icon

Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?

invisible
26. jan 2014

Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒

angel1223
27. jan 2014

@dazdovka no pochybujem ze ty by si si dala dieta vziat.ty si ho mala v 19 a 3 rocny rozdiel tak velanieje.myslim si ze ani 19r nema este rozum....tebe tiez pomahali rodicia

katrin21
27. jan 2014

@sissy27 je to pravda s tymi 25rokmi.. ked napr. skonci dieta strednu, alebo vysoku skolu, nedostane podporu ani socalku, lebo do 25r sa maju o neho starať rodicia podla nasho sprosteho statu....

luciaholincova
27. jan 2014

Krasna diskusia a hlavne tie prispevky - aj som sa zasmiala. 🙂)))
@invisible - vela zien ti pise ze jedobra somarina ze si zacala v mladom veku sexualne zit a aspon teraz , bez napominania, vies ze to nebola len nevinna hra na schovavacku. 🙂 Mate obaja za to co sa stalo a je pravda ze rodicia ,aj jeho aj tvoji , budu mat asi ine nazory ale myslim osobne ze teraz je uz neskoro "plakat nad rozliatym mliekom" !!!
Sama na vlastnej kozi skusis ake to je starat sa o dieta a ci to bude tazke a zlozite , alebo jednoduchsie, zalezi len na tebe, partnerovi a spolocnych rodicoch. Neznamena ze zena co ma 16 je hlupa a nevzdelana , zalezi na tom aku mas rodinu a zazemie. Co sa tyka sexu - musim povedat , ano si hlupa a zacala si skoro, ale teraz je to aj tak jedno. A co sa tyka tych co ta tu odsudzuju - nech sa niekde schovaju lebo nikde nie je napisane ze zena co ma v 30 - ke 2 - 3 deti je lepsou a mudrejsou matkou ako ta co ma v 20 - ich 1 dieta. Kde ste taku rovnicu videli???
Kazda mame ine okolie kde vyrastame, iných rodicov , s inými zlozvykmi alebo navykmi , iných priatelov a okolie.Niektora zije v meste s nezodpovednými rodicmi a otehotnie, ale ma vsetko a priatelov dost, ina zije na dedine , nema priatela, je tohotna , ale zas ma milujucu rodinu a aj z mala penazi sa da delit.
Nikdy by som neodsudzovala to nenarodene dieta , nikdy!!! Ono nemoze za to ze jeho rodicia urobili chybu. Ludsky zivot je predsa prednejsi , nez niekoho ambície.
A ked nedostudujes?No tak si stale mozes hladat pracu v zahranici.Bude to tazke , ale - vitaj v realite.
Drzim ti palce!A Vasim rodicom pevne nervy. 🙂

fra
27. jan 2014

@comika neviem, či je to ta ista rodina, ale tiež mam jednu kamošku čo otehotnela v 16, s mužom su stale spolu, maju 4 deti, obaja vyštudovali VŠ a optimistickejšiu rodinu tuším ani nepoznám 😎

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
lucinocka
27. jan 2014

@luciaholincova jasne, ze neexistuje vek, ktory by jasne hovoril, ze v tomto veku je zena najlepsou matkou...ale clovek sa vyvija, menia sa jeho nazory, stabilizuje sa jeho povaha... ja som bola v 16 uplne ina ,v 20 ina a aj teraz som ina... z mojho pohladu je lepsie ak dieta vychovava clovek, ktory uz ma v zivote aspon nejaky ciel, ktory sa trochu upokojil, vyhranili sa mu nazory na veci, na vychovu.. 16 je podla mna este dieta, ja som sa hrala este s babikami v tom case.. to dieta budu s najvacsou pravdepodobnostou vychovavat jeho/jej rodicia...co jej pravdepodobne zmeni zivot na prve dva roky a potom bude pokracovat zivotom pubertiaka a rodicom ostane dieta na krku...

katrin21
27. jan 2014

@invisible nedavno tu mala prispevok jedna baba, co otehotnela tiez v 17, alebo 16..
pisala clanok o tom, ake je to strasne z toho pohladu, ze k tehotenstvu ludia zvyknu gratulovať, ale v tak mladom veku vsetci len lutuju to dievca, ako si znicilo zivot a nariekaju a ona sa hanbí za to, hoci by sa mohla inak aj tesit..
Takze : GRATULUJEM ti, aj napriek mlademu veku, lebo babatko uz je na ceste a keby sa to stalo mojej dcere( mam13r dceru) tak ju isto podržima NEDOVOLIM jej ist na interupciu, lebo sa drzim hesla , ze radsej mat dieta skor, ako nikdy !!
a to nie som krestanska aktivistka, ale realistka.. nikdy nevies, ake komplikacie mozu nastať, ale nastastie vy dvaja to babatko chcete 🙂 TAkze co sa stalo - stalo sa, treba sa zariadit a vsetko tomu podriadit, nepripustaj si smutok, babatko vsetko vnima !!

