to dieta s partnerom chces isla by som k partnerovim rodicom, porozpravala by som sa s nimi co oni nato a coby navrhovali, mozno by vam pomohli hlavne financne i ked nepises ci priatel pracuje, alebo studuje....a potom by som sla hned za otcom aj s priatelom a oznamila by som mu to, ale najprv sa musite rozhodnut vy dvaja ci sa na tu cestu date...vies, ked sa rozhodnes, ze das dietatko do hniezda zachrany, alebo pripadne na adopciu musis sa zmierit s tym, ze ho/ju nikdy neuvidis a nebudes sucastou zivota svojho dietata...nenic si cely zivot, len koli strachu z otca...pises ze mama vie, tak ti urcite pomoze

lusika02
5. jan 2013

Ahoj Kajka
mozes mat aj 5 pozitivnych testov a nemusis byt tehotna. Preto urcite najprv chod na vysetrenie k svojmu lekarovi, aby ti to potvrdil, alebo vyvratil.
Potrat je rozhodnutie na cely zivot. Dietatko sa nezrodi ani nahodou ani omylom. Je to DAR. Co by dali statisice zien aby mohli mat dietatko, ale nemozu aj vdaka jednemu potratu. Vsetko pominie otcov hnev, strach, bolest....ostane po tom vsetkom ten uzasny zazrak Tvoj syncek, alebo dcerka. Ak tehotna si nie je to ziadne embrio ci zarodok je to tvoje dietatko, ktore uz ma v sebe zakodovany kazdy detajl...farbu oci, vlasov pohlavie.....
Kajka mam kamosky a zname co boli na potrat a aj po 30rokoch si to nevedia odpustit a maju z toho depresie.
AK sa da porozpravaj sa s mamou ak je otec prisny alebo s niekym blizkym komu doverujes...ak nemas s kym moj mail je lucia.lenkova@gmail.com kedykolvek.
Neboj sa vsetko to bude dobre hlavne pokoj ako ti tu uz dievcata pisali nebudes ani prva ani posledna a Kajka ak by si bola tehu a po porode ti vlozia babo do narucia, v zivote na ten pocit stastia a hrdosti nezabudnes 😉 Myslim na teba a drz sa dievca, ty to zvladnes...

patris64
5. jan 2013

verím že sa nachádzaš v tažkej situácii...no každa situácia sa da riešit....maš matku i otca to je to najdôležitejšie...
je dôležité aby si mu to povedala, isto to zoberie ťažko no musíš mu dat čas, aby to vstrebal....neurob chybu, kt. by si mohla v buducnosti ľutovat....vždy sa nájde niekto kto ti pomože....v živote sa stávajú i ovela horšie situácie ... v prvom rade sa sústred na to či to ty dokážeš, neber ohlad na nikoho....i ked si mladá, myslím že rolu matky veľa x nezvádajú i o veľa staršie matky....verím, že všetko dopadne a rozhodneš sa správne,,,čo sa týka financii je pravda, že ide o dost veľku investíciu ohladne babatka, ale ved vačšina mladých ľudí žije od vyplaty do vyplaty a majú deti....ty si ta kto sa musí rozhodnut ani otec ani matka iba ty....tvoj otec raz bude na teba hrdý ved si predsa jeho dieta....a ver že možno bude ten najpišnejší starý dedo....v živote sa predsa stávajú veci, ktoré nas mnoho x vedia pekne prekvapit....

anieli_1
5. jan 2013

@kajka4569 necitala som to tu vsetko ale podla mna teraz su vsetky vycitky zbytocne............nuz za prve ako radia baby test neni na 100% najistejsi je gynekolog.......no a ak t to doktor potvrdi tak sa tes otec to prezije bude kricat (mozno) ale prejde to....moj otec ma bral ako svoje dievcatko a ked som zostala tehotna vsetci o tom vedeli len on nie a taky strasny strach som mala a zobral to uplne v pohode a teraz sa vsetci tesia z maleho a ked som stala tehotna s malou tak to si mala vidiet ten cirkus co bolo okolo ze ako skoro ci mi nesibe nech idem na potrat kazdy den som mala telefonaty a ja som si pevne stala za svojim a Nikola je teraz nasa princeznicka krasna a vsetci sa tesia a lubia ju ..... takze strach je zly ale to dietatko ako sa hybe a rastie v tebe je neopisatelny a ten strach nestoji za to aby si o tento pozitok prisla 😉 a este ta skola moja spoluziacka zostala tehotna v 1žtich mala individualny plan mohla odist k babu kedy chcela len musela zvladat mat ohodnotene predmety ale na kazdej skole to je ine neboj sa vyjdu ti v ustrety 🙂 a ked priatel stoji pri tebe neni o com zbytocne by si si vycitala do konca zivota......

