icon

Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?

invisible
26. jan 2014

Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒

sissy27
4. feb 2014

@chiechie ani ja som ho nevyhľadávala na nete, leží mi tu na stole... link som dala a nie raz pre tie, ktoré neveria alebo nechápu (alebo oboje)... ono nie je na škodu mať aj nejaké takéto informácie, aby ťa potom pani na úrade neodbila, ale aby si mala čím argumentovať... a ver mi, že lepší argument je "zákon č.XX hovorí že..." ako keď povieš "ale na modrom koníkovi písali" ...
a teda keď aj chceš informovať "všetkých" tak by to mali by aspoň niečím podložené informácie, nie to, čo si ty myslíš...hlavne ak sa je o čo oprieť...

alexandra2222
14. feb 2014

Ahoj. Nechce sa mi citat vsetky rady , co tu mas, tak rovno pisem tu svoju odpoved.
ano da sa to. ja som rodila v 16tich, teraz je tomu uz 18 rokov.

ci sa to da zvladnut?? samozrejme, ak sa chce. musis si uvedomit , ze odteraz bude tvoj zivot tvoje dietatko a omu podriadit vsetko. Da sa dostudovat stredna skola, dostudovat vysoka skola, odtahovat sa do cudzieho mesta, pracovat, zalozit si vlastnu firmu, podnikat. to vsetko som zazila, cize viem, o com hovorim. samozrejme najdolezitejsia je tvoja rodina- ako sa postavia k tomu rodicia, stary rodicia. oni ti musia pomoct. ze mas partnera je fajn, ale uprimne nerob si iluzie, nie je to clovek,s ktorym prezijes cely zivot. to by musel byt zazrak. chlapci v tvojom veku su este ovela menej vyspely ako dievcata( aj ked je o 3 roky starsi). V kazdom pripade drzim ti palce. a vela stastia. … A GRATULUJEM. Tes sa, nove dietatko bude na svete, to je vzdy dovod na radost 😉

beatrice18
14. feb 2014

ja som rodila s kockou ktora mala 17 ... chodial este do skoly .. malu si nehala a skolu zvladla a teras je na vyske a mala sa ma super... takze da sa to ... a ja drzim palce.. a ked mas oporu aj v rodicoch a aj v priatelovi tak je to super ...

nibiru
15. feb 2014

@chiechie nie nemá ak je sudom stanovene vyživne musí ho aj zrušiť sud alebo kde dieťa musi preukazať že nieje schopne sa o seba starať (denne studium) iné neobstojí a ani to že nemá robotu,a neobstojí ani tretia vysoká 25r. je hranica veku pri ktorom si rodič uplatnuje socialne dávky na dieťa čiže pokial ty máš do 25r. socialne davky si na teba uplatbuje tvoj rodič ak je v hmotnej nudzi nie ty!toto yovuje bohužial ima našim spoluobčanom ktorý majú 10 detí do 25r. na každé si uplatnujú dávky pre bežnú rodinu nerealne nakolko starý rodičia bežne pracujú čiže niesu v hmotnej nudzi.

nibiru
15. feb 2014

určite si vybav potvrdenie otcovstva už pred narodením to je 5min. záležitosť na matrike,bohužial ano súd ti musí priznať rodičovské práva a až potom ti bude vyplacaný rp ale kludne sa spýtaj na upsvar nakolko tvoj priatel je plnoletý či môže poberať rp miesto teba do doby pokial ti nepriznajú rodičovské práva,tie bud priznajú tebe alebo tvojim rodičom do tvojej plnoletosti,no niesom si istá či prechod s nich an teba zase nemusí potvrdiť súdne rozhodnutie.

lenka07
23. feb 2014

@invisible ahoj moja prajem ti aby si hlavne bola v pohode a nedaj sa vystresovať rečmi ako sa postarať o babetko v mladšom veku ja mám susedu ktorá tiež porodila v 16 tich a dnes jej dcéra má 19 rokov ju na rozdiel od teba priateľ nechal a vykašlal sa aj na dcérku viem to lebo sme veľmi dobré kamarátky ja mám 18 ročnú dcéru a vo veľa veciach sme sa rozprávali 🙂 a dnes je šťastne vydatá už 12 rokov no nie s tým chrapuňom .... Má za manžela skveleho chlapíka maju spolu dcérku a aj tú druhú uznal za svoju a v a maji budú mať ďalšie babetko a veľmi sa tešia 🙂 tak sa nevzdávaj prajem ti aby sste to spolu zvádli bude to ťažšie ale kde je láska a porozumenie tam všetko ide ľahšie 😉 ja som síce od susedky staršia a máme tri krásne deti ja osobne som porodila ako 19 ročná a syna ako 21 a ďalšieho v 29 potom sme mali dlhšiu pauzu apred rokom som dvakrát potratila keby to bolo súdené to druhé by som mala spolu so susedkou mali sme rovnaké terminy ☹ no ja sa nevzdávam a verím že sa to ešte podarí tak držím prsty 🙂