Co sa tyka zvladnutia : zvladnes to.. zalezi nakolko si vyspela , ale tym ze priatel je starsi, moze pracovať , studovať popri zamestnaní, pomozu aj rodicia, uz len tym, ze mozete byvat u nich, ale pozor, to moze byťž aj kamen urazu a dovod hadok, v tom pripade radsej do garzonky a SAMI, ako v dome zadara s hadkami....
Urcite to bude tažke, vsetko bude pre teba nove, musis sa naucit varit, prať.... ale mas 9mes cas, aby si sa na to pripravila a ak ti rodina pomoze, nie je dovod, aby si to nezvladla.. skola sa da poriesit individualnym studijnym planom 🙂

Mala som znamu, ktorej dcera mala dieta v 15tich.. chodila normalne do skoly... mama pracovala v ZUS, ciže ucila poobede... doobeda bola s vnucatkom ona, na obed ho odovzdala dcere a ona isla do prace.. Su to uz roky, ale zvladli to..
Do buducnosti bude pre teba vyhoda, ze budete mat k sebe vekovo blizko a teda budete si lepsie rozumieť 🙂
a druhe dieta uz nie " davať si pozor", ale pouzivať kondom ( HAK neoporucam ja osobne, je to grc, co si vela zien neuvedomuje. ak , tak len docasne brať.. ale najhorsie je brať to do 15-16tich do 30tich a potom BUM, mozu ist rovno an umele, lebo sa im neda otehotniet uz vacsinou... telo ani nevie same pracovať...)

🙂

miriell
27. jan 2014

@maznacik007 Keď som vyrastala, nemali sme to s mojou maminou jednoduché (otec zomrel, mama nezamestnaná) - viem, čo znamená postarať sa sama o seba. Nesúďte len tak 😉
Vždy je nejaké riešene a nemá zmysel mladú slečnu strašiť, veď život ju aj tak naučí svoje, my jej to sťažovať nemusíme 😉

quixina
27. jan 2014

toto fórum prestalo mať úroveň fakt už dávno

vysokoškoláčke v pohode napíšete, že škola sa dá zvládnuť aj s dieťaťom a mladej stredoškoláčke vyslovujete podaktoré pochybnosti, že ktovie ako vôbec a či vôbec dokončí školu.
A tie reči o tom, že skoro začala sexuálne žiť... mňa by skutočne zaujímalo, či ste si tu niektoré dávali pás cudnosti až do dvadsiatky alebo čo.

smietku v oku druhého vidíte ale brvno vo vlastnom nie

je mi z toho smutno

a drahá @invisible držím vám palce, samozrejme, že sa to všetko zvládnuť dá (dokonca aj škola). nech vám to klape a prajem veľa tolerancie, trpezlivosti a vzájomnej lásky

