icon

Mám 16 rokov a som tehotná. Zvládnem to?

invisible
26. jan 2014

Zdravím.S priateľom sme spolu 2 roky.Pred pár dňami som zistila,že som otehotnela. Tehotenský test dva krát pozitívny,vždy sme si dávali pozor.S priateľom sme sa rozhodli že si dieťa necháme,avšak mám iba 16 a on 19.Obaja sme ešte študenti. Dá sa to zvládnuť?(potrat obaja odmietame), máte niekto skúsenosti s tehotenstvom v mladšom veku? Ďakujem za všetky rady,skúsenosti.. 😒

kaculda2
27. jan 2014

@invisible Neboj zvladnes, rieste to s rodicmi. Urcite prvotny sok zo strany rodicov bude riadne husty, ale to prejde a nakoniec budu radi. A druhe plus je to ze ste s priatelom uz dlhsiu dobu, ze to nieje len taky "okolo iduci" . Drzde sa 🙂 A prajem vela zdravia 🙂 ked si budes chciet pokecat kludne napis 🙂 a gratulujem

takyna
27. jan 2014

@invisible ci vy to zvladnete neviem..,ale treba sa opytat ci to rodicia vasi zvladnu 🙂 , ste prilis mladucky na taku zodpovednost, studujete, nezarabate..., zvaste to....s poradou hlavne rodiny

sylvie
27. jan 2014

ked sa chce, da sa vsetko zvladnut.. ale treba sa pripravit na to, ze to bude velmi tazke a urcite bude dolezite, aby ste mali podporu u rodicov.. drzim palce!

billam
27. jan 2014

@sheila72 s čím som bola pozadu?

janinah
27. jan 2014

som tu jediná,komu je to podozrivé?..nový nick založí 1 príspevok-opakovane,najlepšie na tému,kde sa dá dobre pohádať a potom sa už ani neozve...nejaká trafená osoba si to potom číta namiesto topiek a rehlí sa 😠

egyy
27. jan 2014

Neviem ci tu skor niekto nepozeral vcera film na markize. Tehotne v sestnastich 🙂 ale diskutujte dalej. Trt ju pozname a mame jej povedat ci je pripravena? Ked vies sexovat, tak asi si.. a ked si myslis ze nie, mali ste si davat pozor. Dovi

macamac
27. jan 2014

@kofoluska 😕
prepáč, to, čo si sa pýtala zakladateľky, to isté sa ona môže opýtať teba
akú máš istotu, že chlap, s ktorým teraz si, s tebou zostane navždy?

a pýtať sa popredu, aký život svojmu dieťaťu pripraví...takým zvláštnym štýlom 😒
no ja neviem
ty svoju mamu nemáš rada? alebo k nej pociťuješ nejaké negatívne emócie za to, aké detstvo ti pripravila? že otehotnela mladá? 😕
no môžem ťa uistiť, že v dnešnej dobe vek nezohráva žiadnu ale žiadnu úlohu v tom, či manželstvo vydrží,alebo nie
aj keď ste mali dieťa zrelí a zabezpečení, ešte nehovor hop
taktiež nevieš, ako tvoj život dopadne a či tvoje dieťa nebude mať traumu
možno nie z materiálneho strádania, ale napr. zo strádania dajme tomu otca...teoreticky....nič také neželám tebe ani nikomu
ale hrať sa tu na veštkyňu sa mi zdá...divné
@invisible
nenechaj sa znechutiť narážkami na svoj vek
ja si myslím, že mladšie ženy - mládež 😉 , lepšie znášajú tehu aj výchovu
nie sú také úzkostlivé a určite telo dvadsiatky (nie teba,ale skoro) je určite v lepšej kondícii a rýchle sa dá do poriadku
ono je to pekné, užiť si najprv mladosť, potom kuknúť svet, potom super kariéra, potom bývanie, dovolenky,...a potom niekde medzi 30 -40 tkou ups a teraz deti....a potom x žien nemôže, a už je kolotoč vyšetrení, asistovanej reprodukcie.....

