Kedy musím nahlásiť meno dieťaťa?
Prosim vas kedy treba povedat meno dietata?pred porodom alebo hned po nom?ci je.nato nejaky cas sa rozhodnut?
ahoj ja ked som rodila prve dieta som dostala od gynek.papier kam som mala napisat vybrane mena pre dievca a chlapca odovzdala som hned pri nastupe k ostatnym papierom a druhe som rodila uz v inej porodnici a tam nebolo treba nic pisat hned ako som porodila mi povedali co to je a opitali sa ako sa bude volat ...cize podctate mas cas kym neporodis rozhodovat sa 🙂
Mňa sa to pýtali v nemocnici, keď som už išla rodiť (aj keď som tam strávila už dva dni pred pôrodom). Meno dieťaťa ako aj pediatričky a tak... Tak to je asi všade inak 🙂
mna sa tiez pytali pred porodom...vyplnala sestricka so mnou take tlacivo....
Ked som porodila, zagratulovali mi, ze je to krasny chlapcek a vtedy sa opytali, ako sa bude volat... Mali sme pripravene aj meno pre dievcatko, ak by meno chceli este pred porodom, ale nepytali sa...
Niekde sa nanho pytaju uz pred porodom, aj ked osobne som sa s tym nestretla, ze do nejakych papierov treba vyplnit aj chlapcensku aj dievcensku verziu mena.
Mna sa spytali po porode kusok, este na sale. Toto ale nie je smerodatne, v podstate mozes povedat co chces.
Aj ked si to oni zapisu o spravy o narodeni, nie je to v podstate zavazne.
Smerodatne je to az na matrike. Kedy sa vystavuje rodny list. Matrikarka bud prijde do porodnice, druhy a dalsi den po porode, alebo ako to bolo napr. u mna, tak 2.-3. den este pocas pobytu v porodnici muz zasiel na matriku a rodny list vybavil, tam meno nahlasil. Oni zapisali toto meno, nijak ho nekonfrontovali s tym co bolo/nebolo nahlasene v porodnici.
No a dalej uz idete len s rodnym listom, ci uz u pediatricky, na uradoch atd.
Z mojej osobnej skúsenosti, v oboch prípadoch sa ma pýtali sestričky pred pôrodom a zapísali si aj dievčenské aj chlapčenské.
Pri prijati do nemocnice pred porodom, vyplna sa to do tlaciva aj dievcenske aj chlapcenske - v pripade, ze sa s mamickou pri porode nedajboze nieci stane a do rozhodnutia pribuznych - otca a pod. dieta nemoze byt bez mena, tak mi to povedali v porodnici ked som sa pytala preco chcu tie mena. Samozrejme az do vystavenia rodneho listu ho mozes aj 100 krat zmenit 🙂 🙂
V kazdej porodnici je to asi ine. Ja ked som porodila, povedali je to dievcatko a kym ho umyvali tak mne dali naramok aj jej a az vtedy sa pytala na meno. No a potom na druhy den chodila po oddeleni matrikarka a spisovala si vsetky udaje.
mna sa pri oboch pytali ked som dosla do porodnice meno dietatka aj chlapcenske aj dievcenske...pre kazdy prípad aby vedeli ak by nahodou prekvapko sa stalo a ine pohlavie by bolo ako sme vedeli :D .... potom na dalsi den chodila pani z matriky a zapisovala ostatné
Mňa sa pýtali pred pôrodom, povedala som že meno oznámim až keď sa bábätko narodí. Tak aj bolo.
nas sa opytali az ked sa dcerka narodila, ani by to ale asi pred porodom nestihli, tak sa ponahlala 😀
mna sa tiez nikto nic pred porodom nepytal...tusim den po porode prisla tetulda co mala na starosti tieto veci,tak som povedala meno babatka, zaniesla to na matriku,a par dni na to isiel manzel pre rodny list. (BA- Antolska)
Tesne pred pôrodom počas bolestí mi sestrička vypisovala tlačivá a dávala otázky.....jednou z nich bolo meno pre dieťa chlapčenské aj dievčenské. Odpovedala som.
Keby mi dala tuto otázku až po pôrode, určite ba sa dcerka volala inak. 😉
mna sa pytali aj pred ked mi davali infuzky dievc. aj chlapcenske, a pytali sa aj hned ako maleho vybrali, povedali ze je to chlapec a ako sa bude volat. ani na sekundu som nevahala ze by sa volal inak🙂
Meno pre naše tretie dietatko sme vyberali spolu dcerky 18 a 14 ročné manžel aj ja.Velmi sme sa pri tom pobavili máme na výber mena pre nášho vytuženého syna vela pekných spomienok a nemohli sme vybrat lepšie.Pri prvej dcerke ktora bude mat čochvila 20 rokov som mala ja pripravené dievčenské meno manžel chlapčenské kedže sa narodila dcerka platilo meno ktoré som vybrala ja.Ked mi pani doktorka po porode ukázala babätko meno sa mi vobec k nej nehodilo a nepozdavalo sa meno ani pani doktorke dali sme spolu snou meno dcerke po manželovi ktorý sa vola Ivan.Takže máme Ivanku a velmi jej meno sluši.Myslim že ked je aj meno napisané nie je ho problém tesne po porode zmenit na iné meno.Zmenit meno sa dá kedykolvek počas celého života.Len si treba uvedomit aké problémy by zmena mena mohla sposobit dietatku.
Maju to radi po porode ale vraj do troch dni, vies to i zmenit kym teta z porodnice nenahlasi udaje...ja som da rozhodla asi hodinu po porode...
Asi záleží aj od pôrodnice. Mňa sa pred pôrodom nepýtali na žiadne mená. Až keď sa deti narodili, tak potom sa ma opýtali sestričky. Ale oficiálne meno nahlasuješ matrikárke, ktorá za Tebou príde druhý deň keď si v pôrodnici. Nám to trvalo pri druhej dcérke v podstate tri dni, lebo sme sa nevedeli zhodnúť či bude Paulína alebo Pavlína. Nejako sme sa o tom pred narodením nebavili. Ja som bola presvedčená, že sa to píše s "v" a manžel že s "u". A nakoniec sme to dali s "u". Tak máme Paulínku... 😀
Ja som rodila v TT a tam mi na posledných poradniach dala sestrička tlačivo, do ktorého sme museli napísať meno pre chlapčeka aj dievčatko a obaja rodičia podpísať. Tlačivo som musela odovzdať na príjme, bez neho by ma asi neodrodili 😀 😀 😀 😀
ale každá nemocka to má inak
odo mna uz pri prichode do porodnice na prijme pytali ten papier s napisanymi menami pre chlapca aj pre dievca. mala som pocit ze bez odovzdania takychto somarin by ma ani nepustili na salu 😅

Ked som bola ja tehu, tak som v poradni dostala listok do porodnice, na ten som napisala mena, aj dievcatka aj chlapceka...a to som na prijme v porodnici dala sestricke...Ked sa dcerka narodila, oni to potom nahlasovali tusim na matriku a mm siel po rodny list...to bolo sedem rokov dozadu... 🙂