icon

Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?

invisible
26. jan 2014

Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒

renka40
28. jan 2014

@mima4 aj to je kariéra. prekladať papiere za 600€... lebo u nás sa NADRIEME za 300€.... ale netráp sa nad slovkom -kariera , nie toto je podstatné pri tejto diskusii 😝

mima4
28. jan 2014

@renka40 Karierea je odborná a kreatívna práca, kde sa aj neustále vzdelávas a profesne rasties... stava sa z teba odborníčka. Na prekladanie papierov zaucis hocikoho.. a tak je to aj "odmenovane"..
Ale mas pravdu, tato tema nie je o tom 😉 ber to len ako moj nazor.

ada510
28. jan 2014

@invisible Ahoj mám veľa kamaratok čo mali detičky v tvojom veku jedna má dcérku na ktoru je sama pomáhajú jej rodičia mala bude mať 2 roky a ona už uspecne dokončila strednú školu minulý rok dá sa to aj.mne sa zmenil život ked som mala 19 bola som na vysokej no no stala sa mi taká vec dostala som endometriazu moja maternica zlyháva a musím čo najskôr otehotnieť nechala som školu a išla pracovať aby som sa najprv zabezpečila myslela som že nenájdem muža čo by chcel mať dieťa v tomto veku no po dvoch rokoch som na takého narazila začali sme sa snažiť no trvalo rok kým sa nám to podarilo a teraz budem mať 25 a 5 mesačného chlapca život sa mi zmenil a veľa som obetovala a drela ale som vydatá mám syna a vlastný byt som sitce zadlzena na celý život ale pre syna všetko🙂

fra
28. jan 2014

@janinah fakt nechapem, prečo by to nemohla písať šestnástka 😕 ??? (hoci pravdaže, štyl je trochu ako zo ženskeho časopisu)
napríklad táto dievčina má napríklad 17 a kukni na to
http://lucieamaliesulovska.blog.idnes.cz/ -jej nazory su možno trochu priradikálne, každopádne vidno, že sa dobre vyzná a myslí jej to v toľkých oblastiach, že ju veľmi ťažko tromfne ľubovoľná tridsiatnička či štyridsiatnička...
.
a vidim, že @invisible to má v hlave tiež celkom dobre zrovnané takže verím, že si poradí

sheila72
28. jan 2014

@billam myslím tým so sexuálnym životom. Teda neviem, koľko máš rokov, ale teraz je to už normálne, že ženy skôr dospievajú, aj pohlavne (fyzicky aj psychicky).

sheila72
28. jan 2014

Ženské, nechápem čo tu riešite. Veď neni prvá ani posledná. Inak sa hovorí, že mladšie ženy ľahšie zvládajú dieťa a navyše, niektoré baby (aj tu na MK) sú v 50-tke sprostejšie než 16-tky a majú deti...

billam
28. jan 2014

@sheila72 s partnerom sme začali sexuálne žiť, ked som mala 19...bolo to neskoro? Nemám taký pocit...a hlavne, pristupovala som k tomu zodpovedne a chranila som sa. Pretože neexistuje neplanovane otehotnenie...každá, ktorá sa nechrani otehotnie.

sheila72
28. jan 2014

Tak to potom prepáč 🙂 nemyslím si, ja som síce bola staršia, ale tiež som otehotnela a brala som antikoncepciu! Bola to zhoda náhod, bola som často chorá a prvé 3 mesiace som dostávala pravidelne menzes. Žiadne ranné nevoľnosti, nič...až keď mi perioda prvýkrát neprišla, zistila som, že som v tom. A každý môže povedať, že som si nedávala pozor. Ale tabletky som poctivo brala a nesexovala som, keď som brala antibiotiká. A nie som jediná. Mnoho žien otehotnelo aj pri vnutromaternicovom teliesku, alebo konkrétne tejto babe možno praskol kondom. Stať sa môže všeličo, ochrana nie je 100 %, iba nesexovať :D

sheila72
28. jan 2014

A podľa mňa ju tu len naschvál deptáte. Veď je tehotná, tak majte strochu ohľad! Evidentne si je vedomá, že to nebude ako med lízať a tiež ju zas netreba ľutovať. Ale trocha povzbudenia by jej neuškodilo, veď doma jej ešte vynadajú dosť. Milé žieňa, ak ti môžem odporučiť, radšej sa opýtaj niekoho, kto je alebo bol v podobnej/ rovnakej situácii ako ty. Lebo v takýchto fórach ťa niektoré tie zakomplexované ženy len uvrhnú svojimi múdrymi rečami do poriadnej depresie a to predsa nechceš.