kofoluska
27. jan 2014

@invisible Fuha dievca zlate, pekne ste si zavarili. Nebudem Ti gratulovat, pretoze podla mna nie je k comu - ste spolu dva roky a DAVALI STE SI POZOR??? Akoze, antikoncepcia Ti nehovori nic? Ja mozem s pokojom Anglicana povedat, ze my s manzelom sme si davali 6 rokov pozor a potom sa nam pritrafil neplanovane maly Janicko - ale ja mam 34 a manzel 40. Obaja mame dobru pracu a to, ze platime hypoteku za byt, ktory sme po pozitivnom tehotenskom teste kupili nijako na nasich prijmoch necitime a nepocitime ani od buduceho mesiaca, ked uz budem dostavat len rodicovsky prispevok, ktory je smiesnych cca 200 ecok.
Kedze si tu dostala dost prikladov zo zivota od mamiciek, ktore nieco podobne prezili, dam Ti aj ja svoj. Ale z pohladu dietata, co to MUSELO prezit. Pretoze na Tvoju otazku, ci sa to da zvladnut existuje len jedna odpoved - ano, da. Akurat by nebolo odveci skusit sa zamysliet aj nad tym, ako to bude vnimat Tvoje este nenarodene dieta.
Moja mama mala 19 a otec 10 dni po maturite, ked sa brali. Pretoze som bola na ceste. Byvali sme u starych rodicov - otcovych rodicov. Do mojich dvoch rokov, potom bol na ceste brat a pridelili nam byt na novopostavenom sidlisku. Moji rodicia sa rozviedli ked som mala tusim 6-7 rokov a aka to bola zo zaciatku velka laska! Moja mama na nas ostala sama. V skole ma starsie dievcata sikanovali, lebo som nosila obnosene veci po mojej mame. Nemali sme totiz peniaze na to, aby nam stale kupovala nove oblecenie a aby sme nosili to, co bolo prave v mode. Na telesnej som sa hanbila pred spoluziackami prezliekat. Topanky, v ktorych som chodila, som hadzala tak hlboko do satnovej skrinky, ako sa len dalo a prezuvky by som asi radsej ani nenosila. Ked som bola hladna, mohla som si tak maximalne natriet chleba domacim dzemom. Malinovky, sladkosti, lakocinky? Ist niekam na diskoteku ci len na strednej sadnut si so spoluziackami na horucu cokoladu? Nehrozilo. A takto by som mohla pokracovat do nekonecna s vypoctom vsetkeho, co nam prinieslo to, ze mama otehotnela mlada (hoci v tej dobe to bolo bezne) a ze sa nasi rozviedli. Ony su to mozno na prvy pohlad malichernosti, ale deti vnimaju svet uplne inak ako my dospeli. Dnes pre mna nie je dolezite, co mam na sebe oblecene a obute. Malinovky sa u nas doma nenosia, pretoze nie su zrovna zdravou alternativou k pitnej vode, zo sladkosti jem len cokoladu, ktoru mi nosi manzelov sef z Zurichu. Ale viem, ze pre mna ako dieta to dolezite bolo - tym viac, ze som bola tercom posmechu a sikany.
Vyhlasit, ze potrat obaja odmietate je sice pekne, ale rozhodne nedostanete metal za hrdinstvo. Nehovorim, ze na ten potrat ist mas - to je cisto Tvoje rozhodnutie. A nehovorim ani to, ze dieta sa v tak mladom veku neda zvladnut. Da sa vsetko. Otazne je, ake to dieta bude mat detstvo a start do zivota a aky zivot bude mat ono aj v dospelosti. Co vsetko mu mozete a budete moct dat (a teraz nemyslim len materialne veci, ale aj laskyplny a harmonicky domov)? Do akej miery sa mozes spolahnut na to, ze so svojim partnerom ostanes cely zivot a ze vas neopusti par mesiacov po narodeni dietata, lebo zisti, ako velmi sa vas zivot zmenil? Do akej miery sa mozes spolahnut na svojich rodicov, ze budu vzdy pri Tebe a budu Ta vsemozne podporovat?
.............................................................................................................................

miriell
27. jan 2014

@tanapeta Máte pravdu, že je to zodpovednosť "mladých" a nie rodičov, ale zobrať život bábätku len preto, že slečna otehotnela mladá, nie je dôvod. Keby sa to stalo mojej dcére, nebola by som nadšená, ale "kocky sú hodené" a situáciu treba už len riešiť - nie som zástancom interupcie - každé dieťa má právo na život.

dazdovka
27. jan 2014

@angel1223 mat dieta vo veku 16 a 19 mozno rozdiel ani tak velky nebude, rozdiel je hlavne v tom, co od sa od rodicov (buducich starych rodicov) ocakava... Ja ked som otehotnela, prerusila som plany (zahranicie, vysoka skola), isla som pracovat aby som mala matersku a rovnako som tlacila mladeho otecka, aby sa snazil co najviac usporiadat si priority smerom k nasej rodine, lebo nasi rodicia boli tiez v produktivnom veku, zamestnani a mali svoje zaujmy.. Moje zaujmy a plany (studium) mimo rodicovstva museli ist bokom, mala som vsak stastie ze moja mama isla do dochodku ked mala dcera 2 roky, bola ochotna mi pomoct a ja som hned nastupila na vysoku skolu.
Keby mi vsak dcera - stredoskolacka v 16-tich rokoch povie ze je tehotna a spolieha na moju pomoc, tak definitivne hovorim, ze ju nedostane, nemam na to ani casove, ani materialne, ani priestorove prostriedky, za svoju hlupost nech pyka sama.