nerieš
všetko je tak,ako má byť
ste zdraví, mladí a to je najväčšia devíza do budúcna
a inak - ja som s mojim mužom od 16-tky 😉
a mnohí naši známi, ktorí sa spoznali v staršom veku, sú už od seba
toto fakt nerieš
tak ako ty ani ja nevieme, či s týmto mužom zostárneme...ale určite si to želáme 😉

mima4
27. jan 2014

@macamac inak je fantasticke, ako dlho vam to klape a ja verim, ze aj bude klapat s muzom. Z mojho okolia vztahy, ktore zacali u ludi pred nastupom na VS, rýchlo aj skoncili...

hanah25
27. jan 2014

@invisible ahoj, necitala som celu diskusiu.
Ja som otehotnela v 17.v18.som porodila.ked som otehotnela bola som druhacka na gymnaziu. Prvy polrok som normalne chodila do skoly.od druheho polroku az po maturitu som bola na individualnom plane(doma som sa sama vsetko ucila ci uz matiku, chemiu alebo jazyky a to vsetko pri malom babu). Ked sme mojim rodicom oznamili ze som tehotna mama chcela aby som sla na potrat no nesla som a som rada pretoze mam nadhernu dcerku. Mat dieta je jedna vec no nezabudaj ze dieta treba aj uzivit.keby nebyvame u nasich a priatel nechodi do prace ktoru neznasa aby som ja mohla dokoncit vysku tak neviem. Dalsia vec-budes musiet sa vzdat vsetkych zabav atd. Ja som mohla iba pozerat ako spoluziacky chodia na zabavy, chaty atd. Skoro so vsetkymi kamaratkami som prerusila kontakt, uz sme si ani nemali co povedat, mala som uz ine starosti...
Treba si dobre rozmyslet ci to vsetko zvladnes (to ani nehovorim o pocitoch ked kazdy na teba pozera,ohovara ta) alebo nie...

luciaholincova
27. jan 2014

@lucinocka
Ano beriem ze clovek sa vyvija, avsak niektory rychlejsie, niektory pomalsie.Prepac ale vo vyvoji , ako takom - mozgovom , je kazdy iny. Priklad - mam neter z mnohodetnej rodiny , ma 16 a rozumovo je na 25.Skusensti ma aj so staranim sa o svojich malých surodencov a aj v skole a brigade je velmi sikovna. A poznam ZENU co mala 26 rokov a hlavu vymitu ako 12 - rocne decko, takze zasa nie je vek ako vek a ani ten ti nezarucuje rozumne rozhodnutia. :-/
A co sa tyka psychiky si myslim ze niektore mlade baby - deti v 14 , 15 alebo 16 - ich , maju viac prezite ako take 30,40 rocne.
A ano bola ina doba predtým a ina teraz , ale clovek musi tak ci tak bojovat o splnenie si svojich snov a predstav ci to bolo pred 40 - imi rokmi alebo teraz.
Vsetko zalezi len na tom kde a za akých okolnosti vyrastaju , ale aj to tu bolo povedane. Ja bojujem o svoj sen uz od 15 - ich a aj to som mala problem aby ma niekto zobral na brigadu , lebo som si uz vtedy uvedomovala ze ked si nezacnem nieco zarabat sama , viac si dovolit pre seba nemozem nez na co mi rodicia daju. A nazor sa v zarabani nezmenil, len treba mysliet aj na deti.

macamac
27. jan 2014

@mima4 a to sa poznáme od mojich 10-tich rokov 😀
a už vtedy som sa zaľúbila 😀 😀 😉
a ďakujem 😉 🙂

svetllana
27. jan 2014

No čo ja viem..čerstvý nick, a takáto téma zrovna po tom, čo včera bežal v TV film "Tehotné v 16-tich"............ 😀 😕 😎