bubu4125
5. jan 2013

neber ohľad na nikoho...len na seba a na to malé stvorenie, ktoré nosíš pod srdcom....je to to najkrajšie, čo žena a matka môže prežívať....a je jedno, že koľko máš rokov...je to tvoje a nikoho iného...nedaj to preč! čo ti môžu? nič! riskuješ, že už sa nikdy nebudeš môcť stať matkou...nebudeš mať prečo žiť! ver mi, že hnev otca prejde...hlavne, keď sa to dieťa narodí...predsa to bude vnúča...
mala som spolužiačku, ktorá ostala tehu v 16...bála sa, lebo boli nábožensky založená rodiny, kde toto nebolo povolené...a teraz má 6ročného krásneho chlapca a jej rodičia sú šťastní starí rodičia...
všetko sa dá, len treba chcieť.....
je to môj pohľad, lebo ja som strašne túžila po dieťati a dvakrát ma opustilo v 5mesiaci tehu a bolo to veľmi bolestivé...je to bolestivé, keď stratíš kúsok zo seba, ale teraz si to ešte neuvedomuješ....
ale rozhodnutie je stále len na tebe...

hyta
5. jan 2013

Kajka, určite choď k lekárovi, možno robíš poplach a ani tehotná nemusíš byť. Chápem, že otehotnieť v 17. neni vhodne načasované, no určie lepšie, ako keby si otehotnieť nikdy nemohla.Všetko si dobre premysli, tvoj priateľ chce s tebou žiť, mali by ste kde bývať? I keď by tvoj otec ako píšeš zúril, na potrat ťa nemôže nikto prinútiť. Škola sa dá dorobiť i pri bábätku, no ak pôjdeš na potrat ďalšie bábo už mať nikdy nemusíš. Pamätaj si, že po každej búrke zasvieti slniečko a tak, hlavu hore. Mať dieťa je krásny dar, nepriprav sa oň.

olifcek
5. jan 2013

@kajka4569 ahoj, nejdem citat cele. Moja sestra otehotnela v maturitnom rocniku. Zamerne to nasim oznamila, az ked sa uz nic riesit nedalo. Priatel ju podporoval, nasi nekricali. Dokonca im radili, ze sa kvoli babu v brusku brat nemusia. No chceli, tak sa vzali (uz su ale rozvedeni), segra porodila, este sa v porodnici pripravovala na skusky, kt.uspesne ukoncila. chod v pondelok k dr.a uvidis. Ak budes tehu a budes mat dve moznosti rozhodnutia, urob, ako uznas za vhodne a na okolie ohlad neber.

olifcek
5. jan 2013

a jo, otca sa neboj. Ak si ozaj tehu, isto neublizi fyzicky. Snad by neudrel tehulku 🙂

ajsenz
5. jan 2013

ak si už po 13tt interupciu ti neurobia, jedine so závažných dôvodov... Ak by malo dieťa nejakú vadu alebo ak by tehotenstvo ohrozovalo tvoj život..z toho čo píšeš mám pocit že nie si vôbec na to pripravená. Ja mám 18, som tehotná, dokonca maturujem a je to v pohodičke, aj ja mám otca prísneho a povedal mi len ,,ty si sprostá,, a teraz sa teší ako nikto 😀
Ak ale dieťa nechceš, rieš adopciu, lebo je veľa veľmi veľa párov ktorí by dali čokoľvek za to aby sa im narodilo dieťatko.

lili_mia
5. jan 2013

@kajka4569 Ahoj, možno máš ďalšiu cystu. Tehotenské testy reagujú na hodnoty hcg v krvi a žiaľ tieto hodnoty vyskočia jednak počas tehu a jednak aj vtedy, ak má žena cystu. Možno máš teda cystu a zbytočne sa plašíš. Čiže v pondelok šup šup na gyndu a uvidíš, zrejme Ti odoberú krv a pôjdeš aj na ultrazvuk, keď si už cysty mala aj predtým.

