icon

Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?

invisible
26. jan 2014

Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒

voskovka
27. jan 2014

@billam nikde nie je napisane ze studentske roky nemozem dobehnut(ak myslis vysokoskolske).....a neboj na strednej som si toho studentskeho uzila az moc.....

eliska31
27. jan 2014

@mima4 tiez som sa dobre zasmiala...takze sme stare rachtle...alebo ako zahlasil moj synovec "stara korcula" 😀 😀 😀

voskovka
27. jan 2014

@kubankakubanka moje slovááááááááááááá

maznacik007
27. jan 2014

@voskovka ja uvazuje a netvrdim ze som bez hriechu to asi nikto z nas ... a ty si skus naucit citat s porozumenim ja nepisem ze to odsudzujem stalo sa stalo ale ma to riesit s rodicmi oni budu zodpovedni aj za jej nenarodene dieta zo zakona ...

ja sa bavim kludne len ti tak trochu stracas nervy kedze vytahujes hned pseudokrestanske argumenty ... a kto dal tebe pravo sudit mna ....

ale stop viac na tvoje prispevky neodpovedam .... ja mam sloodnu volu svoje deti vychovavam v krestanskych zasadach a ako to dopadne vie len Boh

voskovka
27. jan 2014

dobre zenstvo ci dva tabory ked to mam nazvat-kazda tema ma svojich stupencov a proti bojovnikov je uz an dievcati ako sa rozhodne myslim ze ked si vsetko precita bude len krutit hlavou ako kazda tema ohladom porady dokaze svoje....
Ja mam pracu,musim s malym k lekarovi,tak si nemyslite ze utekam od temy ale nemam cas na banality a potom koli tomu meskat
HAVE A NICE DAY ženy......

cmulinko
27. jan 2014

@eliska31
@mima4 nastastie,ze my rachtle mame troska viac inteligencie ( mozno je to aj tym starym vekom 😅 ) ze ani nas nenapadne nazvat mladu 16 rocnu mamicku soplanou,lebo vieme presne co vsetko obnasa byt matkou a ak to ona dokaze,tak klobuk dole pred nou.len ma mrzi,ze ta ista 16-ka sa bude na mna pozerat ako na vyzretu rachtlu len preto,lebo som otehotnela vo veku,kedy som nesposobila mojim rodicom ziadne neprijemne prekvapenie a starosti.

veronikakostka
27. jan 2014

Nebojte sa určite sa to dá zvládnuť.Mám síce 22 rokov ,ale moja mamina mala tiež bábenko v 16-tich.Keď je tam podpora rodiny a ochota pomôcť tak sa nemusíte ničoho báť.Rodičia možno budú najprv nehnevaný ,ale uvidíte keď príde ten malí prírastok budú hrdý dedkovia a babky sa chváliť svojim vnúčaťom a budú mať nesmiernu radosť s toho že ho máte.Drzím palce a užívajte si toto obdobie je to najkrajší čas v živote 🙂

luba28
27. jan 2014

cize z toho vsetkeho my vyplyva,ze ak si 16 rocna necha dieta je zle,ale keby napisala,ze ide na prerusenie tak by bola este horsia,.....

billam
27. jan 2014

@voskovka vysokoškolské roky si s dieťaťom neuzijes...tomu ver!!!

eliska31
27. jan 2014

@cmulinko aaaaaale no...budeme za puritanky ze sme nedajboze zacali so sexom v starsom veku 😀

alexandramaria
27. jan 2014

Teda tu je múdrych reči...mozem prispiet aj ako bezdetna? 😀
Po prvé , máš riadny maler, vsetko je pekné, malé miminko nununu...ale bohuzial nemas ja neho vek. Čo škola? Individual? Vieš ake je to zložité sklbit dieťa so školou? Áno ak ti má kto pomôcť budis. Dôležití su tu Tvojai rodičia, tak im to treba oznámiť a modliť sa aby ti pomohli. Ono pekne reči o tom ake je krásne mať dieťa a podobne si fajn, pokial máš to malé za čo uživiť. Este je tu otec dietata , ktorý má 19, teoreticky by mohol zarábať. Máš plusovy bod. To ze ti ujde mladosť, to je vedľajšie, ty si sa rozhodla a kazdy sme si svojho stastia strojcom.

