icon

Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?

invisible
26. jan 2014

Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒

quixina
2. feb 2014

@billam dýchaním? ty o čom točíš, moja ?
zhadzuješ sa tu akurát tak ty, ak máš pocit, že od roku 2007 sa v oblasti antikoncepcie nezmenilo nič a ak máš pocit, že sex v pätnástich je dôvod na zatratenie vlastného decka a dôsledok výchovy ulice

keď tvoje dieťa bude v pätnástke obcovať jedna radosť, celkom ma bude zaujímať, ako si s kľudom angličana povieš, že veď to ulica

billam
2. feb 2014

@quixina kde som napísala, že svoje dieťa zatratim...nevkladaj mi do úst svoje ubohe názory 😉
S tým dychanim som sa pomylila...to napísala iná expertka...ale s podobnými názormi ako ty

Takze od roku 2007 môžeš fajcit a brat antiku? 🙂

aneta132
2. feb 2014

@billam no neviem ci sa viac nezhadzujes ty ako neviem kolko rocna skusena matka co ma toho odzite az az 🙂

quixina
2. feb 2014

kks, že ja sa zhadzujem ! ty tu robíš zo seba odborníčku od gyneologie, cez anesteziólogiu až po vývinovú pychológiu mládeže, a ja sa zhadzujem

jasné, najlepšie je vlastné zlyhanie hodiť na "výchovu ulice". a vraj ja sa zhadzujem

nikde som nenapísala, že v 15tke správať s každým frajerom čo príde pod ruku je v poriadku, ale aspon sa netvárim, že predčasné sexuálne skúsenosti detí sú "výchovou ulice"

každé zlyhanie dieťaťa je zlyhaním jeho rodiča !

anatalia77
2. feb 2014

@quixina najlepsie je svoju tvrdohlavost zhodit na rodica-vsak oni ma tak vychovali.Neskutocne.

quixina
2. feb 2014

@anatalia77 akú tvrdohlavosť? bavíme sa o predčasných sexuálnych skúsenostiach

billam
2. feb 2014

@quixina ake zlyhanie???...napis mi, v com som odborne bola mimo? Ty nemáš ani základne vzdelanie a ideš mi tu nieco o tom vypisovat?
Napis mi len, či je to normálne, že 15 ročne dieťa sexuje? Dovolila by si to svojej dcére? Na to mi úprimne odpovedz.

billam
2. feb 2014

@aneta132 napis mi, čím som sa konkrétne zhodila?

quixina
2. feb 2014

@billam takto ti to vysvetlím, aj keď si osobne myslím, že to absolútne nebudeš čítať s tým, že by si aj chcela porozumieť tomu čo píšem.

Dovolila - nedovolila, na to je už v pätnástom roku života dcéry (prečo sa bavíme len o dcérach vlastne? synovia nesexujú? alebo tí môžu?) skutočne neskoro. Rodič má počas detstva (áno, už od útleho detstva) odovzdávať dieťaťu hodnoty a postoje ku konkrétnym životným témam tak, aby v ranej puberte nemusel riešiť, či dieťaťu "dovolí/nedovolí" sexovať. To je úlohou výchovy.

Navyše, tvoja otázka je zle položená. Nejak nepredpokladám, že by za mnou pätnásť ročná dcéra prišla s otázkou "mami, môžem sa na školskom výlete milovať so svojim frajerom?". Takže nie je čo riešiť.
Matka sa má snažiť o otvorený vzťah plný bezpečenia a pocitu prijatia a dieťa má mať právo na vlastné rozhodnutia ale aj chyby a rovnako na zodpovednosť za vlastné rozhodnutia, prípadne chyby.

Čiže ti odpoviem úplne úprimne s rukou na srdci, ak by moja pätnásťročná dcéra prišla akýmkoľvek spôsobom za mnou s tým, že už začala pohlavne žiť, v prvom rade by som si večer sadla sama so sebou, prípadne aj s otcom tej dcéry a uvažovala, kde som počas pätnásť ročnej výchovy urobila chybu, že som jej nedokázala odovzdať to, že sex je fajn, ale tiež to má svoje hranice a limity.
Určite by som ju nezbila, nevynadala jej, a hlavne, už jej nič nezakazovala, pretože, povedzme si úprimne, nebolo by to kontraproduktívne?