dominikabartlova
23. feb 2014

@sissy27 do 25 tky na sto percent.... ja som zacala chodit na dennu maturu v 23 a aj vyzivne mi znova prisudili od otca

dominikabartlova
23. feb 2014

@sissy27 ale do 25 r,ho rodicia nemozu vyhodit z bytu a musia sa starat

dominikabartlova
23. feb 2014

@luba28 do 26tky beru pridavky lebo v normalnom studiu je dlzka studia s vs do 26tky

sissy27
23. feb 2014

@dominikabartlova pretože si sa pripravovala na povolanie riadnou dennou formou štúdia... a nie, skutočne rodičia nie sú povinní poskytovať strechu nad hlavou 23 ročnému faganovi, ktorý je z vlastnej vôle nezamestnaný, ani neštuduje, prípadne aj podniká nejakú trestnú činnosť... neexistuje zákon, ktorý by ich k tomu nútil... ja už neviem, či vážne niektoré máte problém čítať s porozumením - link na konkrétny zákon som tu uviedla viackrát, prosím naštuduj si... aj prídavky dostávajú rodičia len v prípade, že sa dospelé dieťa pripravuje na povolanie riadnou dennou formou štúdia a treba o tom predložiť aj potvrdenie, a to treba dokladovať tuším od 15. alebo 16.roku dieťaťa...

dominikabartlova
23. feb 2014

To nie..ze sedet na rici a nechat sa zivit...to je jasne....tak som myslela🙂 🙂

adka666
23. feb 2014

Ja nevidím problem vo "zvladnuť to" ale skor je to otazka kvality zivota, ktory vas bude cakat, otazka toho, ci je to presne to co chces, po com tuzis........to je ovela viac dolezite...........ja som dnes v stave, kedy riesim otehotnenie asistovanou reorodukciou vo veku 32 rokov, ale aj keby som to vedeka v 16. tak by som sa nerozhodla inak......ja som nazoru, ze deti maju prist vtedy, ked sme na ich prichod pripraveny.......mas 16., este si nic nezazila, nikdy si nepracovala........mas pred sebou kopec moznosti, poznam par zien, co boli na potrate a dnes su z nich statne mamicky a manzelky........a aj take, ktore nesli a su dnes stastne, rozvedene mamicky 🙂 je to len na tebe, na tvojich ambiciach snoch, cieloch, inreligencii a sile presadit si svoje a ist za tym.......a ako to tu bolo spomenute, bez 100% podpory rodicov to nedas...