Baby, sak sa tu nehadajte , zase sa to začína zvrhavat mimo témy a súperia tu mladé mamy s mamami v " bežnom veku" 😉 ved ži a nechaj žiť , určite ste skvele maminy a je jedno či ste boli v maturitnom alebo ste mali dávno po VŠ . Holka má vsak problém tu a teraz.
Inak zakladatelka, gratulujem . Nechcem rýpať, nakoľko so to tu neuviedla , ale ak si s ním naozaj spala v 14 hadam vies ze sa dopustil trestného činu.
@ andrejka1994. No teda , ty si hviezda ...názor hodný čerstvej 20tky. Tak ty si to este s tvojím vekom mozes dovoliť. 😀 takto sprosto a nezmyselne trepat dve na tri.

niki928711
27. jan 2014

@invisible v prvom rade gratulujem. 🙂 Nie si sama, čo si otehotnela v 16. Zvládli to iné, zvládneš to aj ty. 🙂 Čo sa týka školy tak tú si môžeš odložiť alebo dať individuálny študijný plán.
Ja som mala 18, keď som otehotnela a priateľ mal vtedy 23. Obaja sme dieťa chceli, tak ho máme. 🙂 (V čase otehotnenia sme spolu boli 2 roky). Synček má 2 roky, ja 21 a snúbenec 26. Zvládame to. 🙂 Teraz na Vianoce sme sa zasnúbili. Nebolo to preto, že sme "museli", ale preto, že sme CHCELI. Nemusíte sa ani vy "ponáhľať" a robiť také veci ako zásnuby a svadbu. Už len to, že dieťa chcete obaja je veľký krok. Držte sa. :o)

bungo
27. jan 2014

Vies su za teba zodpovedni ale ak bz si sa vidala a tvoj priatel co si ta vezme by vzal v momente na seba zodpovednost za teba a dieta.jato vim pretoze som si to zazila a navise sama sa o dieta nedokazes postarat hlavne ked si este pod zakonom a vies otom ze tvoj priatel moze mat s toho problem.takesu zakoni a navise budes mat problem aj financne koli maters,ej.

aneta132
27. jan 2014

V prvom rade by sme ju mali podporiť pretože to je treba ja som otehotnela v 18 a podporu som od rodičov vôbec nemala nútili ma ist na potrat ale ja som bola s partnerom taktiez mal 18 pevne rozhodnuta ze si dietatko chceme nechat. Jedine partnerova rodina nas podporila tak som do porodu byvala u nich. Ked sa mi maly narodil aj s tazkou vrodenou chorobou ktoru som musela hlavne psychicky zvladnut co si myslim by nebola hracka ani pre 30 rocnu mamicku plus som musela odmaturovat. Takze vsetko sa da zvladnut ja som mala individualne studium a odmaturovala som bezproblemov . Takisto aj moj partner pracoval popri skole a obaja sme to zvladli moji rodicia sa po porode prestali na mna hnevat a dodnes lutuju ako sa zachovali ze bez maleho si to uz ani nevedia predstavit. A ked budes pocuvat reci podobne deti maju deti a ine zvasty co som sa aj ja napocuvala neber si ich vobec pretoze ked som bola pred rokom v nemocnici s malym tak primar detskeho oddelenia my vyslovil taku pochvalu ze vidno ze mojmu malemu som sa venovala nonstop a ze maloktore dietatko co pride do nemocnice je tak vychovane s laskou. Takze tym chcem poukazat nato ze nieje zaruka toho ze len 30 rocna mamicka moze zvladnut vychovu dietatka dobre, pretoze to nieje o veku kazda sa to musi naucit sama, vekom sa taketo znalosti neobjavia 🙂 Takze moja mas moju plnu podporu a drzim ti palce ja mam uz dnes krasneho 5 rocneho chlapa v lete mame svatbu po krasnych 8 rokoch a riesime vlastne byvanie. A k tym flamom sem tam som sa potrebovala ist aj ja zabavit a rodicia to chapali lebo byt stale doma s babetkom a nechodit medzi ludi nieje najlepsia volba takze ked mohli rodicia sem tam postrazit tak sme si s priatelom vyrazili 🙂 Drzim palceky zvladni to a ukaz vsetkym ze ty vies byt lepsia matka ako vsetky moralistky tu dokopy 😎

angel1223
27. jan 2014

@voskovka a nik neriesi cigancata.tie uz rodia v 10 a je to normalne

nice202
27. jan 2014

@invisible a zvladnu to tvoji rodicia alebo partnerovi rodicia?? Ty to zvladnes, preco by si nemala, ked budes mat okolo seba ludi, u ktorych mozes byt do skoncenia skoly atd....