tak dúfam, že som ti na tvoju otázku odpovedala a vyprosím si, aby si o mne tvrdila, že nemám ukončené ani základné vzdelanie

billam
2. feb 2014

@quixina a teraz si prečítaj niekoľko strán dozadu, čo som pisala ohľadne výchovy....je to presne to iste, čo si napísala aj ty....nikde som nepisala o zákaze, bitke, vyhodeni na ulicu!!! Ani o tom, že to zacnem riešiť až v 15...je to dlhodobá výchova od narodenia, ktora sa prispôsobuje veku dieťaťa...vy mi vkladate do úst veci, ktore som nikdy nepovedala/nenapisala a navyše ich pretacate.
Kde som pisala o tom, že svoju dceru potrestam a vyhodim?
Myslela som tým základne medicinske vzdelanie.
Vysmievate sa niečomu, čomu nerozumiete - myslím tým opäť medicínu. Vysmievas sa gynekologii, kde som napísala, že ant a nikotinu sú dokopy kontraindikaciou pre operáciu - tým je myslene to, že to moze mat za následok zdravotne problémy až smrť /embolie/
Vysmievas sa anesteziologii, kde som napísala, že každý pacient dostáva formulár pred operáciou, kde musí uviesť či uz ťažkosti, lieky....je to preto, aby si operater nastudoval veci okolo pacient a tiež aj preto, ak by uviedol klamstvo, bol lekár chránený.....neviem, čo je tu na vysmech? A čo nie je správne?

quixina
2. feb 2014

@billam vysmievam sa akurát tomu, že tu robíš zo seba niečo, čo nie si.
Fajčenie je predovšetkým kontraindikáciou k užívaniu antikoncepcie.
Že by ale zamietli operovať preto, lebo žena berie antikoncepciu, alebo fajčí, to je skutočne zavádzajúca informácia.
Antikoncepciu odporúčajú vysadiť a fajčiarom prestať fajčiť, to áno, ale žeby zakázali kvôli tomu operovať, to sú prisilné nezmysly aj na mňa, čo nemá základné, ako si sa poopravila, medicínske vzdelanie (kdeže berieš tú istotu o mojom vzdelaní, to je mi záhadou, ale rozoberať to nemusíme).
O podpisovaní papierov pred operáciou som nenapísala nič, samozrejme, taký papier podpisuje každý, sama som ho podpisovala relatívne nedávno, ale nikde nebolo napísané, že mi neurobia operáciu, ak uvediem, že beriem HAK a/alebo fajčím. Čiže áno, komplikácia to môže byť, ale kontraindikácia rozhodne nie.

Kde si písala, že dcéru vyhodíš a potrestáš? Nikde. To píšem ja, že ju nevyhodím a nepotrestám. Ty si ale písala, že sexovať v mladom veku učí mládež ulica. S tým ja zásadne nesúhlasím a súhlasiť nikdy nebudem. Prispieva k tomu jedine a iba rodič svojou výchovou a prístupom a odovzdávaním hodnôt a informácii o živote a svete.

Dúfam, že som to vysvetlila dostatočne a nebudeš tu opätovne napádať moje vzdelanie a pod. Pekný deň, viac na túto tému nediskutujem - s nikým (to aby si to nebrala osobne)

aprilka90
2. feb 2014

@billam teraz s tebou súhlasím, musím povedať!
Asi tu šlo aj o to, že sa tu nepovedalo všetko ako malo, alebo sa to nepísalo na pravou mieru ...
pretože sa nemôžeš spolehat na to že každý rozumí medicíne ... ked ano tak by sme lékárou nepotrebovali ... ked už sa hovori niečo na priť medicinou, je dobré ked sa to hovori tak aby tomu všeci rozumneli 🙂

billam
2. feb 2014

@quixina ešte raz a naposledy 🙂 antikoncepcia a nikotinsu vzajomnou kontraindikaciou...nemusi ti lekár predpisat antikoncepciu, ked mu povieš, že fajcis...ak ide takáto zena na operáciu, v jej zaujme je to povedať/napísať, lebo ak to zataji moze nastať počas oparacie problém....
Vidíš a zas si prekrutila moje slova...kde som napísala, že takú ženu nebudú operovať?????
podpisovanie papierov patrí na predoperacne anesteziologicke oddelenie - a ty si sa predsa vysmievala, že som odborník aj na anesteziologiu...tak som ti to doplnila...
A to, že mladé baby/chalanov učí sexovat "ulica" je pravda....je to prostredie, v ktorom sa pohybujú, ked nie sú doma...je to spoločnosť kde sa nachádzajú...tam získavajú svoje "znalosti"
Rodic moze prispievať svojou vychovou, ale ked sa dieťa vyskytne v zlej spoločnosti a navyše takto mlade, nevyzrete, je ľahko ovplyvnitelne.
Akože čo robím zo seba, čo nie som? Čo máš konkrétne na mysli, aby som vedela...