purplelife
24. feb 2014

Mila invisible, ja som nerodila v 16tich, takze neviem ake to je. Odporucam ti, si najst nejaku zienku, ktora sa stala tiez mamickou tak mlada. S odstupom casu, ti kazda napise ze sa to da, ale urcite si presli svojim a v blizsom rozhovore by si sa dozvedela ovela viac. Ake to naozaj bolo.
Dieta si nehat je podla mna dobre rozhodnutie. Poznam 2 zeny co isli na potrat. Jedna 11 rokov dozadu, druha 30, obidve su poznacene na cely zivot. Tu tarchu a vinu a sebaobvinovanie zo seba nezmijes. Samozrejme pred spolocnostou si kazdy nasadi masku a moze posobit veselo. Ale sama, pred sebou, v tichosti... Zabila som... Vlasne dieta... Ako by vyzeralo? Bol by to chlapcek ci dievcatko? Ake by malo vlasnosti? Ked by malo predpokladane 3 roky, trojrocne deti na ihrisku by ti pripomonali to tvoje. Pat rocne, desat rocne... To by si mala stale pred ocami, neverim, ze sa da na to zabudnut.
Ja som cerstva mamicka, ale nemam tolko co ty, od teba mam ovela viac rokov, ale 30 este nemam. Si myslim, ze starostlivost o babo mozes velmi dobre zvladnut. Zeny, v 16tich, pamatate si kolko sme mali energie? Moja mama mala mojho brata, ked som mala 16. V noci som mu obcas robila sunar, krmila, poobede po skole som sa starala... Bolo to easy 🙂 . Jasne, nestarala som sa full time, ale myslim si ze cisto starostlivost s tvojou energiou mozes naozaj lespie zvladnut ako 30nicky. Na druhej strane dieta okrem starostlivosti potrebuje otca a mamu ktori sa lubia. A to ti velmi prajem. Urcite sa velmi lubite, ale prichod dietata vela meni vo vztahu, aj ked spolu zacnete byvat aj to je uplne iny svet ako len spolu chodit. Ja som sice starsia od teba, ale casto som dost naivna a preto aj mna samu mnoho veci zaskocilo. Na vztahu treba aktivne pracovat a neustale. Statisticky je preukazane ze 8/10 otcov teenagerov, opusti svoju partnerku teenagerku este pred alebo po porode. A kazda si samozrejme mysli ze prave jej sa to nestane... Proste nie su pripraveni na tu zodpovednost, na tie vsetky zmeny. On si moze lahko odist, ty mas dieta ty od neho nikam odist nemozes. Tvoj priatel ma 19, mozno po porode bude mat uz aj 20. Verim, ze sa ku vsetkemu postavi zodpovedne 🙂. Ako ti uz pisali ine zeny, urcite si obehaj urady, gynekologa, skolu vybav, rodicov... S tym urcite suhlasim. Potom si uzivaj tehotenstvo, lebo je to krasny cas, rastie v tebe novy zivot 🙂 . Ale nezabudnite sa s priatelom aj vela rozpravat . O vasom vzajomnom prezivani, o strachu, zodpovednosti... Cim menej sa budete poznat, tym lachsie sa odcudzite. A nic lepsie ako uplnu rodinu svojmu drobcovi aj tak nemozes dat. Odporucam knizky ako Pat jazykov lasky a Muzi su z Marsu a zeny z Venuse, ktore nam aj nasemu okoliu velmi pomohli pri budovani parterskych vztahov. Drzim ti palce 🙂

terezkazuzana
24. feb 2014

@invisible Ahoj ja som tiež otehotnela v 16r.Moja mama plakala,otec v pohode./dá sa povedať/Narodil sa nám syn,ktorý má dnes 21r a som šťastná,že ho mám.S otcom syna sme sa vzali a hodne nám pomáhali moji rodičia.Je pravda,že bolo všelijako,ale dnes sa na to pozerám s nadhladom.Vôbec si ale neviem predstaviť,že by bol otcom teraz on.Z jeho otcom sme boli 12rokov.Teraz mám 38r.a v druhého muža.Máme spolu 3r.dcéru......Ten pocit,ked mi dali malého v tej dobe do rúk,bol nepopísatelný,úžasný!Velmi rýchlo som dospela a zvládla som to na jedničku.Gratulujem a prajem nech Vám to dobre dopadne.Zuzana

opica89
24. feb 2014

je velmi pekne ze sa k tejto situacii staviate zodpovedne mali by s vas dvoch brat priklad aj iný dokonca aj dospely ludia.... bude to tazke ale da sa to zvladnut a to bejby stoji zato, zvladnete neboj nic.

kiki68
24. feb 2014

urcite sa to da zvladnut, ked tak zapnut MTV a pozriet 16 and pregnant..no a okrem jednej baby si vsetky ostatne tie deticky nechali....no tak zmena to je,ale zvladnut sa to da. Aspon ked budes mat 30,tak si budes s dietatom stale rozumiet,lebo budes stale mladsi rocnik 🙂 drzim palce!

mimi3706
26. feb 2014

ja poznam jednu pani od nas z okolia, ktora otehotnela v 16tich...bolo to v 90tych rokoch tak si viete predstavit ake holo z toho bolo...cela dedina o tom rozpravala, krutili hlavami...ta dievcina sa nevzdala, babo si nechala, urcite sa vytrapila, ale s partnerom sa zobrali a do 2 rokov mali aj druhe babo 🙂 dnes ma ta pani tak ku 40tke, je straaaasne mila ucitelka z nej a nedavno sa jej narodilo dalsie babo...chcem povedat, ze ci v 16tich, ci v 30tich, ak to dieta clovek prijme, v akejkolvek situacii sa nachadza, je to skvele a vzdy sa vsetko casom akoby vyriesi...niekedy staci verit a pomodlit sa a bude super 🙂 drzim palce velmi ...