sashabb
27. jan 2014

Jooj zas ďalšia pekná diskusia .... baby, včera bol film tehotné v 16-tich 😎 ... dnešná registácia + jeden jediný príspevok. Neviem, no osobne tomu moc neverím 😝

nice202
27. jan 2014

@sashabb asi sedi v skole a nemoze ist na internet.

dazdovka
27. jan 2014

Zachvilu mam dceru v tvojom veku a skusam si teda predstavit nieco pozitivne, co by som ako matka, buduca stara mama mala pripadne na jej tehotenstve v 16-tich najst... A proste nic dobre na tom nevidim. Absolutne nic, asi by som ju poslala na interrupciu, alebo donutila dat dieta na adopciu.

angel1223
27. jan 2014

@dazdovka skus sa vzit do jej koze pochybujem ze keby ty si bola na jej mieste tak by si si dieta dala vziat....to uuuuuurcite ne.....

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
miriell
27. jan 2014

Fakty: si mladá, si tehotná a si rozhodnutá si nechať bábätko (čo je super). Situáciu už nezmeníš a na výber už nemáš. Nechcem polemizovať, či si mala začať skôr/neskôr sexuálne žiť - je to tvoja vec a nikto ti nemá právo do toho hovoriť, následky si tiež však musíš znášať sama.
Každý ti píše o rodičoch- ak sú v pohode, tak to zvládnete. Zvládnete to aj bez rodičov - keď nebudete mať na výber, prispôsobíte sa s partnerom. Ak budú rodičia po ruke - je to samozrejme lepšie - finančne aj časovo.
Nerieš, či to zvládneš alebo nie (strata času) a zameraj sa na veci, čo je teraz potrebné riešiť:
1. škola - individuálne štúdium - stačí tak do 1-2 mesiacov
2. návšteva gynekológa - potvrdenie tehotenstva - čo najskôr
3. zisti si, na aké prídavky máš nárok - čo najskôr
4. a to najdôležitejšie - porozprávaj sa s rodičmi - jeho, tvojimi a povedzte im svoju predstavu: kde chcete bývať (spolu?? nie spolu??), z čoho budete žiť (nie je fér sa postaviť pred rodičov a povedať im: živíte mňa a o 9 mesiacov budete aj moje dieťa - nájdite si alternatívu, ako prispejete k vlastnej samostatnosti a finančne do rozpočtu), ako doštuduješ (kto ti bude strážiť dieťa, keď sa budeš musieť učiť, keď pôjdeš na skúšky)

Keď budete mať všetko premyslené, choďte za rodičmi a keď uvidia, že ste sa k tomu postavili zodpovedne, aj im bude ľahšie. Každý tu ľutuje mladé maminky (áno, majú to ťažké, chápem to...), ale aj vaši rodičia to nebudú mať jednoduché, lebo namiesto toho, aby si oddýchli po odrastení detí, tak sa budú musieť starať o ďalšie dieťa. Postavte sa obaja pred nich s vážnosťou a všetko im povedzte. Bolo by fajn, čo najskôr, aby ste začali riešiť vašu situáciu.

A ešte jednu dôležitú vec: určite vlastným rodičom (aj tvojim aj jeho) poďakujte za výchovu, lebo si to určite zaslúžia - teraz to budú mať ťažké a je fajn počuť od vlastného dieťaťa, ktoré sa osamostatňuje, že ste ho vychovali dobre a vie sa postarať samé o seba (alebo sa aspoň snaží). Snaž sa pochopiť aj ich prvotné emócie (hnev, bolesť, šok, sklamanie) a na tie krásne emócie si počkajte (radosť z miminka).