jadodka
28. jan 2014

No keby mi pride domov dcera v 16stich tehu...eeej ha, no neviem ako by som zareagovala v prvom momente, skola, babenko, svadba, byvanie...no vela otazok, ale potom by som sa snazila upokojit svoju mladu 16stku, lebo VSETKO sa da zvladnut!!!!! Jednoducho to budes MUSIET zvladnut, a ZVLADNES!!! Tak sa zacni tesit z tehu lebo dieta je DAR a ZAZRAK 🙂 ci mas 16 alebo 45 rokov ;)

luciaholincova
28. jan 2014

@ada510 Myslim ze tak funguje asi 3/4 Slovenska - zadlzeny az po usi.

nasta55
29. jan 2014

Citam tie prispevky zien moralistiek, preco odsudzujete? Clovek sa uci na vlastnych chybach a zivot stava ludom do zivota prekazky. Vsetko sa da zvladnut. vidim, ze u vas su prvorade pozitky ako diskoteky, chlast a flamy. Vsetci sa tu obhajujete karierou a neviem cim, vsak aj pri dietati sa da urobit skola, ci ked mam dieta uz nic nemozem?. Aj dieta rastie a neostava stale male. Vsetci chcete mat idealne zivoty, zabavy, karieru, potom deti rodinu a nepodvadzajuceho manzela, kazdy v zivote si potrebuje prejst tazkym obdobim. proste stalo sa jej to, rodicia nadseny nebudu, ale uz ked tak je musi bojovat.

billam
29. jan 2014

@nasta55 ja mám len takú otazocku...Čo je v tomto prípade moralizovanie? To, že by deti nemali sexovat od 14-15?

aristka
29. jan 2014

ak máš podporu rodiny ,všetko sa dá zvládnuť ,keď je už navarené ,načo horekovať ....,len mysli na to ,že školu treba v tejto dobe dokončiť ....drž sa ..

katulka74
29. jan 2014

Ja som otehotnela v 17 a prvu svoju dceru som mala mesiac po 18 narodeninach,mala som uzasneho partnera a pomahali nam rodicia a zvladli sme to,moj muz sice pracoval,to bolo plus ale po 2 rokoch sme mali dalsiu dcerku,takze zvladnut sa da vsetko,dietatko robi zazraky v rodine 🙂

15siska16
29. jan 2014

Ja som mala v 17rokoch sice do vtedy som bola dieta no tehotenstvom a priravovanim sa na rodicovstvo som zmenila myslenie z diskotek na knihy z nakupovania pre seba na nakupovanie pre babo z vyletou s kamoskami na prechadzky s kocikom z bestarostneho zivota na zivot zo zodpovednostou o svoje dieta starostlivost vazne rozhodnutia.pomahaju mi rodicia tym ze s nimi zijem tatka nemame no ani nechceme.Vsetko ohladne maleho je na mne a zatial sa mi to uz tri roky myslim ze dari.A nebanujem nic.🙂

princesspetra
30. jan 2014

Ja som s prvym otehotnela v 18tich a rodila v 19tich..tak isto som bola este dieta..dospela len v obcianskom..a mama nas zdrbkala aj ked som vek na to mala..bola som v maturitnom rocniku,priatel studoval,no ked sme zistili ze bude babo,v momente nechal skolu a isiel do prace..sme spolu 9 a pol roka..mame z troch tehotenstiev dve krasne deti (raz som potratila),pred rokom a pol sme mali svadbu..planujeme dalsise mimi...a zvladli sme to..sice mi obcas manzel zerie nervy,ale to je zivot a ja som rada,ze ich mam...a aj keby som bola v 16tich tehotna,nechala by som si to..nikby by som neuvazovala o potrate..bude to tazke,to je normalne,ale tazk to maju aj zeny v 38cke...nikto t nepovie kedy je idealny vek na dieta..u kazdeho je to ine..kazdy san vie kedy sa citim dostatocne psychicky "dospely" a zrely na dieta..

millatina
30. jan 2014

@sheila72 Na margo prasknutého kondomu ..existuje núdzová antikoncepcia určená na užitie po zlyhaní inej antikoncepčnej metódy, napríklad zvlečenie či prasknutie kondómu, vynechanie hormonálnej antikoncepcie, alebo po nechránenom pohlavnom styku. Každá ,, tak velmi zrelá 16-tka,, by mala o takejto moznosti vediet ked uz vie sexuálne žit 😝

sheila72
30. jan 2014

To máš samozrejme pravdu, veď ja slečnu nechcem obraňovať. Lenže napr.2 moje známe si dali escapelle a nezabralo im to. Tam je len nejaká tuším 74 % šanca že to pomôže 🙂 Ja si myslím, že je podstatné to, že sa o dieťa chce postarať, mnoho iných by išlo radšej na interupciu, alebo dali dieťa na adopciu. Čo mi nepríde veľmi šťastný nápad hlavne po tej psychickej stránke. A jedno dieťa sa dá stále uživiť, pokiaľ sa jej nepritrafí ďalšie :D