bambinkaa
2. mar 2014

ahoj, gratulujem Vam. Hlavne co je dolezite, nepocuvaj ludi s dramatcikym scenarom, skodoradostnych a hlupych, lebo su len na to, aby sa Ti vysmievali. Oni by v Tvojej situacii asi pustili do gati, su to blbci. Toto dost odrazdzalo aj moju kamosku. Inac to krasne zvladla s priatelom, dieta maju uzasne 🙂 Minule mi hovorila, ze ti blbci teraz strasne zavidia, aku maju peknu rodinu. Strednu skolu pekne dokoncila, zmaturovala na 1, chodi na vysku. Dost zalezi na pristupe skoly, ci Ti chce pomoct, lebo ak ano, tak Ta pekne podoučuju, pojdes na skusky z predmetov kazdy polrok a je to 🙂 v podstate da sa to prirovnat k vysokoskolskemu studiu to individualne studium. Len treba vzdy vcas podat papiere k skuskam a pod. To si zatelefonujes a vybavis. A okrem toho si myslim, ze ucitelky sa budu k Tebe staviat pozitivne, pre Tvoju zodpovednost, pretoze su to uz starsie zeny a vedia, co to dieta znamena, je to dar. Mozes byt hrda na seba uz teraz za to, ako sa k tomu stavias aj s priatelom. A povedzme si pravdu, v dnesnom svete to mladez robi ovela skor - myslim "to" 😉 urcite aj vsetky spoluziacky a kamaratky, len im sa to nepritrafilo no a co, nie si prva ani posledna. Dieta je urcite dar, ked sa Ti narodi, budes velmi stastna, hlavne je nevzdavat sa, dokoncit potom skolu, naozaj nikdy v zivote sa nevzdavat!! Budete urcite krasna rodina :D drzim palce 🙂

ivetlo
2. mar 2014

Navrhujem sa o tom pozhovarat s rodičmi a hneď budeš vedieť či to zvladnes. A čím skôr tým lepšie.
A máš po mladosti.

laluska11
6. mar 2014

Urcite zvladnes, poznam babu co otehotnela v 15 takze este skor, a zvladla a teraz ma po rokoch druhe babo aj s chalanom ostali, bude to chciet vela nervov odriekania plaču tazkych noci bez spanku ale stoji to za to, ak by si sla na potrat uz nemusis mat dalsie deti, ale aj samozrejme mozes, to je indi vindi🙂 kazdopadne drzim palce urcite si zodpovedna a ked buďes mat podporu okolia tak sa nicoho nemusis bat! A urcite nedaj na tych co ta budu odhovarat a kecat ti to zivota, je en tvoj a je na tebe ako si ho zariadis, s dieťaťom sa siče život otoči ale to aj keď maš dieťa 30 či 40, takže žiadne strachy, prajem ti pohodove tehotenstvo a potom krasne chvile s tvojim drobcom🙂 všetko NAJ🙂

lucyferova207
Odpoveď bola odstránená
anatalia77
10. aug 2014

@lucyferova207 anonymny vykrik do tmy,alebo nieco o tom vies?

lucyferova207
10. aug 2014

@anatalia77 az moc vela o tom viem

oktobermimi
10. aug 2014

@michaleja_west 🙂 skus povedat či sa to da alebo neda Zvladnut 🙂

anatalia77
10. aug 2014

@lucyferova207 si nova partnerka jej byvaleho priatela?

lucyferova207
10. aug 2014

@anatalia77 to vobec :D ale pozname sa

zuzanockamt
10. aug 2014

@lucyferova207 no pekne 😀

lucia175
10. aug 2014

@lucyferova207 a ty si tu preco s fejk terminom porodu? aby si spionovala michaeju west? Nauc sa slusne vyjadrovat v prvom rade, pretoze si sa svojim prisevkom zaradila medzi spodinu, nulova uroven. Dufajme, ze z toho vyrasties. Pravdepodobne ti velmi lezi v zaludku, lenze michaleja_west svojimi prejavmi sa zda byt aspon mila baba, ktora ma uroven. Z tvojho prispevku ide hnusna energia. tak aby sa ti nevratila bumerangovym sposobom.

lucyferova207
10. aug 2014

@lucia175 ano praveze to jej islo najlepsie vyzerat ako mila baba

paprcka1109
10. aug 2014

zaujima ma co by robily tie co ju kritizuju ci by isly teda na potrat , chlapcovi sa smykli kolena a stalo sa ja som otehotnela v 17-stich a rodila v 18-stich a som stastna a neriesim ze nemozem nikam ist lebo ani nechem ani mi to nechyba a dokazeme sa postarat