A neboj sa, nie si prvá a nebudeš ani posledná s takýmto osudom, len teraz treba prestať plakať a teba začať "makať", lebo život ti práve ešte len začína 🙂

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
comika
27. jan 2014

moja sesternica otehotnela so spoluziakom v 17. zobrali sa a teraz maju spolu 4 deti. nikdy neolutovali. je to asi najspokojnejsi par aky poznam. ona dokonca aj studovala na vyske, popri robote. vysmiati su od ucha k uchu vsetci 6-ti!

dazdovka
27. jan 2014

@angel1223 co ma za perspektivu este neabsolvovana stredoskolacka s dietatom, nech sa na to pozrie realne, co ju s tymto caka? Ja by som ju ako matka nepodporovala, liezla do postele s chlapcom, vedela ake riziko to obnasa, postavila sa k tomu ako ta Arana z osady, tak nech si sama uziva plody svojho uzivania, nech sa sama s mladym oteckom zacne starat. Kedysi rodili bezne 16-rocne dievcata, aj moja stara mama, ktora by mala teraz 104 rokov sa v 16. vydala, ale to uz sa vtedy brali ako 15,16-rocni a starali sa o zivobytie ako dospeli.
Ak ju mama pred tehotenstvom varovala, ak ju nepodporovala v tom, aby spavala s chalanom bez ochrany, tak nech od nej neocakava ani pomoc.

miriell
27. jan 2014

@tanapeta Keby ste nemali na výber (rodičia by nežili, alebo by boli alkoholici atď..), tak čo by ste robili? Ja som nepovedala, že by to mali ľahšie. Ale že sa za to "nestrieľa" a musí prežiť, či chce alebo nie.
A keby im rodičia nepomohli a vyhodili ich z domu:
1. existujú rôzne organizácie, kde ich dokážu postaviť na nohy
2. dostali by minimálne životné minimum
3. partner by musel ísť pracovať
4. prestala by študovať

Ale prežili by. S rodičmi je to samozrejme o trochu ľahšie, takže to treba nechať na ich reakciu. Je to ich život.

maznacik007
27. jan 2014

@miriell prepac ale ty si asi nikdy nebola v situacii kedy by si potrebovala socialnu pomoc od statu prip. organizacii a pod ...

bez rodiny si ani neskrknu v tomto veku nema narok na nic ani na RP, porodne .... a nie ze hmotnu nudzu...

lauricka
27. jan 2014

@invisible nuz,Vasi rodicia sa budu musiet obracat. Ak su ochotni pomahat - a v tomto pripade po vsetkych strankach,tak to zvladnes, preco by nie? A len tak mimochodom, "davat si pozor"nestaci.... 🙂 ale to uz dobre vies.

aneta132
27. jan 2014

Baby ona tu nenapisala preto aby ste ju sudili ale aby ste ju bud podporili alebo jej povedali vsetko co to obnasa co ma urobit ako sa zachovat. Samozrejme ziadny rodic nieje z toho nadseny. Ale treba sa s rodicmi rozumne porozpravat predsa ked porodi uz nebude dietatom ale matkou tak sa ktomu tak musi postavit. Ziadna prvorodicka nevie co ju caka a zisti to az po porode. A ja rozhodne viem ze by som nepotrebovala pocuvat taketo reci ktore by ma len deptali. Depresia je to posledne co tehotna potrebuje takze snazte sa chovat trosku rozumnejsie a vzit sa do jej koze. Len aby sa vasim detom nestalo to iste co jej ako by ste sa zachovali vykopnete ich z domu na ulicu? Ja nikomu nic zle neprajem len kazdy nech sa zamysli nad tym co by robil sam keby sa ocitol v takejto situacii ako toto dievca.

mima4
27. jan 2014

@dazdovka urcite je to nie moc pozitivne v takom veku mat dieta, ale kazdopadne ide o novy ludsky zivot, a tu uz nevyvstava otazka "je dobre mat dieta v 16tych (u netehotnej)?" ale "ako to zvladnut?

Ja si myslim, ze nikto z nas nie je dokonaly, ale vzdy je lepsia moznost dietatko si nechat, ako ho dat zabit.