bubulka722
2. feb 2014

Kočky ak by ste sa zbytočne neurážali, pochopili by ste, že každá z vás @billam, @aprilka90, @quixina a neviem kto ešte hovoríte vlastne to isté. Je mi z vašich príspevkov úprimne nanič. To sa naozaj nedá diskutovať na úrovni bez zbytočných urážok, osočovania a boja, ktorá má viac navrch? Dúfam, že to zakladateľka témy už dávno nečíta. Radšej jej nick ani nenapíšem aby sa k tejto trápnej debate nedostala. Každá z vás tvrdí, že je vyzretá, dospelá, inteligentná. Správajte sa teda podľa toho, PROSÍM!!! ☹

aprilka90
2. feb 2014

@bubulka722 a čo som ako urobila? 😅 že som uvedla iba vieci na pravu mieru či co? Inak som sa zakladatelke ospravednila, takže já mám čisté svedomí 😉

bubulka722
2. feb 2014

@aprilka90 Ja nesúdim a ani nechcem dávať niekomu niečo za vinu, len sa mi zdajú vaše hádky úplne bezdôvodné. Myslím, že ste si napísali až príliš aby ste v tom ďalej pokračovali. Čo takto vrátiť sa k téme so snahou pomôcť zakladateľke a nie riešiť ako je možné že sa to stáva aj v tomto veku? No stáva sa, aj sa stávalo, či je to vina rodičov, spoločnosti alebo kohokoľvek je v jej momentálnej situácii úplne jedno, nie?
Ja osobne toto dievča obdivujem, strašne silno jej držím palce a prajem len a len to najlepšie. Rozhodla sa veľmi zodpovedne a zároveň správne preto verím, že práve toto rozhodnutie vo svojom živote nikdy neoľutuje. Rozum totiž u mnohých neprichádza ani vekom a niektorí ho majú na rozdávanie aj napriek svojmu veku... 😉

aprilka90
2. feb 2014

@bubulka722
@bubulka722 kdyby jsi se podívala, a nešla jen po tom co jsem si tu s nima psala, našla by jsi i odpovedi pro zakladatelku, ale nevadí.. a jak už jsem tam někde psala.. nemám dál potřebu se vyjadřovat .. zkladatelce jse mpopřála jen to dobré a tím končím .. nemám co víc říct, jinak určitě jako každý lidský tvor mám své názory, které jsem tu pouze vyjádřila a nevidím v tom nic špatného, kdo jak si to přeloží je už věc názoru.
Pěkný zbytek večera! 🙂

mnamko
2. feb 2014

@sissy27 toto isté si myslela aj kamoška,jej syn ju dal na súd a teraz mu musí platiť,pretože má voči nemu vyživovaciu povinnosť do 25rokov,hold také su u nás zákony,ani mne sa to nepáči ale zákon je zákon

liliwhite
2. feb 2014

Klobúk dolu, že si sa rozhodla dať miminku šancu na život, aj keď si taká mladá. Môžeš byť vzorom pre mnohé ženy 🙂

bubulka722
2. feb 2014

@aprilka90 Prepáč, nechcela som sa ťa nijako dotknúť. Nečítala som celú diskusiu, ale každopádne súhlasím s tým, že treba v tejto ťažkej situácii toto dievča podporiť. To je to čo teraz potrebuje. Reagovala som tým príspevkom len na debatu, ktorá sa tu rozbehla a zbytočne ste sa vlastne kvôli ničomu hádali. Nepostrehla som nejaké extrémne odlišné názory ani jednej z vás, preto som ani nepochopila prečo to zašlo tak ďaleko.
Prajem všetko dobré!

sissy27
2. feb 2014

@mnamko ááááá bože môj, ďalšia... prečítaj si aj ty ten zákon - VÝŽIVNÉ NIE JE LIMITOVANÉ VEKOM, ale schopnosťami a možnosťami a každá žiadosť sa posudzuje individuálne... sú prípady, kedy vyživovacia povinnosť voči deťom trvá po celý život...
dievčatá, čítanie s porozumením vám tu poniektorým nehovorí nič????

borkavan
2. feb 2014

@invisible to zvladneš neboj.

chiechie
3. feb 2014

@sissy27 Vyzivovaciu povinnost ma rodic do 25 rokov dietata vtedy, ak dieta studuje, napriklad na vyskokej skole, tym padom pobera rodinne pridavky na dieta,,, a taktiez, ak dieta do 25rokov byva s rodicmi, maju vyzivovaciu povinnost na dieta, to znamena, ak dieta byva s rodicmi do 25r, na urade nedostane nic, ak byva samo od osemnastich rokov, rodicia tu povinnost nemaju, pretoze na urade si to 18 plus dieta moze vybavit davky, ako prispevok na byvanie a podobne,,, ak dieta studuje a nebyva s rodicmi, stale maju povinost vyzivovat, co plati aj o vyzivnom napriklad od otca, do 25 rokov, ak dieta stale studuje