kofoluska
27. jan 2014

@macamac
Podla mna na zaver polozene otazky su na jej situaciu logicke , a niektore z nich (ak aj nie vsetky) dostala buduca mamicka urcite aj od svojich rodicov (ak im uz vobec povedala, ze je tehotna). Aj oni sa hraju na vestcov? 🙂
To, co som jej napisala nema s mojim vztahom k mame a s tym, ci ju mam alebo nemam rada a ci jej nieco vycitam nic spolocne. O tom, ze ma deti v skole sikanovali som jej napriklad nikdy nepovedala - naco aj? Nic by s tym neurobila a iba by sa trapila. A prave preto, ze som sama matkou, viem, ako sa aj tak musela trapit, ked nam ako detom nemohla zabezpecit to, co ostatni rodicia bez problemov mohli inym. Lenze na toto pubertiacka v 16ich nemysli. Na to, ako sa mozno bude citit jej dieta ak bude po akejkolvek stranke stradat - aj po takej, ktoru uvadzas ako priklad Ty - ze bude vyrastat bez otca. Aj o tom by som vedela pisat, ako si na nas ukazovali prstom (aby si sa nemusela pytat, ci jej aj toto vycitam - dodnes som mojej mame vdacna, ze sa s ocom rozviedla a usetrila nas zivota v nefungujucej rodine).
A k mojmu manzelovi - ja som si teda rozhodne ista, ze s nim zostarnem. A on si je isty tym, ze zostarne so mnou. 🙂 Obaja mame na to svoje dovody, ktore vsak do tejto debaty nepatria. 🙂

renka40
27. jan 2014

samozrejme, držím palce, aby ste to zvládli (určite s podporou rodičov)
@invisible a teším sa, že konečne mladá mamička 😉 lebo hranica prvorodičiek sa posúva k 40tke 🙂
Buď silná, postretnú ťa nielen pohľady, ale aj podpichy a to všetko budeš musieť znášať ty (tvoj chlapec nebude chodiť s bruchom) Rodičia zažijú šok! a čakajú ťa strašne dlhé mesiace- tak sa budú zdať...(čo keď ťa budú posielať na interupciu? Aby si si nezničila život? môže sa stať, že po tom nikdy nebudeš môcť mať deti)
držím, držím, držím palce 🙂

renka40
27. jan 2014

@hanah25 uvidíš, keď pôjdeš na stretnutie po 10rokoch, alebo po 15 rokoch a tiě čo pred tým chodili po žúrkach, chatách... kým ty si prebaľovala, utierala raz zadok, raz sople, vstávala po nociach, chystala do školy... tie ti budú závidieť, lebo buď budú s bruchom oni, alebo budú utierať zadky...alebo nebudú môcť otehotnieť, ale budú mať kariéru... a ty si už budeš môcť užívať život lebo deti budú odrastené (najlepšie je mať za sebou) stále budeš mladá a ostane čas aj na budovanie kariéry 🙂 budeš mať všetko 🙂 ozaj. 🙂

mima4
27. jan 2014

@renka40
.. cas na budovanie kariery ..hmm..ja osobne nesuhlasim.

macamac
27. jan 2014

@kofoluska ok, v pohode
ja len s tou istotou - mňa dnes už asi neprekvapí nič a istá som si len jediným - že raz umriem,tak, ako všetci 😀 😉
a dnes sa to už tak neberie - ako vidíš tú "modernú dobu", že niekto vyrastá bez otca
dnes už fakt model rodiny mama+tato+deti je veľmi na ústupe
takže to, či bude vyrastať s otcom alebo bez, je dnes už neaktuálne...za toto sa dnes deti už nevysmievajú
ale nastáva pomaly opačný trend - rodina, tradičná, je už také čudo a prežitok 😝
to samozrejme nie je môj názor, ale akosi badám, že už je taký väčšinový
dnes sú deti otrlejšie a otupenejšie dobou...a fakt mnohé veci neberú tak tragicky, ako my, postarší 😕 😉