freyjanr
30. jan 2014

@invisible neboj nie si prva ani posledna.zvládnete to 🙂 poznám viac takých,krásne to zvládli a vychovávajú uzastne detičky.držím palce ;)

aneta132
1. feb 2014

Pozeram same expertky na oplodnovanie, antikoncepciu, a sexualnu vychovu. Sa mozem na tom len smiat 🙂 .Chcela by som vidiet ich deti v 16 tich ci nosia povinne pas cudnosti do 20 rokov . 😉

billam
1. feb 2014

@aneta132 len, aby si nebola babkou v 33 🙂

aneta132
2. feb 2014

@billam ja sa toho nebojim len aby sa to nestalo tvojim detom a to tak vacsinou byva ze sa to stane skor rodicom s tvojim zastaralim pristupom. 🙂 a nezabudajte vsetko co je rodicmi silou mocou zakazovane to deti nuti robit opak

aneta132
2. feb 2014

A pokial mate nedostatky ohladne antikoncepcie radim prednasku od gynekologa ze ziadna antikoncepcna metoda nieje 100 % teda okrem abstinencie sexu 🙂 a myslim ze vela zien nielen na tomto fore takisto aj ja patrim medzi ne otehotnelo pocas uzivania antikoncepcie bez toho aby planovali babetko a to som ju uz uzivala 3 roky 🙂

billam
2. feb 2014

@aneta132 no moja...asi toľko k tvojim názorom...je vidieť a cítiť z tvojich príspevkov, že si prilis mladá a nemáš ešte dost toho odzite...je to podľa teba zastarale snažiť sa vysvetlit deťom, aby nezačali intimne žiť od 15 rokov?! Nasa výchova nespociva v zakazovani...mozno u teba to tak bolo, ked uz máš tak skoro dieťa 🙂 Je to podľa teba normálne, že sexuju 15 ročne a mladšie deti???

aneta132
2. feb 2014

@billam Ja nehovorim ze je to normalne ani v tom svoje deti nebudem podporovat ale z tvojich prispevkov by som zas povedala ze vysvetlovanie detom co je a co nieje spravne nieje prave tvoja najsilnejsia stranka. Este ze tu mame take mudre stare mamicky ktore maju tolko toho odzite 🙂 A urcite to ja svojmu dietatu vysvetlim lepsie pretoze budem mat k nemu vekovo trosku blizsie ako ty co uz si ani nepametas pomaly co si v puberte robila a ako si sa chovala tak len tolko. A zaujimalo by ma co uz len ty mozes mat viac za sebou ako ja mam 😀 to by som sa pozrela teda.

billam
2. feb 2014

@aneta132 zlata 🙂...vidieť, že ešte len prezivas druhu pubertu...nevieš o mne a mojich deťoch nic...ani koľko mám rokov...nechať sa nabuchat ešte ako dieťa...to uz je len terno 🙂

aneta132
2. feb 2014

@billam Neviem o tom ze by som prezivala druhu pubertu a neviem kto tu nevie o nikom nic ale tak vidno ze si jedna z tych co sudi ludi bez toho aby ich poznala . A predpokladam ze tym prezitym myslis nejake tie odzite zabavy a budovanie karieri 🙂 myslim si ze o tom dospelost nieje ale budis dalej sa hraj na mudru mamicku ,ktora ma toho viac za sebou ako my vsetky dokopy 🙂 ja sa len na tom zasmejem 🙂

billam
2. feb 2014

@aneta132 no neviem kto sudil, vzhľadom na tvoj prvý príspevok 😉 ak je mudrost v tom, že mi to príde strašne skoro sexovat od 15 a mat uz dieťa...tak áno, rada budem mudra 🙂 Tým odzitym myslím nielen zábavy, ale samozrejme prácu na sebe, mat tomu dieťaťu, čo ponúknuť...lebo nie je nic ľahšie zostať v 18 tehotná a starajte sa o mna...

aneta132
2. feb 2014

@billam O mna sa nikto nestaral a o moje dieta uz duplom nie iba ja sama s priatelom tak a o tom si myslim ze vies prt a neviem tktory prvý prispevok myslis asi tento na tejto strane co? a moje dietatko ma vsetko co potrebuje a dokazem mu to zabezpecit sama. A myslim ze som jedna z tych mala matiek ktore svoje dieta vychovavaju s laskou a venuju sa mu plne 24 hodin.