fra
3. feb 2014

baby čo ste sa tu na poslednych pár stranách osočovali navzajom - invisible ma vo vas fakt žiarivy priklad dospelých vyzretych osob 😝 😅 😔

sissy27
3. feb 2014

@chiechie prosím ťa, nájdi mi zákon, kde je to takto formulované... lebo ten zákon SR o rodine, ktorý tu mám pred sebou ja, jasne hovorí, že vyživovacia povinnosť voči deťom nie je obmedzená vekom dieťaťa !! a je tam aj vysvetlené prečo...je to konkrétne Zákon č. 36/2005 Z.z. o rodine, §62, ods.1, ten je aj momentálne platný ... a teraz ty mi sem daj link alebo konkrétny zákon, kde sa hovorí o hranici 25rokov... ďakujem !

mnamko
3. feb 2014

ja to viem od tej kamarátky,pretože sa na sude ohradzovala tým,že končil skolu ,je na urade práce a oni jej tam toto povedali,keďže nie je zamestnaný,nemá nárok na podporu je povinná ho živiť do 25 rokou aj napriek tomu ,že neštuduje,chalan teraz býva u babky a ona mu musí myslím,že 70eur platiť.Tiež bola rozčulená ,nič jej nepomohlo

evitka3
3. feb 2014

@andrejka1994
No tak pocuvaj, ty mlada mamina!
Neurazaj proxi takymito invektivami mamicky, ktore mali dietatko prve po 25, ci po 30-tke, nevies o com hovoris, ale to pripisujem mlademu veku a dusevnej nezelosti.
Dnes je sice doba, ked sa povacsine dievcata venuju kariere, praci, zabezpeceniu si vlastneho byvania a financnej situacie, a az potom prikyvnu na svadbu a nasledne na dietatko, ale neznamena to vsak, ze tieto dievcata, ci zeny, vyzeraju a citia sa pri malickych ratolestiach ako nejake vyzmykane citrony alebo spongie. Mozno sa tak citia len tie a len preto, lebo sa na tuto zodpovednu ulohu nedokazali dostatocne pripravovat v case mladosti-pochabosti🙂 moja nazor je, ze deti by nemali mat deti,ale uzivat si mladost a potom sa zacat spravat ako dospeli.

aprilka90
3. feb 2014

@evitka3 já niechcem být zlá, alebo rýpavá.. ale chceš tímto názorom hovorit, že ked JA som mala bábetko v 22 vdala som sa, že som urobila zle, protože som sa mala akože uživat života, či ako si to myslela? 😕 Moja mama má mojho bratčeka narodeného ked mala 38 rokov a mezi nou a mnou nevidím žiadný problém... ved je jedno či kdo má bábo nie? Ked sa na to cití .... kolkokrát sú práve tieto mladé mamky naozaj lepšie než tie starší ... nechcela som reagovať ale toto mi naozaj nedalo .... prepáčte! Všetko dobré, Vám prejem!

majuska1308
4. feb 2014

ah jaj zasa niake mudrlantki :D :D čo je na tom že otehotnela v 16? nieje prva ani posledna v prvom rade je mat potrebne oporu rodičov..... a chlapa... školu možeš dať individualne ja teraz končim posledny prežila som nieje to lahke ale dasa to zvladnut... Hlavne čo ty poradim vybav si aby si mala neviem či rodný list alebo niake potvrdenie o zapise otca dietata do rodneho listu da sa to vybavit sa sude lebo slovensko prepáčte za vyraz ale je jebnu*y štát lebo musis zaziadat na sud o potvrdenie rodičovských prav a kym to bude prejde aj 5 mesiacov a stat ty zaplaty matersku az odvtedy kedy je schvaleny sud a nevyplaty ty tie zvysne mesiace bohužial sme na slovensku hlavne to si pozistuj viem to s vlasnej skusenosti.... Ja som nikdy nad potratom neuvažovala dieta je krasny dar a čo budovať karieru robit si vysoku ked chces spravi aj popri dietati ked nie nie hlavne si dorob stredni neboj sa zvladnes to už to nieje ako kedisika a ako tu podaktore pisu ze v 16 si mlada a neda sa to zvladnut prave naopak budeš ovela lepšia mamina ako podaktore internetove mamičky ja nikoho neuražam ale niektore čo davaju neviem čo by ste robili bez internetu 🙂 a ani diskoteky a flamovanie my nechyba praveže to je ta lepšia vyhoda aspon sa tomu vyhneš neboj sa všetko sa da zvlandut len treba chciet držím palce 🙂

chiechie
4. feb 2014

@sissy27 Ja som si nevyhladavala zakon na internete ako ty, ja som len napisala, co viem, a mozno nie uplne, jasne ze su tam ine podmienky, ak je dieta chore a podobne, ale pisala som to pre vacsinu,,, okik