mima4
27. jan 2014

@macamac deti to mozno neberu tragicky, ale ma to u nich psychicku dohru 🙂

invisible
autor
27. jan 2014

Zdravím.Ďakujem za všetky príspevky,či už pozitívne alebo nie,cením si všetky rady.Nakoľko sme s partnerom spolu od štrnástich,k prvému styku došlo až na mojej šestnástke.Chránili sme sa vždy,a o miminku sme sa rozprávali neraz.Rozhodne nie v blízkej budúcnosti ale po bábätku obaja túžime. V škole si vybavím individ.plán, priateľ by sa časom presťahoval ku nám,obaja si nájsť brigádu popri škole a pomaly šetriť. Bábo som pevne rozhodnutá si nechať,to že to bude ťažké už viem ale budem ho vychovávať s láskou. K príspevkom typu "diskusia je vytvorená po relácii Tehotné v 16" len toľko,že seriály tohto typu naozaj nesledujem 🙂.
K môjmu spoločenskému životu toľko,že nepreflámujem piatky a soboty,ale je pravda že si raz za čas vybehnem s kamarátkou do mesta 🙂

janinah
27. jan 2014

@invisible ak toto písala 16ročná,tak zjem mydlo...

adeala
27. jan 2014

@janinah prečo by to nemohla písať 16 ročná? 😕

fitfiritka
27. jan 2014

drzim palce tejto mladej mamicke a velmi si ju vazim, za toto krasne rozhodutie prijat novy zivot a s laskou sa on starat, nech Vam nic nechyba po ziadnej stranke a mate sa vzdy radi.. 🙂

lenuskakika
27. jan 2014

Presne tak ja som otehotnela v 15 a zostala som na to sama ani rodicov som nemala takych co by mi pomohli a sme tu zdrave a stastne a neboj zvladnes to a potom budes na seba hrda drzim palce

kofoluska
28. jan 2014

@macamac Jj vsimla som si, ze tradicna rodina je na ustupe. Ono to bolo len na margo toho prikladu,co si uviedla. Vtedy to bolo ine. Niektore manzelske pary od nas z panelaku su spolu sice dodnes, ale kazdy ma ineho partnera. A spavaju v jednej spalni. Pride mi to chore, ale aj to je vysledok doby, v ktorej sme vyrastali. Proste neklape? Ostaneme spolu kvoli detom.
A s tou istotou - jasne, moze sa stat cokolvek. Bolo to myslene skor na to, ze ak sa nestane nejaka katastrofa (myslene smrt toho druheho), nas vztah prezije uz vsetko. Viem, ze to vyznieva mozno arogantne, pripadne naopak naivne, ale dovody, preco tuto istotu mam sa mi verejne rozpisovat nexce. 🙂

billam
28. jan 2014

Tehotná v 15 rokoch??? Nechápem tieto mladé dievčatá - DETI, ktoré takto skoro začínajú sexuálne žiť.

kofoluska
28. jan 2014

@billam Ako keby sa bali, ze im v zivote nieco ujde. Ale keby aspon boli zodpovedne, ked uz maju potrebu roztahovat nohy. Nie, ono to hned otehotnie alebo napise "davali sme si pozor". Osobne by som decko prefackala nie za to, ze je tehotne, ale ze nepouzivalo antikoncepciu. Bohvie, aku pohlavnu chorobu mohla navyse chytit, ked sa nechranila..........

bahira1962012
28. jan 2014

@macamac lepšie by som to nenapísala 🙂

renka40
28. jan 2014

@janinah veľmi pekne napísané nie? Musí to byť veľmi inteligentné mladé dievča!!!!
@mima4 a čo je nepochopitelné na budovaní kariéry? hm? to už nepôjde nikde do roboty? nebude chcieť nič v živote dosiahnuť?
@macamac presne súhlasím, ako si napísala, že medzi 30-40 chcú rodiť , pred tým vidieť svet, kariera...... atď.

bahira1962012
28. jan 2014

@janinah skor ma zaujímaju odpovede, ako kto sa pýta 😀 určite to bude nejaký vymyselník 😅 😅 😅 suhlasím s tebou 😉

mima4
28. jan 2014

@renka40 je rozdiel chodit do roboty a rozdiel pracovat na svojej kariere. Je velmi ojedinele, aby zena, ktora vyjde zo skoly a potom cca 6 rokov je doma (dve deti), aby vobec potom pracovala na svojej kariere... To musi byt silne ambiozny a karierne orientovany typ zeny, ktora chce sa niekam dopracovat, nie "mat pracu v ktorej preklada papiere za 600 eur v hrubom".