sissy27
27. jan 2014

@katrin21 dieťa, ktoré skončí školu, či už strednú alebo vysokú, sa má ísť v prvom rade zamestnať... pokiaľ má odpracované, tak podporu dostane, aj keď má pod 25 rokov...čo sa týka sociálky - tam až tak zbehlá nie som, ale pokiaľ žije dospelé dieťa v spoločnej domácnosti s rodičmi, tak samozrejme je posudzované spolu s nimi (čo aj dáva zmysel), resp. s osobou, s ktorou zdieľa domácnosť... opakujem, prečítaj si ten zákon aj ty, a uvidíš, že sa tam nikde nespomína presná veková hranica, dokedy majú rodičia zákonom stanovenú vyživovaciu povinnosť voči deťom... a pokiaľ viem, zákon je ešte stále nadradený tomu, čo povie pani na sociálke 😉

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
eliska31
27. jan 2014

Myslim si, ze podla prispevkov si jedno mozme vsetci povedat: Vdaka Bohu za nasich rodicov. Aj ked na nich nadavame v puberte...alebo na rodicov nasich partnerov...ale povedzme si uprimne, vy zienky co ste mali dieta v 16ke bez nich by ste to nezvladli. Nechajme tu cas..mozno sa to na dobre obrati, mozno nie, mozno sa to aj samo vyriesi...nechajme sa prekvapit po nejakom case dalsim prispevkom v dalsom fore 😎

jankaba1
27. jan 2014

Ahoj, drzim Ti palce. Bude to velmi tazke, nakolko prepac este Ty si dieta. Ak budu stat pri tebe rodicia, tak to bude najvacsia pomoc.

mima4
27. jan 2014

@kofoluska ale nikdy v ničom nemas istotu... teraz sa vam s manzelom dari, alebo dajme inemu paru vam podobnemu, aby si to nebrala osobne. Zrazu pride necakana choroba u jedneho z nich, pripadne invalidita, smrt... druhy partner pride o pracu... dieta bude mat nehodu, ktora bude mat urcite dosledky...a vsetko sa zosype ako domcek z karat... vsetky sny, predstavy, plany...

kofoluska
27. jan 2014

@mima4 Neberiem osobne. 🙂 O totalnej istote ani moj prispevok nie je. Tu nema nikto a nikdy.

aneta132
27. jan 2014

@kofoluska Pozri vsetky tie veci ktore si povedala no hmm pride mi to trosku no neviem. Akoze tym chces povedat ze dieta nemozu mat rodicia ktory nebyvaju v blahobyte myslim ze je aj vela deti ktore maju starsich rodicov a taktiez chodia oblecene v obnosenych veciach a to ze tvoji rodicia ostanu spolu ti nezaruci ani vek kedy sa rozhodnu mat dietatko ani to ze ta opusti chlap to tiez nemas zarucene nikdy. Vsetko je to o ich povahe zodpovednosti a mieri ctiziadostivosti nikdy sa neda spolahnut na 100 % na nic. Vzdy sa moze nieco stat a myslim ze v tejto zlej dobe a v tomto uzasnom state je viacej tych co maju problem dat detom vsetko co by si priali. Ale daju im aspon do zivota tolko ze si to budu potom viac v buducnosti vazit ale to by si mala a ty vediet kedze si si to zazila.

maria1989
27. jan 2014

nečítala som všetko, ale tiež sa čudujem niektorým reakciám. bežne tu pozerám, že mamičky majú 19-20 rokov. áno, majú skončenú strednú školu, a čo? majú snáď niečo odrobené? možno majú zarábajúceho muža... nevidím v tých 3 rokoch až taký strašný rozdiel. a čo sa týka toho, že si neužije žúry, ja som si ich tiež začala užívať až po tridsiatke 😉 áno, budú musieť pomôcť rodičia, ale len pár rôčkov...

madeleine55555
27. jan 2014

@andrejka1994 Podľa mňa je tvoj postaj tak trochu zvláštny. Ok, zadarilo sa a interupcia pre nich neprichádza do úvahy, tak sa rozhodli si dieťa nechať. Určite ho budú ľúbiť a prinesie im to veľa radosti.Ale glorifikovať tínedžerské tehotenstvo mi príde úplne scestné. Podľa mňa sa bude musieť mnohých vecí vzdať a bude jej to ľúto. Mladosť (v jej prípade možno ešte aj detstvo) je tu na to, aby človek prežíval a skúmal nové veci. A prostredníctvom skúseností, ktoré získal, dospel. Toto sa nestane, lebo sa bude starať o malé dieťa. A že si neskôr dorobí vzdelanie a potom ju zamestnajú? Tak to je vážne rada nad zlato 😀 Nemyslím si, že baby, čo sem písali svoj názor, moralizujú. Ale pomenujme veci pravým menom. Nie, v našej kultúre tehotenstvo v 16 nie je normálne a rozhodne to nie je ziadna veľká výhra 😉 Ale každému, čo jeho jest... 🙂
@invisible Existuje taká „show“ na MTV...16 and pregnant. Tak si to pozri a budeš vedieť, ako sa cítia také mladé baby a ako to prežívajú...síce z americkej (ne)reality, ale aspon niečo...