zuzanka.zuzu
5. jan 2013

@kajka4569 čo sa týka "dedinských ohováračiek" ak by si sa rozhodla si bábo nechať, tak tým sa netráp.... najviac ohovárajú tie, ktoré majú doma najviac špiny 😎 😀 a čo sa týka potratu, tak po 3 mesiaci ti ho na slovensku nikto neurobí. kamoška si kúpila potratovú tabletku v zahraničí, našťastie sa jej nič nestalo a aj účel to splnilo, ale je to veľmi nebezpečné a u nás nedovolené. vážne si radšej pohovor s priateľom, aké sú iné možnosti... aj on nesie zodpovednosť, hoci teraz si to ani jeden z vás neuvedomuje do takej miery.

zuzu188
5. jan 2013

ja som tiež prvýkrát otehotnela v 17-tich,rodičia sa strašne hnevali,ale zmierili sa s tým a teraz sú hrdí a šťastní starí rodičia 🙂..moje bábo je to najlepšie,čo mi život dal..nikdy by som nemenila..oco sa bude chvíľu hnevať,ale uvidíš,že ho to prejde..držím palce 🙂

laurusia
5. jan 2013

držím palce nech ti to dobre dopadne.

lussi2
5. jan 2013

ja som prišla o babo nechtiac 2 x a bolo to strasne, dufam ze to uz nikdy nezazijem...a neviem si predstavit, ze by som si ho dala zobrat.Ak ho obaja chcete tak to spolu so svojim partnerom zvladnete, neboj aj rodina sa prida...taky mali cloviecik vie chytit za srdce🙂 Drzim Ti palce aby si svoje rozhodnutie nikdy neolutovala🙂.

viktorka2010
6. jan 2013

ťažko radiť. Kým som ešte nebola vydatá a študovala som a meškala mi menštruácia 2 dni stresovala som, len aby som nebola tehotná, ak budem, čo budem robiť...atď. Ale myslím si, že keby som ostala tehotná, nedala by som si dieťa preč, lebo som k tomu vedená, že dieťa je boží dar a nemôže za to že ste ho splodili nechtiac. Ale je pravda, že to hovorím teraz , keď sa mi to nestalo. A je pravda aj to, že ľutujem moje slová, keď som niekedy povedala alebo som dúfala aby som nebola tehotná lebo teraz máme s manželom problém otehotnieť a tak som možno mohla chcieť otehotnieť skôr a možno by sme ten problém nemali. Takže Kajka, dobre si rozmyslí čo urobíš, aby si to niekedy ozaj neľutovala. Je to kus teba. Veľa šťastia! 🙂

nikushka8
6. jan 2013

@viktorka2010 úplne s tebou súhlasím. Tiež mi teraz príde smiešne ako som v 17 stresovala, aby sa nebodaj niečo nestalo a dávala som si strašne pozor. Čo by som teraz za to dala, aby som už mala 6- ročné dieťa? Len nedávno mi potvrdili diagnózu PCO a budem rada, ak aspoň jedno bábo raz budem mať.
Takže @kajka4569 nič sa neboj.. napriek strachu, trochu kriku a sĺz, to nikdy neoľutuješ a budeš neskutočne šťastná, keď svoje bábo vezmeš 1.-krát do náručia.. pamätaj na to, aké máš neskutočné šťastie a čo by za to dali iné.. Držím palce nech to dobre dopadne!

mariosmykal
7. jan 2013

@katren ďakujeme za upozornenie, druhá zablokovaná.

Pekný deň prajem 🙂

miggi83
8. jan 2013

@nikushka8 ja mam pco obojstranny, cyst tolko ze az a dali mi 20% šancu na tehu a mam dve deti, krasne zdrave, a hrozne poslusné 😀 😀 😀

nikushka8
8. jan 2013

@miggi83 to je skvele! aj aj dufam, ze budem tolke stastie..

miggi83
8. jan 2013

neboj budes, staci len skvely dr. ja som presla od ojho dr k inemu lebo pri povodnom sme sa snazili 2 roky a ked som presla k terajsiemu po mesiaci som bola tehu 🙂

dasaa
8. jan 2013

Ahoj @kajka4569 ako si dopadla u lekara ?

kajka4569
autor
9. jan 2013

som v 8 tyzdni :( no mam podmieku priatel mi povedal ze ak dam prec miminko ze somnov uz nebude co mam robiiit ?????

anetkaadamko
9. jan 2013

@kajka4569 dieťatko si nechaj, vidíš máš v priateľovi oporu........ani nevieš o čo by si prišla.....

stanislava2
9. jan 2013

@kajka4569 Ty si ešte dieta nad čim ako premýšlaš?či ta otec prizabije ked sa to dozvie?no ved tak by ti bolo treba ked ty premýšlaš nad smrtou tvojho dietatka.Ja by som ta zdrala jak hada ked by si bola moja byt tvojou matkou.