katrin21
27. jan 2014

@sissy27 no a skus si tipnut, kolkí absolventi si hned najdu pracu?? aj ked hladaju, myslis, ze je to take lahke? takze tak.. a nemaju ani Euro, lebo ani socialku im nejaky smiesny peniaz nedaju :( hlavne ze cigani ani nestuduju, a maju stale prachy..
a viem od znamych, ze naozaj ich bežne takto posielaju zo socialky bez koruny.. oni to beru podla toho, do kolko maju narok na pridavky, tak do tolko sa maju aj rodicia starať ,takže v zakone to urcite je :( .. chore.

katrin21
27. jan 2014

@madeleine55555 ta show chodi na DOMA v nedelu vecer 🙂 aj vcera bola.

gagik
27. jan 2014

@invisible dieťa si nechaj , kašli na všetko ostatne, aj ked to mozno bude zo zaciatku tazsie, potom sa to vsetko podda. Ja mam 32 rokov, mam endometriozu, som neplodna. Hneď by som s tebou menila, s dieťaťom ti urcite pomôžu tvoji alebo priatelovi rodicia, mozno nebudu prave nadsení. Skolu si dokoncis a ked budes chces aj vysoku skolu spravis , najdolezitejsie je dieta. Keby som ja otehotnela v 16-nastich tak sa teraz netrapim s tym ze mozno to dieta mat nebudem nikdy.

madeleine55555
27. jan 2014

@katrin21 Ok, nevedela som...nepozeram slovenskú televíziu. O tom lepšie, má to aj v slovenskom znení...

mima4
27. jan 2014

@kofoluska áno, ale písala si o kvázy ideálnej pripravenosti na rodičovstvo...ale ja si myslím, že nikdy sa nedokázeme uplne dokonale pripravit na zivot 🙂
Je iné, keby sa baba pýtala, či je dobrý napad mať dieťa v 16tych - u mna jasná odpoved NIE.
Ale ked to dieta uz je...treba bojovat 🙂

michaleja_west
27. jan 2014

ja mám 17 a som tehotná ,až na to ,že frajer sa na mňa úplne vykašlal a ver mi ,že to zvládneš proste to dieťatko je dar a tá láska ťa akokeby prinúti to zvládnuť lebo spravíš všetko preto dieťatko ,ja som bojovala proti velmi vela ludom aby som si ho vobec mohla nechať ,ak ti pomôžu rodičia tak to zvládneš ,hlavne neprerušuj školu lebo sa nevrátiš ,individuálne ,ja keď som to povedala rodičom tak otec skoro odpadol a mama dva dni plakala trochu mi vynadali ale po chvílke si uvedomili ,že nadávanie nemá zmysel a začali sa naozaj velmi tešiť a všade sa chvália ,že budú starí rodičia 🙂 zvládneš to určite len si musíš uvedomiť ,že sa vela vecí vzdáš ale to dieťa ti to vráti ,ja som si mala vybrať bud dieťa alebo frajer .. a vybrala som si dieťa lebo materinská láska je to najsilnejšie a sama to pocítiš keď ho uvidíš sa mrviť na ultrazvuku a uvidíš srdiečko

eliska31
27. jan 2014

@michaleja_west no to dufajme...ze aj tu nastavajuci "tatino" to neberie len ako heroicke reci a ked mu uplne docvakne ze co to bude tak cupi-dup kade lahsie...

kofoluska
27. jan 2014

@aneta132 Jedine, co som tym xcela povedat je, aby sa pubertiacka zamyslela nad tym, ze nerozhoduje len za seba, ale aj za svoje dieta. Kolke ju tu dobre ze do neba nechvalite a negratulujete k skvelemu pocinu (nehovorim, ze Ty konkretne, aby si to nebrala osobne), no ja si prave na zaklade vlastneho detstva nemyslim, ze je k comu gratulovat. Na to, co som napisala sa pozeras ako dospela matka - nie ako pubertacka. Je jasne, ze mas uplne iny pohlad ako by si mala keby si mala 13. 🙂

maria1989
27. jan 2014

@kofoluska nikto jej tu negratulujeme, lenže bábo už je v brušku... už sa stalo. čo ju máme poslať na interr.? 😒